Επί ποδός είναι οι υγειονομικές αρχές και ειδικά ο ΕΟΔΥ μπροστά στην πιθανότητα να εντοπισθούν νέα κρούσματα από την ευλογιά των πιθήκων. Ήδη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό της νόσου, παρότι διευκρινίζεται ότι οι εργαστηριακοί έλεγχοι συνεχίζονται ώστε να επιβεβαιωθούν πλήρως τα αποτελέσματα αλλά και για να γίνει γονιδιωματική επιβεβαίωση.
Άλλωστε το κρούσμα δηλώθηκε επίσημα στον ΕΟΔΥ με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με το νόσημα από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Ο άνδρας φέρεται να έχει μολυνθεί από την Ευλογιά των πιθήκων μετά από πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Πάντως, ο πρώτος έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ήταν θετικός, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και οι ειδικοί δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία της υγείας του. Εξάλλου τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι περιορισμένος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση και τους διεθνείς Οργανισμούς, ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.
Παρ΄ αυτά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, ο ΕΟΔΥ αναμένεται να επικαιροποιήσει τις οδηγίες του προς τις υγειονομικές μονάδες και τα νοσοκομεία ώστε να είναι σε εγρήγορση για την περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτα συμπτώματα σε κάποιον ασθενή.
Τα συμπτώματα
Ο ΕΟΔΥ έχει προειδοποιήσει τις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας να δείχνουν προσοχή καθώς τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν ακόμη και 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.
Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:
- Πυρετός πάνω από 38οC
- Κεφαλαλγία
- Μυαλγίες
- Ραχιαλγία / Οσφυαλγία
- Διογκωμένοι λεμφαδένες
- Ρίγος
- Καταβολή δυνάμεων
- Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους (π.χ. στοματικής κοιλότητας).
Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών, των πελμάτων και των γεννητικών οργάνων.
Οι δερματικές βλάβες αρχικά εμφανίζονται με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες) αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.
Πηγή: Ethnos.gr