Επίκαιρα

Το καλοκαίρι ήρθε, ο κορονοϊός… παραμένει: Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας

Το καλοκαίρι ήρθε, ο κορονοϊός… παραμένει: Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η πανδημία του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχουν αυτοί που εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι πλέον βρισκόμαστε σε ένα σταθερό περιβάλλον και οι όποιες ενδεχόμενες ανά διαστήματα αυξήσεις των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι δε θα προκαλέσουν ανησυχία στο σύστημα υγείας, το οποίο θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση.

Διίστανται οι απόψεις των ειδικών

Οι ίδιοι υποστηρίζουν, παράλληλα, ότι ακόμα και αν παρατηρηθούν αυξήσεις κρουσμάτων ανά περιόδους, δεν αναμένεται να ανεβούν σημαντικά οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι αριθμοί των θανόντων και των διασωληνωμένων.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι ειδικοί που κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, σημειώνοντας ότι ήδη βρισκόμαστε σε επιδημιολογική έξαρση και ότι στο τέλος Ιουνίου ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να σημειώσει αύξηση. Θεωρούν ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σχετική αύξηση θα σημειώσουν και οι σκληροί δείκτες, όμως σε καμία περίπτωση δε θα φτάσουμε στα τρομακτικά νούμερα του χειμώνα.

Όπως υποστηρίζουν, στην εξέλιξη αυτή οδηγεί μία σειρά παραγόντων, όπως η άρση των μέτρων προστασίας, η χρονική απόσταση πλέον των περισσότερων εμβολιασμένων από την τελευταία δόση, αλλά και η σχετική αδιαφορία μεγάλου μέρους του πληθυσμού να προστατευθεί ατομικά από τον κορονοϊό.

Επιδημιολογική έξαρση

Ειδικότερα, την ανάγκη αύξησης της προσοχής όλων των πολιτών αναφορικά με τον κορονοϊό τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ότι και πάλι διανύουμε μία επιδημιολογική έξαρση.

«Μακάρι να διαψευστούμε και να βγούμε ψεύτες, αλλά όπως φαίνεται, έως το τέλος του Ιουνίου αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Τα στοιχεία που έχουμε, καταδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε μία επιδημιολογική έξαρση. Σε πολύ μεγάλες Περιφέρειες της χώρας, όπως στην Αττική, οι δείκτες μετάδοσης βρίσκονται πάνω από το 1. Αυτές οι Περιφέρειες συγκεντρώνουν το 30%-40% του πληθυσμού της χώρας. Το 70%-80% των ασθενών από κορονοϊό στη χώρα προσβάλλεται από τα στελέχη 04 και Ο5, τα οποία είναι πολύ μεταδοτικά. Υπάρχει πλέον μεγάλη χρονική απόσταση από την τελευταία δόση του εμβολίου για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχουν χαλαρώσει τα μέτρα, υπάρχει ο τουρισμός και δυστυχώς όλοι νομίζουμε ότι έχει τελειώσει η πανδημία», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα είναι υποτιμημένος, διότι πολλοί πολίτες δεν το δηλώνουν, αν νοσήσουν από τον ιό.

Μέσα στον Ιούλιο αύξηση των σκληρών δεικτών

Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται μία αύξηση και των σκληρών δεικτών σε σχέση με σήμερα, οι οποίοι, ωστόσο, δεν πρόκειται να φτάσουν στα επίπεδα του χειμώνα.

«Η αύξηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας θα καθυστερήσει λίγο και αναμένουμε να αυξηθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Ήδη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν παρουσιάσει μία αύξηση και βρίσκονται γύρω στις 100. Δεν πρόκειται να φτάσουν στα επίπεδα του χειμώνα οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, αλλά θα αυξηθούν. Πιστεύω ότι οι νεκροί από 10-12 που είναι σήμερα καθημερινά θα φτάσουν τους 25. Όλα αυτά, βέβαια, βρίσκονται υπό αίρεση και ελπίζουμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο», σημειώνει ο κ. Τζανάκης.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι, προκειμένου να ανακόψουμε την αυξητική τάση της πανδημίας και να μην αναστατωθεί εκ νέου η ζωή μας εν μέσω του καλοκαιριού, θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα κοινωνικής ευθύνης, οι διοργανωτές εκδηλώσεων να τηρούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και να φοράμε μάσκα, όπου αισθανόμαστε ότι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε.

«Δεν τελειώσαμε, αλλά βρισκόμαστε σε σταθερό περιβάλλον»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, σημειώνει στο ethnos.gr ότι αναφορικά με την πανδημία πλέον βρισκόμαστε σε ένα σταθερό περιβάλλον και είναι πολύ καλύτερη πλέον η διαχείριση της κατάστασης στα νοσοκομεία αλλά και σε προνοσοκομειακό επίπεδο.

«Εννοείται ότι δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Δε γίνεται να τελειώσαμε με 5.000 κρούσματα την ημέρα. Ωστόσο, το περιβάλλον είναι πλέον πιο σταθερό, οι μονάδες εντατικής θεραπείας δεν πιέζονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν είναι πολλές. Το καλοκαίρι θα έχουμε αυξομειώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων, θα υπάρξει μία αύξηση των νοσηλειών, ωστόσο, οι ΜΕΘ δε θα δεχθούν πίεση», λέει ο κ. Λουκίδης.

Κατά τον ίδιο, στο να μην αυξηθεί ο αριθμός των σκληρών δεικτών της πανδημίας, σημαντικός είναι ο ρόλος των περίπου 23.000 αντιικών φαρμάκων που έχουν χορηγηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Όπως λέει, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποφύγουμε περίπου 17.000-18.000 νοσηλείες ατόμων, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία θα ήταν υψηλού κινδύνου.

«Ιδίως τον Αύγουστο, όταν θα έρθουν οι άδειες και θα γίνονται πολλές μετακινήσεις, τα ημερήσια κρούσματα μπορεί να ανεβούν και πάνω από τα 5.000. Το θέμα είναι, όμως, πώς τα περισσότερα κρούσματα θα επηρεάσουν τη βαρύτητα της νόσου. Πιστεύω ότι δε θα δούμε ιδιαίτερη αύξηση στους σκληρούς δείκτες», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Σταθερό περιβάλλον και το φθινόπωρο»

Ο κ. Λουκίδης εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος και αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθήσει η πανδημία το ερχόμενο φθινόπωρο.

«Εμείς που ασχολούμαστε με την κλινική ιατρική, εκτιμούμε ότι σε σταθερό περιβάλλον αναφορικά με την πρόληψη και την εξέλιξη της νόσου θα βρισκόμαστε και το ερχόμενο φθινόπωρο. Πλέον είναι υψηλό το ποσοστό των ατόμων που έχουν κάνει τρεις δόσεις, ενώ αναμένουμε κι ένα νέο εμβόλιο τότε, το οποίο θα είναι συνδυαστικό. Από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, περίοδος που βρίσκονται σε έξαρση οι ιώσεις, θα υπάρξει μία αύξηση των κρουσμάτων αλλά θα είμαστε καλύτερα σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα», υποστηρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup