Διαψεύδει τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί σε πολλούς, ότι ο κορονοϊός έχει μπει ήδη σε μία πορεία ενδημικότητας, ο καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, σημειώνοντας στο ethnos.gr ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2023 και ανάλογα με την πορεία που θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί με τα νέου τύπου εμβόλια.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ τονίζει ακόμα ότι θα πρέπει να θεωρείται ως πιθανή μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού το ερχόμενο φθινόπωρο, η οποία θα είναι περισσότερο μεταδοτική σε σύγκριση με την Όμικρον που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής επιστημονική εκτίμηση, για τον αν η ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη θα είναι περισσότερο θανατηφόρα και θα προκαλεί βαρύτερα νοσήματα από την Όμικρον.
Αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει στο ethnos.gr ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση που έχει επικρατήσει ότι προκαλεί ελαφρύτερα συμπτώματα σε σύγκριση με την Δέλτα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν να καταρρεύσει το σύστημα υγείας.
Όπως υπογραμμίζει, το γεγονός ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον καταγράφονται λιγότεροι θάνατοι και έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των διασωληνωμένων οφείλεται ξεκάθαρα στα εμβόλια και στο ότι έχει εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
«Πιθανή μία νέα μετάλλαξη το φθινόπωρο»
Ειδικότερα και όπως αναφέρει ο καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, αυτήν την περίοδο η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με το έκτο κύμα της πανδημίας, με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Αυτήν τη στιγμή η συχνότητα εντοπισμού των δύο εν λόγω παραλλαγών στη χώρα μας βρίσκεται στο 40%-50%.
«Το έκτο κύμα της πανδημίας έχει ως συνέπεια να καταγράφουμε πάρα πολλά μολυσμένα άτομα. Μερικοί από αυτούς θα είναι ανοσοκατεσταλμένοι και θεωρητικά σε αυτά τα άτομα μπορεί να δημιουργηθούν νέες μεταλλάξεις. Αυτό διότι, ενώ ένα άτομο χωρίς βαριά υποκείμενα νοσήματα θα χρειαστεί πέντε ή δέκα μέρες, για να ξεπεράσει τον κορονοϊό, ένας ανοσοκατεσταλμένος μπορεί να χρειαστεί πέντε ή έξι μήνες. Σε αυτό το διάστημα μπορεί να δημιουργηθεί στον οργανισμό μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού ή κάποια παραλλαγή του κυρίαρχου στελέχους. Άρα θεωρητικά υπάρχει πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού το ερχόμενο φθινόπωρο. Αυτό το διάστημα, που βρίσκεται σε έξαρση ο κορονοϊός, μπορεί να δημιουργηθεί μία νέα μετάλλαξη και να την αντιμετωπίσουμε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αφού χρειάζεται δύο μήνες για να κυριαρχήσει. Το ίδιο έγινε και με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες εμφανίστηκαν πριν από δύο μήνες και τώρα κυριαρχούν. Σίγουρα η ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη θα είναι περισσότερο μεταδοτική από τα σημερινά κυρίαρχα στελέχη, αλλά δεν ξέρουμε, αν θα προκαλεί πιο βαριές νοσήσεις», τονίζει στο ethnos.gr ο καθηγητής του ΑΠΘ.
«Τα εμβόλια θα καθορίσουν την ενδημικότητα του ιού»
Από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και από την αποτελεσματικότητα των νέων εμβολίων θα εξαρτηθεί το πότε ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη. Όπως υπογραμμίζει, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν από το 2023, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο να επιτευχθεί η ενδημικότητα στις αρχές του νέου έτους, ο καθηγητής του ΑΠΘ σημειώνει ότι αυτό θα εξαρτηθεί και από τη δική μας συμπεριφορά.
Τέλος, ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογραμμίζει ότι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι η αιτία που με τη μετάλλαξη Όμικρον δεν καταγράφονται πολλοί θάνατοι και δεν έχουμε πολλούς διασωληνωμένους.
«Είναι μεγάλο λάθος αυτό που πιστεύουν πολλοί ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί λιγότερο βαριές νοσήσεις από τη μετάλλαξη Δέλτα. Και οι δύο μεταλλάξεις έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Πλέον είναι υψηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων και τα εμβόλια είναι η αιτία που δεν καταγράφουμε τόσους πολλούς ασθενείς με βαριά συμπτώματα», τονίζει ο καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου.
Πηγή: Ethnos.gr