Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη βρει το ακριβές αίτιο για την οξεία ηπατίτιδα που χτυπά τα παιδιά
Για την οξεία ηπατίτιδα που χτυπά τα παιδιά και τον θάνατο του 13 μηνών βρέφους στην Ελλάδα καθώς και την πορεία του κορωνοϊού αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου ο Νίκος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος συμβούλεψε αρχικά τους γονείς να μην ανησυχούν και τόνισε πως παρότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη βρει το ακριβές αίτιο και τον υπεύθυνο ιό για τη νόσο, τα συμπτώματα που δημιουργεί είναι «ήπια στη συντριπτική τους πλειοψηφία και τα σοβαρά περιστατικά είναι πάρα πολύ λίγα και σπάνια».
Ωστόσο, ο γιατρός εξέφρασε την ανησυχία του για τον διπλασιασμό των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας, που από μονοψήφιος πλέον είναι διψήφιος, γύρω στους 20 ημερησίως. Στα νοσοκομεία, πρόσθεσε, «η εικόνα είναι ανησυχητική καθώς παρότι οι εισαγωγές σε απλές κλίνες δεν πιέζουν τα νοσοκομεία, είναι πάρα πολλές για την εποχή».
Κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν «τα κύρια όπλα μας», δηλαδή τις μάσκες και τα εμβόλια, ενώ έκανε λόγο για «ολέθρια αποτελέσματα από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αν δεν ληφθούν μέτρα».
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμμόρφωση σε μόρφωση αν δεν υπάρχει μια υποχρεωτικότητα, πρέπει να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς να δείξει η κοινωνία και η πολιτεία ότι πραγματικά έχουμε πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον θάνατο του βρέφους
Το μεσημέρι της Τετάρτης επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος ενός βρέφους ηλικίας 13 μηνών από οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Το παιδί είχεεισήχθη σε ιδιωτική παιδιατρική κλινική λόγω εμπυρέτου από διημέρου και νωθρότητας.
Από τις εξετάσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε
Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 920 ανάλογα περιστατικά σε 33 χώρες του κόσμου.
Από τα πιθανά κρούσματα που έχουν δηλωθεί παγκοσμίως, 45 (5%) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος και 18 (2%) κατέληξαν. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.
Μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν δηλωθεί άλλα 11 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα περιστατικά αυτά δεν χρειάστηκε να λάβουν ειδική θεραπεία, δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή και παραμένουν σε άριστη κατάσταση.
Πηγή: Cnn.gr