Ποια συμπτώματα στα παιδιά πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και να πάνε σε γιατρό. Πρώτος θάνατος από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα.
Το πρώτο θλιβερό περιστατικό με τον θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα καταγράφηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα αγοράκι 13 μηνών στο οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, «διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε». Η Άννα Παρδάλη Επιστημονικός συνεργάτης Β' Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τα συμπτώματα στα παιδιά, που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και να πάνε σε γιατρό.
«Κάπου στο μυαλό μας περιμέναμε ότι ίσως να συμβεί. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πώς έχουν τα περιστατικά. Το παιδάκι έφτασε σε πάρα πολύ κακή κατάσταση» ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, ενώ απευθυνόμενη στους γονείς είπε:
«Κοινός παρανομαστής είναι ότι αφορούν μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και πίσω υπάρχει μία λοίμωξη. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, ποια είναι η λοίμωξη που ενοχοποιείται. Τα παιδιά έχουν αρκετά ευάλωτο και ευμετάβλητο ανοσοποιητικό. Τι σημαίνει αυτό; Και μια λοίμωξη μπορεί να το εξασθενήσει. Για παράδειγμα, τώρα το καλοκαίρι, παρατηρώ ότι βρέφη, μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών, σύρονται λίγο απρόσεκτα σε καθεστώς διακοπών που σημαίνει ότι συμμετέχουν σε πολύωρα ταξίδια, μένουν πολύ ώρα στη θάλασσα, κάτω από τον ήλιο, κουράζονται, εξαντλούνται, αφυδατώνονται και αυτό μπορεί να είναι μία προϋπόθεση».
Και πρόσθεσε:
«Τα μικρά παιδιά μάς φωνάζουν πολλές φορές για την κλινική τους εικόνα. Ένα παιδί που έχει μια πολύ κακή γενική κατάσταση, το οποίο είναι νωθρό, έχει κακό χρώμα ωχρό, ή έχει ίκτερο, δεν τρώει, έχει ένα περίεργο χρώμα που είναι άρρωστο, έχει εμετούς, το βλέπουμε τρομερά ήσυχο, ένα τέτοιο παιδάκι, για οποιαδήποτε λοίμωξη όχι μόνο για την ηπατίτιδα, σημαίνει ότι πρέπει να το δει ο γιατρός.»
Πάντως, η ίδια τόνισε πως «δεν μπορούμε τι μπορεί να συνέβαινε πριν 10 μέρες, στα παιδιά μπορεί να αλλάξει η κατάσταση σε λίγες ώρες».
Κολλάει η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά;
Όπως είπε η κ. Παρδάλη:
«Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος λοιμογόνος παράγοντας που ήταν το trigger, καθώς τα περισσότερα περιστατικά και στο εξωτερικό υπάρχει ένας λοιμογόνος παράγοντας στο ιστορικό, σε μερικές περιπτώσεις έχει σχετιστεί με αδενοϊό και σε κάποιες περιπτώσεις και με τον κορονοϊό.»
Ο γρίφος της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κάνει σχετικές αναφορές για το σύνδρομο αναφέροντας αρχικά ότι συνδέεται με τον αδενοϊό που έχει ανιχνευτεί στα παιδιά αυτά και είναι ικανός να προκαλέσει ηπατίτιδα, αλλά δεν ανιχνεύτηκε σε όλα ανεξαιρέτως τα κρούσματα παγκοσμίως αλλά μόνο στο 80% αυτών. Σήμερα η άποψη αυτή έχει ήδη καταρρεύσει.
Το UKHSA στη Βρετανία έχει συγκαλέσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το NHS και ακαδημαϊκούς για να διευθύνει την έρευνα για το θέμα. Αλλά ακόμα όλα βρίσκονται στο κενό…
Το κλινικό σύνδρομο ξεκινά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου. Στις σοβαρές περιπτώσεις, η χαρακτηριστικότερη διαταραχή της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας στα παιδιά είναι η διαταραχή του επιπέδου συνείδησης, που λέγεται ηπατική εγκεφαλοπάθεια. Η οξεία ηπατική ανεπάρκεια είναι το προχωρημένο στάδιο της οξείας ηπατίτιδας, που ακολουθεί τον ίκτερο, εντός μιας εβδομάδας (υπεροξεία), εντός τριών εβδομάδων (τυπική οξεία) και εντός τριών έως 26 εβδομάδων (υποξεία).
Όπως ανέφερε στο iEidiseis ο κ. Δημήτρης Φούσκας, ιδιώτης παιδίατρος, γραμματέας της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, «όλα τα περιστατικά είχαν μειωθεί παγκοσμίως και νομίζαμε ότι εξαφανίστηκε. Αλλά δυστυχώς συνέβη χθες αυτό το δυσάρεστο στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό για τους γονείς είναι να βλέπουν τη γενική κλινική εικόνα του παιδιού, αν παίζει, αν είναι νωχελικό και κυρίως πως είναι τα κόπρανά του. Αλλάζουν σε χρώμα και γίνονται γκρι και στη συνέχεια άσπρα. Επίσης κιτρινίζει το λευκό των ματιών και το δέρμα γίνεται χαλκοπράσινο αν εμφανιστεί ίκτερος. Προσωπικά δεν είχα παρόμοιο περιστατικό ούτε γνωρίζω να είχε κάποιος συνάδελφός μου. Δεν ξέρουμε αν συνδέεται με τον κορωνοϊό. Μια έρευνα από το Ισραήλ βρήκε συσχέτιση αλλά είναι κάτι που πρέπει να επαληθευτεί. Στη Βρετανία που το συσχέτισαν με τον αδενοϊό εγκαταλείφθηκε η ιδέα… Άρα δεν ξέρουμε το λόγο εμφάνισης του συνδρόμου και όποιος πει κάτι θα είναι αυθαίρετο. Προσπαθούμε πάντως να το εντοπίσουμε. Και οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η ηπατίτιδα αυτή δεν έχει σχέση με τους ιούς της ηπατίτιδας. Απλώς είναι μία βλάβη στο ήπαρ από άγνωστο αίτιο».
Πηγή: iEidiseis.gr