Αναμένεται το υπόμνημα κατάθεσης της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους Ίριδας και Μαλένας. Τι θα ακολουθήσει
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υποβολή εκ μέρους της Ρούλας Πισπιρίγκου του υπομνήματος με τις απαντήσεις στα ερωτήματα των αστυνομικών που σχηματίζουν δικογραφία για την υπόθεση του θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας, των δύο άλλων παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε ζητήσει και πήρε προθεσμία για να καταθέσει το υπόμνημά της μετά το πόρισμα Καλογρηά-Καρακούκη σύμφωνα με το οποίοι οι θάνατοι Μαλένας και Ίριδας οφείλονται σε ασφυξία από εξωγενή παράγοντα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπόμνημα θα κατατεθεί στις 14 Ιουλίου. Ωστόσο, όπως είπε ο δικηγόρος της, Όθων Παπαδόπουλος, δεν αποκλείεται η εντολέας του να κληθεί και να δώσει και προφορικές εξηγήσεις στους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών.
Η βασική υπερασπιστική γραμμή της Πισπιρίγκου θα είναι ότι οι δύο ιατροδικαστές που έκαναν τις νεκροψίες στα παιδιά της, απέδωσαν τον θάνατό τους σε παθολογικά αίτια.
Τι θα ακολουθήσει
Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεη θα λάβουν τις εξηγήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου και αναμένεται να χρειαστούν 1-3 ημέρες για να οδηγηθούν στην επόμενη κίνηση.
Σε περίπτωση που κρίνουν ότι πρέπει να της ασκηθεί δίωξη για τους δυο θανάτους των παιδιών της, η υπόθεση θα οδηγηθεί σε ανακριτή -διαφορετικό από εκείνον στον οποίο χρεώθηκε ο θάνατος της Τζωρτζίνας- ο οποίος θα την καλέσει σε απολογία.
Η κατηγορούμενη, σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ζητήσει νέα προθεσμία για να απολογηθεί, η οποία δεν θα ξεπερνά τις 5 ημέρες.
Μόλις εμφανιστεί και απολογηθεί, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική της μεταχείριση, δηλαδή το εάν πρέπει αλλά και αν είναι επιτρεπτό νομικά να της επιβληθεί δεύτερη προφυλάκιση.
Στην αντεπίθεση περνά η ιατροδικαστής Τσιόλα
Στο μεταξύ, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα υποστηρίζει ότι η ίδια δεν έκανε το παραμικρό λάθος στην υπόθεση, ότι με τις δικές της ενέργειες προχώρησε η έρευνα και υπογραμμίζει πως τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει από το νέο πόρισμα δεν επιβεβαιώνονται από τη νεκροψία που έκανε η ίδια.
Συγκεκριμένα ο δικηγόρος της αναφέρει πως «Εκπροσωπώντας την Ιατροδικαστή και Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, κ. Αγγελική Τσιόλα, και κατόπιν εντολής της, προς προστασία του Κύρους των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του Κράτους, αλλά και της Τιμής και Υπόληψής της, με την επιλεκτική διοχέτευση απόρρητων στοιχείων σε επιλεγμένα Μ.Μ.Ε., επισημαίνονται τα εξής:
1ον Σε ό,τι αφορά στην ιατροδικαστική διερεύνηση των αιτιών θανάτου της Ίριδας Δ., η Ιατροδικαστής, κ. Τσιόλα, συνέταξε την ιατροδικαστική της έκθεση, παραγγέλλοντας προηγουμένως πλήρεις εργαστηριακές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παθολογοανατομικής εξέτασης, που διενεργήθηκε από την κ. Αντιγόνη Μητσέλου. Η Ιατροδικαστής συμπεριέλαβε, στην ιατροδικαστική της έκθεση, όλα τα ευρήματα, που η ίδια εντόπισε, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, στα οποία και στηρίχθηκαν οι Αρχές, ώστε, με την συνδυαστική μελέτη και των τριών θανάτων των τριών παιδιών, η οποία διενεργήθηκε μετέπειτα, να αντληθούν τα όποια κρίσιμα συμπεράσματα.
2ον Η Ιατροδικαστής, κ. Τσιόλα, πρώτη αυτή, με συναίσθηση της ευθύνης της ως λειτουργού, αλλά και ως Ανθρώπου, με προφορικά αλλά και έγγραφα αιτήματά της, προς τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ζήτησε την συνδυαστική μελέτη των τριών θανάτων, πάντοτε με σκοπό την ανεύρεση της Αλήθειας, η οποία βασίζεται σε επιστημονικά, αλλά και προανακριτικά δεδομένα.
3ον Η Ιατροδικαστής ζήτησε να κληθεί για να εξεταστεί ενόρκως, επί των ευρημάτων της, και κατέθεσε σχετικά στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών, πριν την εγχείριση του "πορίσματος" των Πραγματογνωμόνων συναδέλφων της. Στην ένορκη κατάθεσή της περιλαμβάνονται όλα τα αληθή επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα, που υποβοηθούν τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, να αποφανθούν σχετικά.
4ον Όσα στοιχεία έχουν μέχρι σήμερα διαρρεύσει, αναφορικά με ευρήματα των Πραγματογνωμόνων συναδέλφων της, κατά παραβίαση του δικαστικού απορρήτου, απ' όσους ευθύνονται για τέτοιου είδους διαρροές, κι εάν όντως ισχύουν τα ευρήματα αυτά, ουδόλως επιβεβαιώνονται από την νεκροψία-νεκροτομία, και είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών, να αξιολογήσουν τα επιστημονικά και προανακριτικά στοιχεία της δικογραφίας, και να αποφανθούν σχετικά.
5ον Η Ιατροδικαστής ουδέποτε ένιωσε την ανάγκη να προβεί σε διαρροές στα Μ.Μ.Ε., σχετικά με τα ευρήματά της, καθότι είναι αποκλειστικό προνόμιο των Εισαγγελικών και Δικαστικών Αρχών να υιοθετήσουν τα δικά της ευρήματα και τις διαπιστώσεις της, ή των συναδέλφων της Πραγματογνωμόνων. Η ιατροδικαστική διερεύνηση των επίμαχων περιστατικών ήταν πολύ δυσχερής, και σίγουρα τα επιστημονικά συμπεράσματα δεν επιτρέπεται να στηρίζονται σε αναληθή ευρήματα, ουδόλως αιτιολογημένα, απλώς για να ικανοποιήσουν, απλοϊκά, το επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο, όμως, πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά. Με ιδιαίτερα κοπιώδη έρευνα, η αρμόδια Ιατροδικαστής συνέλεξε όλα τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και πειστηρίου με οροαιματηρό έκκριμα, ήτοι υγρό με πρόσμιξη αίματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για την τεκμηρίωση του πνευμονικού οιδήματος, και της ισχυρής πιθανότητας ασφυκτικού θανάτου, το οποίο η ίδια, μόνη της, ζήτησε να συνεκτιμηθεί αρμοδίως.
6ον Η διοχέτευση στα Μ.Μ.Ε. αναληθών στοιχείων, δεν υποβοηθά, σίγουρα, την ανεύρεση της Αλήθειας, αλλ' αντιθέτως ενισχύει την Ψυχολογία της Μάζας, στην οποία η Ιατροδικαστής ουδέποτε συμμετείχε, γνωρίζοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα και η επιστημονική αλήθεια κρίνεται αποκλειστικά από τα Δικαστήρια, τα οποία είναι τα μόνα αρμόδια να αξιολογούν τα στοιχεία της δικογραφίας και να αποφαίνονται κυριαρχικά, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.
7ον Η αδιανόητη διοχέτευση στα Μ.Μ.Ε. ότι διενεργείται ή θα διενεργηθεί πειθαρχική ή/και εισαγγελική έρευνα, σε βάρος των Ιατροδικαστών, που είχαν την ευθύνη της ιατροδικαστικής διερεύνησης των δύο πρώτων θανάτων, η οποία, μάλιστα, φέρεται να ανατέθηκε σε συνάδελφό τους με ήδη εκπεφρασμένη επιστημονική άποψη, με ό,τι αυτό σημαίνει, κι εφόσον πάντοτε ισχύει, προσβάλλει το Κράτος Δικαίου και καταλήγει να υιοθετεί απόψεις περί επιστημονικού Μεσαίωνα, αφού ουδείς Ιατροδικαστής, ή/και Εισαγγελικός / Δικαστικός Λειτουργός δύναται να είναι πειθαρχικά ελεγκτέος για την επιστημονική του γνώμη, η οποία προνομιακά υιοθετείται από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές, εκτός κι εάν η επιστημονική γνώμη του είναι συνειδητά ψευδής. Η Ιατροδικαστής Πατρών, εν αντιθέσει με άλλους συναδέλφους της, ουδέποτε έχει ελεγχθεί έστω για αναληθείς γνωματεύσεις της, που είχαν ως αποτέλεσμα την συγκάλυψη πολύ σοβαρών εγκλημάτων. Γι'αυτό και πάντοτε ήταν και παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών, για την ανάδειξη της Αλήθειας. Ουδόλως, δε, επιλέγει τον δρόμο της δημόσιας αντιπαράθεσης με συναδέλφους της, αφού κάτι τέτοιο θα έθιγε σοβαρά το Κύρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, πλην όμως δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί στο μέλλον διαρροές που θίγουν την Αλήθεια και την Προσωπικότητά της, είτε άτυπες, είτε δίκην περιφερόμενων ιατροδικαστών, που επιζητούν δημοσιότητα και καταξίωση, μέσω της απαξίωσης των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών του Κράτους.
Πηγή: iEidiseis.gr