Οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε Πύργο και Σπιάντζα το μεσημέρι της Κυριακής έχουν προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στις Αρχές. Από τη μια η παρουσία εμπρηστών, από την άλλη η υψηλή επικινδυνότητα λόγω συνθηκών έχουν βάλει σε σκέψεις την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, αλλά και σε διαδικασία ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών.
Στις παρυφές της πόλης
Η φωτιά στον Πύργο ξεκίνησε λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι σε έκταση με ξερά χόρτα δίπλα από το δημοτικό στάδιο και εξαπλώθηκε μέσα από εκτάσεις που έχουν επίσης καλάμια και βάτα. Συνολικά έκαψε 15 στρέμματα και υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα που έφτασαν άμεσα από την Ανδραβίδα, αλλά και την εναέρια μονάδα των δασοκομάντος από τον Άραξο.
Μπορεί η έκταση να μην ήταν μεγάλη, όμως η φωτιά εκδηλώθηκε στα όρια του οικιστικού ιστού και απείλησε κατοικίες. Αν η ένταση του ανέμου ήταν μεγαλύτερη και δεν είχαν υπάρξει τόσες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου, η φωτιά σε αυτή τη ζώνη θα μπορούσε να φτάσει στην άλλη πλευρά της πόλης.
Και αυτό γιατί - πέρα από τα ακαθάριστα οικόπεδα εντός πόλης - το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για όσα βρίσκονται παράλληλα με την εθνική οδό Πατρών - Πύργου έως και την οδό Ολυμπίων που ακολουθεί τον οικιστικό ιστό.
Είτε πρόκειται για ιδιωτικές είτε για δημόσιες εκτάσεις, ο κίνδυνος είναι ο ίδιος και ουσιαστικά εκεί υπάρχει μια βραδυφλεγής βόμβα. Ανά πάσα στιγμή αποτελεί σοβαρή απειλή για την πόλη.
Ας μην ξεχνάμε τι συνέβη το καλοκαίρι του 2017 στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, που επίσης αποτελεί μια από τις ανοιχτές πληγές με ακαθάριστα οικόπεδα στον Πύργο, όπου οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια σε μικρή απόσταση από το κέντρο.
Η Σπιάντζα μόνιμος βραχνάς
Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε ταυτόχρονα σχεδόν με την πρώτη, στην περιοχή της Σπιάντζας στην περιοχή του Ενωσιακού γηπέδου.
Τα τελευταία χρόνια η περίπτωση των πυρκαγιών στη Σπιάντζα αποτελεί μια διαρκή απειλή όλες της εποχές του χρόνου. Βέβαια ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος το καλοκαίρι, αλλά έχουμε δει μεγάλες πυρκαγιές και στην καρδιά του φθινοπώρου.
Η περιοχή του Ενωσιακού γηπέδου αποτελεί μόνιμο βραχνά και όσο κι αν έχει καεί, πάντα υπάρχουν εκτάσεις που θα στοχοποιηθούν από τους εμπρηστές.
Η λύση θα πρέπει να βρεθεί μέσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ότι αφορά το θέμα των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών και μέσω της αρμόδιας αρχής στην οποία ανήκουν οι εκτάσεις αυτές που κάθε χρόνο καίγονται, σε ότι αφορά τους καθαρισμούς - αν και εφόσον μπορούν να γίνουν.
Δείτε video:
Δείτε φωτογραφίες: