Ο προγνώστης καιρού με MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων Θοδωρής Κονδύλης, μίλησε στο κανάλι του ErtNews με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή των Κρεστένων, μια ακόμα πληγή στο σώμα της Ηλείας, για την Κλιματική Κρίση και τις Δασικές Πυρκαγιές.
Ανάμεσα στα άλλα ανέλυσε τα δεδομένα της πυρκαγιάς και στάθηκε στην ανάγκη να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Μεταξύ άλλων σημείωσε πως "... η Κλιματική Κρίση επιδεινώνει το πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών, και για να μετριάσουμε την επιταχυνόμενη πορεία του φαινομένου είναι μονόδρομος η ουσιαστική στροφή στην ΠΡΟΛΗΨΗ, που σημαίνει ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, και ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ.
Η καταστολή έχει όρια και δεν μπορεί να μετριάσει πάντοτε το πρόβλημα.
Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν βασικά χαρακτηριστικά του φαινομένου, να μάθουν να λειτουργούν υπεύθυνα, να μάθουν ότι η Πολιτική Προστασία είναι υπόθεση ΚΑΙ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ, από τον κάθε ένα και την κάθε μία και από την λειτουργία όλων εξαρτάται το αποτέλεσμα.
Να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, να μην παρασύρονται από διάφορους μη ειδικούς που εκμεταλλεύονται την ώρα της κρίσης για δικούς τους σκοπούς προκαλώντας πανικό, δυσχεραίνοντας το κατασταλτικό έργο.
Όπως έχει αναφέρει και στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του ο κ. Κονδύλης, "... η Ελλάδα ζούσε πάντα με δασικές πυρκαγιές, αλλά σήμερα η κλιματική αλλαγή δείχνει ότι αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω σε αριθμό, μέγεθος και συχνότητα. Η ανάγκη προσαρμογής του εθνικού συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών ενδέχεται να μην επαρκεί εάν λείπει η επιστημονική έρευνα και γνώση.
Η συνεργασία επιστημονικής κοινότητας και πολιτείας, η επιστημονική γνώση, μαζί με την εμπειρία των διαχειριστών αποτελεί σημαντικό όπλο απέναντι στον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο και την υποστήριξη των διαχειριστών στην απόκρισή τους στην κλιματική αλλαγή.
Πρόληψη σημαίνει σχέδιο προσαρμογής στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή, προετοιμασία & εγρήγορση για την καταστολή. Οι Αρχές πρέπει να στραφούν από την καταστολή στην πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη πτυχές όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέσω της εκπαίδευσης και της αλλαγής πρακτικών, με έμφαση στην διαχείριση των δασών.
Όπως επισημαίνει και η ΕΕ η διαχείριση των πυρκαγιών στην Ευρώπη «δεν αξιοποιεί πλήρως τη γνώση και την καινοτομία που παρέχουν επιστημονικά κέντρα». Η ΕΕ προτρέπει τις κυβερνήσεις να κατανοήσουν καλύτερα πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τις χώρες τους".