Επίκαιρα

Πάτρα: Γιατροί πρώτης γραμμής αποχωρούν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Πάτρα: Γιατροί πρώτης γραμμής αποχωρούν από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Δύο εμπειρότατοι και υψηλού επιστημονικού επιπέδου γιατροί της πρώτης γραμμής, διευθυντές παθολογίας, αποχωρούν για να ιδιωτεύσουν και ετοιμάζεται και μία τρίτη επίσης της πρώτης γραμμής διευθύντρια παθολογίας.

Ο ιός των παραιτήσεων γιατρών από τα νοσοκομεία της περιοχής εξαπλώνεται και στο ΠΓΝΠ. Ηδη δύο εμπειρότατοι και υψηλού επιστημονικού επιπέδου γιατροί της πρώτης γραμμής, διευθυντές παθολογίας, αποχωρούν για να ιδιωτεύσουν και ετοιμάζεται και μία τρίτη επίσης της πρώτης γραμμής διευθύντρια παθολογίας.

Αιτία, η υπερεργασία, η υποστύλωση και η έλλειψη οργάνωσης. Υπενθυμίζουμε, όπως είχε αναδείξει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», ότι τους προηγούμενους μήνες έχουν προηγηθεί οι παραιτήσεις επτά γιατρών από τον «Αγιο Ανδρέα».

«Οι συνθήκες είναι δυσβάσταχτες. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στην καθημερινότητα των γιατρών που υπηρετούν στα νοσοκομεία. Δύο εξαιρετικοί συνάδελφοι που είναι από τα βασικά στελέχη της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ αποχωρούν και θα ασκήσουν ιδιωτική ιατρική και ετοιμάζεται και μία τρίτη συνάδελφος εξίσου έμπειρη. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι σημαίνει η απώλεια τριών εμπειρότατων παθολόγων για το Πανεπιστημιακό μας Νοσοκομείο και φυσικά για τους ασθενείς μας» δήλωσε στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου.

Οπως παρατηρεί η ίδια που είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τους συναδέλφους της «τα δύο χρόνια πανδημίας, τα μεγάλα κενά που υπάρχουν και τελευταία η αποδιοργάνωση που επικρατεί με το λάθος μήνυμα που δόθηκε και τρέχουν όλοι οι πολίτες στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων σε εφημερεύοντα και μη, έχουν πραγματικά εξουθενώσει τους συναδέλφους. Το αναδείξατε και εσείς προ ημερών από την εφημερίδα σας το θέμα αυτό και τα επισήμαναν, τόσο ο καθηγητής ο κ. Μαραγκός όσο και η υπεύθυνη του ΤΕΠ η κ. Παυλίδου. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση, την οποία δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε οι έμπειροι γιατροί του συστήματος που έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής».

Προ ημερών η «Π» είχε αναδείξει την άκρως πιεστική κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, σε ΠΓΝΠ και «Αγιο Ανδρέα» σε μέρες εφημερίας αλλά και μη εφημερίας.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ

Οπως περιέγραφαν γιατροί μετά το άτυχο συμβάν της τραγικής απώλειας του 49χρονου, Θεόδωρου Νεμουτιάνου, και τις δηλώσεις στελεχών της υγείας για προσέλευση ασθενών και στα μη εφημερεύοντα νοσοκομεία, είναι δεκάδες τα περιστατικά που φτάνουν στα ΤΕΠ. Υπενθυμίζουμε ότι σε μέρα εφημερίας στο ΤΕΠ του ΠΓΝΠ φτάνουν περί τους 500 πολίτες και σε μέρες μη εφημερίας 50 ασθενείς.

«Γενικά το σύνθημα αυτό που πέρασε στην κοινωνία ότι όλα τα νοσοκομεία, και τα μη εφημερεύοντα, θα πρέπει να δέχονται ασθενείς παρερμηνεύτηκε και υπάρχουν πολίτες που δεν κοιτάνε καν ποιο νοσοκομείο εφημερεύει. Αυτό έχει ως συνέπεια οι γιατροί που εφημερεύουν στις κλινικές να αναγκάζονται να αφήνουν τους νοσηλευόμενους και να τρέχουν στα επείγοντα. Αυτό προκαλεί πλήρη αποδιοργάνωση. Πολύ περισσότερο για τους παθολόγους οι οποίοι δεν βλέπουν μόνο τα περιστατικά της Παθολογικής Κλινικής, αλλά περνάνε σχεδόν απ όλες. Πόση λοιπόν πίεση να αντέξουν;».

ΑΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ

Η κ. Μαστοράκου εκτιμά ότι «αν δεν υπάρξει στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό. Αν δεν υπάρξει οργάνωση για τα εφημερεύοντα και μη εφημερεύοντα το κύμα αποχωρήσεων θα συνεχιστεί περαιτέρω. Αυτό πρέπει να το δει άμεσα η πολιτεία διότι δεν γνωρίζουμε τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Τώρα όπως λειτουργεί το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μία νέα πανδημία που θα επιβάλλει μεγάλο αριθμό νοσηλειών. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα».

ΜΑΡΑΓΚΟΣ: ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Αντιμετωπίζουμε στο ΤΕΠ του ΠΓΝΠ 500 περιστατικά σε μία εφημερία και 50 σε μέρα μη εφημερίας. Είναι πολύ σημαντικό να αναβαθμιστούν τα περιφερειακά νοσοκομεία. Δηλαδή αν ενισχυθούν και λειτουργήσουν επαρκώς τα νοσοκομεία του Πύργου και του Αγρινίου θα μειωθεί το βάρος που καλείται να σηκώσει το ΠΓΝΠ και ο «Αγ. Ανδρέας» που επίσης αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα. Στην Πάτρα πρέπει να παραπέμπονται μόνο τα τριτοβάθμια περιστατικά» είναι μία από τις ουσιαστικές παρατηρήσεις που έκανε στην «Π» ο καθηγητής και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ, Μάρκος Μαραγκός στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μας για τις πιεστικές συνθήκες των ΤΕΠ.

Το δεύτερο καθοριστικό μέτρο είναι η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να αποτελεί επιλογή για τους πολίτες πριν φτάσει στο νοσοκομείο. Ολες οι κυβερνήσεις την επιχείρησαν, αλλά καμία δεν το ολοκλήρωσε. Για παράδειγμα στην περιοχή μας δρομολογήθηκε η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα σε 24ωρη βάση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Πώς λοιπόν θα λειτουργήσει ως ανάχωμα για τα νοσοκομεία, όταν το βράδυ ο πολίτης δεν έχει πουθενά αλλού να απευθυνθεί πλην των νοσοκομείων;

Πηγή: pelop.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις