«Με την επιστροφή από τις διακοπές πρέπει να προσέχουμε όλοι για να μη συμβάλλουμε στην εξάπλωση της μόλυνσης στους ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες» δήλωσε για τον κορωνοϊό ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.
«Είμαστε σε φάση πάρα πολύ δύσκολη. Βιώνουμε ένα καλοκαίρι με πολλά κρούσματα. Δυστυχώς είναι το χειρότερο καλοκαίρι από την έναρξη της πανδημίας λόγω των πολλών κρουσμάτων και θανάτων» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, εκφράζοντας αντίθετη άποψη από πολλούς ειδικούς.
Εξηγώντας το σκεπτικό του ο κ. Καπραβέλος επισήμανε ότι όντως περνάμε μια αποκλιμάκωση του 6ου κύματος της πανδημίας αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το εξής: «Το 6ο κύμα είναι το χειρότερο καλοκαιρινό κύμα από την έναρξη της πανδημίας. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και 1.000 περίπου θανάτους το μήνα ενώ πέρυσι ήταν 500 – 600. Δεν έχει φτάσει η χώρα μου στο σημείο να λέμε αποκλιμάκωση της πανδημίας».
Kαι όπως τόνισε «δεν θα πρέπει να φτάσουμε να μιλάμε για τις παράπλευρες απώλειες του τουρισμού και της οικονομίας και να μη μας καίγεται καρφί». Σύμφωνα με το ειδικό η εικόνα που αντίκρυσαν οι γιατροί στα νοσοκομεία ήταν αποτέλεσμα της υπερβολικής χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.
Θα δούμε βελτίωση τον χειμώνα
Το αισιόδοξο στην παρούσα κατάσταση ότι το στέλεχος που μολύνει τους πολίτες τώρα δεν είναι τόσο επικίνδυνο σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.
«Στην εντατική θα δούμε ένα χειμώνα που δεν θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο. Χρειάζεται προσοχή γιατί έχει παρέλθει η ανοσία των εμβολίων. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τα μέτρα» είπε. Όσον αφορά τον Κένταυρο, επισήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην μας δημιουργήσει προβλήματα. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι τα εμβόλια και η αναμνηστική τέταρτη δόση.
Τι συμβαίνει με τους αιφνίδιους θανάτους
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Καπραβέλος σχολίασε και την περίπτωση του θανάτου της 18χρονης που νοσηλευόταν με πολυ-οργανική ανεπάρκεια, από άγνωστη αιτία στο Βόλο.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «σπάνιο γεγονός» προσθέτοντας ότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολύπλοκος: «Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να συνυπάρχουν πολλές προϋποθέσεις είτε από τα γονίδια είτε από την άμυνα του οργανισμού είτε από διάφορες παθήσεις που δυστυχώς δεν έχουν εκδηλωθεί».
Πρόσθεσε επίσης ότι «αιφνιδιαστικοί θάνατοι παρατηρούνται στην ιατρική. Με τις αναλύσεις πρέπει να δούμε τα ακριβή αίτια και να τα αποτρέψουμε. Δυστυχώς πολλές φορές όλες οι παθήσεις δεν σε προειδοποιούν».
Πηγή: iefimerida.gr