Επίκαιρα

«Tα Εννιάμερα της Παναγίας», στην Ιερά Μονή Κρεμαστής, στο Λάνθι Ηλείας

«Tα Εννιάμερα της Παναγίας», στην Ιερά Μονή Κρεμαστής, στο Λάνθι Ηλείας
Μέσα στην ευφρόσυνη και Παναγιοσκέπαστη περίοδο του Αυγούστου, που ευφραίνει τις καρδιές των πιστών, γιατί η Παναγία είναι το πιο αγαπητό πρόσωπο μετά τον Χριστό, με ιδιαίτερη πνευματική αγαλλίαση και ιερή κατάνυξη στην Ιερά Μονή Κρεμαστής στο Λάνθι Ηλείας το διήμερο 22 και 23, τιμήθηκε η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Της Μητέρας του Κυρίου μας και Μητέρας όλων των ανθρώπων, της Παναγίας, με τα χίλια ονόματα και τις χιλιάδες αρετές. Θυμόμαστε ένα θάνατο, αλλά ταυτόχρονα είναι λαμπροφόρος η ημέρα και όχι πενθηφόρος. Στη μορφή της Θεοτόκου συναντούμε θαυμαστά και παράδοξα: «Νενίκηνται της φύσεως οι όροι εν σοι Παρθένε άχραντε..». Έτσι με τα εννιάμερα της Παναγίας όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται, ολοκληρώθηκε ο εορταστικός κύκλος που είχε ως επίκεντρο την αυτή μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή. Οι εορτές της Εκκλησίας αποτελούν αληθινό δώρημα. Αφορμή για να εκφράσουμε δοξολογία προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό. Και ιδιαίτερα οι Θεομητορικές εορτές αποτελούν αφορμή για να φανερώσουμε την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας προς το πρόσωπο της Υπεράγνου Θεοτόκου. Ενώνουμε τις προσευχές μας τα προσωπικά μας αιτήματα με τη γλυκύτατη υμνολογία της Θείας Λατρείας μας. Μια θαυμαστή ενότητα που ως θυμίαμα εύοσμον ανεβαίνει προς τον Ουρανό. Η Εκκλησία μας διδάσκει, μας παιδαγωγεί, μας χειραγωγεί εις Χριστόν! Μας καλεί να μιμηθούμε το τιμώμενο πρόσωπο. Μας καλεί σήμερα να καθρεφτίσουμε την ψυχή μας στη μορφή της Θεοτόκου, να συγκρίνουμε και να τολμήσουμε την αυτοκριτική μας και να αφήσουμε την αγιότητα της Παναγίας να μας συνεπάρει, να μας συνεγείρει σε αγώνες Πνευματικούς!
Την παραμονή της εορτής τον Μέγα Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός ευλογώντας τους προσφερθέντες άρτους και ομιλήσας καταλλήλως, πλαισιούμενος από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη και Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας π. Αλέξιο Κουρτέση, εξ Ηλείας καταγόμενον και τους Αιδεσ. π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Παναγιώτη Παναγόπουλο, π. Αθανάσιο Στεργιόπουλο, π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Διονύσιο Μιχαλόπουλο, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Αυγερινό Τσουκαλά, π. Ευστάθιο Γεωργόπουλο και τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Βασίλειο Σμέρο. Την Κυριώνυμη ημέρα κατά την Πανηγυρική Ευχαριστιακή Συνάξη, προέστη με την ευλογία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, ο εξ Ηλείας καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, ορθοτομώντας παράλληλα επίκαιρα και εποικοδομητικά τον Θείον Λόγον, συμπραστατούμενος από τους Πανοσιολογιοτάτους Αρχιμανδρίτες π. Αλέξιο Κουρτέση και π. Φιλάρετο Σπανόπουλο Ιερόκηρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς επίσης τους Αιδεσ. π. Νικόλαο Αγωγιάτη, π. Αυγερινό Τσουκαλά, π. Ευστάθιο Γεωργόπουλο και τον Ιερολογιοτάτο Διακόνο π. Βασίλειο Σμέρο.
Κατά το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων πλήθος φιλακόλουθων Χριστιανών από τον Πύργο αλλά και τον Δήμο Ωλένης προσήλθαν, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας της Κρεμαστής», που πάντοτε στέκεται δίπλα μας σε κάθε βήμα της ζωής μας και μας προτρέπει, μας βοηθάει, μας δίνει θάρρος και κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής μας και είναι πάντα πρόθυμη, να προστρέξει στον Υιό και Θεό Της. Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μαρίνος Αχτύπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και ο Υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Λευτέρης Βαρουξής, καθώς επίσης ο κ. Μιχάλης Κατρίνης Πρόεδρος της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας κ. Γρηγόριος Κατσώλης.
Η Παναγία η Κρεμαστή, οφείλει την ονομασία της στην παράδοση ότι την εικόνα της βρήκε αιωρούμενη μέσα στο Σπήλαιο ένας βοσκός που κρεμάστηκε από τον βράχο, καθώς και στο γεγονός ότι η ίδια η Μονή φαίνεται σαν να κρέμεται από τον βράχο. Ιδρύθηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, μάλιστα σε μία επιγραφή που δεν σώζεται σήμερα αναφερόταν το 1601 ως έτος κατασκευής του Ναού. Λόγω της δυσπρόσιτης τοποθεσίας της, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821 ήταν τόπος συνάντησης των Οπλαρχηγών και καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, είχε σπουδαία προσφορά στην παιδεία των Ελλήνων και σύμφωνα με την παράδοση, στους χώρους της λειτουργούσε Κρυφό Σχολείο. Το 1880 έγινε μετόχι της Μονής Σκαφιδιάς, ανέκτησε την αυτοτέλειά της για λίγο και το 1933 μετατράπηκε από ανδρική σε Γυναικεία.
Το Καθολικό της Μονής είναι Ναός διαμορφωμένος μέσα σε Σπήλαιο. Το 1976 το Σπήλαιο καταστράφηκε από κατολίσθηση και σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα φυσικό κοίλωμα του βράχου, στα δυτικά του. Ο Ιερός Ναός έχει ανακαινισθεί πλήρως, έχει διαπλατυνθεί και έχουν προστεθεί μαρμάρινο τέμπλο και εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Από τον εξώστη της Εκκλησίας ο επισκέπτης θα δει όλη την ομορφιά της γης της Ηλείας, μέχρι το δάσος της Φολόης και την μεγαλοπρέπεια του Ερυμάνθου. Στην Μονή που στέκεται επιβλητική και εντυπωσιάζει με τον όγκο της σαν να είναι κρεμασμένη στο βράχο, υπάρχουν παρεκκλήσια του Αγίου Νεκταρίου και του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου, χάρις το ανύστακτο ενδιαφέρον και την πνευματική καθοδήγηση της Καθηγουμένης Νυμφοδώρας Δρακοπούλου και λειτουργεί ξενώνας για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Το Μοναστήρι επιλέγουν πολλοί προσκυνητές ως πνευματικό καταφύγιο κατά τη διάρκεια όλου του έτους, με κορύφωση στις 23 Αυγούστου ημέρα που εορτάζει η Μονή, όταν χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν για να προσκυνήσουν την Θεομήτορα, καθώς επίσης και κατά τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου.
im skepastis lanthi 2
im skepastis lanthi 3
im skepastis lanthi 4
im skepastis lanthi 5
im skepastis lanthi 6
im skepastis lanthi 7
im skepastis lanthi 8
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.
(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις