Γιάννης Δρακόπουλος, Θανάσης Νιάρχος, Ανδρέας Τζούμας. Οι αδικοχαμένοι εποχικοί πυροσβέστες, που βρέθηκαν στη μοιραία στροφή της Αρτέμιδας, το μεσημέρι της 24ης Αυγούστου 2007. Τρεις άνθρωποι που έπεσαν στο καθήκον, δίπλα σε άλλους πολίτες, που χάθηκαν όλοι μαζί μέσα στις φλόγες στη μεγαλύτερη σύγχρονη τραγωδία της Ηλείας και από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας.
Χθες το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη τους, όπως γίνεται κάθε χρόνο από το 2007 τέτοια ημέρα.
Στο σημείο βρέθηκαν πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων και της Π.Υ. Πύργου, που υπηρετούσαν μαζί τους, καθώς και επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Χριστόφορος Μπόκας, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Σμαρνάκης, ο διοικητής του Π.Κ. Κρεστένων Κώστας Δρακόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας Σωτήρης Παπαηλίου.
Στεφάνια κατέθεσαν οι κ.κ. Ρουμελιώτης, Μπόκας, Παπαηλίου και ο εκπρόσωπος του Σωματέιου Πενταετών Πυροσβεστών κ. Ζιάτας.
Παρόντες στην τελετή ήταν οι βουλευτές Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός και Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Φώτης Καλογερόπουλος κ.α.
Η βουλευτής Ηλείας Διονυσία Αυγερινοπούλου που κατάγεται από τη Ζαχάρω μιλώντας με αφορμή την ημέρα μνήμης δήλωσε ότι “… 15 χρόνια μετά βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο που το 2007 έγινε μία από τις σοβαρότερες φυσικές καταστροφές της Ελλάδας. Η φονικές εκείνες πυρκαγιές κόστισαν την ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας αλλά και υποβάθμισαν, κατέστρεψαν σημαντικό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Η φύση και οι άνθρωποι, η κοινωνία προσπαθεί κατά τα τελευταία χρόνια να ανασυγκροτηθεί. Ξέρουν, ότι είναι δύσκολο, μετά από μία τέτοια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον αλλά και το κοινωνικό, το ανθρώπινο να καταφέρουν να αποκτήσουν πάλι το επίπεδο το οποίο είχαν πριν.
Οι προσπάθειες της πολιτείας προς αυτό τον σκοπό από την πρώτη στιγμή από το 2007 ήταν πολύ σημαντικές, δόθηκαν πολύ σημαντικές αποζημιώσεις και ξεκίνησε μία συστηματική προσπάθεια αποκατάστασης της αγροτικής παραγωγής, των οικισμών και των δασών. Θέλω να εκφράσω για μία ακόμα φορά τις θερμές μου ευχαριστίες και στους δεκάδες δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια. Από την πλευρά της πολιτείας και από την πλευρά της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής στην οποία έχω την τύχη να προεδρεύω, κάνουμε συστηματικές προσπάθειες έτσι ώστε να βελτιώσουμε ουσιαστικά το σύστημα πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης στις δασικές πυρκαγιές. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, έχει επανδρωθεί το κράτος, έχουμε και γνώση πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ανθρωπογενή και φυσικά φαινόμενα, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια θωράκισης των περιοχών μας. Θα πρέπει να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο να ξανά συμβεί στην περιοχή μας μία τέτοια καταστροφή. Και προς αυτό τον σκοπό χρειάζεται η συνδρομή όλων. Της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών.
Ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι “… βρισκόμαστε και φέτος εδώ 15 χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 που πήραν δεκάδες συνανθρώπους μας. Είμαστε εδώ για να τους τιμήσουμε και να δηλώσουμε ότι δεν τους ξεχνούμε και επίσης να δηλώσουμε με έμφαση ότι έχουμε χρέος να μην ξανά συμβούν τέτοια τραγικά γεγονότα. Έχουμε χρέος, να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη, στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να δώσουμε έμφαση στην αποκατάσταση και ανασυγκρότηση του τόπου μας, ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που έχουμε ανάγκη για να μείνουν οι συνάνθρωποι μας και κυρίως οι νέοι μας στον τόπο τους και να συνεχίσουν να δημιουργούν και να παράγουν. Όλα αυτά τα δηλώνουμε στα θύματα των πυρκαγιών του 2007 και δηλώνουμε ότι είναι αιωνία τους η μνήμη και ότι δεν τους ξεχνάμε”.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, σε δήλωσή του ανέφερε ότι “… οι σκέψεις όλων αυτές τις ημέρες "επιστρέφουν" στο 2007, στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα στις φονικές πυρκαγιές, και στο φυσικό περιβάλλον που πληγώθηκε ανεπανόρθωτα. Οι δοκιμασίες για τους συμπολίτες μας στις πληγείσες περιοχές δεν σταμάτησαν όταν οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο. Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα δάση αναγεννήθηκαν, τα σπίτια ξαναχτίστηκαν, αλλά οι συνάνθρωποί μας που χάθηκαν δε θα ξεχαστούν πότε, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αυτή η πληγή θα παραμένει πάντα ανοιχτή και σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς, σε όποιο μέρος της Ηλείας κι αν συμβαίνει, η σκέψη μας θα είναι εκεί”.
Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου Υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, σε μια σύντομη τοποθέτηση του σημείωσε ότι “… συμπληρώνονται 15 χρόνια σήμερα από αυτή την ημέρα και η μνήμη μας είναι πάντα στους συναδέλφους που έπεσαν στο καθήκον. Είμαστε όλοι εδώ και ειδικά όσοι έζησαν τα γεγονότα αυτά από κοντά, δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτή την ημέρα και στόχος μας, επιδίωξή μας και ευχή μας είναι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγικές στιγμές, ούτε για το πυροσβεστικό σώμα αλλά ούτε και για τους πολίτες αυτού του τόπου”.
Ο πρόεδρος της ΕΥΠΣ Ηλείας Σωτήρης Παπαηλίου ανέφερε ότι “… συμπληρώνονται φέτος 15 χρόνια από την τραγωδία του 2007. Η οποία στοίχισε τη ζωή σε συνανθρώπους μας, κατέστρεψε και βαραίνει ακόμα τον τόπο μας. Δεν είμαι σίγουρος, ότι έχουμε πάρει τα μαθήματα μας ως κοινωνία, από αυτή την τραγωδία και από άλλες που ακολούθησαν. Κάθε καλοκαίρι, γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας με τις πυρκαγιές, αγώνας ο όποιος δεν κερδίζεται πάντα. Πέρα από την ιερή υποχρέωση για την μνήμη και την τιμή στα θύματα τέτοιων καταστάσεων, έχουμε ιερό χρέος να προσπαθούμε συνεχώς όλοι μαζί, να προλαβαίνουμε αυτές τις καταστροφές. Έχουμε χρέος δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων μας, να πηγαίνουν και να επικεντρώνονται στην πρόληψη. Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας και τους συνανθρώπους μας, είναι αθάνατοι ακριβώς γιατί οι άνθρωποι πεθαίνουν όταν τους ξεχνάμε κι εμείς θα τους θυμόμαστε για πάντα”.