Η εορτή του Γενέθλιου της Θεοτόκου είναι η πρώτη Θεομητορική εορτή του νέου Εκκλησιαστικού έτους 2022-2023, διότι από τη Γέννηση της Θεοτόκου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση της σωτηρίας του ανθρώπου. Με την Γέννηση της Παναγίας, επιστρέφει ο Θεός και πάλι κοντά στον άνθρωπο. Όχι βέβαια ότι τον είχε εγκαταλείψει ποτέ, διότι η αγάπη του Θεού δεν εγκαταλείπει ποτέ τα πλάσματά του, αλλά διότι ο άνθρωπος είχε απομακρυνθεί με την δική του θέληση από τον Θεό, γιατί δεν πίστευε τον λόγο του Θεού. Όμως με την Γέννησή της η Παρθένος Μαρία, αναγεννά πλέον τον σύμπαντα κόσμο και μέσω Εκείνης έρχεται η σωτηρία στο ανθρώπινο γένος. Καταργεί την κατάρα του προπατορικού αμαρτήματος, δεχόμενη στα σπλάχνα Της, τον Παντοκράτορα Θεό. Έτσι ολάκερη η ανθρωπότητα αγιάζεται!
Η Αγία Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία μας δεν εορτάζει βέβαια τα γενέθλια των ανθρώπων, διότι αυτό είναι ξενόφερτο και Δυτικής προέλευσης έθιμο. Γίνεται εξαίρεση ειδικά από την Εκκλησία, για τρία Γενέθλια: α) τα Γενέθλια του Χριστού (Χριστούγεννα), β) το Γενέθλιο του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου και γ) το Γενέθλιο της Παναγίας μας στις 8 Σεπτεμβρίου, διότι αυτές οι Ιερές μνήμες σηματοδοτούν την ανακαίνιση της ανθρωπότητας. Ιδιαίτερα δε η Γέννηση της Παναγίας μας σηματοδοτεί την προετοιμασία του ανθρωπίνου γένους για την λύτρωση από την αμαρτία και τον θάνατο! Η Παναγία μας είναι εκείνη που πρώτη ακούει, ως σπλαγχνική Μητέρα, τις προσευχές και τις ικεσίες μας και παρακαλεί τον Υιό της να σώζει τον κόσμο. Η Παναγία είναι εκείνη που με την ζωή της, με την πίστη της, με την αφοσίωσή της στο θέλημα του Θεού και με τον πανάγιο βίο της, έγινε και είναι η Μητέρα όλων των πιστών Χριστιανών, αφού ο ίδιος ο Χριστός μας αποκάλεσε αδέλφια Του!
Στο Ιερό Προσκύνημα «Παναγίας Εισοδιωτίσσης», στο Δ.Δ. Αγίου Ιωάννου Πύργου, εορτάστηκε με σεμνότητα και ιεροπρέπεια όπως άλλωστε αρμόζει στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου το Γενέθλιο αυτής. Κατά τον υπαίθριο Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής το εσπέρας χοροστάτησε, ευλόγησε του προσφερθέντες άρτους και κήρυξε τον Θείον Λόγον, αναφερόμενος εκτενώς στο νόημα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, πλαισιούμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλία Παπαγγελή και χορεία Ιερέων της ευρύτερης περιοχής. Την κυριώνυμη ημέρα κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών, ιερούργησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον, συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιερέων όμορων ενοριών.
Οι διήμερες Θρησκευτικές εκδηλώσεις, περατώθηκαν το απόγευμα της εορτής με την τέλεση Ιεράς Παρακλήσεως, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι πλήθος πιστών και ευλαβών προσκυνητών οι οποίοι εφέτος και μετά από δύο έτη ένεκα των προβλημάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, προσήλθαν αθρόα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος, με ευλάβεια και θέρμη μεγάλη για να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα της Παναγίας. Στις κτηριακές εγκαταστάσεις του Ιερού Προσκυνήματος, στεγάζεται επίσης από το 1978 και η διακεκριμένη Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως, με Διευθυντή τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιον.
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.