Προβληματισμός επικρατεί στις υπηρεσίες του Δημοσίου και στην Ηλεία, σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα “Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο”.
Ο πρόβληματισμός δεν έγκειται στις προθέσεις των εργαζομένων για την εξοικονόμηση ενέργειας με περιορισμό στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά στις συνέπειες που θα υπάρξουν ανά υπηρεσία στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο αρχικός στόχος του 10% που έχει τεθεί.
Και το θέμα είναι πως σε πολλές υπηρεσίες η κατανάλωση της ενέργειας έχει να κάνει με τον όγκο των εργασιών που προκύπτουν. Ο περιορισμός στην κατανάλωση ρεύματος πχ με την λειτουργία κλιματισμού, ή του φωτισμού σε ώρες που δεν απαιτείται, είναι κάτι που ελέγχεται, όπως και το κλείσιμο των υπολογιστών σε ώρες μη λειτουργίας της υπηρεσίας. Δεν είναι εύκολο όμως να ελεγχθεί ο περιορισμός της κατανάλωσης στις ώρες λειτουργίες, εφόσον οι απαιτήσεις είναι αυξημένες.
Επίσης ο ορισμός ενός ενεργειακά υπεύθυνου ανά υπηρεσία είναι μια πρακτική “χωροφύλακα” απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους με απρόβλεπτες συνέπειες, την ώρα που πραγματικά χρειάζεται όλοι να δείξουν ευσυνειδησία απέναντι στο πρόβλημα που υπάρχουν.
Όπως πρόσφατα δήλωσε και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, πέρα από τα κίνητρα που προβλέπει η υπουργική απόφαση για το θέμα, θα υπάρξουν και κυρώσεις για τη μη επίτευξη των στόχων. Μια από τις κυρώσεις είναι να μην ενταχθούν οι υπηρεσίες που δεν θα καταφέρουν να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, στον προγραμματισμό των προσλήψεων, ενώ μια άλλη είναι μη ένταξη των υπηρεσιών στον δεύτερο κύκλο της κινητικότητας…Το ίδιο ζητείται και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ενεργοβόρα κτίρια που ποτέ δεν αναβαθμίστηκαν
Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Θεόδωρος Τσίπας, μίλησε για το θέμα στο ilialive.gr. “Η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο και απειλεί την αυτοδιοίκηση και στους δημόσιους φορείς για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο βασιζόμενη και πάλι σε επικοινωνιακά τεχνάσματα” σημείωσε.
Ο κ. Τσίπας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα δημόσια κτίρια είναι στην πλειοψηφία τους παλιά και ενεργοβόρα, γεγονός που περιορίζει τις δυνατότητες περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας.
“Μετά από 14 χρόνια (πρώτη Κ.Υ.Α. ήταν τον Ιούνιο του 2008) και λόγω της ενεργειακής κρίσης, επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο μέσω υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων από τους αρμόδιους υπουργούς. Τη στιγμή που δεν έχει γίνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, τη στιγμή που το σύνολο των κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του δημοσίου είναι ενεργοβόρα κτίρια, τη στιγμή που υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε κτίρια που δεν έχουν οικοδομική άδεια, τη στιγμή που υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες σε κτίρια που δεν τηρούνται οι διατάξεις για την ενεργητική και παθητική πυροπροστασία με συνέπεια να μην μπορούν να εκδοθούν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά πυρασφάλειας, οι κυβερνητικοί παράγοντες επιδίδονται σε βαρύγδουπες εκφράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας προσφεύγοντας και πάλι στη προσφιλή τακτική της «ατομικής ευθύνης»” τόνισε ο γ.γ. του συλλόγου.
Αναφερόμενος στα κίνητρα και τις κυρώσεις ο κ. Τσίπας δήλωσε πως “… ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το πάγωμα των προσλήψεων και η μη συμμετοχή στην κινητικότητα για τους φορείς του Δημοσίου που δεν εφαρμόζουν στοιχειώδη μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, ένα μέτρο που αν εφαρμοστεί δεν θα πλήξει φυσικά τις αρχές που διαχρονικά δεν έλαβαν τα δέοντα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του δημοσίου, αλλά τους ίδιους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες τους που πλήττονται ήδη από την τεράστια υποστελέχωση και την συνεχή μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Εμφανίζεται λοιπόν για μια ακόμη φορά η ιδεοληπτική αντίληψη του πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το δικαίωμα στην εργασία αλλά και την λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών. Η κυβέρνηση φορώντας τη μάσκα της “αριστείας” και πίσω από ένα κατά άλλα θετικό μέτρο, αυτό της εξοικονόμησης ενέργειας, δείχνει και πάλι το σκληρό της νεοφιλελεύθερο πρόσωπο. Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και η εξοικονόμηση ενέργειας δεν γίνεται με νομοθετικά μέτρα, γίνεται με δράσεις και έργα ουσίας” κατέληξε μιλώντας στο ilialive.gr ο κ. Τσίπας.
Image by Gerd Altmann from Pixabay