Παρουσία του τ. προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε χθες στο Γεράκι του δήμου Ήλιδας η τελετή τιμής και μνήμης, στο Ηρώο που βρίσκεται στην Πλατεία του χωριού, για τον πρόεδρο της κοινότητας Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο αλλά και τον διδάσκαλο - γραμματέα του χωριού, Δημήτριο Τσάμη, που δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές την 30η Ιουλίου 1943, καίγοντας παράλληλα σχεδόν όλο το χωριό.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης τελε΄στηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ το χρονικό των γεγονότων παρουσίασαν ο υιός του αειμνήστου δασκάλου του χωριού και αυτόπτης μάρτυς των ημερών εκείνων που πυρπολήθηκε το χωριό, καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου, ανώτατος Δικαστής και Δικηγόρος κ. Χρήστος Τσάμης και ο δισέγγονος του θανόντος κ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος, καθηγητής Γυμνασίου Αμαλιάδος.
Ο κ. Παυλόπουλος αρχικά απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, τον αποκάλεσε φωτεινό ορόσημο για όλους εκείνους που θέλουν να υπηρετήσουν την εκκλησία ως ιεράρχες, ενώ συγκινημένος σημείωσε πως: «Μια μέρα πριν φύγω από την προεδρία της Δημοκρατίας, είχα την τιμή να υπογράψω την ανακήρυξη του Γερακίου ως μαρτυρικό χωριό μαζί με άλλα οκτώ χωριά. Αισθάνομαι βαθιά συγκίνηση που είμαι σήμερα εδώ μαζί σας. Πρόλαβα να κάνω το καθήκον μου απέναντι στις ψυχές αυτών τον ανθρώπων και απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου. Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να φωνάξουμε μαζί ποτέ ξανά και δεν ξεχνάμε» τόνισε ο τ. πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ κάνοντας μια σύντομη αναδρομή σ´ εκείνο το καλοκαίρι που σημάδεψε για πάντα το Γεράκι, ανέφερε πως τα 125 από τα 130 σπίτια του χωριού κάηκαν ολοσχερώς ενώ οι κατακτητές βασάνισαν ανελέητα τους 93 κατοίκους του χωριού που είχαν συλλάβει και προχώρησαν και στην δημόσια εκτέλεση του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου και του Δημήτριο Τσάμη.
Στο σημείο αυτό μάλιστα εξηγώντας την φράση “δεν ξεχνάμε” διευκρίνησε ότι οι Έλληνες δεν είμαστε λαός εκδικητικός καθώς έχουμε αποδείξει ότι η έννοια της εκδίκησης μας είναι άγνωστη ενώ συμπλήρωσε πως: «Είμαστε όμως ο λαός, ο οποίος αγωνίστηκε για την ελευθερία των άλλων όσο αγωνιστήκαμε και για την δική μας ελευθερία. Και το αποδείξαμε στον Β´ παγκόσμιο πόλεμο γι’ αυτό απαιτούμε σεβασμό από όλους εκείνους οι οποίοι υπήρξαν οι νικητές». Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στο κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας επεσήμανε:«… Και σήμερα εγείρουμε και θα εγείρουμε πάντοτε το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων για τα θύματα και τις ζημιές της ναζιστικής θηριωδίας. Και αυτό δεν το πράττουμε για λόγους εκδίκησης και αντεκδίκησης. Το πράττουμε γιατί είναι πράξη δικαιοσύνης.Η Γερμανία οφείλει να καταβάλει αυτά που χρωστάει ως αποκατάσταση της δικαιοσύνης και ως προσαρμογή της στην διεθνή και ευρωπαΐκή νομιμότητα. Δεν μπορεί η Γερμανία να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Δεν μπορεί να προσπαθεί να δώσει μαθήματα νομιμότητας σε άλλους και η ίδια να είναι το παράδειγμα παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Οι απαιτήσεις της Ελλάδας εναντίον της Γερμανίας είναι πάντοτε νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Γιατί δεν έχουν παραγραφεί πότε και γιατί μπορούμε να ζητήσουμε μέσα από το δικαστικό Φόρουμ που πρέπει να είναι το διεθνές δικαστήριο της Χάγης την αποζημίωση της Ελλάδας, όπως αποζημιώθηκαν κι άλλες χώρες. Και μάλιστα είχαν ζητήσει πολύ περισσότερα γιατί εμείς το κάνουμε για λόγους συμβολισμού».
Στην εκδήλωση, παραβρέθηκαν επίσης ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, οι βουλευτές Ηλείας Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος κ.α.