Επίκαιρα

Κορωνοϊός: Οι 5 περιοχές της Ελλάδας που έχει αυξητική τάση

Κορωνοϊός: Οι 5 περιοχές της Ελλάδας που έχει αυξητική τάση

Νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού βλέπουν οι επιστήμονες, καθώς βρισκόμαστε στα μέσα του φθινοπώρου.

Στα αστικά λύματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, φαίνεται ότι εντοπίζεται οριακή αύξηση του εβδομαδιαίου ιικού ορτίο του SARS-CoV-2.

Πού παρατηρείται αύξηση & πού μείωση του ιικού φορτίου

Σύμφωνα με το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, μπορεί κατά την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου να παρατηρήθηκαν πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε περιοχές της χώρας, ωστόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα το ιικό φορτίο αυξήθηκε.

Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στην Ξάνθη (+101%) και στην Αλεξανδρούπολη (+53%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Πάτρα (+16%), στην Αττική (+15%) και στη Θεσσαλονίκη (+12%).

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-82%), στα Χανιά (-77%), στο Ηράκλειο (-60%) και στα Ιωάννινα (-41%), ενώ σταθερό έμεινε το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Βόλο (0%), στην Κέρκυρα (+2%) και στη Λάρισα (+9%).

Αύξηθηκαν τα κρούσματα, μειώθηκαν οι θάνατοι

Μπορεί η αύξηση των κρουσμάτων να ανησυχεί τους ειδικούς κατά την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, ωστόσο μια ελπίδα είναι ότι μειώθηκαν οι θάνατοι, αλλά και οι διασωληνομένοι.

Συγεκριμένα, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 54.649 κρούσματα Covid-19 (44.775 κρούσματα την εβδομάδα 19 Σεπτεμβρίου 2022 - 25 Σεπτεμβρίου 2022), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 25% των λοιμώξεων.

Ωστόσο, οι θάνατοι που καταγράφηκαν ήταν 85 (από 97) και ο αριθμός των διασωληνομένων έπεσε στους 66 (από 79).

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.

Την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 7,85% σε σύνολο 695.904 εργαστηριακών ελέγχων

Σε τροχιά έξαρσης της Covid-19 το βόρειο ημισφαίριο -Επιστρέφει η γρίπη

Οι αναδυόμενες νέες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού και η φθίνουσα ανοσία του πληθυσμού είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των λοιμώξεων Covid-19 στο βόρειο ημισφαίριο -όπου βρίσκεται και η Ελλάδα- την ίδια στιγμή που επιστρέφει και η γρίπη.

Αυτό προβλέπουν αρκετοί επιστήμονες, βρίσκοντας πλέον αυξανόμενες ενδείξεις ότι το βόρειο ημισφαίριο έχει εισέλθει σε τροχιά έξαρσης της Covid-19 για αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Τα νέα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον που διαφεύγουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την ανοσιακή άμυνα, είτε εμβολιαστική είτε φυσική, οι αλλαγές στις συμπεριφορές πολλών ανθρώπων που δεν τηρούν πια μέτρα προστασίας και η ολοένα μεγαλύτερη εξασθένηση των αντισωμάτων στον πληθυσμό καθώς περνάει ο χρόνος, συνδυάζονται, με αποτέλεσμα πολλές χώρες, όπως εκτιμάται, να βρεθούν και πάλι σύντομα ενώπιον μεγάλου αριθμού κρουσμάτων- και πιθανώς νοσηλειών από κορωνοϊό.

«Ελπίδα» στα επικαιροποιημένα εμβόλια σύμφωνα με επιστημονικό περιοδικό

Όμως, η νέα γενιά των επικαιροποιημένων εμβολίων που στοχεύουν ειδικά την Όμικρον ελπίζεται ότι θα βάλει ανάχωμα στο νέο επερχόμενο κύμα, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature» που διερεύνησε τις μελλοντικές εξελίξεις.

Πάντως, η πραγματοποίηση αυτών των νέων εμβολίων Covid-19 γίνεται με σχετικά αργό ρυθμό, ενώ παράλληλα η Όμικρον δεν σταματά να εξελίσσεται και να «γεννάει» νέες υποπαραλλαγές, που έχουν αρχίσει να εντοπίζονται διεθνώς και οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα τους επόμενους μήνες.

Ήδη καταγράφεται αύξηση νοσηλειών σε ευρωπαϊκές χώρες, που σύμφωνα με τον εξελικτικό βιολόγο Τομ Βενσελέερς του βελγικού Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, οφείλεται στη φθίνουσα ανοσία και την μη τήρηση των μέτρων προστασίας, και όχι στα νέα στελέχη του κορωνοϊού, σε βαθμό που πλησιάζει τα προπανδημικά επίπεδα.

«Άνευ προηγουμένου ποικιλία νέων υποπαραλλαγών του κορωνοϊού»

Τα προηγούμενα κύματα που προκλήθηκαν από υποπαραλλαγές της Όμικρον (ΒΑ.2, ΒΑ.4, ΒΑ.5) υποχωρούν, αλλά εξελικτικοί «απόγονοι» αυτών των υποπαραλλαγών κερδίζουν πια έδαφος, με νέες μεταλλάξεις που τις βοηθούν να εξαπλωθούν. Σύμφωνα με τον ιολόγο Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, καταγράφεται μία άνευ προηγουμένου ποικιλία νέων υποπαραλλαγών από διαφορετικά παρακλάδια του «δέντρου» της Όμικρον.

Ορισμένες έχουν τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή, όπως η BQ.1 (προέρχεται από τη ΒΑ.5 με πρόσθετες αλλαγές-κλειδιά) που έχει εμφανίσει ταχεία άνοδο, η ΒΑ.2.75 και η συγγενική ΒΑ.2.75.2 (που τείνουν να κυριαρχήσουν στην Ινδία) και η ΒΑ.2.3.20 (που αναπτύσσεται γρήγορα στη Σιγκαπούρη και έχει, επίσης, εμφανιστεί σε Δανία και Αυστραλία).

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τουλάχιστον μία από αυτές τις παραλλαγές ή ένας συνδυασμός τους θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα λοιμώξεων, αν και τελικά δεν είναι τόσο σημαντικό ποια από αυτές θα φέρει το επόμενο κύμα, καθώς όλες συμπεριφέρονται παρόμοια», δήλωσε ο Βενσελέερς.

Ειδικοί, όπως ο Βενσελέερς, εκτιμούν αρχικά ότι το φθινοπωρινό-χειμερινό κύμα (ή κύματα) θα είναι παρόμοιο σε μέγεθος -τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων- με την έξαρση που προκάλεσε η ΒΑ.5. Πιο δύσκολο να προβλεφθεί είναι πώς θα εξελιχθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ελπίζεται ότι οι νοσηλείες θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους προηγούμενους χειμώνες, αλλά πόσο χαμηλότερα είναι άγνωστο.

«Προστασία έναντι στην Όμικρον από τα νέα εμβόλια -Ίσως χρειαστούν δυο δόσεις»

Οι ενισχυτικές δόσεις με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον θεωρείται πιθανό να παρέχουν κάποια προστασία έναντι της λοίμωξης με τις νέες υποπαραλλαγές, αλλά όχι για πολύ καιρό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πιθανώς να χρειαστούν δύο δόσεις αυτών των επικαιροποιημένων εμβολίων για να αναπτυχθούν υψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ειδικά κατά της Όμικρον.

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο Τζένιφερ Νούτσο του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, ευτυχώς, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι τα εμβόλια Covid-19 -παλαιά και νέα- παραμένουν άκρως αποτελεσματικά για την αποτροπή του κινδύνου βαριάς νόσησης. Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, τα φθινοπωρινά-χειμερινά εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών με τις ενισχυτικές/αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό, όπως ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Πηγή: Iefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup