Επίκαιρα

«Ανησυχία για την απουσία μετασεισμών - Μπορεί να μην ήταν ο κύριος» - Τι εκτιμά ο καθηγητής Τσελέντης

«Ανησυχία για την απουσία μετασεισμών - Μπορεί να μην ήταν ο κύριος» - Τι εκτιμά ο καθηγητής Τσελέντης

Την ανησυχία του για τον σεισμό τα ξημερώματα της Κυριακής (9/10) στον Κορινθιακό Κόλπο εξέφρασε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και τον Νίκο Στραβελάκη ο Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ειδικοί είναι σε επιφυλακή καθώς, μέχρι στιγμής, θα έπρεπε, ο σεισμός έντασης 5,1 ρίχτερ, να έχει δώσει ισχυρότερη μετασεισμική ακολουθία. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, μπορεί να «δείχνουν» ότι ο χθεσινοβραδινός δεν ήταν ο κύριος σεισμός, τον οποίο ίσως θα έπρεπε να περιμένουμε.

«Είναι από τις λίγες φορές που θα με δείτε προβληματισμένο. Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι ότι έγινε σε μία περιοχή που έχει πολύ μεγάλα ρήγματα. Ξέρουμε ότι ο κεντρικός κορινθιακός βρίθει μεγάλων ρηγμάτων. Και δεύτερον γιατί από χθες, μέχρι τώρα, έχουμε γράψει μία εξαιρετικά υποτονική μετασεισμική ακολουθία. Δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας μετασεισμός πάνω από 2 ρίχτερ, ενώ θα έπρεπε να έχουμε και 3,5 ρίχτερ, ακόμα ίσως και 4. Θέλουμε να μαζέψουμε έναν ικανό αριθμό μετασεισμών για να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες στατιστικές επεξεργασίες – να δούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Οι μετασεισμοί αυτοί δεν έχουν μαζευτεί ως τώρα. Πρέπει να περιμένουμε δύο μέρες περίπου, να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα», σημείωσε ο Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα δεύτερο ενδιαφέρον θέμα είναι το ερώτημα ότι, στον Ανατολικό Κορινθιακό έχουμε τα μεγάλα ρήγματα των Αλκυονίδων. Δεν έχουμε δει καμία μετατόπιση προς αυτά, άλλωστε η απόσταση είναι σχετικά μεγάλη και το μέγεθος του σεισμού ήτανε μικρό, οπότε η ενεργοποίησή τους δε φαίνεται πολύ πιθανή από τον χθεσινοβραδινό σεισμό. Βέβαια, ο Ανατολικός Κορινθιακός μαζεύει ενέργεια, και κάποια στιγμή θα μάς τη δώσει πίσω. Επίσης, οι έντονες δονήσεις που έγιναν αντιληπτές κυρίως στη Στερεά Ελλάδα και στην Αθήνα. Αυτές έγιναν αισθητές επειδή το ρήγμα ήτανε πλαγιοκανονικό, βυθιζόταν, δηλαδή, από βορρά προς νότο και είχε μικρή κατεύθυνση προς ανατολάς. Οπότε η ενέργεια έκανε εστίαση προς τα ανατολικά».

Ο πανικός ο μεγαλύτερος κίνδυνος

Ο καθηγητής συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πανικός. Υπάρχουν τα μέσα σεισμικής προφύλαξης, που μπορεί κανείς να βρει παντού στο διαδίκτυο». Σε ερώτηση για το εάν το συγκεκριμένο ρήγμα δίνει μεγάλους σεισμούς, ο Άκης Τσελέντης τόνισε ότι «το 1995, είχαμε σεισμό 6,5 ρίχτερ στο Αίγιο. Δεν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς ρήγμα αλλά και ένα κοντινό, με την ίδια κατεύθυνση. Το 1992, στην περιοχή είχαμε 5,7 ρίχτερ. Έχει μεγάλα ρήγματα, γι’ αυτό είμαι λίγο προβληματισμένος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι περιμένουμε ένα πολύ μεγάλο γεγονός. Αλλά πρέπει να το έχουμε υπόψη μας. Γι αυτό πρέπει να μαζέψουμε στοιχεία και γι’ αυτό, το γεγονός ότι δεν έχουμε μεγάλους μετασεισμούς με ανησυχεί αρκετά. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν πολλά ρήγματα, όπως είναι και αυτό του Ξυλόκαστρου. Ωστόσο, δε βλέπουμε κάποια μετατόπιση προς την περιοχή. Οι εκτιμήσεις μου είναι ότι, αν είναι να γίνει κάτι που να συνδέεται με το χθεσινό φαινόμενο, θα συνδέεται με το ίδιο ρήγμα. Το καλό είναι ότι δεν υπάρχει προς τις Αλκυονίδες κάτι σημαντικό, γιατί οι Αλκυονίδες σίγουρα θα επηρεάσουν και την Αθήνα. Εύχομαι να μην έχουμε κάτι τέτοιο, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι υποθαλάσσιο, γεγονός που συμβάλλει στο να μην υπάρχουν άξιες αναφοράς ζημιές. «Βοηθάει πάρα πολύ και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε λίγο ήσυχοι γιατί, αν ο σεισμός αυτής της έντασης ήταν στην ξηρά, θα είχαμε σίγουρα καταστροφές σημαντικές, σε Γαλαξίδι και γειτονικά μέρη. Βέβαια, όταν ο σεισμός είναι της τάξης κοντά στο 6, δε βοηθάει γιατί το Αίγιο έπαθε μεγάλη ζημιά με έναν σεισμό 6,5 ρίχτερ», είπε και κατέληξε: «αν δεν έχουμε μέσα σε 48 ώρες μετασεισμούς που να δείχνουν ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω ώστε να μαζέψουμε το ικανό δείγμα μετασεισμών για να κάνουμε μία στατιστική επεξεργασία. Βέβαια, στην Ελλάδα υπάρχουν περιστατικά όπου έχουμε σεισμούς αυτής της τάξης μεγέθους και δεν έχουμε μετασεισμούς., αυτά όμως είναι λίγα».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα