Επίκαιρα

Παραδόθηκαν οι πρώτες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Παραδόθηκαν οι πρώτες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Τα εγκαίνια των δύο πρώτων Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Παρατήματος ΑμεΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στη Βάρδα, παρουσία της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μηχαηλίδου και του Γ.Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας, Γιώργου Σταμάτη. Αυτό αποτελεί και το πρώτο - ουσιαστικό - βήμα για την αποϊδρυματοποίηση των φιλοξενουμένων στο ίδρυμα που έγινε γνωστό ως ΚΕΠΕΠ Λεχαινών.

Παρόντες ήταν και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, τοπικοί παράγοντες και εκπρόσωποι συλλόγων για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου στην ομιλία της χαρακτήρισε την χθεσινή ημέρα ως μία μέρα αισιοδοξίας και μία μέρα ελπίδας. “Κόποι δεκαετιών, αγώνες δεκαετιών από την διοίκηση, το προσωπικό, από τους επιστήμονες, την τοπική κοινωνία και την Μητρόπολη μας, σήμερα γίνονται πράξη. Έχουμε μία δομή, μέσα στον αστικό ιστό, μία στέγη που δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να μην είναι μόνοι. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε με τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Να βγάλουμε τους συμπολίτες μας από τα ιδρύματα και να τους βάλουμε σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι το τυπικό, το καθημερινό μας περιβάλλον. Ένα περιβάλλον το οποίο δεν έχει καμία απόκλιση από τα σπίτια μας, σε μία καθημερινότητα που όλοι θεωρούμε τυπική όμως για τους συμπολίτες μας με αναπηρία και εδώ ειδικά στο κέντρο κοινωνικής πρόνοιας ο πρόεδρος ο κ. Σταθακόπουλος έκανε τρομερή δουλειά έτσι ώστε οι συμπολίτες μας με δύσκολες αναπηρίες να μπορέσουν και αυτοί να έχουν ένα περιβάλλον σαν το δικό μας. Όταν αναλάβαμε τρία χρόνια, πριν την στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης σε όλη την Ελλάδα ήταν 60, σήμερα έχουν διπλασιαστεί. Είμαστε στις 120 και συνεχίζουμε, συνεχίζουμε όλοι μαζί για να καταφέρουμε να εντάξουμε την διαφορετικότητα στην κανονικότητα.

Η κα Μιχαηλίδου σε δηλώσεις της συνέχεια, τόνισε ότι “… δώσαμε μία υπόσχεση μαζί με τον πρόεδρο τον κ. Σταθακοπούλου, δώσαμε υπόσχεση στους συμπολίτες μας με αναπηρία ότι θα τους βγάλουμε από το ίδρυμα και ότι θα έχουν μία κανονικότητα σαν την δική μας. Η προσπάθεια και η υπόσχεση αυτή υλοποιήθηκαν και σήμερα ξεκινήσαμε με τα εγκαίνια των δύο πρώτων στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης έτσι ώστε οι συμπολίτες μας με αναπηρία, με πολύ δύσκολες αναπηρίες, που ζούσαν στην μοναξιά τους στα Λεχαινά, να έχουν μία πολύ πιο κανονική καθημερινότητα. Μία κανονικότητα συμπεριληπτική, σε δύο διαμερίσματα, 8 συμπολίτες μας που μέχρι και τις προηγούμενες εβδομάδες ζούσαν στην δομή μας, μία δύσκολη δομή στα Λεχαινά, βγήκαν από τις δομές, είναι στις στέγες, σε μία συμπερίληπτική κοινωνία που όλοι μαζί δουλέψαμε”.

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημείωσε ότι “… ο πρόεδρος ο κ. Σταθακόπουλος η διοίκηση του κέντρου κοινωνικής πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας, η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού - και βέβαια η δική μου υπηρεσία ο γενικός μου γραμματέας, το γραφείο μου και βέβαια η γενική γραμματέα εξωτερικών βοήθησαν στην στελέχωση αυτού του εγχειρήματος. Είναι μία στέγη που έχει πολύ υψηλές προδιαγραφές, ένα σπίτι στο οποίο όλοι μας ονειρευόμαστε να ζήσουμε, καινούργιο με τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε όλες τις συσκευές και οικοσκευές και είμαστε πολύ χαρούμενοι που κάναμε αυτή την αρχή που τόσες δεκαετίες χρειαζόμαστε στα Λεχαινά και σε όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος εδώ, το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας έχει δρομολογήσει τρεις ακόμα στέγες έτσι ώστε να αποϊδρυματοποιηθούν ακόμα περισσότερα παιδιά και ενήλικες από την δομή στα Λεχαινά. Οι δύο έχουν ήδη κατασκευαστεί και είναι έτοιμες, περιμένουμε την οικοσκευή και την στελέχωση, η τρίτη είναι στην πορεία της και 17 δικαιούχοι 17 ωφελούμενοι από τα Λεχαινά θα πάνε σε στέγες σε άλλες περιοχές της χώρας. Το σημαντικό για εμάς είναι να καταλαβαίνουμε, ότι η διαφορετικότητα είναι κομμάτι της κανονικότητας. Η αναπηρία δεν είναι αρρώστια, δεν είναι ανημποριά, δεν την θεραπεύουμε, πρέπει να την κανονικοποιήσουμε έτσι ώστε να την έχουμε δίπλα μας και να είμαστε κι εμείς δίπλα σε αυτή” κατέληξε.

Ο Τοποτηρητής της Μητρόπολης Ηλείας, Μητροπολίτης κ.κ. Γερμανός, στη διάρκεια του αγιασμού των εγκαινίων σημείωσε ότι “… εγκαινιάζουμε ένα κτίριο καλό που πιστεύω ότι κι εσωτερικά θα είναι ακόμα καλύτερο ώστε να μπορούν οι συνάνθρωποί μας να φιλοξενούνται εδώ βοηθούμενοι και να περνάνε όμορφα και καλά όπως θα ήθελαν θα θέλαμε κι εμείς για τον εαυτό μας. Πιστεύω ότι αυτό το καινούργιο ίδρυμα θα είναι πράγματι ένα τέτοιο ίδρυμα αφού όλοι μας θα το βοηθήσουμε να είναι, να μείνει και να συνεχίσει έτσι την προσφορά του”.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης, σημείωσε πως έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα για την αποϊδρυματοποίηση καθώς η δομή των Λεχαινών είχε πολλά προβλήματα τα οποία είχαν φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα. “… Πλέον σκοπός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι το όραμα της αποϊδρυματοποίησης παιδιών με αναπηρία και ενταγμένα μέσα στην κοινωνία να γίνεται πράξη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό βήμα. Και ξέρετε ότι δεν είναι μόνο ότι τα παιδιά φεύγουν από τα Λεχαινά και ότι αυτό παραδοσιακά και για την πόλη και για την περιοχή εδώ σημαίνει ότι εντάσσονται σε ένα περιβάλλον, σε μία κοινωνία μέσα στον αστικό ιστό που δεν έχει να κάνει μόνο με αυτά, έχει να κάνει και με τους κατοίκους. Και πως όλη η κοινωνία αγκαλιάζει και δέχεται και αποδέχεται, τα άτομα με αναπηρία. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα, που από εκεί θα κριθούμε όλοι μας.

Και πλέον είμαστε στη φάση και των επόμενων στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και όπως καλά γνωρίζετε η αποϊδρυματοποίηση είναι κάτι δύσκολο. Χρειάζονται πολλοί μηχανισμοί να δουλέψουν ταυτόχρονα, πολλοί επιστήμονες, προφανώς χρειάζονται τα χρήματα και αυτή τη στιγμή το υπουργείο έχει τα χρήματα, την πολιτική βούληση και γενικότερα η στρατηγική μας που δεν αφορά μόνο αυτό αλλά όλη την συμπερίληψη των ευπαθών ομάδων, γίνεται πράξη” συμπλήρωσε.

Ο κ. Σταμάτης έδωσε τα συγχαρητήρια του στον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και στους συνεργάτες του, αλλά και σε όσους έχουν εμπλακεί σε όλο αυτό.

“Η πολιτεία είναι εδώ να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη και να τους δώσει ένα καλύτερο μέλλον παροχής, στήριξης και φροντίδας γιατί πάντα υπάρχει αυτό το αιώνιο ερώτημα στους γονείς, το τι θα γίνει όταν φύγουν οι γονείς με τα παιδιά. Η απάντηση είναι απλή. Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, αποϊδρυματοποίηση, ένταξη στην κοινότητα και το κράτος είναι εδώ, να παρέχει όχι μόνο την βοήθεια που πρέπει αλλά και την στήριξη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, που το έχουν ανάγκη. Και νομίζω ότι κι αυτό είναι το στοίχημα της υπόλοιπης κοινωνίας να γίνει συμμέτοχη. Και νομίζω ότι έτσι γινόμαστε και καλύτεροι πολίτες και ταυτόχρονα εφαρμόζουμε αυτό που λέει το Σύνταγμα. Όλα από εκεί απορρέουν και εκεί καταλήγουν. Και νομίζω ότι το σημερινό είναι μία μέρα γιορτής, πρέπει να το παρακολουθούμε βέβαια, να το στηρίξουμε και να δώσουμε και μία νέα πνοή στην περιοχή, σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία αλλά κυρίως για τους ανθρώπους που δουλεύουν στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης είναι μία καλύτερη μέρα και για αυτούς”.

Ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση των ΚΕΠΑ. “Όπως γνωρίζουν ήδη και οι πολίτες, η γενικότερη πρόθεση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την μετάβαση στην νέα ψηφιακή εποχή δεν θα μπορούσε και αυτό να είναι κάτι. Τα ψηφιακά ΚΕΠΑ δεν είναι μόνο μία επανάσταση είναι πως αντιμετωπίζεις το άτομο με αναπηρία πως προστατεύεις την ιδιωτικότητα του και γενικά πως υπηρετείς τους συμπολίτες με αναπηρία έτσι ώστε να πιστοποιηθούν με βάση την αναπηρία τους και από κει και πέρα όλα να πάρουν το δρόμο τους και νομίζω ότι κι αυτό είναι μία ακόμα μετάβαση. Η επόμενη μετάβαση θα είναι η κάρτα αναπηρίας, έχουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία, πρώτη φορά στην χώρα μας, που δεν είναι μόνο ένα κομμάτι πολιτικής, είναι και ένα κομμάτι λογοδοσίας. Γιατί όλοι γνωρίζουν τι κάνει η κυβέρνηση και έρχονται να το κρίνουν, να το ενισχύσουν και να δούμε τι την πάει πίσω. Και νομίζω ότι μαζί με τον προσωπικό βοηθό και με άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με τα άτομα με αναπηρία, υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο δίχτυ προστασίας και ταυτόχρονα μία ενιαία πολιτική και αυτό είναι το πιο σημαντικό σε αυτό”.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, συνεχάρη τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας για την αποτελεσματικότητά της και ευχαρίστησε την κ. Μηχαηλίδου για την προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας, σε όλα τα επίπεδα. Αναφερόμενος στις ΣΥΔ τόνισε πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο του προγράμματος αποϊδρυματοποίησης, ενώ αναφερόμενος και στις προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση τόνισε ότι από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020 έχει χρηματοδοτηθείη ανέγερση Κέντρων Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας σε Πάτρα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, όπως αντίστοιχα και Στέγες Υποστηριζόμενες Διαβίωσης. «Μάλιστα αυτή τη στιγμή στην Ηλεία οι τεχνικές μας υπηρεσίες εργάζονται πάνω στη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων δύο ακόμα Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης σε Λεχαινά και Βάρδα. Στεκόμαστε ενεργά λοιπόν στο πλευρό του Υπουργείου, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, των Δήμων και των φορέων που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες, γιατί όλοι μαζί θέλουμε να διαμορφώσουμε μία νέα πραγματικότητα» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης και κατέληξε: «Εύχομαι και ελπίζω οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) που δημιουργούμε να αποτελέσουν το σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με απώτερο στόχο την υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων, καθώς και στην εξασφάλιση ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον».

Σε δήλωση του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος ανέφερε ότι “… η σημερινή ημέρα, αποτελεί το επιστέγασμα μιας σημαντικής και πολύμηνης προσπάθειας για τη δημιουργία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Βάρδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης για το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δ.Ε, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο του Κέντρου, Νίκο Σταθακόπουλο, όλα τα μέλη της Διοίκησης και τους συνεργάτες τους, γιατί με τη λειτουργία αυτών των χώρων δίνουν την ευκαιρία της ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης σε παιδιά/ενήλικες με αναπηρία που ζούσαν σε ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και της ένταξής τους στην κοινότητα.

Θερμά συγχαρητήρια όμως, αξίζουν στην Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της στρατηγικής αποϊδρυματοποίησης προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας καθολικής πολιτικής για τη διασφάλιση ενός πλαισίου υποστήριξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως των παιδιών, των παιδιών-ενηλίκων με αναπηρία αλλά και των ηλικιωμένων.

Καμία πολιτική όμως για την αποϊδρυματοποίηση, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τις απαραίτητες και αναγκαίες συνέργειες μεταξύ κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας, ώστε η διαβίωση μέσα την κοινότητα να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας. Η Π.Δ.Ε , μέσω του “Ε.Π Δυτική Ελλάδα 2014-2020”, χρηματοδοτεί κοινωνικές δομές που αφορούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, συνεργαζόμενη με Κοινωνικά Κέντρα και Δήμους, όπως συνέβη στην περίπτωση των Σ.Υ.Δ που εγκαινιάστηκαν σήμερα στον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Επιπρόσθετα, συνεχίζουμε και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την αποδοχή της διαφορετικότητας”.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Σταθακόπουλος τόνισε πως “… πολλοί πίστεψαν ότι το έργο αυτό θα αργήσει πολλά χρόνια να ολοκληρωθεί. Ξεκινώντας λοιπόν την λειτουργία των δύο πρώτων σκελών, είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε ότι όλα είναι δυνατά, είναι δυνατά όταν πιστεύουμε σε ένα κοινό όραμα και αναγνωρίζουμε ότι η αναπηρία ανεξάρτητα το πόσο βαριά είναι, δεν πρέπει να αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την ίδια μας την ζωή”.

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας δήλωσε πως “είναι μία μέρα χαράς, σήμερα μπαίνει τέλος στο αναχρονιστικό σύστημα το οποίο επικρατούσε και προχωρούμε στην αποϊδρυματοποίηση αυτών των ατόμων. Το ότι μπαίνουν σε καινούργιες στέγες καθαρές και είναι αυτές οι στέγες που θα θέλαμε κι εμείς οι ίδιοι να ζούμε, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι και πόσο επιδρά στην ψυχολογία αυτών των παιδιών, με αυτές τις αναπηρίες. Σίγουρα, ότι βλέπουν τον ήλιο, βγαίνουν έξω βόλτες, έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, είναι χώροι καθημερινή που ζούμε εμείς, σίγουρα όλα αυτά τα βοηθούν έτσι ώστε να αισθάνονται μέσα σε αυτή την διαταραχή την οποία υπάρχει, ότι απαλύνεται ο πόνος και ότι είναι πιο κοντά στην κοινωνία. Πάντοτε έλεγα ότι ο Δήμος μας, πρέπει να διακατέχεται από εξωστρέφεια, να αγκαλιάζει όλους τους δημότες, για μας όλοι οι πολίτες είναι το ίδιο. Από κει και πέρα σε συνεργασία με το υπουργείο, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και με την Ιερά Μητρόπολη και τον Σεβασμιώτατο αλλά και με την τοπική κοινωνία φυσικά, είχαμε βάλει τις βάσεις έτσι ώστε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο και σήμερα ο Δήμος μας να είναι πρωτοπόρος που γίνονται αυτά τα προγράμματα. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο πολύ χαρούμενοι αισθανόμαστε”.

Η Διευθύντρια Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης - Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών, Ευγενία Πετράτου από την πλευρά της σημεώσε πως “… ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνει αποϊδρυματοποίηση. Οι άνθρωποι στα ιδρύματα δεν περνούν καλά, δεν υπάρχει προσωποκεντρική φροντίδα, εξατομικευμένη υποστήριξη, δεν υπάρχει ατομικότητα, σεβασμός στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αφού οι άνθρωποι είναι απομονωμένοι, δεν είναι καν μέσα στην κοινότητα. Για το λόγο αυτό, εμείς ως φορέας στο πλαίσιο της υπαγωγής μας στο πρόγραμμα της αποϊδρυματοποίησης, έχουμε ήδη υλοποιήσει ενέργειες και τον βασικό σχεδιασμό, ανοίξαμε δύο στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για τους ωφελούμενους του παραρτήματος ΑμεΑ Λεχαινών, κάθε στέγη μας έχει 4 ενοίκους και τους αμέσως επόμενους μήνες Θα ανοίξουμε άλλες 4 στέγες που πάλι θα φιλοξενούν 4 ενοίκους. 24 άτομα λοιπόν, θα φύγουν από εμάς, θα πάνε σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης και οι υπόλοιποι 17, θα υποστηριχθούν σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής. Οπότε το ΚΕΠΕΠ θα είναι μία μακρινή ανάμνηση” κατέληξε.

SYD 2

SYD 3

SYD 4

SYD 5

SYD 6

SYD 7

SYD 8

SYD 9

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα