Επίκαιρα

“ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ” - Διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους προσκόπους της Μικράς Ασίας

“ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ” - Διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους προσκόπους της Μικράς Ασίας

“ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ” ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε για 10η χρονιά η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου είχε ως στόχο να αναδείξει το σημαντικό ιστορικό γεγονός, για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και για τον Προσκοπισμό, αποτελώντας ένδειξη τιμής προς τους νέους αυτούς ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την πατρίδα στα Σώκια, το Αϊδίνι και την Κάτω Παναγιά της Μ Ασίας, απόγονοι της οποίας κατοικούν στο ομώνυμο χωριό της Ηλείας.

Ο Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νικόλαος Δεμερτζης, Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Καλλιθέας, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και συγγραφέας με καταγωγή από τη Γλύφα Ηλείας. Εχει συμμετάσχει στη δημιουργία ερευνητικών εργασιών με θέμα: «Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη» ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και δημοσιεύτηκε στον τύπο άρθρο του με τίτλο: «1922-2022 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ». Το διάστημα αυτό μάλιστα κυκλοφορεί το βιβλίο του: «Από τη Μικρά Ασία στη ΓΛΥΦΑ-100 ΧΡΌΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».

Ο κ. Δεμερτζής, προχώρησε σε μία ανέφερε λεπτομερώς τα ιστορικά γεγονότα αλλά και σε όλα όσα πραγματεύεται το βιβλίο του, ενώ στην συνέχεια ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας Κώστας Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η Ένωση Παλαιών Προσκόπων νομού Ηλείας για 10η χρόνια πραγματοποιεί διήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους προσκόπους της Μικράς Ασίας προκειμένου να μεταδοθεί η ιστορική μνήμη στις νεότερες γενιές και να μη σβήσουν οι αξίες της θρησκείας, της πατρίδας και της ελευθερίας για τις οποίες οι ήρωες πρόσκοποι θυσιάστηκαν. Διότι η λησμονιά ισοδυναμεί με την αλλοτρίωση της εθνικής μας φυσιογνωμία. Την πνευματική αλλοτρίωση, την έλλειψη σεβασμού στον άνθρωπο.

Και αυτά τα ιδανικά προσφέρθηκαν, έγραψαν με το αίμα τους το κορυφαίο γεγονός της ελληνικής ιστορίας προσθέτοντας ένα αξεπέραστο διαχρονικό παράδειγμα για την νεότητα. Οι Έλληνες πρόσκοποι εξακολουθούσαν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες και μετά την μικρασιατική καταστροφή. Προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες, τεχνογνωσία και βοήθεια στην εγκατάσταση πρόχειρων καταυλισμών και σκηνών, στην οργάνωση των συσσιτίων, στην καθαριότητα των συνοικισμών, στην φύλαξη καταυλισμών και άλλων σημείων» ανέφερε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος.

Το δικό της στίγμα στην εκδήλωση έδωσε η εξαιρετική χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της Κωνσταντίνας Σακκά-Κυρίτση, όπου ερμήνευσε παραδοσιακά μικρασιατικά τραγούδια, συνοδευόμενη από ορχήστρα με παραδοσιακά όργανα

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους θυσιασθέντες Προσκόπους στον Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου Πύργου.

proskopoi 2

proskopoi 3

proskopoi 4

proskopoi 5

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις