Επίκαιρα

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για τις υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1 - Τι ισχύει για τα εμβόλια και τη γρίπη

Κορωνοϊός: «Συναγερμός» για τις υποπαραλλαγές BQ.1 και ΒQ.1.1 - Τι ισχύει για τα εμβόλια και τη γρίπη

Αυξάνεται η ανησυχία των ειδικών όσο αυξάνονται και τα κρούσματα κορωνοϊού ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Μάλιστα, για πρώτη φορά καταγράφηκαν στην Ελλάδα κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και ΒQ.1.1 της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού σε Αττική και Κρήτη,

Συγκεκριμένα, 10 κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, ΒQ.1 και πέντε της υποπαραλλαγής BQ.1.1, εντοπίστηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα από τα 629 δείγματα που ελέγχηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.

Ταυτοποιήθηκαν, επίσης, 35 κρούσματα ως υποπαραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), τη γνωστή «Κένταυρος». Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 στελέχη με υποπαραλλαγή BA.2.75.

Ο εντοπισμός κρουσμάτων του νέου στελέχους του κορωνοϊού έρχεται σε συνέχεια της οδηγίας για επαγρύπνηση που είχε εκδόσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων για της χώρες της Ε.Ε., καθώς σε πέντε χώρες έχουν ήδη καταγραφεί κρούσματα της υποπαραλλαγής, σε ποσοστό από 5% έως 19% επί του συνόλου των κρουσμάτων.

Στην Ελλάδα έως σήμερα το 95% των κρουσμάτων οφείλεται στην Όμικρον 5 και το 2,5% στην Όμικρον 4, ενώ έχουν καταγραφεί άλλα 28 στελέχη.

«Για τις BQ.1 & BQ.1.1 λειτουργούν τα αντιικά φάρμακα, όχι όμως τα μονοκλωνικά»

Παντως το «καμπανάκι» για την αναγκαία χρήση μάσκας κρούουν οι ειδικοί, καθώς ο χειμώνας, ο συνωστισμός, ο κορωνοϊός και η γρίπη δημιουργούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για την εκτόξευση των κρουσμάτων.

Όπως τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λίνου, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1: «Δεν έπρεπε να είχαμε σταματήσει να φοράμε μάσκες. Υπερ της υποχρεωτικότητας ποτέ δεν είμαι, αλλά με διάφορες καμπάνιες για την χρήση μάσκας, όπως πρέπει να υπάρξει και για τον εμβολιασμό, θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ενθάρρυνση. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία».

Όσον αφορά τις νέες παραλλαγές και το αν καλύπτουν τα εμβόλια, η καθηγήτρια επιδημιολογίας, επισήμανε: «Υπάρχουν δυο παραλλαγές της Όμικρο η BQ.1 και BQ.1.1, οι οποίες σε άλλες χώρες έχουν αρκετή έξαρση. Και η «Κένταυρος» που υπάρχει σε ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει ακόμα στην Αμερική. Ξέρουμε λίγα πράγματα έως τώρα για τις νέες υποπαραλλαγές. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι επηρεάζουν θετικά τα αντιικά φάρμακα, όμως επηρεάζουν αρνητικά, δηλαδή δεν πιάνουν τα μονοκλωνικά».

Για τα εμβόλια και την κάλυψη που προσφέρουν έναντι αυτών των νέων στελεχών του κορωνοϊού, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ είπε πως «δυστυχώς ο ιός συνεχίζει να δημιουργεί παραλλαγές με την ίδια ένταση. Το εμβόλιο, ακόμη και η 5η δόση που έχουμε κάνει αρκετοί, όπως εγώ και ο σύζυγος μου, βοηθάει αλλά όχι πολύ, βοηθάει λίγο και κυρίως να μην νοσήσουμε σοβαρά».

Σχετικά με την γρίπη και την ανησυχία για πολλά κρούσματα αυτόν τον χειμώνα, η κ. Λινού είπε πως «ανέκαθεν υπήρχε σαν οδηγία για εμβολιασμό των παιδιών από 6 μηνών παλαιότερα, αλλά εδώ στην Ελλάδα δεν την τηρούσαμε και πολύ. Αλλά τώρα, λόγω της πανδημίας τα παιδιά δεν έχουν εκτεθεί στη γρίπη επειδή παίρναμε μέτρα προστασία, τωρά όμως που δεν φοράμε μάσκες μπορεί να έχουμε μεγαλύτερες συνέπειες».

Συνεχίζονται οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, που περιλαμβάνουν και την παραλλαγή Όμικρον (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) και τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 806.110 εμβολιασμοί, 2ης αναμνηστικής δόσης και 3ης αναμνηστικής δόσης.

Συγκεκριμένα, σε πολίτες άνω των 60 ετών, για τους οποίους υπάρχει και ισχυρή σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχουν πραγματοποιηθεί 690.124 εμβολιασμοί, δηλαδή το 22,5% αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει εμβολιαστεί.

Έκρηξη θανάτων με 138 νεκρούς, ελαφρά μείωση κρουσμάτων
Εν τω μεταξύ, σταθερή καταγράφεται η πορεία της διασποράς του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας, όπως αναδεικνύεται από τη νεά επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα νέα κρούσματα της COVID-19 στην Ελλάδα για το διάστημα 17-23 Οκτωβρίου ανέρχονται σε 52.966, δηλαδή περίπου 2.000 λιγότερα από το προηγούμενο επταήμερο. Κατά την ίδια περίοδο, ωστόσο 138 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον SARS-CoV-2, ενώ 82 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.

Τα κρούσματα θα αυξηθούν, αλλά με βραδύτερο ρυθμό

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε παγκόσμια κλίμακα προβλέπεται να αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό στα περίπου 18,7 εκατομμύρια ημερησίως περίπου στις αρχές Φεβρουαρίου, από 16,7 εκατ. που υπολογίζονται σήμερα, κυρίως λόγω του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

Όπως υποδεικνύει ανάλυση του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό αναμένεται ότι θα είναι πολύ λιγότερες από ό,τι τον περασμένο χειμώνα, όταν είχαν φθάσει στην κορύφωσή τους σχεδόν στα 80 εκατομμύρια ημερησίως τον Ιανουάριο του 2022 εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Η αύξηση των κρουσμάτων δεν αναμένεται να ακολουθηθεί από ανάλογη αύξηση των θανάτων εξαιτίας της Covid-19, εκτιμά το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Προβλέπει ότι οι θάνατοι παγκοσμίως σε ημερήσια βάση εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο ιός θα είναι κατά μέσον όρο 2.748 την 1η Φεβρουαρίου, από 1.660 το τρέχον διάστημα. Τον Ιανουάριο, οι θάνατοι ήταν πάνω από 11 χιλιάδες ημερησίως σε παγκόσμια κλίμακα.

Έξαρση μολύνσεων παγκοσμίως -Στο «κόκκινο» ήδη η Γερμανία

Η εκτίμηση του IHME είναι πως τα κρούσματα σε ημερήσια βάση στις ΗΠΑ θα αυξηθούν κατά το ένα τρίτο σε πάνω από ένα εκατομμύριο, εξαιτίας της επιστροφής των μαθητών και των φοιτητών στις τάξεις και του ότι ο κόσμος θα συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους λόγω του πιο ψυχρού καιρού.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η έξαρση των μολύνσεων στη Γερμανία έφθασε ήδη στην κορύφωσή της. Αναμένει ότι θα έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο και πλέον περί τον Φεβρουάριο, στις 190.000 ημερησίως.

Κατά την ανάλυσή του, η πρόσφατη έξαρση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να οφείλεται στις υποπαραλλαγές της Όμικρον BQ.1 και BQ.1.1 και είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη τις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, η ταχεία αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία στη Γερμανία -η μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020- προκαλεί ανησυχία.

Τι συμβαίνει με την υποπαραλλαγή XBB της Όμικρον

Το IHME κρίνει πως η νέα υποπαραλλαγή XBB της Όμικρον, στην οποία αποδίδεται η απότομη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία στη Σιγκαπούρη, είναι πιο μεταδοτική, αλλά προκαλεί λιγότερο βαριά μορφή της Covid-19.

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος της XBB δεν αναμένεται να είναι πολύ σοβαρός, καθώς όσοι έχουν ήδη μολυνθεί από την υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον πιθανόν έχουν ανοσία, πάντα κατά την ανάλυση του ινστιτούτου του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup