Επίκαιρα

Καμπανάκι ειδικών: «Εμβολιαστείτε», λανθασμένος ο εφησυχασμός για Covid, γρίπη

Καμπανάκι ειδικών: «Εμβολιαστείτε», λανθασμένος ο εφησυχασμός για Covid, γρίπη

Ισχυρές συστάσεις να σπεύσουν να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις με τα νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όσοι είναι άνω των 60 ετών και πάσχουν από χρόνια νοσήματα, απευθύνουν οι ειδικοί ενόψει της αναμενόμενη «καταιγίδας» των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον 5, BQ.1 και ΒQ.1.1.

Όπως εξηγούν, τα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δεδομένου ότι οι υποπαραλλαγές πηγάζουν από τα στελέχη BA.4 και BA.5 που περιλαμβάνονται σ’ αυτά και προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση.

Προβληματισμός από το χαμηλό τείχος ανοσίας στους ηλικιωμένους

Το χαμηλό τείχος ανοσίας των ηλικιωμένων είναι γεγονός ότι προκαλεί προβληματισμό και αγωνία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόλις 1 στους 4 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχει θωρακιστεί με τις απαραίτητες αναμνηστικές δόσεις. Η ανταπόκριση δε στην αναμνηστική δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι εντυπωσιακά χαμηλή. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί σχολιάζουν ότι επικρατεί ένας λανθασμένος εφησυχασμός που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι νέες παραλλαγές της Όμικρον κρίνονται περισσότερο μεταδοτικές αλλά -ευτυχώς- λιγότερο θανατηφόρες για σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι και οι χρόνιοι ασθενείς δεν κινδυνεύουν.

Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο «πιάνει» τις μεταλλάξεις της Όμικρον 4 και 5

Ο Γιώργος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που πρόσφατα τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Transatlantic Alliance Award για το 2023 για τη σημαντική συμβολή στην ενδοκρινολογική έρευνα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού (Ευρώπη και ΗΠΑ), σχολιάζει στο iefimerida.gr ότι είναι σχετικά μικρός ο αριθμός αυτών που εμβολιάζεται.

«Τα κρούσματα τις επόμενες μέρες θα ανέβουν. Τα εμβόλια υπάρχουν και θα πρέπει όλοι να τα κάνουμε. Κακώς δεν τα κάνουμε. Η 4η δόση είναι άκρως σημαντική για τους άνω των 60 και για όσους έχουν υποκείμενη νόσο. Και η 4η δόση μπορεί να γίνει και 5η δόση για τους πιο μεγάλους με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια. Ειδικά οι μεγαλύτερες ηλικίες οφείλουν να εμβολιαστούν», αναφέρει ο κ. Χρούσος και συμπληρώνει ότι «το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο «πιάνει» τις μεταλλάξεις της Όμικρον 4 και 5, που αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχες».

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με αυτό του κορωνοϊού

Οι επιστήμονες απευθύνουν σύσταση για εμβολιασμό κατά του κορωνοιού και στους νεότερους, ενώ σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης ξεκαθαρίζουν πως μπορεί να γίνει παράλληλα μ’ αυτό του κορωνοϊού αλλά σε διαφορετικό χέρι.

«Για τη γρίπη θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν τα μικρά παιδιά κάτω του 1 έτους αλλά και οι ηλικιωμένοι και χρονίως νοσούντες. Ειδικά φέτος που έχουμε ήδη έξαρση του ιού της γρίπης. Σε κάθε περίπτωση ο ευάλωτος πληθυσμός καλό θα είναι φορά μάσκα», λέει ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, η πορεία του κορωνοϊού είναι ελεγχόμενη. Αυτοί που χάνουν τη ζωή τους είναι κυρίως άτομα άνω των 80 ετών με συννοσηρότητες. Πνευμονία εμφανίζει ένας στους τέσσερις ασθενείς και δεν είναι πάντοτε βαριάς μορφής. Ο ιός χτυπάει το ανώτερο αναπνευστικό.

Θεοδωρίδου: Τα επικαιροποιημένα καλύπτουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί

Σύσταση να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα απευθύνει το υπουργείο Υγείας.

Στην αξία των επικαιροποιημένων εμβολίων αναφέρθηκε, στη χθεσινή ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, τα εμβόλια που υπάρχουν ήδη και γίνονται τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη νόσηση και τον βασικό εμβολιασμό βοηθούν να ενισχυθεί η ανοσία, ώστε κάποιος να μη νοσήσει σοβαρά και να μη χάσει τη ζωή του. «Γίνονται μελέτες, με καλά πρώτα αποτελέσματα, που διερευνούν αν τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν ακόμη και μελλοντικές μεταλλάξεις», συμπλήρωσε.

Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν έχουμε μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, αλλά ό,τι καινούργιο προκύπτει αφορά σε υποτύπους της παραλλαγής Όμικρον. Αναφερόμενη στο ζήτημα των παιδιών, είπε ότι τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά αυξήθηκαν στην τρέχουσα χρονιά και αφορούσαν την παραλλαγή Ομικρον.

«Να εμβολιαστούν τα παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα»

Αναφερόμενη στη σύσταση της επιτροπής εμβολιασμών για τα παιδιά έξι μηνών έως τεσσάρων ετών, η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι υπάρχει σύσταση για εμβολιασμό, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα, ή είναι ανοσοκατεσταλμένα. Εξήγησε ότι τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικίας θα μπορούν να εμβολιαστούν, εφόσον υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους, ενώ υπενθύμισε ότι η επιτροπή γνωμοδότησε υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5 έως 11 ετών τα οποία ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους.

Η συνύπαρξη των τριών ιών

Η κυρία Θεοδωρίδου, σχετικά με τη συνύπαρξη του ιού της γρίπης με αυτήν του συγκυτιακού ιού αλλά και του Covid, τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πώς αυτοί οι τρεις ιοί θα επηρεάσουν την κοινότητα.

Εκεί που υπάρχουν εμβόλια καλό είναι να γίνονται, τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ωστόσο ότι φέτος «λείπει η προίκα της γρίπης», όπως είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή η χαμηλή ανοσία στον ιό της γρίπης, καθώς, φορώντας τη μάσκα, δεν επιτρέψαμε στη γρίπη τα δύο προηγούμενα χρόνια να επηρεάσει σημαντικά την κοινότητα.

Πηγή: Iefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup