Και νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουμε, και αύξηση της θετικότητας και αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα.
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα σχολιάστηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ από τον καθηγητή Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, που επισήμανε ότι αν και οι εισαγωγές φτάνουν τις 180 – 200 την ημέρα, η χώρα «είναι εδώ και τρεις με τέσσερις εβδομάδες πρακτικά σε μια σταθερότητα».
Ο κ. Βασιλακόπουλος δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν κάθε εβδομάδα είναι μεγάλος (έχουμε 130 - 160 θανάτους την εβδομάδα), αλλά έκανε λόγο και για τη σημασία του εμβολιασμού ιδίως για τους εκπροσώπου τρίτης ηλικίας και όλους όσοι έχουν προβλήματα υγείας.
«Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη ηλικία και όσο περισσότερα είναι τα υποκείμενα νοσήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης και απώλειας της ζωής», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, στην ΕΡΤ.
Πάντως η προειδοποίηση των CDC στις ΗΠΑ για την έξαρση της γρίπης, του RSV και του SARS-CoV-2 κατά τους χειμερινούς μήνες έκανε το γύρο του κόσμου και μάς έδωσε μία πρόγευση της κατάστασης που θα επικρατήσει τον προσεχή χειμώνα ακόμα κι αν τα δεδομένα των ΗΠΑ δεν επαναληφθούν στην ίδια έκταση και στην Ευρώπη…
Τα δεδομένα των CDC σχολιάστηκαν από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) που σχολίασαν τη δημοσίευση της Δρ Fenit Nirappil στην επιστημονική επιθεώρηση The Washington Post.
Όπως επισημαίνουν, τουλάχιστον 4.300 ασθενείς με γρίπη εισήχθησαν στα αμερικανικά νοσοκομεία την εβδομάδα που έληξε στις 29 Οκτωβρίου, ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευόμενων ασθενών από γρίπη σε μια δεκαετία και σχεδόν διπλάσιος από την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία των CDC. Η εποχή της γρίπης ξεκίνησε έξι εβδομάδες νωρίτερα φέτος, σε επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από την πανδημία της γρίπης των χοίρων H1N1 το 2009.
Με την αύξηση των κρουσμάτων RSV, γρίπης και COVID-19, τα νοσοκομεία των ΗΠΑ αναμένεται να πληγούν για ακόμα ένα χειμώνα αναφέρει ο Dawn O’Connell, βοηθός Γραμματέας Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών για την ετοιμότητα και την ανταπόκριση των ΗΠΑ. Είναι όμως πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι τόσο για την γρίπη και για τον ιό SARS-CoV-2 υπάρχουν διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελεί μια κοινή αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με κρυολόγημα στα παιδιά. Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για τον RSV, αλλά η Pfizer σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση για ένα εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενώ ο RSV είναι μια από τις κύριες αιτίες νοσηλείας σε μικρά παιδιά, ο ιός αποτελεί επίσης μεγαλύτερη απειλή για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους ενήλικες.
Παρά τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, οι ομάδες κινδύνου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης αυξημένων προφυλάξεων λόγω της κυκλοφορίας άλλων ιών του αναπνευστικού.
Για την εποχή της γρίπης, η πίεση στα νοσοκομεία μπορεί να μην είναι τόσο εξουθενωτική για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, εάν τα κρούσματα είναι σχετικά ήπια. Η Lynnette Brammer, επιδημιολόγος που ηγείται της εγχώριας ομάδας επιτήρησης της γρίπης των CDC, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι δεν έχουν δει ακόμη στοιχεία για ένα πιο λοιμογόνο στέλεχος γρίπης.
Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα
Πάντως και νέες μεταλλάξεις έχουμε, και αύξηση της θετικότητας και αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, από τα 338 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 28 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου, απομονώθηκε στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529).
Από αυτά τα 338 δείγματα, 28 (8,3%) ταυτοποιήθηκαν ως ΒΑ.2, 8 (2,4%) ως ΒΑ.4 και 302 (89,3%) ως ΒΑ.5. Εκ των στελεχών ΒΑ.2, 17 (60,7%) ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή BA.2.75 (Κένταυρος) και 8 (28,6%) ως XBB, ενώ εκ των στελεχών ΒΑ.5, 12 (4,0%) ως υπο-παραλλαγή BQ.1 και 1 (0,3%) ως ΒQ.1.1.
Την ίδια εβδομάδα εξάλλου παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την προηγούμενη, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δώδεκα (8/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ και πτωτικές τάσεις σε τέσσερεις περιοχές (4/12) του ΕΔΕΛ.
Καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+176%), στον Βόλο (+113%), στην Αλεξανδρούπολη (+102%), στα Ιωάννινα (+100%), στην Ξάνθη (+46%), στη Λάρισα (+41%) και στη Κέρκυρα (+38%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στη Θεσσαλονίκη(+28%). Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στον Άγιο Νικόλαο (-57%), στο Ηράκλειο (-52%), στην Αττική (-36%) και στα Χανιά (-36%).
Στο δια ταύτα, όσοι δεν νόσησαν από Όμικρον 5 το καλοκαίρι ή πιο πρόσφατα και είναι άνω των 60 ετών, είναι φρόνιμο να κάνουν το επικαιροποιημένο εμβόλιο με τα στελέχη 4 και 5 της παραλλαγής Όμικρον αλλά να φροντίσουν και για τον αντιγριπικό τους εμβολιασμό.
Όσο για τη συμπεριφορά μας σε κλειστούς χώρους, δεν χάνουμε τίποτα να φοράμε μία μάσκα όταν παραμένουμε σε αυτούς πάνω από μερικά λεπτά παρουσία πολλών άλλων ανθρώπων…
Πηγή: iEidiseis.gr