Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 09:45

Νέο ΔΣ στον Όμιλο Φίλων Σταφίδας

Γράφτηκε από τον

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Σταφίδας, όπως αυτό προέκυψε από τις αρχαιρεσίες που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή 6 Νοεμβρίου

Η σύνθεση του νέου ΔΣ έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Ανδριόπουλος Ηλίας
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : Βαρώτσος Ανδρέας
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Δημητρουλόπουλος Δημήτριος
ΤΑΜΙΑΣ : Πλαστουργός Μιχαήλ
ΜΕΛΟΣ : Γιαρμενίτης Ξενοφών
ΜΕΛΟΣ : Παπαβασιλείου Ιωάννης
ΜΕΛΟΣ : Σταυρόπουλος Χρήστος

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 10:38

Σχετικά Άρθρα

  • Συνάντηση του δημάρχου Ήλιδας με το προεδρείο του Ομίλου Φίλων Σταφίδας
    Συνάντηση του δημάρχου Ήλιδας με το προεδρείο του Ομίλου Φίλων Σταφίδας

    Στο επίκεντρο η Κορινθιακή σταφίδα

    Γιάννης Λυμπέρης: «Να συμβάλλουμε όλοι στην στήριξη του προϊόντος»

    Με το προεδρείο του Ομίλου Φίλων Σταφίδας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης και είχαν μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για το προϊόν της Κορινθιακής σταφίδας.

    Τον κ. Λυμπέρη επισκέφθηκαν στο γραφείο του ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Ηλίας Ανδριόπουλος, ο αντιπρόεδρος κ. Ανδρέας Βαρώτσος και το μέλος κ. Στυλιανός Μπακάλης και παρέδωσαν για τον ίδιο, τους δημοτικούς συμβούλους και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, το βιβλίο που έχει εκδώσει ο Όμιλος με τίτλο: «Κορινθιακή σταφίδα: Παρελθόν-Παρόν- Μέλλον».

    Είχαν δε την ευκαιρία να ενημερώσουν τον κ. Λυμπέρη για τη δράση που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος για την στήριξη της Κορινθιακής σταφίδας, τα προβλήματα και το μέλλον της καλλιέργειας. Ζητήματα τα οποία είχαν απασχολήσει την ημερίδα που είχε διοργανώσει ο Όμιλος και περιλαμβάνονται στην έντυπη έκδοση.

    Από την πλευρά του ο κ. Λυμπέρης συνεχάρη τον Όμιλο για τη δράση του και την έντυπη έκδοση, καθώς όπως είπε συμβάλλει τα μέγιστα στην ενημέρωση και στήριξη του προϊόντος. Ενός προϊόντος το οποίο αποτελεί αναφορά για τον τόπο και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Υπογράμμισε δε την αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων και στοχευμένων ενεργειών για την στήριξή του, ώστε να εξακολουθήσει να υφίσταται η καλλιέργεια στο νομό μας και να αναδειχθεί περαιτέρω. Παράλληλα ενημέρωσε το προεδρείο και για τις ενέργειες που δρομολογούνται για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στον δήμο.

    lumperis sun stafida 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Εκλογοαπολογιστική συνέλευση - Μουσείο Σταφίδας και τιμή του προϊόντος, τα δυο βασικά σκέλη
    Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Εκλογοαπολογιστική συνέλευση - Μουσείο Σταφίδας και τιμή του προϊόντος, τα δυο βασικά σκέλη

    Στην πρώτη τους εκλογοαπολογιστική συνέλευση προχώρησαν χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Ηλείας, τα μέλη του Ομίλου Φίλων της Σταφίδας καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο πρόεδρος του ομίλου Ηλίας Ανδριόπουλος οι περιορισμοί που ίσχυαν την περίοδο του κορονοϊού λειτούργησαν ανασταλτικά για ανάλογες δράσεις.

    Στόχος της συνέλευσης ήταν η ενημέρωση των μελών σχετικά με τα πεπραγμένα από το 2019 που πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του ομίλου έως και σήμερα.

    Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Ανδριόπουλος οι δραστηριότητες του ομίλου όλα αυτά τα χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε δύο κατευθύνσεις.

    Η πρώτη αφορά στο κομμάτι της ιστορικής μνήμης της σταφίδας και ειδικότερα στην δημιουργία του Μουσείου της Σταφίδας στον Πύργο ενώ η δεύτερη στην κατάσταση που επικρατεί με τους σταφιδοπαραγωγούς.

    «Ο Δήμος του Πύργου το ´21 πήρε ομόφωνη απόφαση για την ίδρυση θεματικού Μουσείου Σταφίδας στον Πύργο και έχουμε δείξει ποιος θα είναι αυτός ο χώρος που θα δημιουργηθεί το μουσείο. Τα κριτήρια είναι η ιστορική μνήμη από τη μία και από την άλλη η δυνατότητα επισκεψιμότητας που θα έχει αυτός ο χώρος. Ένας από τους χώρους, η κορυφαία μας επιλογή, είναι το πρώην απεντομωτήριο της σταφίδας, που βρίσκεται στο Κατάκολο, μέσα στην ζώνη του λιμανιού, το οποίο αυτή τη στιγμή επισκευάζεται. Ανήκει στο λιμενικό ταμείο και επισκευάζεται με κονδύλια της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος, ενώ σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή με την σταφίδα, σημείωσε πως:

    «Από την άλλη, κάναμε ενέργειες σε ό,τι αφορά το τι γίνεται εδώ με την σταφίδα. Τελευταίες ενέργειες που έχουμε κάνει είναι δύο υπομνήματα που έχουμε υποβάλλει, πρώτον στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Γεωργαντά και μετά επειδή δεν είχαμε συνέχεια στον πρωθυπουργό.

    Ανοιχτή επιστολή με κύρια επικεφαλίδα της επιστολής μας, ότι η σταφίδα είναι ένα είδος προς εξαφάνιση. Αυτό γίνεται γιατί σιγά-σιγά εγκαταλείπεται η καλλιέργεια δεδομένου ότι η τιμή της πλέον έχει καταβαραθρωθεί, εγώ θα έλεγα καλύτερα ότι έχει κανιβαλιστεί και έχει φτάσει σε σημείο πολύ κάτω από το κόστος της παραγωγής, με αποτέλεσμα οι φίλοι μας σταφιδοπαραγωγοί να εγκαταλείπουν τις καλλιέργιες και να βάζουν ελιές ή οτιδήποτε άλλο στα χωράφια τους» τόνισε ο κ. Ανδριόπουλος υπογραμμίζοντας πως με κάθε τρόπο πρέπει να κρατηθεί ζωντανή η καλλιέργεια της σταφίδας στον τόπο μας, καθώς για 200 χρόνια τώρα αποτελεί το εμβληματικό μας προϊόν.

    Παράλληλα με την συνέλευση πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

    omilos stafidas 2

    omilos stafidas 3

  • Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το είδος υπό εξαφάνιση
    Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για το είδος υπό εξαφάνιση

    Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της χώρας απέστειλε ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας από την Ηλεία, για το θέμα της μαύρης κορινθιακής σταφίδας ως είδος υπό εξαφάνιση. Πέρα από την ιστορική αναδρομή στην πορεία και την αξία του προϊόντος, αναφέρονται στα πλεονεκτήματα που έχει η καλλιέργεια της σταφίδας και ζητούν τα μέλη του ΔΣ του ομίλου από τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία του προϊόντος και της καλλιέργειας.

    Η επιστολή

    "Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Ο Όμιλος φίλων της Σταφίδας με έδρα τον Πύργο Ηλείας ιδρύθηκε από αυτούς που βίωσαν τις δυσκολίες της καλλιέργειας της μαύρης σταφίδας και τις αγωνίες για την διάθεση της παραγωγής, σπούδασαν από το εισόδημα της και πιστεύουν ότι η σταφίδα εκτός από παρελθόν, έχει παρόν και ιδιαίτερα μέλλον.

    Όραμα του Ομίλου είναι να αναδείξει την αξία της και να την φέρει στη θέση που της ανήκει.

    Απευθυνόμαστε σε εσάς σαν υστάτη προσπάθεια, γιατί πιστεύουμε ότι διακυβεύονται η τύχη της σταφίδας και η επιβίωση 6000 οικογενειών.

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Η σταφίδα, επηρέασε την οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδος από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Αρκεί να σημειωθεί ότι στο 2ο μισό του 19ου αιώνα κάλυπτε μέχρι και το 70% των εξαγωγών του Ελληνικού κράτους.

    Είναι κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν, αφού το 90% της παραγωγής εξάγεται, με μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα παγκοσμίως. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ελαιόλαδο, ελιές, καρπούζια, φράουλες και άλλα προϊόντα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, μαύρη σταφίδα όμως πουθενά αλλού στον κόσμο!

    Δίνει εισόδημα και απασχόληση (αφού είναι καλλιέργεια εντάσεως εργασίας) σε πάνω από 6.000 οικογένειες.

    Συντελεί στη διαμόρφωση του μοναδικού τοπίου των περιοχών καλλιέργειας της και συμβάλει στην ανάσχεση των πυρκαγιών.

    Η μαύρη κορινθιακή σταφίδα είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο «super food» με μοναδικά χαρακτηριστικά.

    Όμως τα τελευταία δυο χρόνια η τιμή της έχει κατρακυλήσει στο μισό. Παρόλο που οι τιμές των τροφίμων αυξάνουν, η σταφίδα είναι το μόνο προϊόν που η τιμή όχι μόνο δεν αυξάνεται, όχι μόνο δεν παραμένει σταθερή, αλλά έχει μειωθεί στο μισό. Με αυτή την τιμή δεν καλύπτεται ούτε το κόστος της καλλιέργειας, αφού παράλληλα οι εισροές (λιπάσματα, φάρμακα κλπ) έχουν αυξηθεί και αυξάνονται συνεχώς.

    Τώρα που είμαστε στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης η σταφίδα τελεί κατά παράδοξο τρόπο υπό εξαφάνιση (οι πατεράδες μας στην κατοχή έζησαν από την σταφίδα ενώ παλιότερα για τους προγόνους μας υπήρξε το κυριότερο εισόδημά τους).

    Είναι προφανές ότι η αγορά της σταφίδας παρουσιάζει στρεβλώσεις και έχει απορυθμισθεί. Η απορύθμιση αυτή οδηγεί στον νόμο της ζούγκλας με επακόλουθα τον κανιβαλισμό.

    Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να αποκαταστήσει αυτή την ανισορροπία. Για να χρησιμοποιήσουμε τα δικά σας λόγια «όταν μια αγορά χειραγωγείται πρέπει να υπάρχει παρέμβαση». Δεν πρέπει να επικρατήσει η Ιδεοληπτική άποψη που λέει «αφήστε την αγορά ελεύθερη και θα ρυθμισθεί μόνη της». Αυτό θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της σταφίδας.

    Οι επιπτώσεις μιας εξαφάνισης της σταφίδας θα είναι καταλυτικές για τις περιοχές καλλιέργειας της, τόσο οικονομικές (εισόδημα, απασχόληση) όσο και κοινωνικές και περιβαλλοντικές, διότι:

    Καλλιεργείται σε οριακά εδάφη χωρίς να υπάρχει εναλλακτική καλλιέργεια που μπορεί να την αντικαταστήσει, δίνει εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες και έχει μια παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά και η οποία αν χαθεί δεν θα μπορεί να ανακτηθεί. Παράλληλα θα χαθεί και αυτό το μοναδικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί, το οποίο σύμφωνα με πολλούς περιηγητές, Eλληνες και ξένους είναι ίδιο αν όχι καλύτερο από αυτό της Τοσκάνης, το οποίο θεωρείται το καλύτερο αγροτικό τοπίο στον κόσμο.

    Θα είναι «ύβρις» προς τις προηγούμενες γενιές που για δυο τουλάχιστον αιώνες αγωνίστηκαν για να κρατήσουν αυτόν τον «μαύρο θησαυρό» που διαμόρφωσε την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική πορεία του τόπου, η δική μας γενιά να το απαξιώσει παρόλο που έχει μοναδικά πλεονεκτήματα.

    Ο Όμιλος έχει υποβάλλει υπόμνημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά Γ. από την 16 Μαίου 2022 , αντίγραφο του οποίου σας επισυνάπτουμε , με συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού προϊόντος και την χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής. Το υπόμνημά μας συζητήσαμε και αναπτύξαμε στον Υπουργό στην συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Ομίλου μας μαζί του την 1 Ιουνίου 2022.

    Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη για την διάσωσή της..

    Σας ζητάμε να αποκαταστήσετε την ισορροπία στην αγορά της μαύρης σταφίδας και να αντιμετωπιστεί σαν είδος υπό εξαφάνιση, ώστε να παρθούν μέτρα ειδικής προστασίας και μεταχείρισης, τόσο βραχυπρόθεσμα για τη στήριξη της, όσο και μεσομακροπρόθεσμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αφ ενός να διασωθεί η καλλιέργεια του εμβληματικού αυτού προϊόντος και αφ ετέρου να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών της μαύρης σταφίδας, και γενικότερα να στηριχθεί η Εθνική Οικονομία, όταν μάλιστα είναι ένα κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν που συμβάλει στην εξωστρέφεια.

    Είμαστε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις-επεξηγήσεις" καταλήγει η ανακοίνωση...

  • Στοχευμένες παρεμβάσεις για τον «μαύρο χρυσό» της Ηλείας
    Στοχευμένες παρεμβάσεις για τον «μαύρο χρυσό» της Ηλείας

    Συνάντηση Βασιλόπουλου με τον Όμιλο Φίλων Σταφίδας

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ομίλου Φίλων Σταφίδας είχε στο γραφείο του στην Π.Ε Ηλείας ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος προκειμένου να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα της επιτροπής που θα διεκδικήσει μια σειρά αιτημάτων για τον «μαύρο χρυσό» της περιοχής.

    Η συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της σύσκεψης στο υπουργείο αρχές Ιουνίου υπό τον υπουργό Γ.Γεωργαντά όπου τέθηκαν επί τάπητος τα καυτά προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών του νομού.

    Εκείνο το οποίο συμφωνήθηκε στην συνάντηση με τον πρόεδρο Ηλία Ανδριόπουλο και τα μέλη του Ομίλου ήταν να υπάρχει καθημερινή επικοινωνία ώστε οι παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες για τα αιτήματα που παρουσιάστηκαν στον υπουργό. Συγκεκριμένα τα αιτήματα που έχουν τεθεί και ως υπόμνημα στον υπουργό είναι τα εξής:

    * Η διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη Μαύρη Σταφίδα
    * Η εξασφάλιση της εφαρμογής της απόφασης για κατάργηση της ανοικτής τιμής για τη μαύρη σταφίδα.
    * Η δημιουργία Διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη Σταφίδα.
    * Το πρόγραμμα διαφήμισης της Σταφίδας
    * Η προώθηση της διαδικασίας για την ανάδειξη ισχυρισμού Υγείας για τη σταφίδα.
    * Η επανασύσταση του Ινστιτούτου Σταφίδας στον Πύργο.
    * Η οριστική εγγραφή της καλλιέργειας της σταφίδας στον κατάλογο της UNESCO σαν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
    * Η στήριξη του ΥΠΑΑΤ στον Δήμο Πύργου για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία Θεματικού Μουσείου σταφίδας στον Πύργο.
    * Η ένταξη της προστασίας της σταφίδας στο Ταμείο Ανάκαμψης

  • Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, στο ΥΠΑΑΤ
    Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Υπουργό κ. Γεωργαντά, στο ΥΠΑΑΤ

    Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημά μας προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τα καυτά προβλήματα των Σταφιδοπαραγωγών του Νομού μας μετά το Υπόμνημα που είχαμε στείλει στον Υπουργό την 16.5.2022.

    Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος και ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Σάκης Καλαματιανός. Οι Βουλευτές του Νομού μας κ.κ. Αυγερινοπούλου Διονυσία, Νικολακόπουλος Ανδρέας και Κατρίνης Μιχάλης, εκπροσωπήθηκαν στη συνάντηση από συνεργάτες τους επειδή έπρεπε να παρευρίσκονται την ίδια ώρα σε έκτακτη απασχόληση στη Βουλή, ενώ είχαν εκδηλώσει αρχικά την επιθυμία να παρευρίσκονταν στη συνάντηση. Ο Βουλευτής του Νομού μας κ. Τζαβάρας Κώστας μας έστειλε θερμή επιστολή συμφωνίας και προσυπογραφής του περιεχομένου του Υπομνήματός μας, η οποία διαβάστηκε στον Υπουργό.

    omilos stafidas georg 2

    Τέθηκαν και συζητήθηκαν τα θέματα:

    1. Η διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη Μαύρη Σταφίδα

    2. Η εξασφάλιση της εφαρμογής της απόφασης για κατάργηση της ανοικτής τιμής για τη μαύρη σταφίδα.

    3. Η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου κίνησης .

    4. Η δημιουργία Διεπαγγελματικής οργάνωσης για τη Σταφίδα.

    5. Το πρόγραμμα διαφήμισης της Σταφίδας

    6. Η προώθηση της διαδικασίας για την ανάδειξη ισχυρισμού Υγείας για τη σταφίδα.

    7. Η επανασύσταση του Ινστιτούτου Σταφίδας στον Πύργο.

    8. Η οριστική εγγραφή της καλλιέργειας της σταφίδας στον κατάλογο της UNESCO σαν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

    9. Η στήριξη του ΥΠΑΑΤ στον Δήμο Πύργου για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία Θεματικού Μουσείου σταφίδας στον Πύργο.

    10.Η ένταξη της προστασίας της σταφίδας στο Ταμείο Ανάκαμψης

    Η συζήτηση εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα και ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρότασή μας να συσταθεί άμεσα επιτροπή υπο την αιγίδα του Υπουργείου με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος και περαιτέρω ανάπτυξης της σταφίδας. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής προτάθηκε από τον Υπουργό να είναι ο Αντιπ/ρχης μας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

    (Δελτίο Τύπου)

  • Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Πρόταση για ίδρυση Θεματικού Μουσείου Σταφίδας
    Όμιλος Φίλων Σταφίδας: Πρόταση για ίδρυση Θεματικού Μουσείου Σταφίδας

    Eπιστολή-πρόταση προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, για την ίδρυση Θεματικού Μουσείου Σταφίδας στην περιοχή, απέστειλε ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας. Όπως αναφέρουν τα μέλη του, “το θέμα αυτό είναι κατά γενική ομολογία κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της ιδιαίτερης πατρίδας μας και είναι ανάγκη να στρατευθούμε όλοι και όλες στην Ηλεία για την υλοποίηση του οραματικού αυτού στόχου”.

    Ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας ανέφερε ακόμα ότι για την υλοποίηση του σκοπού αυτού έχουν την στήριξη του Μητροπολίτη Ηλείας, των βουλευτών του νομού και των Ηλείων αντιπεριφερειαρχών.

    Η επιστολή

    Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε και εκλεκτά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου

    Ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας με έδρα τον Πύργο Ηλείας, ιδρύθηκε με σκοπό αφ ενός την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας από την καλλιέργεια της σταφίδας και αφ ετέρου την ανάπτυξη δράσεων και ενημέρωσης με σκοπό την στήριξη των σημερινών καλλιεργητών αυτού του εμβληματικού προιόντος του τόπου μας, σε λίαν ανταγωνιστικές συνθήκες και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

    Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία των υπαρχόντων νεοκλασσικών κτιρίων , της πόλης του Πύργου, της Αμαλιάδας και των πόλεων όλης της ακτογραμμής μέχρι την Κόρινθο οφείλουν την ύπαρξή τους στον πλούτο που έφερε στην Πελοπόννησο η καλλιέργεια της σταφίδας.

    Έχουν γραφτεί πολλές επιστημονικές μελέτες για την σταφιδοκαλλιέργεια όπως του συμπατριώτη μας και μέλους του Ομίλου κ. Σάκη Τραμπαδώρου, του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά και πολλά λογοτεχνικά βιβλία που στον πυρήνα τους υπάρχει η καλλιέργεια της σταφίδας.

    Η σταφίδα, τον 19ο αιώνα υπήρξε η ατμομηχανή της Εθνικής μας οικονομίας και χάρις σε αυτήν έγινε το σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, ο λιμένας και η Γραμμή του Κατακόλου και η ανάπτυξη του λιμένα της Πάτρας.

    Στην περιοχή του Πύργου, λόγω της εκτεταμένης καλλιέργειας ,κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία εγκαταστάσεων του ΑΣΟ όπως αποθήκες συγκέντρωσης της σταφίδας ,καθώς και εγκαταστάσεων επεξεργασίας και συσκευασίας της.

    Σε ένα από τα κτίρια του ΑΣΟ στο τετράγωνο της οδού Κοκκίνου που σήμερα ανήκει στην Περιφέρεια, υπάρχουν σήμερα , όπως έχουμε διαπιστώσει , μηχανήματα σειράς επεξεργασίας της σταφίδας, παροπλισμένα βέβαια, καθώς επίσης και ιδιαιτέρως μεγάλος αριθμός εγγράφων και βιβλίων αναφορικά με τις δραστηριότητες του Οργανισμού και τις δοσοληψίες μεταξύ αυτού και των παραγωγών.

    Ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας , έχοντας κύριο στόχο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, την διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της σταφίδας θεωρεί ότι η δημιουργία ενός Θεματικού Μουσείου Σταφίδας στην περιοχή του Δήμου Πύργου είναι καθοριστικό βήμα για την επιτυχία του σκοπού αυτού. Ανάλογα εννέα θεματικά Μουσεία έχουν γίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως : Μετάξης στο Σουφλί,Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, Βιομηχανικής Ελαιουργίας στη Λέσβο, Ελιάς-λαδιού στη Σπάρτη, Πλινθοκεραμοποιίας στο Βόλο ,Περιβάλλοντος στη Στυμφαλία, Μαρμαροτεχνίας στη Τήνο, Μαστίχας στη Χίο, Αργυροτεχνίας στα Γιάννενα, και τα οποία αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς στις περιοχές τους.

    Σε αυτή τη λογική λοιπόν ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας με την επιστολή του αυτή απευθύνεται στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας και προτείνει :

    1. Τη λήψη από το Δημοτικό Συμβούλιο Πολιτικής Απόφασης δημιουργίας Θεματικού Μουσείου σταφίδας στο Δήμο του Πύργου.

    2. Να μεριμνήσει ο Δήμος Πύργου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να συγκεντρωθεί και να μεταφερθεί όλο το υλικό (μηχανολογικός εξοπλισμός και έγγραφο υλικό) από τις αποθήκες του ΑΣΟ στην οδό Κοκκίνου σε ασφαλές μέρος, όπου θα διατηρηθεί με σκοπό τη μελλοντική χρήση του στο Μουσείο που θα ιδρυθεί, όλο ή μερικά ,σύμφωνα με μουσειακή μελέτη. Αυτό είναι απαραίτητο διότι ως γνωστό πρόκειται το κτίριο του ΑΣΟ να ανακαινισθεί με χρήματα του ΕΣΠΑ για να στεγασθεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που γίνεται στην Πόλη μας.

    Σε αντίθετη περίπτωση ένας όγκος υλικού που αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη εποχή για την Ηλεία, που συνδέθηκε με ανάπτυξη, πολιτιστικά δρώμενα και κοινωνικούς αγώνες, κινδυνεύει να καταστραφεί και θα είναι κρίμα για την ιστορία του Τόπου. Θα επαναληφθεί έτσι το έγκλημα της καταστροφής του μουσειακού και αρχειακού υλικού του Ινστιτούτου Σταφίδας της Πόλης μας που λεηλατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

    3. Να στηρίξει ενεργά ο Δήμος Πύργου ένα κάλεσμα στο Νομό για την συλλογή και φύλαξη μουσειακού υλικού , πρίν αυτό χαθεί, αφού πρώτα προηγηθεί μια συνδιάσκεψη Φορέων του Νομού μας (Περιφέρεια, Δήμαρχοι, Βουλευτές , Μητρόπολη, Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος, ΜΜΕ κ.λ.π. προσωπικότητες), στην οποία θα συζητηθεί διεξοδικά η ίδρυση του Μουσείου Σταφίδας.

    4. Τέλος να δεσμεύσει ο Δήμος Πύργου ανάλογο χώρο για την δημιουργία του μελλοντικού Μουσείου Σταφίδας στην περιοχή του, με κριτήρια εκτός των άλλων την προσβασιμότητα-επισκεψιμότητα, και την ιστορική μνήμη των υποψήφιων χώρων. Από την πλευρά μας μετά από έρευνές μας προτείνουμε σαν τέτοιους χώρους:

    Α. Το κτίριο του παλιού απεντομωτηρίου στο χώρο του Λιμένα του Κατακόλου όπου προβλέπεται η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του.

    Β. Το Ινστιτούτο Σταφίδας στην Πατρών απέναντι από το Στάδιο

    Γ. Μέρος του Κτιρίου του ΑΣΟ στην οδό Κοκκίνου στο μέτρο που δεν θα δεσμευθεί αυτό ολόκληρο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

  • Συστράτευση της κοινωνίας για το παρόν και το μέλλον της σταφίδας

    Ενδιαφέρουσα ημερίδα χθες στον Πύργο από τον Όμιλο Φίλων Σταφίδας για το «μαύρο χρυσό» της Ηλείας - Δημιουργία θεματικού Μουσείου

    Η αναγκαιότητα της συστράτευσης τοπικών φορέων, αρχών, πολιτών και βεβαίως σταφιδοπαραγωγών σε μια κοινή προσπάθεια για την ανάδειξη της μαύρης κορινθιακής σταφίδας στο νομό Ηλείας, με στόχο πέρα από το παρελθόν και την ιστορική μνήμη, να έχει ως προϊόν παρόν και μέλλον συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας, αποτέλεσε και το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Πύργο. Την ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μαύρης σταφίδας που διαμόρφωσε την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ζωή του τόπου, διοργάνωσε στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, ο Όμιλος Φίλων Σταφίδας, με εκλεκτούς ομιλητές, Παν/κούς, ιστορικούς και καλλιεργητές με διάφορες θεματικές ενότητες. Η μια βέβαια από αυτές ήταν η δημιουργία Θεματικού Μουσείου Σταφίδας στον Πύργο, μια από τις βασικές επιδιώξεις του Ομίλου, που τυγχάνει θερμής υποστήριξης.

    Ο προσωρινός πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας κ. Ηλίας Ανδριόπουλος καλωσόρισε το κοινό και παρουσίασε τα μέλη του προσωρινού Δ.Σ και έδωσε γενικότερα το στίγμα της ημερίδας και των στόχων του Ομίλου. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων « Θεωρήσαμε χρέος μας απέναντι στους γονείς και τους παππούδες μας, για το σημαντικό αυτό προϊόν του τόπου μας, από την μια να συντηρήσουμε την ιστορική μνήμη με το Μουσείο σταφίδας και από την άλλη να καταγράψουμε την τωρινή κατάσταση και όλοι μαζί να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον της σταφίδας στις σημερινές δύσκολες συνθήκες. Δηλαδή ένα τρίπτυχο, παρελθόν, παρόν και μέλλον της σταφίδας στο νομό Ηλείας. Επιμένουμε στο «όλοι μαζί» γιατί καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί συστράτευση της κοινωνίας μας, δηλαδή τοπικών φορέων, αρχών και σταφιδοκαλλιεργητών. Έχουμε επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να στρατευτούμε στην προσπάθεια αυτή.» Στην μακρά ιστορία της σταφίδας αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Διονύσης Τραμπαδώρος με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία .

    stafida imerida 2

    «Η σταφίδα περνά δύσκολες μέρες»

    Για την υφιστάμενη κατάσταση μίλησε εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Διονύσης Γραμματικός που επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η σταφίδα ομολογουμένως περνάει μια πολύ μεγάλη κρίση με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κυρίως στην περιοχή της Ηλείας και της Κορινθίας. «Θα πρέπει ωστόσο – ανέφερε- να βρεθεί τρόπος με τις συντονισμένες ενέργειες πολλών φορέων και όχι μόνο των παραγωγών, να ανατραπεί αυτό το κλίμα, Είναι ένα προϊόν εθνικό που μπορεί να βοηθήσει την διατροφή των ελλήνων και των κατοίκων του εξωτερικού, ένα εξαγώγιμο προϊόν με καλές προοπτικές υπό προϋποθέσεις φυσικά, της οργάνωσης και όχι αντιπαλότητας μεταξύ μας. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2017 έχει υιοθετήσει την συνδεδεμένη ενίσχυση γι αυτούς που παραδίδουν 150 κιλά ξερή σταφίδα το στρέμμα, οι προτάσεις του τμήματος ήταν για περισσότερο από 50 ευρώ το στρέμμα αλλά δεν εισακούστηκε πολιτικά. ‘Όμως, γίνονται συζητήσεις να ξαναενταχθεί στο μέτρο της αναδιάρθρωσης καλλιέργειας κάτω από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα ειδικό καθεστώς για την κορινθιακή σταφίδα, ήδη οι βουλευτές του νομού έχουν κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τον Υπουργό. Εμείς προφορικά έχουμε πει ότι συμφωνούμε σε αυτό το πρώτο στάδιο, μένει λοιπόν αυτό το αίτημα να γίνει πιο συγκεκριμένο, να το εξετάσουμε και ένα από τα προβλήματα που είναι η υγεία του προϊόντος και της καλλιέργειας, θα μπορέσουμε να το λύσουμε. Είναι όμως μόνο το ένα σκέλος, έχουμε κι άλλα να λύσουμε…»

    stafida imerida 3

    Αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας

    Από την πλευρά του για τα προβλήματα της σταφιδοκαλλιέργειας μίλησε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος που επισήμανε ότι « Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα προϊόν που έχει ζήσει 80 χρόνια και παραπάνω το νομό Ηλείας. Εμείς ως Ομάδα Παραγωγών κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να παραμείνει αυτό το προϊόν στον νομό, με ρωτάνε οι παραγωγοί αν έχει μέλλον η σταφίδα κι εγώ τους απαντάω ναι. Με αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας που ζητάμε, να γίνει ανασύσταση στα παλιά αμπελοτεμάχια, με μια Ομάδα Παραγωγών στο νομό Ηλείας με διαφάνεια και τότε θα έχουμε μέλλον την κορινθιακή σταφίδα. Πρέπει να το καταλάβουν όλοι σταφιδοπαραγωγοί, να ενοποιηθούμε για να κρατήσουμε στο νομό αυτό το προϊόν. Η Ο.Π Αμαλιάδας κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση».

    Τυποποίηση του προϊόντος

    Στην θεματική ενότητα της προώθησης βιολογικής σταφίδας στην εγχώρια και διεθνή αγορά μίλησαν ο βιοκαλλιργητής Ανδρέας Βαρώτσος και ο Θόδωρος Βασιλόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ν. Ηλείας. Μάλιστα ο κ. Βασιλόπουλος επισήμανε ότι ότι πρέπει με κάθε τρόπο να επιστρέψουμε στην παραδοσιακή καλλιέργεια γιατί η σταφίδα είναι ένα μοναδικό super food που έχει πλέον μεγάλη πέραση στην αγορά και μπορεί να φέρει πολλά κέρδη στους παραγωγούς. Τόνισε ωστόσο ότι «το προϊόν πρέπει να τυποποιηθεί μέσα από μια ολοκληρωμένη διαχείριση και πόρτα- πόρτα να βγούμε στην παγκόσμια αγορά και να στηρίξουμε την οικονομία της χώρας. Είναι ένα προϊόν με εξαγώγιμο προσανατολισμό που πρέπει όμως να το αλλάξουμε και εγώ ως νέος άνθρωπος και βιοκαλλιεργητής, θα βάλω όλες τις δυνάμεις μου με τα υπόλοιπα παιδιά, να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση που έχει επικρατήσει με την κορινθιακή σταφίδα.»

    stafida imerida 6

    Η δημιουργία θεματικού Μουσείου Σταφίδας

    Λόγω της έκτακτης απουσίας της καθηγήτριας του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας κ. Κατερίνας Αλεξοπούλου, την ομιλία για την δημιουργία του Μουσείου Σταφίδας παρουσίασε μια φοιτήτριά της, τονίζοντας ότι θα πρόκειται για μια πολύ οργανωμένη προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής μνήμης του προϊόντος αναλύοντας το σκεπτικό του Ομίλου, που θα εδραιωθεί σε χώρους άρτιας οργανωμένους και εξοπλισμένους τεχνολογικά , μια έκθεση με πολλές θεματικές ενότητες. Στο φουαγιέ, ο Λαογραφικός και Πολιτιστικός Όμιλος «Η Ωλένη», προσέφερε μαύρη σταφίδα και χαλβά με σταφίδες στο κοινό.

    Ελένη Παπαδοπούλου

    Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή - Φωτογραφίες Gaia365.gr

    stafida imerida 4

    stafida imerida 5

    stafida imerida 7

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ