Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 11:17

Φυσικό αέριο - Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Δυτ. Ελλάδας για τις έρευνες: «Καθυστερήσαμε 10 χρόνια, αυτή τη φορά να προχωρήσουμε»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με θετικό μάτι βλέπουν τις εξελίξεις στις έρευνες οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Δυτικής Ελλάδας

Μέσα στο 2023 θα γίνει η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στα Ιωάννινα κι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, το κοίτασμα θα δώσει αυτονομία φυσικού αερίου στη χώρα μας για 10 χρόνια, δήλωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα βραχώδης, αλλά, αν τα δεδομένα δείξουν ότι το κοίτασμα είναι σημαντικό, μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος με ορίζοντα για παραγωγή φυσικού αερίου από το 2026.

Τα έσοδα που θα έχει το Δημόσιο εξαρτώνται από τη σύμβαση με κάθε παραχωρησιούχο. Το ποσοστό κυμαίνεται από 40%-60% έως 50%-50%, αφού οι εταιρείες προχωρήσουν σε παραγωγή, αποσβέσουν το κόστος της αρχικής επένδυσης τόσο των δισδιάστατων και τρισδιάστατων ερευνών όσο και της ερευνητικής γεώτρησης.

Φυσικό αέριο

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Το μεγάλο στοίχημα είναι το κοίτασμα μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, όπου εκεί αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα μας θα μπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου. Η παραχώρηση στην Κρήτη είναι η πιο υποσχόμενη περιοχή, αλλά και ταυτόχρονα η λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων. Στόχος είναι η πρόσκτηση 6.500 km δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Οι έρευνες της Exxon Mobil με το ερευνητικό σκάφος Sanco Swift έχουν ήδη ξεκινήσει.

Από τις αρχές του 2024, όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση των δεδομένων, προβλέπεται να ξεκινήσει η ερευνητική γεώτρηση που θα επιβεβαιώσει αν υπάρχει κοίτασμα και ποιο είναι το μέγεθός του. Αν οι εταιρείες προχωρήσουν (η εκμετάλλευση ανήκει κατά 75% στην Energean και κατά 25% στη HelleniQ), από τις αρχές του 2026 αναμένεται να είναι εφικτή η αξιοποίηση του κοιτάσματος.

ΙΟΝΙΟ

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή δυτικά της Κέρκυρας (Περιοχή ή Block 2) έχουν ξεκινήσει τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες που προβλέπεται να διαρκέσουν έως το τέλος του 2023. Θα χρειαστεί ένα διάστημα 9-12 μηνών για την αξιολόγηση των ευρημάτων και την ερμηνεία των ερευνών όταν και θα αποφασιστεί αν θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική γεώτρηση.

Στη λεγόμενη «Περιοχή 10» από τα νότια της Κέρκυρας μέχρι τα δυτικά της Λευκάδας, είναι σε πλήρη εξέλιξη δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και μέσα στο 2023 αναμένεται η έναρξη τρισδιάστατων ερευνών. Ο χρόνος για επιβεβαιωτική ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται στις αρχές του 2024. Αν όλα πάνε καλά, από το 2026 αναμένεται η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

ΚΑΤΑΚΟΛΟ

Στην Περιοχή 10 στο Κατάκολο, όπου το 100% των δικαιωμάτων για έρευνες κατέχει η Energean, θεωρείται αυτή την ώρα ότι υπάρχει το μοναδικό διαπιστωμένο κοίτασμα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.

Μεγάλη απόσταση από τις έρευνες μέχρι την απόδοση

Ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, δήλωσε στην «Π»: «Θέλω να είµαι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά, οι έρευνες θα προχωρήσουν, γιατί από όσα ακούµε από τους ειδικούς, ο στόχος νοτίως της Πελοποννήσου, µπορεί να αποτελεί το µεγαλύτερο κοίτασµα φυσικού αερίου που έχει βρεθεί ποτέ. Πρόκειται για ένα µεγάλο στοίχηµα όπου αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, η χώρα µας θα µπορεί να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου. Αυτή τη φορά θέλω να είµαι αισιόδοξος, ότι η χώρα µας, δεν θα σταµατήσει την πορεία που έχει χαράξει»

Ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, είπε στην «Π»: «Εµείς είµαστε υπέρ της αξιοποίησης των κοιτασµάτων φυσικού αερίου, γιατί θα δώσουν ώθηση στην εθνική και στην τοπική οικονοµία. Αλλά, µας ενδιαφέρει πρωτίστως να τηρηθούν στο 100% οι περιβαλλοντικές συνθήκες και όροι, για να αποφύγουµε την πιθανότητα κάποιας διαρροής που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισµό της περιοχής, που ξέρουµε πόσο σηµαντικός είναι για εµάς. Το κοίτασµα του Κατακόλου, όπως ξέρετε είναι το µόνο επιβεβαιωµένο σε όλη την Ελλάδα, αλλά µε µικρό απόθεµα. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίησή του εντός των πλαισίων που έθεσα, θα έστελνε ένα αισιόδοξο µήνυµα».

Ο πρόεδρος του Επιµελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, σηµείωσε στην «Π»: «Καθυστερήσαµε 10 χρόνια. Χάσαµε πολύτιµο χρόνο, γιατί όπως ξέρουµε, από το στάδιο των ερευνών, µέχρι την εκµετάλλευση και την απόδοση ενός κοιτάσµατος, χρειάζονται πολλά χρόνια. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά ας ελπίζουµε ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν και θα ολοκληρωθούν. Οι πληροφορίες και οι ειδικοί µεταφέρουν ένα κλίµα αισιοδοξίας, αλλά αυτό µένει να αποδειχθεί. Υπάρχει µια σχετική αισιοδοξία, αλλά πρέπει να τονιστεί ότι χάθηκαν δέκα χρόνια.

Πηγή: Pelop.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022 11:18

Σχετικά Άρθρα

  • Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15/11/2024
    Τροποποίηση χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15/11/2024

    Μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών Αχαΐας, Ηλείας, Αιτ/νίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, υπογράφηκε από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων με έδρα τη Πάτρα, Υποστράτηγο Π.Σ. Δημήτριο Γεωργανά, Απόφαση για την επέκταση της χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15-11-2024, στις εκτάσεις που αναφέρονται στο πεδίο εφαρμογής της 9/2024 Πυροσβεστικής διάταξης, για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις Π.Ε. Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τις Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων και τις νήσους Κύθηρα, Σπέτσες, Πόρο, Ύδρα της Περιφέρειας Αττικής.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Υπογράφεται σύμβαση Δήμου και Επιμελητηρίου για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΒΕ Ηλείας
    Πύργος: Υπογράφεται σύμβαση Δήμου και Επιμελητηρίου για την ενεργειακή αναβάθμιση του ΕΒΕ Ηλείας

    Για την τεχνική υποστήριξη και ωρίμανση της μελέτης

    Προγραμματική σύμβαση υπογράφει ο Δήμος Πύργου με το Επιμελητήριο Ηλείας η οποία αφορά στην τεχνική υποστήριξη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Όπως εισηγήθηκε ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, η σύμβαση αναφέρεται στην τεχνική υποστήριξη για την ωρίμανση και προετοιμασία της Πρότασης Χρηματοδότησης με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίου Επιμελητηρίου Ηλείας». Την πρόταση θα υποβάλλει το Επιμελητήριο Ηλείας στο πλαίσιο Πρόσκλησης «Ενεργειακή Αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και υποδομών – νέα έργα» της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα».

    Η σύναψη της προγραμματικής σύμβασης κρίθηκε απαραίτητη καθώς το Επιμελητήριο Ηλείας δεν διαθέτει συγκροτημένη Τεχνική Υπηρεσία και δεν δύναται να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες ωρίμανσης της πρότασης, κάτι που αναλαμβάνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.

    Σύμφωνα με την σύμβαση, φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πύργου με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό , ενώ το Επιμελητήριο θα είναι ο Κύριος του έργου, αναλαμβάνει το οικονομικό κόστος που ανέρχεται στις 12.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους.

  • Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023
    Δυτ. Ελλάδα: Στα 154 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων για το 2023

    Αύξηση σε φυματίωση και σαλμονέλα

    Στα 154 επιβεβαιωμένα κρούσματα διαφόρων λοιμωδών νοσημάτων, για το έτος 2023, καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατατάσσοντάς την στην έκτη θέση των Περιφερειών με τα περισσότερα περιστατικά.

    Από αυτά, τα 27 αφορούν στη σαλμονέλωση, τα 32 στη φυματίωση, 16 ήταν τα κρούσματα της γρίπης και επίσης 16 κρούσματα λοίμωξης από Καμπυλοβακτηρίδιο.

    Από τη γεωγραφική κατανομή των τεσσάρων λοιμωδών νοσημάτων, παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλωσης καταγράφηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,3%), στην Κεντρική Μακεδονία (12,0%) και στην Πελοπόννησο (9,0%), με τη Δυτική Ελλάδα να κατέχει το 2,9%. Τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων φυματίωσης εμφανίστηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (39,5%) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (9,3%) και η Πελοπόννησος (8,3%) με πολύ χαμηλότερα ποσοστά και η Δυτική Ελλάδα με 6,5%.

    Η γρίπη παρουσίασε μεγάλη συγκέντρωση στην Αττική (48,7%) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και η Θεσσαλία (14,4%) με μόλις 1,4% στη Δυτική Ελλάδα, ενώ για τη λοίμωξη από το καμπυλοβακτηρίδιο, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφάνισαν η Αττική (55,4%) και ακολουθούν η Κρήτη (14,0%) και η Θεσσαλία (10,7%) με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να σημειώνει 2,5%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2023, τα κρούσματα των λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν στο σύνολο της χώρας σε 4.143 έναντι 3.563 κρουσμάτων που δηλώθηκαν κατά το 2022 παρουσιάζοντας αύξηση 16,3%. Το έτος 2023 τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης παρουσίασαν μείωση κατά 23,6% (1.184 από 1.550), ενώ τα κρούσματα ιλαράς παρέμειναν μηδενικά, όπως και τα έτη 2022 και 2021.

    Συγκριτικά με το 2022, η σαλμονέλωση αυξήθηκε κατά 46,3% και η φυματίωση κατά 54,4%. Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων, η σαλμονέλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο Ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε τον Απρίλιο παρουσίασε κάμψη το καλοκαίρι και άρχισε να ανεβαίνει τους μήνες του φθινοπώρου με κορύφωση τον Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της γρίπης ήταν αυξημένα το Ιανουάριο, σταδιακά μειώθηκαν τους επόμενους μήνες και αυξήθηκαν το φθινόπωρο, με κορύφωση τον μήνα Δεκέμβριο. Τα κρούσματα της λοίμωξης από καμπυλοβακτηρίδιο αυξήθηκαν σταδιακά το καλοκαίρι, με κορύφωση τον Οκτώβριο.

    Επιπλέον, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσίασε μείωση κατά 76,5% το 2023 σε σχέση με το 2022, με την μεγαλύτερη μείωση να εμφανίζεται τον Αύγουστο συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

    Φωτογραφία αρχείου: Freepik/brgfx

  • Μήνυμα μαζικής αποδοχής για τον Κώστα Λεβέντη - Παρουσίασε τους 75 υποψηφίους του για τις εκλογές του ΕΒΕ
    Μήνυμα μαζικής αποδοχής για τον Κώστα Λεβέντη - Παρουσίασε τους 75 υποψηφίους του για τις εκλογές του ΕΒΕ

    Παρουσίαση των μελών του Συνδυασμού «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά» με επικεφαλής τον Κώστα Λεβέντη - Μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας και συνεργασίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της Ηλείας

    Την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, στον κατάμεστο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε Ηλείας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση των μελών του συνδυασμού «Οι Επιχειρήσεις Μπροστά», με επικεφαλής τον κ. Κώστα Λεβέντη, ενόψει των εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν στις 16 και 17 Νοεμβρίου.

    Ενώπιον πλήθους κοινού, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων του τόπου, ο κ. Λεβέντης παρουσίασε τους υποψηφίους του συνδυασμού, που περιλαμβάνει επιχειρηματίες από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας και από όλες τις περιοχές της Ηλείας.

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε, επίσης, στις βασικές αρχές, στις προτεραιότητες και στο σχέδιο του συνδυασμού, για ένα ισχυρό Επιμελητήριο, το οποίο θα λειτουργεί ως χρήσιμος σύμμαχος της τοπικής επιχείρησης.

    Όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης, «ζητάμε την ψήφο των συναδέλφων μας, με τη δέσμευση να εργαστούμε για το καλό όλων, πέρα και πάνω από κόμματα και άσκοπες αντιπαραθέσεις. Έχουμε σχεδιάσει μια νέα γενιά υπηρεσιών και δράσεων, ώστε να αναδείξουμε το Επιμελητήριο Ηλείας σε καθημερινό αρωγό και σύμβουλο, για κάθε ένα από τα μέλη του.

    Θέλουμε ένα Επιμελητήριο που θα είναι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της συνεργασίας, με δυνατή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων, που αφορούν την Ηλεία και την ευρύτερη Περιφέρεια, με προτάσεις και διεκδικήσεις, για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.»

    Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στη δέσμευση του συνδυασμού για συνεργασία, συνένωση δυνάμεων και κοινές διεκδικήσεις με το σύνολο των τοπικών φορέων, ώστε να ισχυροποιηθεί η πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η Ηλεία.

    «Τα υλικά για να χτίσουμε το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της περιοχής μας υπάρχουν. Είναι οι ασύγκριτοι φυσικοί και πολιτιστικοί μας πόροι. Είναι η θέληση και οι ικανότητες των τοπικών επιχειρήσεων και των ανθρώπων τους. Το Επιμελητήριο Ηλείας θα είναι η δική τους φωνή. Θα είναι δίπλα τους και θα τους βοηθά, να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Ζητάμε να μας εμπιστευθείτε, για να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο. Για να μπορούμε να κοιτάξουμε μαζί μπροστά, με περισσότερη αισιοδοξία.» τόνισε, κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Λεβέντης.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι Παναγόπουλος Βασίλης (Αντιδήμαρχος Πύργου), Φάμελος Βασίλης (Αντιδήμαρχος Πύργου), Κόρδας Θεόδωρος (Αντιδήμαρχος Πύργος), Καστρινός Αλέξης (Δήμαρχος Πηνειού), Γιαννόπουλος Βασίλης (Αντιπεριφερειάρχης Δημ. Έργων), Παναγιωτόπουλος Νίκος (Αντιπρύτανης Παν/μίου Πατρών), Καννής Στάθης (Δήμαρχος Πύργου), Παπαγιαννόπουλος Μάκης (Αν. Δήμαρχος Ήλιδας), Μητρόπουλος Κώστας (Δήμαρχος Ζαχάρως), Κοροβέσης Νίκος (Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας), Μητροπολίτης Ηλείας, Νικολούτσος Κώστας ((Πρόεδρος Ε.Β.Ε Ηλείας), Κώστας Λάμπρος (Επιμελητηριακός), Μπράμος Πάναγιώτης (Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού), Θεοδώρου Νίκος (Αντιδήμαρχος Πύργου), Μεσσαλάς Δημήτρης (Πρ. Δ.Σ. Πύργου), Δάγκαρης Γιάννης (Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων).

    Οι υποψήφιοι

    ΕΜΠΟΡΙΚΟ

    A/A

    ΕΠΩΝΥΜΟ

    ΟΝΟΜΑ

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    1

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ

    2

    ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΑΡΓΥΡΟΧΡΥΣΟΧΟΟΣ

    3

    ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

    ΓΕΩΡΓΙΑ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

    4

    ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ

    ΦΩΤΗΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ

    5

    ΓΥΦΤΟΧΡΗΣΤΟΣ

    ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    6

    ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ

    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ

    7

    ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

    ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    8

    ΚΑΡΔΙΑΝΟΣ

    ΣΠΥΡΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ

    9

    ΚΑΡΥΩΤΗΣ

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

    10

    ΚΟΛΟΒΑΔΗ

    ΧΡΙΣΤΙΝΑ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    11

    ΚΟΡΠΕΤΙΝΟΣ

    ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

    12

    ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΠΑΡΑΪΑΤΡΙΚΩΝ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

    13

    ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΦΩΤΙΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

    14

    ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

    ΗΛΙΑΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

    15

    ΠΑΠΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ

    16

    ΣΤΙΒΑΣ

    ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ

    17

    ΣΤΡΙΓΚΑΣ

    ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    18

    ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΩΝ ΔΕΡΜΑΤΩΝ

    19

    ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΝΙΚΗ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ

    ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟ

    A/A

    ΕΠΩΝΥΜΟ

    ΟΝΟΜΑ

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    1

    ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΩΝ

    2

    ΚΑΡΝΑΡΟΣ

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ- ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

    3

    ΚΟΛΛΙΑΣ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΒΑΡΔΑ

    4

    ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

    5

    ΜΠΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟΥ

    6

    ΜΠΡΑΤΗ

    ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ

    7

    ΜΥΛΩΝΑΣ

    ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑΣ

    8

    ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ - ΣΦΑΓΕΙΑ

    9

    ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ - ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

    10

    ΣΟΛΩΜΟΣ

    ΜΕΓΑΚΛΗΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

    11

    ΤΖΙΚΑΣ

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΡΤΟΥ

    12

    ΤΣΑΟΥΣΗΣ

    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ

    ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    A/A

    ΕΠΩΝΥΜΟ

    ΟΝΟΜΑ

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    1

    ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΠΗΛΙΟΣ

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

    2

    ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

    3

    ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΑΡΙΝΑ

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

    4

    ΒΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

    5

    ΒΛΑΧΑΝΤΩΝΗ

    ΟΛΥΜΠΙΑ

    ΜΕΣΙΤΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    6

    ΒΟΥΡΤΣΗΣ

    ΠΑΥΛΟΣ

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

    7

    ΓΑΒΡΙΛΙΑΔΗΣ

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

    8

    ΓΙΑΜΠΑΣΤΗ

    ΕΥΓΕΝΙΑ

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

    9

    ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΙΑΣ

    ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

    10

    ΔΑΡΑΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

    11

    ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

    12

    ΔΕΡΒΟΣ

    ΦΩΤΙΟΣ

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

    13

    ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΕΓΑΚΛΗΣ

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

    14

    ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑΝΔΡΕΑΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    15

    ΚΟΚΚΑΛΗΣ

    ΑΒΡΑΑΜ

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ

    16

    ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ

    ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΛΟΓΙΣΤΗΣ

    17

    ΚΟΥΦΩΛΙΑ

    ΕΛΕΝΗ

    ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    18

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

    19

    ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΑΡΙΟΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ - ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

    20

    ΜΠΑΔΑΣ

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ

    21

    ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

    22

    ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ - ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΑΞΙ

    23

    ΝΤΑΟΥΛΑΡΗΣ

    ΑΛΕΞΙΟΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΦΕΕ ΗΛΕΙΑΣ

    24

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΥ

    ΔΗΜΗΤΡΑ

    ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

    25

    ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

    ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

    26

    ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ

    ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙ

    27

    ΠΑΠΠΑΣ

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ

    28

    ΠΟΠΟΡΗΣ

    ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

    29

    ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

    ΕΚΤΩΡΑΣ

    ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ

    30

    ΣIΑΨΑΛΗΣ

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΝΤΑΛΑΚΤΙΚΩΝ

    31

    ΣΑΜΨΟΥΝΗΣ

    ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ

    ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

    32

    ΣΟΛΩΜΟΣ

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ

    33

    ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

    34

    ΣΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

    35

    ΤΡΟΧΑΝΑΣ

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

    36

    ΦΩΤΕΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΞΗΡΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

    37

    ΨΑΡΡΑ

    ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΝΤΙΝΑΣ

    ΕΞΑΓΩΓΙΚΟ

    Α/Α

    ΕΠΩΝΥΜΟ

    ΟΝΟΜΑ

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    1

    ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΟΥΡΣΙΩΝ

    2

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑΝΤΩΝΙΟΣ

    ΕΞΑΓΩΓΕΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ Κ ΕΛΑΙΩΝ

    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ

    A/A

    ΕΠΩΝΥΜΟ

    ΟΝΟΜΑ

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    1

    ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

    ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

    2

    ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ

    ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

    3

    ΚΑΡΑΜΕΤΟΣ

    ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗΣ

    4

    ΜΑΜΟΥΣΗΣ

    ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ

    5

    ΤΡΙΚΑΛΙΩΤΗ

    ΕΛΕΝΗ

    ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ

    Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

    {gallery}new_images/ilialive/2024/10_October/Leventis{/gallery}

  • Δυτ. Ελλάδα: 26χρονος επιδειξίας μπήκε σε λεωφορείο με μαθητές τους παρενοχλούσε και μετά γδύθηκε!
    Δυτ. Ελλάδα: 26χρονος επιδειξίας μπήκε σε λεωφορείο με μαθητές τους παρενοχλούσε και μετά γδύθηκε!

    Απίστευτο περιστατικό σε αστικό λεωφορείο που μετάφερε μαθητές, με 26χρονο που κατέβασε το παντελόνι του!

    Ολα συνέβησαν χθες το πρωί στις 7.30 το πρωί όταν μαθητές μπήκαν στο αστικό λεωφορείο για να τους μεταφέρει στο Γυμνάσιου Λεπενούς Αιτωλοακαρνανίας και μαζί τους επιβιβάστηκε ένας 26χρονος.

    Ο νεαρός άρχισε να παρενοχλεί 14χρονη μαθήτρια, ενώ κάποια στιγμή κατέβασε το παντελόνι τους μένοντας γυμνός. Σοκαρισμένοι η 14χρονη και οι συμμαθητές της κατέβηκαν και μπήκαν γρήγορα στο προαύλιο του σχολείου, όπου τους ακολούθησε και ο νεαρός επιδειξίας, συνεχίζοντας να τους παρενοχλεί.

    Η διευθύντρια του γυμνασίου ενημερώθηκε και ειδοποίησε την Αστυνομία που έφθασε αμέσως και τον συνέλαβε.

    Παράλληλα αναζητείται και ο οδηγός του λεωφορείου σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για την έκθεση ανηλίκων.

    Πηγή: Tempo24.news

  • Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε κρίση - Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν οι τιμές
    Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε κρίση - Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν οι τιμές

    Η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει επαναφέρει τη σημαντικότερη πετρελαϊκή αρτηρία του κόσμου στο παγκόσμιο προσκήνιο και προκαλεί νευρικότητα στους αναλυτές, που αρχίζουν να βλέπουν τώρα μια πραγματική απειλή για τις προμήθειες πετρελαίου.

    Το πόσο ψηλά θα ανέβουν οι τιμές εξαρτάται από το αν ο ΟΠΕΚ θα χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα πετρελαϊκή του ικανότητα για να καλύψει το κενό, αλλά και πόσο ακραίες θα είναι οι αντιδράσεις των εμπλεκόμενων χωρών.

    Άλλωστε σύμφωνα με τον «βασικό κανόνα» στις αγορές εμπορευμάτων είναι ότι αν η προσφορά περιορίζεται σοβαρά, τότε η τιμή συχνά εκτοξεύεται σε πέντε έως δέκα φορές το κανονικό της επίπεδο, σχολιάζει σχετικά ο επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων στη σουηδική τράπεζα SEB.

    Σε «κίνδυνο» το 4% της παγκόσμιας προμήθειας

    Το Ιράν αποτελεί βασικό παράγοντα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς παράγει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εκτιμάται ότι το 4% της παγκόσμιας προμήθειας θα μπορούσε να κινδυνεύσει εάν η πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν γίνει στόχος για το Ισραήλ.

    Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους αναλυτές το γεγονός πως μία ενδεχόμενη ισραηλινή απάντηση θα μπορούσε να στοχοθετήσει το νησί Kharg του Ιράν, το οποίο ευθύνεται για το 90% των εξαγωγών αργού της χώρας, με τον αναλυτή της MST Marquee Saul Kavonic, να βλέπει αυξημένες πιθανότητες για ένα τέτοιο χτύπημα.

    Πόσο σημαντικά είναι τα Στενά του Ορμούζ

    Το 2022, η ροή πετρελαίου στο Στενό του Ορμούζ ήταν κατά μέσο όρο 21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών για την Ενέργεια (EIA).

    Αυτό ισοδυναμεί με το 21% περίπου του παγκόσμιου εμπορίου αργού πετρελαίου.

    Η αδυναμία του πετρελαίου να περάσει από ένα σημαντικό σημείο διόδου, έστω και προσωρινά, μπορεί να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, να αυξήσει το κόστος μεταφοράς και να δημιουργήσει σημαντικές καθυστερήσεις στον εφοδιασμό.

    Για πολλούς ενεργειακούς αναλυτές, ένα γεγονός όπου θα υπάρξει αποκλεισμός ή σημαντική διακοπή των ροών μέσω του Στενού του Ορμούζ, θεωρείται ως το χειρότερο σενάριο - ένα σενάριο που θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου να σκαρφαλώσουν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

    Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού

    Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), του οποίου ηγείται ντε φάκτο η Σαουδική Αραβία, έχει αρκετή εφεδρική πετρελαϊκή ικανότητα για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε απώλεια της ιρανικής προμήθειας, εάν τα ισραηλινά αντίποινα θέσουν εκτός λειτουργίας ορισμένες από τις εγκαταστάσεις της χώρας.

    Αλλά μεγάλο μέρος αυτής της εφεδρικής δυναμικότητας βρίσκεται στην περιοχή του Κόλπου, οπότε αν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας ή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για παράδειγμα, στοχοποιηθούν επίσης, ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόβλημα εφοδιασμού με πετρέλαιο.

    Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουν οι τιμές
    • Πετρέλαιο

    Σύμφωνα με τους αναλυτές στο σενάριο μιας επίθεσης στην ιρανική παραγωγή, θα μπορούσε να περιοριστεί έως και περίπου 3%. Αυτό από μόνο του θα μπορούσε να δει το πετρέλαιο να φτάνει ή να ξεπερνά τα 100 δολάρια/βαρέλι.

    Ωστόσο, εάν επηρεαστεί η διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, μιλάμε για αντίκτυπο στην τιμή του πετρελαίου που θα ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από τους κλυδωνισμούς της δεκαετίας του 1970, μετά την ιρανική επανάσταση και το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου, και τώρα μιλάμε για 150 δολάρια και πλέον το βαρέλι πετρελαίου.

    Μάλιστα, στο χειρότερο σενάριο που το Στενό του Ορμούζ κλείσει για ένα μήνα ή περισσότερο, τότε το αργό τύπου Brent θα εκτοξευθεί πιθανότατα στα 350 δολάρια/βαρόμετρο.

    • Φυσικό αέριο

    Τυχόν διαταραχές στη διέλευση κατά μήκος του Στενού του Ορμούζ θα είχαν σοβαρές συνέπειες για τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

    Το 20% του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου έρχεται από το Κατάρ και στη περίπτωση που το Στενό του Ορμούζ κλείσει θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε διαταραχές στις ροές.

    Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε σοκ για τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, και ιδίως για την Ευρώπη, η όσο πλησιάζει ο χειμώνας θα έχει όλο και πιο αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου για σκοπούς θέρμανσης.

    Πηγή: cnn.gr

  • Φθηνότερη η θέρμανση εφέτος - Ανησυχία για επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή
    Φθηνότερη η θέρμανση εφέτος - Ανησυχία για επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή

    Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται το ενεργειακό κόστος στην έναρξη της χειμερινής περιόδου για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο ενώ η ηλεκτρική κιλοβατώρα είναι ελαφρώς ακριβότερη. Ωστόσο πηγή ανησυχίας για την πορεία των τιμών κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα αποτελούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι επιπτώσεις τους στις διεθνείς τιμές των ενεργειακών προϊόντων.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την αγορά πετρελαιοειδών, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με τα σημερινά δεδομένα διεθνών τιμών και ισοτιμίας δολαρίου - ευρώ διαμορφώνεται κοντά στο 1,11 ευρώ ανά λίτρο έναντι 1,3-1,35 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης πέρυσι τον Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Η τιμή εκκίνησης τον φετινό Οκτώβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία της διεθνούς αγοράς έως τότε.

    Οι καιρικές συνθήκες τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος της χώρας παραμένουν ευνοϊκές για τους καταναλωτές, ωστόσο πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι αρκετοί μπορεί να σπεύσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης στην έναρξη της περιόδου εφόσον οι τιμές παραμείνουν σε χαμηλότερα από πέρυσι επίπεδα, προκειμένου να αποφύγουν πιθανές ανατιμήσεις.

    Στον πεδίο του φυσικού αερίου οι τιμές διαμορφώνονται επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, στα 6-7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (μαζί με φόρους και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) από 7-8 λεπτά πέρυσι. Το ηλεκτρικό κυμαίνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, αντανακλώντας τις αντίστοιχες εξελίξεις στη χονδρική. Η μέση τιμή το φετινό Σεπτέμβριο ήταν 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 101,95 ευρώ πέρυσι ενώ η λιανική (μαζί με φόρους και λοιπές χρεώσεις) ήταν τον Οκτώβριο πέρυσι κοντά στα 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ φέτος διαμορφώνεται κοντά στα 26 λεπτά.

    Η σύγκριση των εναλλακτικών καυσίμων δείχνει ότι το φυσικό αέριο είναι η φθηνότερη πηγή θέρμανσης σε σχέση τόσο με το πετρέλαιο όσο και με την ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι κεντρικές θερμάνσεις έχουν πρακτικά καταργηθεί από την περίοδο την κρίσης και πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν ως πηγή θέρμανσης τον ηλεκτρισμό (κυρίως κλιματιστικά).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Κακοκαιρία Cassandra: Συναγερμός για έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
    Κακοκαιρία Cassandra: Συναγερμός για έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

    Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία Cassandra ανά περιοχή. Αναλυτική πρόγνωση

    Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που προβλέπονται μέχρι το απόγευμα στα δυτικά και από τις προμεσημβρινές ώρες στα βορειοανατολικά. Η κακοκαιρία Cassandra θα φέρει έντονα φαινόμενα μέχρι τις βραδινές ώρες.

    Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου και από τις προμεσημβρινές ώρες στα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες.

    Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις απογευματινές ώρες στα δυτικά και μέχρι το βράδυ στα βορειοανατολικά.

    Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια ως προς τις μέγιστες τιμές της, όπου θα φτάσει τους 26 με 27 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    Αναλυτική πρόγνωση

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και βελτίωση από το βράδυ. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το απόγευμα στα ανατολικότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και μέχρι το βράδυ στη Θράκη.

    Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά νότιοι 4 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στα νοτιότερα τμήματα της Ηπείρου και μέχρι το απόγευμα στη δυτική Στερεά (ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία), τη δυτική Πελοπόννησο (ιδιαίτερα στα βορειοδυτικά τμήματα) και στα νοτιότερα νησιά του Ιονίου.

    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 3 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ βελτίωση.

    Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ δυτικοί με την ίδια ένταση.

    Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά.

    Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 και στην Κρήτη έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ βελτίωση.

    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και στις Σποράδες νότιοι 3 με 4 μποφόρ. Από το βράδυ δυτικοί με την ίδια ένταση.

    Θερμοκρασία: Από 14 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

    Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν και πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές.

    Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

    Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο