Με τους ανθρώπους της αγοράς και της τοπικής οικονομίας, συναντήθηκε χθες ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, σε μία προσπάθεια εύρεσης λύσης των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη.
Αρχικά ο κ. Αντωνακόπουλος θέλησε να κάνει μια αναφορά στα πεπραγμένα του δήμου προς την κατεύθυνση της εξέλιξης, σημειώνοντας τα άλματα όπως χαρακτήρισε όσα έχουν πραγματοποιηθεί στον τομέα της καθαριότητας, με την αγορά αυτοκινήτων, κάδων, πρόσληψης προσωπικού, προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα.
«Δεν αυξήσαμε τα τέλη καθαριότητας. Αναζητήσαμε χρήματα τα οποία μας όφειλαν κάποιοι από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, τα οποία θα αποτελέσουν ένα μαξιλάρι για να μην πάμε σε αυξήσεις. Διότι τις αυξήσεις θα τις πληρώσετε εσείς» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στην ύδρευση μίλησε για την κατάργηση του τέλους Ερυμάνθου αλλά και την δίκαιη μέτρηση με ψηφιακά ρολόγια.
Αναφορικά με τον φωτισμό, έκανε λόγο για βελτίωση, σημειώνοντας ότι έχει δρομολογηθεί η μετάβαση στις Led λάμπες μέσω διεθνούς διαγωνισμού, όπως και για τους εορταστικούς στολισμούς, οι οποίοι έχουν σημαντική εξέλιξη.
«Πρέπει να γίνουμε σύγχρονοι στην σκέψη, στην χρήση των θεσμών και των χρηματοδοτικών εργαλείων» ανέφερε.
Ακολούθως μίλησε για την βελτίωση που παρουσιάζει η εικόνα της πόλης με τις προσθήκες πρασίνου σε πολλά σημεία, που την καθιστούν ελκυστική ενώ περνώντας στα προβλήματα, στάθηκε κυρίως στο κυκλοφοριακό, που έχει να κάνει με την κακή κυκλοφοριακή αγωγή των πολιτών όπως σημείωσε, καθώς καθημερινά συναντάμε αυτοκίνητα διπλοπαρκαρισμένα αλλά και με την έλλειψη δημόσιων χώρων στάθμευσης.
«Ήδη έχω κινηθεί, έχω μιλήσει για δύο οικόπεδα, τα οποία μπορούμε να πάρουμε για παροχή υπηρεσιών στον Δήμο. Εμείς δεν θέλουμε έσοδα, θα είναι χώροι ελεύθεροι παρκαρίσματος. Έχω μιλήσει και με τους δύο ιδιοκτήτες και συμφωνούν να βρούμε έναν τρόπο με γρήγορη διαδικασία. Επίσης αυτό που θέλουμε, είναι να μειώσουμε το κόστος χρήσης δημόσιων χώρων, δηλαδή ο στόχος είναι να πάνε κάτω από το 50% όλα τα τέλη».
Ακολούθως ο κ. Αντωνακόπουλος, έκανε λόγο για μη προβλέψιμη αδράνεια από πολλούς σε ό,τι αφορά το θέμα της υγείας στο νομό, συνδίαζοντάς το και με τις συνέπειες που επιφέρει στο κομμάτι του τουρισμού.
«Συκοφαντείται το λεγόμενο τουριστικό προϊόν, ρωτούν τι γίνεται, προκειμένου να έρθουν τα καράβια. Συγκρουστήκαμε με τον σύλλογο ΤΑΞΙ και με άλλους συλλόγους που δεν ήθελαν επουδενί να έρθει τουρίστας στον Πύργο» τόνισε ο δήμαρχος Πύργου.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό του Δήμου, προκειμένου με ιδέες, προτάσεις και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί να μπορεί να βοηθήσει στο κομμάτι της βελτίωσης γενικότερα, ενώ ενόψει των εορτών αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη για χώρους στάθμευσης. Μίλησε επίσης για την άσχημη εικόνα που παρουσιάζουν οι είσοδοι της πόλης, ενώ ό,τι αφορά την είσοδο στον Πύργο από την Πάτρα ανέφερε ότι «…με τους συγκεκριμένους ανθρώπους που είναι εκεί, τα πράγματα είναι πολύ επικίνδυνα, θα θρηνήσουμε θύματα εκεί... Δεν γίνεται να περνούν από κει τα παιδιά μας, οι γυναίκες μας και να βαράνε ενέσεις εκεί. Κάτι πρέπει να γίνει. Περνάς τη νύχτα με το αυτοκίνητο από εκεί, κινδυνεύεις να τους σκοτώσεις και να φας και ξύλο.
Νομίζω ότι ως δημοτική αρχή πρέπει να παρέμβετε . Να ρωτήσουμε τίνος είναι αυτό το οικόπεδο και να ζητήσουμε ευθύνες από αυτόν που τους έχει επιτρέψει να μένουν εκεί μέσα.» τόνισε ο κ. Ξανθούλης θίγοντας παράλληλα το ζήτημα του νοσοκομείου και σημειώνοντας ότι άμεσα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να μην διαιωνίζεται όλο αυτό το πρόβλημα.
Ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου ακολούθως, σημείωσε πως: «Να πιέσουμε το υπουργείο Πολιτισμού να φέρει υπαλλήλους, έτσι ώστε να είναι ανοιχτό το μουσείο. Θα ζητήσουμε και από το νέο μας Δεσπότη, όταν υπάρχει καράβι να αφήνει και τους ναούς ανοιχτούς, είναι θετικός σε αυτό, σε μία πρώτη κουβέντα που κάναμε.
Υπάρχει επίσης σοβαρό πρόβλημα με τον φωτισμό στην πόλη. Πολύς κόσμος φοβάται να κυκλοφορήσει σε διάφορα σημεία, ενώ το αίσθημα της ασφάλειας πρέπει να λυθεί σε συνεργασία με τις δικαστικές, αστυνομικές και δημοτικές αρχές.
Και να μιλήσω για τον εαυτό μου, ο γιος μου πάει φροντιστήριο στην παλιά πυροσβεστική και μέχρι να ξαναγυρίσει από την άλλη άκρη της πόλης, τρέμει το φυλλοκάρδι μου».
Τέλος όπως σημείωσε ο κ. Ξανθούλης οι συναντήσεις προς τον σκοπό αυτό, πρόκειται να συνεχίσουν, με σειρά να έχουν οι βουλευτές του νομού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ηλείας Αλέξης Νταουλάρης αναφερόμενος στον φωτισμό, σημείωσε πως υπάρχει μία εταιρεία που αναλαμβάνει την μετατροπή σε λάμπες Led και ο Δήμος, καλείται να πληρώσει σύμφωνα με την εξοικονόμηση ενέργειας που κέρδισε, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να ανοιχτεί ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον Δήμο για το καλό της πόλης, προκειμένου να ακούγονται όλες οι προτάσεις. Με τις απόψεις του κ. Νταουλάρη τάχθηκε στη συνέχεια και ο γραμματέας του Σωματείου Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων Πύργου “Διόνυσος” Θανάσης Μπούκλης, ο οποίος σημείωσε, ότι με στόχο το καλύτερο δυνατό για την πόλη όλοι από το ίδιο μετερίζι, πρέπει να κάνουν ότι μπορούν, ενώ αυτό που ζήτησε από τον δήμαρχο ήταν ο άμεσος εορταστικούς στολισμός της πόλης για την τόνωση της ψυχολογίας των πολιτών και την κίνηση της αγοράς.
Ακολούθως ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών φωτογράφων Ηλείας “Φωτακτίς” Δημήτρης Παπαϊωάννου, Εξέφρασε την ανάγκη από πλευράς του συλλόγου να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τον Δήμο αλλά και τους φορείς γενικότερα, προκειμένου να ακούγεται και η άποψη των φωτογράφων. Μετά από αίτημα της διαΝΕΟσις, η οποία ζήτησε να καταθέσουμε προτάσεις και εμείς κι αυτό είναι σημαντικό, ότι η ύπαρξη ενός φορέα είναι πολύ σημαντική, στο να διεκδικείς πράγματα τα οποία αφορούν τον κλάδο σου. Πήραμε λοιπόν αυτό το e-mail από την διαΝΕΟσις και καταθέσαμε κι εμείς την πρόταση μας η οποία είναι: «Να δημιουργηθεί μία θέση μόνιμη στο δημαρχείο της κάθε πόλης που θα αφορά τη φωτογραφία. Να γίνει δηλαδή θεσμός. Αυτό πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει πολύ μεγάλη στήριξη για εμάς. Ιδιαίτερα στην Ηλεία, που υπάρχει πρόβλημα και με τις πυρκαγιές και με τις καταστροφές, εμείς είμαστε κρίκος της αλυσίδας, επηρεαζόμαστε δηλαδή από όλο το φάσμα της οικονομικής κατάστασης, δεν είμαστε ανεξάρτητοι. Όλο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ την δική μας παρουσία ως επαγγελματίες».
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος, στάθηκε σε όλα τα έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί, έχουν δρομολογηθεί αλλά και όλα όσα υλοποιούνται όπως η οδός Κολοκοτρώνη και οι κάθετοι, η ανάπλαση που θα γίνει πέριξ της Αγίας Κυριακής και σε όλους τους δρόμους από την Κοραή, την Αγίου Χαραλάμπου, την Μπιζανίου και τις άλλες κάθετες. Μίλησε επίσης για την ανάπλαση που πρόκειται να γίνει στην ανατολική πλευρά, μία περιοχή η οποία είχε παραμεληθεί τα προηγούμενα χρόνια, το λεγόμενο ιστορικό κέντρο του Πύργου, το οποίο όπως επεσήμανε πρέπει να αποκτήσει μία ενιαία μορφή αλλά και την 28η Οκτωβρίου που και αυτό το έργο, πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου. «Αυτά τα έργα έχουν αντίκτυπο και στην τοπική οικονομία, στην τοπική αγορά καθώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νέα μαγαζιά» σημείωσε ο κ. Αργυρόπουλος.
Ενώ απαντώντας στον κ. Ξανθούλη ότι από το Σταυροπάζαρο και κάτω, η πόλη έχει ερημώσει και έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά, απάντησε ότι με τις προσπάθειες που γίνονται μπορούν να ανοίξουν και εκεί νέα μαγαζιά. Σε ό,τι αφορά τον τομέα του αθλητισμού αναφέρθηκε στις εργασίες στο κλειστό στάδιο που ξεκίνησαν, ενώ ανάλογη είναι και η προσπάθεια που πρόκειται να γίνει και για το κλειστό του Κούβελου, προκειμένου να αποκτήσει και δεύτερο κλειστό γυμναστήριο η πόλη. «Υπάρχει ώριμη μελέτη και περιμένουμε να ανοίξει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να το εντάξουμε».
Αναφέρθηκε επίσης στις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στην Αγία Βαρβάρα, ενώ σε ότι αφορά στο Κολυμβητήριο έκανε γνωστό πως: «Ο τελευταίος μειοδότης παρά το γεγονός ότι δεν είχε έρθει πριν από δύο μήνες να καταθέσει την εγγυητική, μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχαμε μαζί του σήμερα κατέθεσε ανανέωση της προσφοράς του, που σημαίνει ότι παίρνει τη δουλειά με έκπτωση 17 % για να ξεκινήσει και το έργο του κολυμβητηρίου» σημείωσε ο κ. Αργυρόπουλος.