Επίκαιρα

Αντιδράσεις για το αιολικό πάρκο στα όρια Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας

Αντιδράσεις για το αιολικό πάρκο στα όρια Ηλείας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας

Αναστάστωση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η έκδοση βεβαίωση παραγωγού ειδικού έργου για εγκατάσταση και δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή που βρίσκεται στα όρια Ηλείας, Αρκασίας και Μεσσηνίας από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για λογαριασμό της εταιρίας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ Α.Ε.»

Οι αντιδράσεις είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες όταν ήρθε στο προσκήνιο το έργο αυτό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από κατοίκους και φορείς της περιοχής, που περικλείει όπως αναφέρουν το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο της Ευρώπης με σημαντικές αρχαιότητες στο Λυκαίον Όρος και τις Βάσσες, με πιο γνωστό μνημείο από όλα το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία.

Σύμφωνα με την βεβαίωση που εκδόθηκε από τη ΡΑΕ "ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 0619/2022" οι ανεμογεννήτριες για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 417,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 417,6 MW, αναμένεται να τοποθετηθούν στις θέσεις ΓΥΜΝΟΡΡΑΧΗ, ΡΟΣΚΙΟ, ΜΠΡΙΝΙΑ, ΜΠΑΝΤΑΒΑΣ, ΚΟΥΚΟΥΒΕΡΟΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΩΜΑ, ΣΑΜΑΤΑ, ΜΑΤΕΣΑΪΚΟ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΑΛΙΦΕΙΡΑΣ, ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΗΣ, ΓΟΡΤΥΝΟΣ, ΕΙΡΑΣ, ΖΑΧΑΡΩΣ, ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, ΦΙΓΑΛΕΙΑΣ, των Δήμων ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ, ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ, ΟΙΧΑΛΙΑΣ, ΖΑΧΑΡΩΣ, των Περιφερειακών Ενοτήτων ΗΛΕΙΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, των Περιφερειών ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Οι αντιδράσεις έχουν λάβει και μορφή ψηφίσματος στο διαδίκτυο όπου αναφέρεται πως "... είναι ύβρις, ακόμα και η σκέψη, για ανεμογεννήτριες στο μεγαλύτερο «Αρχαιολογικό Πάρκο» της Ευρώπης".

Το ψήφισμα που θα βρείτε ΕΔΩ αναφέρει τα εξής:

"Το μέγα πλήθος των αρχαιοτήτων και πολλοί ακόμη απαγορευτικοί λόγοι, ακυρώνουν τις 72 ανεμογεννήτριες στις πρώην επαρχίες Ολυμπίας– Τριφυλίας – Γορτυνίας- Μεγαλόπολης. Εκτός από τα δεκάδες γνωστά μνημεία, σε αυτή την περιοχή, οι αρχαιολόγοι αναζητούν άγνωστες θέσεις, σπουδαίων αρχαίων πόλεων και Ιερών. Μεταξύ αυτών αναζητούν τον Πτελεό, την αρχαία Αρήνη, τις Τυπανέαις και το ιερό του Άδη. Οι πηγές από τον Όμηρο, τον Ηρόδοτο κ.α. μιλούν για σπουδαία κέντρα της Αρχαιότητας και αυτό το επιβεβαιώνουν ο Στράβων, ο Πολύβιος και ο Παυσανίας.

Σε εκείνες τις άγνωστες μέχρι τώρα θέσεις, ενδέχεται να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και να θαφτούν για πάντα οι αρχαιότητες με χιλιάδες τόνους τσιμέντων.

Τα έργα και οι κατασκευές για 72 μεγαθήρια όπως επίσης και τα έργα για το δίκτυο μεταφοράς θα καταστήσουν αδύνατη τη διαβίωση των κατοίκων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Είναι δεδομένες, εξάλλου, οι καταστροφές στην πλούσια πανίδα και χλωρίδα ολόκληρου του ορεινού όγκου, όπως επίσης και στην υγεία των κατοίκων των 280 χωριών και οικισμών στις τέσσερις επαρχίες.

Η ευρύτερη περιοχή είναι σεισμογενής με πολλά ευάλωτα εδάφη και με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Σε τέτοια περιβάλλοντα δεν είναι απίθανες οι καταστροφικές συνέπειες αφού το βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας ξεπερνά τους 2.000 τόνους μαζί με τη βάση. Σε πολλές από τις πλαγιές γίνονται συχνές κατολισθήσεις, χωρίς την πίεση από ένα πρόσθετο και τεράστιο βάρος στις κορυφές.

Η φύση αναζωογόνησε όλα τα δάση αυτής της περιοχής, που καταστράφηκαν στις πυρκαγιές του 2007, σε δεκατέσσερα χρόνια. Η καταστροφή όμως που θα προκύψει σε χιλιάδες στρέμματα δασών, για την διάνοιξη τεράστιων δρόμων, με σκοπό να περάσουν τα μεγαθήρια, θα είναι αγιάτρευτη «ες αεί». Οι επόμενες γενιές θα κληρονομήσουν βουνοκορφές με ένα απέραντο νεκροταφείο από μπετόν δεκάδων χιλιάδων τόνων, που δεν θα φύγει ποτέ, όσες ρήτρες κι αν τεθούν στους αναδόχους.

Η προτεινόμενη επένδυση, έρχεται σε αντίθεση ακόμη και με το ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για την ενέργεια και το κλίμα. Συγκεκριμένα, στο εκτενές κεφάλαιο για Ενεργειακή μετάβαση στον Αγροτικό τομέα και στον Τουρισμό, τίποτα δεν συνάδει και όλα είναι αντίθετα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν αδύνατη την υποστήριξη των ανεμογεννητριών από τεκμηριωμένη περιβαλλοντική μελέτη, που να ευνοεί μια τόσο μεγάλη καταστροφή, για ένα τόσο μικρό και αμφισβητούμενο όφελος. Δεν είναι δυνατόν να συνηγορήσει κανένα δασαρχείο και καμία προϊσταμένη υπηρεσία, στην καταστροφή των δασών σε τόσο μεγάλες εκτάσεις και με τόσο πλούσια πανίδα.

Οι αρμόδιες Εφορίες Αρχαιοτήτων των τριών νομών που πλήττονται και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορούν να επιτρέψουν μια τόσο εκτεταμένη εκτέλεση εργασιών, δίπλα σε Αρχαία, εντός συστάδων αρχαιοτήτων και ίσως πάνω σε αρχαίες πόλεις, που είναι ζητούμενη η ακριβής θέση τους. Καμία κατασκευαστική και βιομηχανική εταιρεία δε μπορεί να έχει ή να αποκτήσει περισσότερα δικαιώματα από χιλιάδες πολίτες, που δεν έχουν δικαίωμα να οικοδομήσουν και να καλλιεργήσουν αν γειτονεύουν με Αρχαία.

Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε τη ΡΑΕ να ακυρώσει τη βεβαίωση παραγωγής για την εταιρεία «Αιολική Θεοδώρων ΑΕ» και να μην λάβει καμία παρόμοια απόφαση στο μέλλον, με το ίδιο περιεχόμενο για τις ίδιες περιοχές".

Φωτογραφία: Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup