Επίκαιρα

Κύμα ιώσεων: Γρίπη, RSV και κορωνοϊός - Πώς εξηγείται η έξαρση, γιατί χτυπάει τα παιδιά

Κύμα ιώσεων: Γρίπη, RSV και κορωνοϊός - Πώς εξηγείται η έξαρση, γιατί χτυπάει τα παιδιά

Με ένταση και νωρίτερα από προηγούμενες χρονιές εξελίσσεται στη χώρα μας το κύμα των ιώσεων του χειμώνα που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα, ενώ οι επόμενες μέρες, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες στο iefimerida.gr, αναμένονται ακόμη πιο δύσκολες.

Τα νοσοκομεία –κυρίως τα παιδιατρικά- δέχονται μεγάλη πίεση και έρχονται αντιμέτωπα με πληθώρα περιστατικών. Μεταξύ αυτών, η γρίπη, η «κυκλοφορία» της οποίας συνήθως ξεκινάει προς τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV και αδενοϊοί, που «θερίζουν» ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου τα παιδιά μικρότερων ηλικιών και κατ’ επέκταση όλη την οικογένεια, αλλά και τα κρούσματα κορωνοιού που καλά κρατούν.

«Έξαρση όλων των ιών» - Αναμενόμενο ένα νέο κύμα κορωνοιού

«Έχουμε πάρα πολλές ιώσεις και αυτό ήταν αναμενόμενο γιατί και ο καιρός κρύωσε και δεν υπήρχε ανοσία από τις προηγούμενες χρονιές λόγω των αυστηρών μέτρων που λαμβάνονταν για την πανδημία», επισημαίνει η Ιωάννα Παυλοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολόγος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής στη Β΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση των εισαγωγών την περίοδο που διανύουμε. «Έχουμε πολλές αναπνευστικές λοιμώξεις. Γρίπη και βρογχιολίτιδα σε μικρά παιδάκια, κυρίως βρέφη και νήπια. Βλέπουμε μία πρόωρη έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων του χειμώνα. Η γρίπη έχει έρθει πολύ νωρίτερα αλλά και ο RSV. Εκτός από την πρώιμη έναρξη έχουμε και μεγαλύτερη ένταση. Αυξημένους αριθμούς εισαγωγών αλλά η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και υπό έλεγχο», τονίζει.

Σύμφωνα με την κυρία Παυλοπούλου οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας. «Σιγά σιγά θα πρέπει να αναμένουμε και νέο κύμα της Covid-19. Υπήρξε βέβαια και το θερινό κύμα στα παιδιά και ελπίζουμε ότι τωρινό δε θα έχει μεγάλη ένταση». Ενώ, από την πλευρά της η κυρία Τσολιά σημειώνει ότι «η εποχιακή έξαρση των ιών αυτών κρατάει πολλές εβδομάδες. Επομένως δεν μπορούμε να προβλέψουμε επακριβώς πως θα εξελιχθεί, αν θα έχουμε περαιτέρω αύξηση και πότε».

Τα παιδιά να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και να φορούν μάσκα

Και οι δύο επιστήμονες συστήνουν στους γονείς να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο στα παιδιά τους και ιδιαίτερα στα πιο ευπαθή ή σε όσα έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες. «Απαραίτητος είναι ο σωστός αερισμός στις αίθουσες και το πλύσιμο χεριών. Οι γονείς που έχουν παιδιά με αναπνευστικά συμπτώματα, έστω και χωρίς πυρετό, καλό θα ήταν να μην τα στέλνουν στο σχολείο ώστε να διακοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης», αναφέρει η κυρία Παυλοπούλου.
Σχολιάζοντας, μάλιστα τη χρήση μάσκας, ως μέσο περιορισμού της διασποράς των ιών, τονίζει ότι: «Μετά από τόσο καιρό που φορούσαν τα παιδιά μάσκα είναι πολύ δύσκολο να την επιβάλεις ξανά. Οπωσδήποτε είναι ένα μέσο που κάνει μια αναχαίτιση της μετάδοσης αλλά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην παρούσα φάση. Ωστόσο, αν ένα παιδί βήχει και πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο σχολείο θα μπορούσε να βάλει μια μάσκα».

Τέλος, η κ. Τσολιά επισημαίνει: «Δεν πρέπει, πάντως, να πανικοβαλλόμαστε. Σε πολλές χώρες παρατηρείται το ίδιο. Ξέρω ότι πολλά ευρωπαϊκά νοσοκομεία έχουν τόσο πολλά περιστατικά βρεφών με RSV, που ψάχνουν πού να τα νοσηλεύσουν. Εμείς δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο και δεν είναι απαραίτητο να φτάσουμε κιόλας».

Η αιτία γι’ αυτή την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιόδου αύξηση των ιώσεων δεν έχει διευκρινιστεί, με τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων ετών της πανδημίας δεν έδωσαν χώρο στις ιώσεις να κυκλοφορήσουν, με αποτέλεσμα φέτος που οι ρυθμοί της ζωής έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, ο πληθυσμός να μην έχει ανοσία και η μετάδοση να είναι ευκολότερη.

Εμβόλια και θεραπείες

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κάθε παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου θα πρέπει να εμβολιαστεί έναντι της γρίπης. Επίσης, παιδί πολύ μικρής ηλικίας που νοσεί από τη γρίπη και έχει σοβαρά συμπτώματα μπορεί να αρχίσει αντιιική θεραπεία. Οι γονείς πρέπει να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία με τον παιδίατρο σε περίπτωση ίωσης και ειδικά όταν αυτή δεν εξελίσσεται ομαλά. Κριτήρια είναι η καλή γενική κατάσταση του παιδιού σε κατάσταση απυρεξίας. Εάν ένα παιδί παρουσιάσει επιπλοκή από το αναπνευστικό, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν παιδίατρο για την κατάλληλη αγωγή. Αντιβιοτικά δίνονται μόνο σε ελάχιστες επιλεγμένες περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει τεκμηριωμένη βακτηριακή λοίμωξη και κατόπιν συμβουλής του παιδιάτρου.

Πηγή: Ιefimerida.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις