Χωρίς παρατράγουδα οι πορείες για Γρηγορόπουλο στην Πάτρα, στους δρόμους οι Ρομά. Σε επιφυλακή η Αστυνομία και στην Αχαΐα.
Οι χθεσινές πορείες στην Πάτρα για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, πριν από 14 χρόνια στα Εξάρχεια από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό από τους γνωστούς – αγνώστους, ωστόσο η τοπική ΕΛΑΣ παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν κινητοποιήσεις από ομάδες ρομά και στην Αχαΐα, μετά τα επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για τον τραυματισμό 16χρονου ομόφυλου τους από αστυνομικό, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο «Ιπποκράτειο».
Στον αποκλεισμό της ΕΟ Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Ζευγολατιού και των Μεγάρων, προχώρησαν νωρίς το απόγευμα της Τρίτης ρομά, με τους συγκεντρωμένους να πετούν πέτρες και ν’ ανάβουν φωτιές. Διερχόμενο ασθενοφόρο που μετέφερε διασωληνωμένο ασθενή από την Πάτρα στην Αθήνα, βρέθηκε στο στόχαστρο του εξαγριωμένου πλήθους στο ύψος του Ζευγολατιού. Ο οδηγός συνέχισε την πορεία του και μετέβη στο Νοσοκομείο Κορίνθου με τον ασθενή να επιβιβάζεται σε άλλο ασθενοφόρο για να φθάσει στον τελικό του προορισμό του.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στα «κόκκινα» σημεία, χωρίς ωστόσο να επέμβουν αποφεύγοντας την περαιτέρω κλιμάκωση των επεισοδίων.
Αργά το βράδυ, στην Πάτρα επί της οδού Ανθείας ολιγομελής ομάδα ρομά – περίπου 10 ατόμων – απέκλεισαν την κυκλοφορία στο ύψος της σιδηροδρομικής γραμμής και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.
Ανησυχία επέκτασης επεισοδίων με Ρομά
Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης η κατάσταση ήταν έκρυθμη εντός και πέριξ του καταυλισμού Ρομά στον Ριγανόκαμπο Πάτρας. Ατομα που διαμένουν στο σημείο, είχαν ξεσηκωθεί από το απόγευμα της Δευτέρας με αφορμή τον πυροβολισμό 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη από άνδρα της ομάδας Δίας.
Στην περιοχή, η Αστυνομία έσπευσε από την πρώτη στιγμή, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων και περιμετρικά υπήρχε αστυνομική δύναμη, παρουσία του διοικητή Ασφαλείας, όπως και δυνάμεις της πυροσβεστικής.
Οι Ρομά είχαν βάλει φωτιά σε κάδους και λάστιχα στην οδό Ηρακλέους, δίπλα από τον καταυλισμό και είχαν συγκεντρωθεί γύρω από αυτούς, κρατώντας πέτρες και ρόπαλα. Μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα νεαροί πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προσπάθησαν να ανάψουν φωτιά στην Περιμετρική.
Μέχρι και φωτιά στην Περιμετρική προσπάθησαν να βάλουν με το προσωπικό της Ολυμπίας Οδού να επεμβαίνει
Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» από το βράδυ της Δευτέρας, όταν και ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες από τους Ρομά του Ριγανοκάμπου, δέχθηκε τηλεφωνήματα από κατοίκους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Οι περισσότεροι ήθελαν να μάθουν που οφειλόταν η αναταραχή, αφού δεν είχαν συνδέσει τη διαμαρτυρία με τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης.
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιβόλας Νίκος Παπαϊωάννου γύριζε το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του και βρέθηκε μπροστά σε μια ιδιαίτερη κατάσταση. Μάλιστα, επικοινώνησε με την «Π» περίπου στις 11 το βράδυ της Δευτέρας για να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει στη γειτονιά του και επικρατεί τέτοια αναστάτωση. «Γυρίζοντας στο σπίτι είδα ξαφνικά μπροστά μου μηχανές της αστυνομίας και στο βάθος καπνούς και φωτιές. Δεν γνώριζα τι είχε συμβεί στην Θεσσαλονίκη επειδή εργαζόμουν. Ανησυχούμε γενικά για την κατάσταση. Δεν μπορούμε να προσέξουμε ούτε τις περιουσίες μας και δυστυχώς αισθανόμαστε μόνοι. Ακόμα και ο δήμαρχος δείχνει να προστατεύει αυτή την κατάσταση. Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι επιτέλους» δήλωσε στην «Π» ο κ. Παπαϊωάννου.
Ο γραμματέας του Συλλόγου Εγλυκάδας «Η Μεταμόρφωση Σωτήρος» Μιχάλης Κόκκινος έζησε, από την αρχή, όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην οδό Ηρακλέους. Τόνισε συγκεκριμένα στην «Π»: «Οι φωτιές άναβαν δίπλα μας. Ευτυχώς είχαν έρθει από νωρίς η Αστυνομία και η Πυροσβεστική. Ανησυχήσαμε όλοι οι γείτονες γιατί υπήρχε ο φόβος επέκτασης των επεισοδίων. Βλέπαμε την αναταραχή και δεν ξέραμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Φώναζαν οι Ρομά, έκλεισαν τον δρόμο. Βέβαια για εμάς αυτά είναι φαινόμενα που μπορούν να χαρακτηριστούν και συνηθισμένα, αφού πολλές φορές ανάβουν φωτιές ή προκαλούν προβλήματα. Εμείς φοβόμαστε και το λέμε. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους γιατί φωτιές ανάβουν καθημερινά για να ζεσταθούν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πετούν πέτρες σε οχήματα ή προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές».