Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης για τον ιό της καμήλας, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και πανικός.
Όπως ξεκαθαρίζει, «Εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ γνωστοποιούμε ότι σχετικώς με τα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο για υγειονομικούς φόβους στην Ευρώπη συνδεόμενους με τη νόσο MERS και την επωνυμία που της προσδόθηκε ως "γρίπη της καμήλας" δεν ευσταθούν. Κανένα περιστατικό σχετικό δεν έχει ανακοινωθεί στην Ευρώπη ή σε άλλο μέρος του κόσμου. Επίσης, οι φόβοι περί μεταφοράς δήθεν του ιού αυτού με τους ποδοσφαιρόφιλους που παρακολουθούν διά ζώσης το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο Κατάρ όχι μόνο δεν ευσταθεί αλλά δημιουργεί συνειρμούς διάκρισης και στίγματος για κατοίκους της Μέσης Ανατολής και τους εκδρομείς/επισκέπτες των χωρών αυτών. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία και πανικός στο κοινωνικό σύνολο».
Γιατί προκλήθηκε ανησυχία
«Εμείς δεν έχουμε κίνδυνο. Δεν έχουμε περιστατικά, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε και δεν νομίζω ότι προς το παρόν θα αντιμετωπίσουμε τέτοιο θέμα», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας επίσης για την ανησυχία που επικρατεί για τον «ιό της καμήλας».
Όπως πρόσθεσε, «οι Βρετανοί ανησύχησαν γιατί είχαν πάει πολλοί από αυτούς στο Κατάρ»
«Επιστημονικά είναι η νόσος της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα είναι το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Η νόσος αυτή είναι γνωστή από το 2012. Κάπου 2.600 περιστατικά διαχειρίζονται παγκοσμίως από το 2012 και μετά», ανέφερε η κ. Παγώνη.
Όπως επισήμανε, η μετάδοση της νόσου γίνεται με την στενή επαφή, δεν είναι πολύ μεταδοτική σε σχέση με τον κορονοϊό και την γρίπη Η1Ν1, αλλά ο ένας στους τρεις που νοσεί μπορεί να καταλήξει.
«Πάντα με μάσκα όταν έχει κόσμο»
Όσον αφορά στην κατάσταση ενόψει εορταστικής περιόδου η κα Παγώνη τόνισε τη σημασία του να φοράμε μάσκα. Όπως είπε: «Έχει μεγάλη σημασία να περάσει ωραία ο κόσμος, να αλλάξουν παραστάσεις και να ξεφύγουν από τις καταστάσεις, αλλά όσοι μείνουν στην Αθήνα και πάνε στα πολυκαταστήματα και σε χώρους που έχει πολύ κόσμο να φορέσουν τη μάσκα και να έχουν τα αντισηπτικά μαζί τους. Και καλό είναι όταν πάει ο κόσμος για ρεβεγιόν να κάνει και ένα τεστ για τον κορονοϊό».
Πηγή: Ethnos.gr