Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 18:55

Μαγιορκίνης: Η πανδημία πλησιάζει σε φάση ενδημικότητας - Την επόμενη διετία τα εμβόλια «παν-κορονοϊού»

Γράφτηκε από

Την αισιοδοξία του ότι η πανδημία του κορονοϊού πλησιάζει σε φάση ενδημικότητας, κάτι που όπως λέει, αναμένεται να επιβεβαιωθεί μέχρι την Άνοιξη, εκφράζει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η κυκλοφορία της Covid 19 παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχει αρκετή πληθυσμιακή ανοσία, καθώς οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει (οι περισσότεροι το τελευταίο εξάμηνο) ή έχουν εμβολιαστεί, ξεπερνάνε το 90%. Οπότε υπάρχει ένα φρένο στο πόσο γρήγορα μπορεί να μεταδοθεί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ιώσεις, όπου το αντίστοιχο επίπεδο πρόσφατης λοίμωξης είναι χαμηλό».

Ωστόσο σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που αναπτύσσει ο καθηγητής, η κυκλοφορία του ιού σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι την ίδια περίοδο, είναι χαμηλότερη, παρά το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχουν καθόλου μέτρα. Με τα δεδομένα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, έχει υποβαθμιστεί η πιθανότητα έξαρσης μέσα στο Δεκέμβριο, αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι οι υποπαραλλαγές της Όμικρον BQ.1 και η BQ1.1 έχουν φτάσει στην Ελλάδα σε ποσοστό πάνω από το 25-30%. «Δεν θεωρώ προς το παρόν ότι με το υπάρχον προφίλ θα δημιουργήσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, οπότε σταδιακά εκτιμώ ότι θα κάνουμε και υποβάθμιση της σημαντικότητας τους. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια παραλλαγή πιο δυναμική που να δημιουργεί ανησυχία, οπότε με βάση αυτά τα στοιχεία, θεωρούμε ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος για τους επόμενους έναν με δύο μήνες».

Για το σύνδρομο long covid, o κ. Μαγιορκίνης λέει ότι υπάρχουν κάποια πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία σε κάποιες μικρές μελέτες, τα οποία δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις πιθανόν και να βοηθάνε στη μείωση των συμπτωμάτων. Όσον αφορά τα εμβόλια ο γνωστός επιδημιολόγος θεωρεί ότι το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα έρχεται από το μέτωπο των εμβολίων «παν-κορονοϊού», που εκτιμά ότι μπορεί να κυκλοφορήσουν μέσα στην επόμενη διετία. «Αυτά τα εμβόλια που ήδη έχουν μπει σε κλινικές μελέτες μπορεί να πιάνουν όλους τους κορονοϊούς. Και αυτό θα σημαίνει ότι θα πιάνουν και παραλλαγές του κορονοϊού καλύτερα. Θα είναι τόσο ευρεία που δεν θα χρειάζεται να επικαιροποιούνται. Μπορεί να γίνονται κατ’ έτος ίσως και πιο αραιά, εάν είναι αποτελεσματικά σε τέτοιο εύρος, όπως προβλέπεται. Νομίζω ότι ο κόσμος για τον οποίο τα προτείνουμε, δηλαδή άνω των 60 και ευπαθείς ομάδες, θα έχει πολύ μεγάλο όφελος».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρακτορείο Fm και στη δημοσιογράφο Τάνια Η. Μαντουβάλου ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ερ: Γιατί έχουμε μεγαλύτερη έξαρση όλων των άλλων ιώσεων εκτός Covid αυτή τη στιγμή;

Απ: Η κυκλοφορία της Covid 19 παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο υπάρχει αρκετή πληθυσμιακή ανοσία, καθώς οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει (οι περισσότεροι το τελευταίο εξάμηνο) ή έχουν εμβολιαστεί ξεπερνάει το 90%. Οπότε υπάρχει ένα φρένο στο πόσο γρήγορα μπορεί να κυκλοφορήσει η Covid19, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ιώσεις, όπου το αντίστοιχο επίπεδο πρόσφατης λοίμωξης είναι χαμηλό. και οι περισσότεροι ενήλικες δεν εμβολιάζονται για γρίπη. Έτσι έχουμε αύξηση της γρίπης φέτος αλλά και των άλλων ιώσεων, γιατί τα προηγούμενα δύο χρόνια ο κόσμος εξαιτίας των μέτρων δεν είχε εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς, και συνεπώς δεν υπάρχει υψηλό επίπεδο πληθυσμιακής ανοσίας

Ερ: Τελικά η γρίπη και οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί είναι σε έξαρση λόγω απουσίας ανοσίας του πληθυσμού τα προηγούμενα έτη;

Απ: Είναι συνδυασμός απουσίας της ανοσίας και των μέτρων. Άρα ναι είναι θέμα ανοσίας των τελευταίων δύο ετών

Ερ: Ανοσιακό χρέος το ονομάζουν κάποιοι συνάδελφοί σας.

Απ: Για μερικούς το ανοσιακό χρέος σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να περάσει κάποιες ιώσεις, γιατί αν τις περάσει αργότερα, ίσως τις περάσει βαρύτερα. Είναι λίγο διαφορετική σαν έννοια και δεν θα συμφωνήσω. Υπάρχει ωστόσο ανοσολογικό κενό (επίπεδο ανοσίας) στον πληθυσμό εξαιτίας των προηγούμενων δύο χρόνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα με μαθηματικά μοντέλα να έχουμε αυξημένη κυκλοφορία φέτος.

Ερ: Τα μαθηματικά μοντέλα τι λένε για τον SarsCov2 την εποχή που διανύουμε;

Απ: Αυτή την εποχή έχουμε χαμηλότερη κυκλοφορία της Covid από ότι πέρσι και πρόπερσι την ίδια περίοδο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε καθόλου μέτρα. Φαίνεται ότι έχει αρχίσει και εγκαθίσταται σε μεγάλο βαθμό η πληθυσμιακή ανοσία, με αποτέλεσμα να είμαστε κοντά σε αυτό που λέμε ενδημικότητα. Αναμένουμε μέχρι την Άνοιξη να επιβεβαιωθεί αυτό. Μέχρι στιγμής το σενάριο που εξελίσσεται είναι το αισιόδοξο, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τελείως απρόσμενο.

Ερ: Όπως μία παραλλαγή που να μην είναι διαχειρίσιμη; Ποια είναι τα τελευταία δεδομένα για τις υπο-παραλλαγές της Όμικρον BQ.1 και BQ1.1; Έχει εμφανιστεί κάποια άλλη παραλλαγή σε κάποιο μέρος του κόσμου, αυτή τη στιγμή που να σας ανησυχεί;

Απ: Στην Ελλάδα η BQ.1 και η BQ1.1 έχουν φτάσει πάνω από το 25-30%. Δεν θεωρώ προς το παρόν ότι με το υπάρχον προφίλ θα δημιουργήσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, οπότε σταδιακά εκτιμώ ότι θα κάνουμε και υποβάθμιση της σημαντικότητας τους. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια παραλλαγή πιο δυναμική που να δημιουργεί ανησυχία, οπότε με βάση αυτά τα στοιχεία, θεωρούμε ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος για τους επόμενους έναν με δύο μήνες. Όσον αφορά την μεταδοτικότητα του ιού γενικότερα στην κοινότητα, είναι σίγουρα μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο, χαμηλότερη όμως από αυτή που είδαμε το καλοκαίρι. Με τα δεδομένα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, έχει υποβαθμιστεί η πιθανότητα έξαρσης μέσα στο Δεκέμβριο.

Ερ: Ποια είναι η πιο πρόσφατη γνώση σε σχέση με το long Covid; Ενδέχεται οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων να βελτιώνουν τα συμπτώματα;

Απ: Υπάρχουν κάποια πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία σε κάποιες μικρές μελέτες, τα οποία δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις πιθανόν και να βοηθάνε στη μείωση των συμπτωμάτων. Δεν έχουμε μεγάλες μελέτες για να πούμε με σιγουριά ότι αυτό ισχύει, αλλά είναι μία από τις πιο σημαντικές επιστημονικές υποθέσεις που έχουμε η οποία στηρίζεται σε δεδομένα.

Ερ: Πόσο κοντά είμαστε στα εμβόλια παν κορονοϊού και ποιους αφορούν;

Απ: Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι πλέον έχουν μπει σε κλινικές μελέτες αυτά τα εμβόλια που μπορεί να πιάνουν όλους τους κορονοϊούς. Και αυτό θα σημαίνει ότι θα πιάνουν και παραλλαγές του κορονοϊού καλύτερα. Είναι πάρα πολλές μελέτες που έχουν ξεκινήσει σε αυτή τη φάση και θεωρώ ότι είναι ίσως το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που έχουμε από το μέτωπο των εμβολίων. Ότι μπορεί τα επόμενα ένα με δύο χρόνια να έχουμε εμβόλια τα οποία θα είναι τόσο ευρεία που δεν θα χρειάζεται να επικαιροποιούνται.

Ερ: Αυτά προβλέπεται να είναι ετήσια;

Απ: Ναι προς τα εκεί κινούμαστε, ίσως και πιο αραιά, εάν είναι αποτελεσματικά σε τέτοιο εύρος, όπως προβλέπεται. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι εμβόλια που είναι πολύ ασφαλή και πιο αποτελεσματικά από της γρίπης που κάνουμε κάθε χρόνο. Νομίζω ότι ο κόσμος για τον οποίο τα προτείνουμε, δηλαδή άνω των 60 και ευπαθείς ομάδες, θα έχει πολύ μεγάλο όφελος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 13:35

Σχετικά Άρθρα

  • Κορονοϊός: 24 νέοι θάνατοι και 538 εισαγωγές - Η κατάσταση στο μέτωπο της γρίπης
    Κορονοϊός: 24 νέοι θάνατοι και 538 εισαγωγές - Η κατάσταση στο μέτωπο της γρίπης

    Η νέα έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις υπόλοιπες αναπνευστικές λοιμώξεις.

    Μείωση καταγράφει η θετικότητα στον κορονοϊό στη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 31/10.

    Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό καταγράφηκαν 538 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17. Ο αριθμός των θανάτων ήταν 24.

    Στο μέτωπο της γρίπης δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Συνοπτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

    Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

    • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
    • Καταγράφηκαν 538 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 644.
    • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν τέσσερις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν επτά.
    • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 17.
    • Ο αριθμός των θανάτων ήταν 24. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 27.
    • Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Το στέλεχος που επικρατεί στις ανιχνεύσεις είναι το KP.3,
      ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.
    • Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα
      περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά (καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), σε δύο μέτρια και στις υπόλοιπες επτά χαμηλά (παρουσιάζοντας πτώση σε σχέση με την προηγούμενη
      εβδομάδα).
    • Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί
      συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

    Ιός της γρίπης

    • Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών
      μόνο θετικών δειγμάτων.
    • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 43/2024 έχει καταγραφεί ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο
      κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ (υπότυπος Α(Η3)).
    • Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 43/2024, μεταξύ 367 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης), ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV

    • Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), ούτε στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα στοιχεία δύνανται να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά.

    Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στην 01/11

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 31/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η5Ν1: Η γρίπη των πουλερικών, με 55% θνητότητα, είναι η επόμενη πανδημία; - SOS από τον καθηγητή Ζαούτη
    Η5Ν1: Η γρίπη των πουλερικών, με 55% θνητότητα, είναι η επόμενη πανδημία; - SOS από τον καθηγητή Ζαούτη

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την γρίπη των πουλερικών -που έχει ονομαστεί ως Η5Ν1 – κρούει ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος προειδοποιεί για νέα πανδημία, με πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά σε σχέση με τον κορονοϊό. Και αυτό γιατί ο Η5Ν1 παρουσιάζει 55% θνητότητα.

    Τα πρώτα κρούσματα πριν από δύο χρόνια

    Ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογικίας στο ΕΚΠΑ και πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη τόνισε στο Action24 ότι η ανθρωπότητα είναι μπροστά στο ξέσπασμα μιας νέας πανδημίας, που έχει πιο επικίνδυνα στοιχεία.

    Ο Η5Ν1 είναι ένας ιός που εντοπίστηκε στην Ευρώπη το 2022, καθώς δύο εργάτες ανειχνεύτηκαν θετικοί, ενώ προηγουμένως συμμετείχαν σε αντιμετώπιση εστίας γρίπης σε πουλερικά στην Ισπανία. Αμφότεροι δεν εμφάνισαν συμπτώματα, ούτε ο ιός βρέθηκε σε μεγάλη ποσότητα στα δείγματα, ενώ κάτι παρόμοιο ισχύει και για έναν ασθενή στην Αγγλία, ο οποίος είχε πάπιες που εμφάνισαν νοσηρότητα και θανάτους από τον Η5Ν1.

    Προς το παρόν, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάδοση του στον άνθρωπο συμβαίνει δύσκολα, καθώς απαιτεί στενή επαφή χωρίς προφυλάξεις με τα πτηνά που νοσούν, καθώς και με μολυσμένο περιβάλλον. Πάντως, αν ένας άνθρωπος νοσήσει, τότε τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα δύσκολα.

    «Πανδημία υπάρχει όταν ένας ιός μπορεί να κολλήσει από άνθρωπο σε άνθρωπο»

    Με δηλώσεις του στο Action24, o Θεοκλής Ζαούτης ξεκαθάρισε ότι πολλοί ιοί είναι υπό παρακολούθηση, ωστόσο αυτοί που οδηγούν σε πανδημία είναι όσοι μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    «Σε νέα πανδημία θα μας οδηγήσουν οι αναπνευστικοί ιοί, οι οποίοι μεταδίδονται με διάφορους τρόπους, όπως ο βήχας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ιατρικής.

    «Το κλειδί για να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο για την πανδημία, είναι το πώς μεταδίδεται ο ιός. Η γρίπη, από τις αρχές του αιώνα, είναι ο ιός που μεταλλάσσεται διαρκώς. Θυμόμαστε χαρακτηριστικά το 1918 τη μεγάλη ισπανική πανδημία και, η αλήθεια είναι, πως από αυτόν τον ιό περιμέναμε την επόμενη πανδημία, αλλά μάς ήρθε ο κορονοϊός» υπογράμμισε στη συνέχεια.

    «Επειδή γίνεται συζήτηση για ένα στέλεχος της γρίπης, των πτηνών, αυτός ο ιός είναι υπό παρακολούθηση παγκοσμίως, επειδή μπορεί να μεταφερθεί από τα πτηνά στα θηλαστικά, στις αγελάδες. Έχει κάνει αυτό το βήμα και εμείς, εξάλλου, είμαστε θηλαστικά» πρόσθεσε.

    «Μάλιστα, έχουν μολυνθεί άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε αυτά τα ζώα, με τη θνησιμότητα να αγγίζει το 55%. Υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη ότι αυτή η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 30/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 29/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00), στο Πνευματικό Κέντρο Ζαχάρως (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) και στο Συνεδριακό Κέντρο Αμαλιάδας (κατά τις ώρες 09:00 με 15:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις
    ΕΟΔΥ: 19 θάνατοι από κορονοϊό την τελευταία βδομάδα - «Σαρώνουν» οι νέες μεταλλάξεις

    Μικρή μείωση στις εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

    Ειδικότερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας για τη γρίπη και τον κορονοϊό.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω Covid στα νοσοκομεία της χώρας ήταν 19. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα τμήματα CoViD έφτασαν τις 580 και 23 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

    Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19

    Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    Καταγράφηκαν 580 νέες εισαγωγές, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 626.

    Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν έξι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν εφτά.

    Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 23.

    Ο αριθμός των θανάτων ήταν 19. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 26.

    Σαρώνουν οι νέες μεταλλάξεις

    Από 27/9 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος η υπο-παραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86, ενώ υπό παρακολούθηση τέθηκε και η υπο-παραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Τις τελευταίες εβδομάδες το στέλεχος που επικρατεί είναι το KP.3, ενώ την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη XEC στη χώρα. Τα στελέχη αυτά δεν έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

    Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς να παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σε μία από τις δέκα περιοχές τα επίπεδα του ιικού φορτίου εμφανίζονται υψηλά, σε τέσσερις μέτρια και στις υπόλοιπες πέντε χαμηλά (παρουσιάζοντας γενικά πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

    Ιός της γρίπης

    Η θετικότητα για γρίπη όπως εκτιμάται από τα δίκτυα επιτήρησης στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) και στο νοσοκομειακό περιβάλλον (δίκτυο επιτήρησης SARI), βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση σποραδικών μόνο θετικών δειγμάτων.

    Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

    Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 42/2024, μεταξύ 285 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης) ανευρέθηκε ένα θετικό δείγμα για ιούς γρίπης, Α(Η3).

    Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

    Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ).

    Πηγή: Ethnos.gr
  • 6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10
    6η ΥΠΕ: Rapid test στην Ηλεία στις 25/10

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς το ευρύ κοινό συνεχίζονται εκ μέρους της 6ης ΥΠΕ και του ΕΟΔΥ, με στόχο τον εντοπισμό των κρουσμάτων του νέου κορονοιού που δεν φέρουν συμπτώματα, καθώς η διασπορά εξαπλώνεται.

    Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα διενεργηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο Γ.Ν. Πύργου (στον ισόγειο χώρο) (κατά τις ώρες 08:00 με 16:00) για το ευρύ κοινό.

    Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι διενεργούνται από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ με rapid tests.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ