Αρκετό ντόρο έκανε η υπόθεση της κατάσχεσης 761 κιλών ολοθούριων ή ψωλιάγκων ή αγγουριών της θάλασσας, στο λιμάνι της Κυλλήνης σε φορτηγό ψυγείο που έφτασε από την Κεφαλονιά. Οι λιμενικές αρχές συνεχίζουν την διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ οι ντόπιοι ψαράδες φαίνεται να γνωρίζουν καλά το πως αλιεύονται τα ολοθούρια αλλά και που υπάρχουν στην περιοχή τους, όπως και τους κανόνες που διέπουν την αλίευση του συγκεκριμένου είδους.
“Ένα πλασματάκι της θάλασσας είναι, για μας δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία, απλώς το χρησιμοποιούμε από παλιά για δόλωμα. Δεν ξέραμε ούτε καν ότι τρώγεται… Τα τελευταία χρόνια μάθαμε ότι είναι ασιατικό έδεσμα και ορισμένοι έχουν μαζέψει από αυτά” είπε ο Αναστάσιος Δραγώνας . “Υπάρχει βέβαια μία νομοθεσία κάποιοι περιορισμοί. Ένα φορτίο που πιάστηκε προχθές από την Κεφαλονιά, θεωρώ ότι δεν ήταν κάτι παράνομο, απλώς δεν είχαν δηλωθεί. Επαγγελματίες τα είχαν αλιεύσει. Το νούμερο βέβαια για 1 εκατ. ευρώ που ακούστηκε είναι μεγάλο δεν είναι τόσο μεγάλη η αξία τους” σημείωσε.
“Κάποιοι στην περιοχή μας είχαν αλιεύσει αλλά δεν πληρώθηκαν τόσο καλά έτσι ώστε να το συνεχίσουν και γι’ αυτό δεν ασχολούνται. Περισσότερο ασχολήθηκαν στην Κεφαλονιά και δύο καΐκια, γιατί δεν είχαν κάποιο είδος να ψαρέψουν και ασχολήθηκαν με αυτό νομίζω Καλύμνιοι. Δεν είναι και τόσο εύκολο να τα μαζέψεις θα πρέπει να βουτήξεις με μπουκάλες για να τα μαζέψεις” ανέφερε.
Ο Ιάκωβος Παπακωσταντίνου από την πλευρά του δήλωσε πως “… εδώ στην περιοχή έχουν μείνει πολύ λίγα. Όλοι οι ερασιτέχνες αυτή τη δουλειά κάνουν. Για να οικονομήσουν λεφτά γιατί είναι πανάκριβα. Από τα λουτρά μέχρι εδώ έχει πολλά. Τα βλέπω στα δίχτυα. Έχω ακούσει ότι είναι πάρα πολύ ακριβά… Αυτοί από την Κεφαλονιά ψάρευαν με μπουκάλες. Με στολή δύτη. Είναι πολύ δύσκολο να αλιευθούν γι’ αυτό είναι και πανάκριβα…” σχολίασε.
Ο δύτης Γιώργος Δραγώνας αναφερόμενος στην υπόθεση είπε πως “… συνελήφθη ένας 64χρονος ο οποίος είχε φορτηγό ψυγείο και μετέφερε μία μεγάλη ποσότητα ολοθούρια. Αυτά μάλλον πήγαιναν για εξαγωγή στην Ιαπωνία επειδή είναι εκλεκτός μεζές των Ιαπώνων. Τα χρησιμοποιούν σε διάφορα φαγητά, υπάρχει μία επεξεργασία σε αυτά, τα αποξηραίνουν, τα σκίζουν στη μέση και τα ανοίγουν φιλέτο. Μετά την αποξήρανση ζυγίζονται και φεύγουν για την Ιαπωνία. Είναι πανάκριβο προϊόν. Ένας αλιέας βέβαια έχει το δικαίωμα μέχρι 400 κομμάτια να τα αλιεύσει. Αυτά ψαρεύονται είτε στο γιαλό είτε σε 8-9 οργιές βάθος. Με μπουκάλες, δύτες κατεβαίνουν. Είναι δύσκολη η διαδικασία…”.