Την αναβάθμιση του κέντρου φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης του «Καραμανδάνειου» νοσοκομείου παίδων της Πάτρας με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό ζητά η περιφερειακή ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, μετά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του κέντρου, στην περιοχή Παραλία.
Μάλιστα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας, «το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί μία σημαντική δομή που διαθέτει τις προοπτικές να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με αναπηρία, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες».
Όμως, όπως προστίθεται, «για να φτάσει να αποτελέσει μία μονάδα πρότυπο, θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα από την πολιτεία».
Μετά λοιπόν την επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της περιφερειακής ομοσπονδίας εστάλη επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μονάδα.
Όπως αναφέρει η ομοσπονδία, «η μονάδα, λειτουργεί έχοντας μόνιμο προσωπικό έναν φυσιοθεραπευτή και έναν λογοθεραπευτή, ενώ ειδικότητες που είναι απαραίτητες, όπως παιδοψυχίατρος, νευρολόγος, ψυχολόγος, κοινωνικός λειτουργός και εργοθεραπευτής πραγματοποιούν επισκέψεις, περίπου δύο φορές την εβδομάδα».
Όσον αφορά τις ιατρικές ειδικότητες, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αντώνης Χαροκόπος, αναφέρει ότι «υπάρχουν μία παιδίατρος και μία βοηθός, ενώ υπάρχει έλλειψη τακτικού φυσίατρου».
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδία, «η δομή διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό για την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών που παραμένει ανεκμετάλλευτος λόγω έλλειψης ειδικοτήτων και εξειδικευμένης εκπαίδευσης».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Αντώνης Χαροκόπος, αφού τονίζει ότι «το κέντρο είναι ένας υπερσύγχρονος χώρος με υπερσύγχρονα μηχανήματα», θεωρεί αναγκαία «την επίλυση του προβλήματος μετακίνησης των παιδιών από τα ειδικά σχολεία στο ΚΕΦΙΑΠ». Επίσης αναφέρει ότι, «υπάρχουν παιδιά με σπαστική τετραπληγία που μετακινούνται από την Πάτρα και το Αίγιο, στην ΕΛΕΠΑΠ στο Αγρίνιο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οικογένειες».
Ακόμη, όσον αφορά στις μετακινήσεις, η ομοσπονδία ζητά να γίνει «η προμήθεια ενός νέου οχήματος και η λειτουργία στάσης του προαστιακού σιδηροδρόμου, στο ύψος του ΚΕΦΙΑΠ».
Σύμφωνα πάντα με την ομοσπονδία, «το ΚΕΦΙΑΠ είχε ανεγερθεί με πρόγραμμα ΕΣΠΑ της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, αλλά παρέμεινε κλειστό για τουλάχιστον μία δεκαετία», ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από περίπου τρεις μήνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ