Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 12:50

Παλούκι: Πλήθος κόσμου στον αγιασμό των υδάτων - Δέκα άτομα βούτηξαν στα νερά

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ο Τάσος Κανδυλιώτης ήταν αυτός που ανάμεσα σε δέκα άτομα που βούτηξαν στα νερά στο αλιευτικό καταφύγιο του Παλουκίου, να πιάσει τον Τίμιο Σταυρό.

Χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Πετράκου έγινε τη τελετή καθαγιασμού των υδάτων παρουσία των τοπικών αρχών και των εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν και απόλαυσε τον καλό καιρό στα πρώτα Θεοφάνεια μετά από δύο χρόνια πανδημίας κορονοϊού και περιορισμών.

Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

Theofaneia Palouki 2

Theofaneia Palouki 3

Theofaneia Palouki 4

Theofaneia Palouki 5

Theofaneia Palouki 6

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιανουαρίου 2023 14:08

Σχετικά Άρθρα

  • Το Αλιευτικό Καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων εγκαινίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Σταμενίτης
    Το Αλιευτικό Καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων εγκαινίασε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δ. Σταμενίτης

    Το Αλιευτικό καταφύγιο στους Φούρνους Κορσέων εγκαινίασε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, εκπροσωπώντας τον ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη. Στην τελετή των εγκαινίων που διοργάνωσε ο Δήμαρχος Φούρνων Κορσέων, Δημήτρης Καρύδης, παραβρέθηκαν επίσης, ο Βουλευτής Σάμου της Νέας Δημοκρατίας, Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο Έπαρχος Ικαρίας και Φούρνων Κορσεών Κωνσταντίνος Μαρκάκης.

    Πρόκειται για ένα έργο, αναπτυξιακό, με πολλαπλά οφέλη, που αναμένεται να αλλάξει την όψη της περιοχής, το οποίο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με προϋπολογισμό 4.076.000,00 € και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης στάθηκε στη σημασία του έργου, το οποίο όπως σημείωσε αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στον εκσυγχρονισμό και την ανάδειξη, κυρίως των αλιευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και συμπληρωματικά των αγροτουριστικών δραστηριοτήτων, με πολλαπλά οφέλη, χωρίς αμφιβολία, για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Ενώ παράλληλα σημείωσε ότι για την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, η ενίσχυση της περιβαλλοντικά βιώσιμης, καινοτόμου και ανταγωνιστικής αλιείας, καθώς και η προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης και των θαλάσσιων δεξιοτήτων στην Ελλάδα, αποτελούν προτεραιότητα.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Παπαγιαννίδης τόνισε: «Πρόκειται για ένα έργο – ορόσημο – τόσο για την περιοχή, όσο και για το νησί των Φούρνων Κορσεών, που πρόκειται να συμβάλλει στην τοπική ανάδειξη της Αλιείας και Τουρισμού.»

    stamenitis egk aliia 2

    Πληροφορίες σχετικές με το έργο

    Για την υλοποίηση του έργου «ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΦΟΥΡΝΩΝ» ανατέθηκε μελέτη λιμενικών έργων στη σύμπραξη μελετητικών γραφείων ΤΡΙΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. – ΑΣΗΜΟΥΛΑ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΥΡΟΓΕΡΓΗΣ – ΜΑΡΙΟΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ – ΑΝΝΑ ΜΑΥΡΟΓΕΡΓΗ – ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΘΑ, και υποβλήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Στη συνέχεια υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου Αίτηση Χρηματοδότησης για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία και Θάλασσα 2014-2020» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Με την υπ΄αριθμ.1121/24-04-2019 (ΑΔΑ:ΨΠΒΚ4653ΠΓ-Θ0Ζ) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το έργο εντάχθηκε στο παραπάνω πρόγραμμα με το ποσό των 4.076.000,00 ευρώ.

    Το έργο δημοπρατήθηκε στις 30/01/2020 και ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «ΚΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΤΕ» με μέση έκπτωση 42,26%, η οποία στις 30-10-2020 υπέγραψε συμφωνητικό ποσού 2.353.424,25 € για την υλοποίησή του. Για την άρτια και λειτουργική ολοκλήρωση του έργου υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση με τον ανάδοχο στις 06-04-2023 ποσού 791.680,83 ευρώ.

    Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την α) επέκταση του νότιου μώλου προς Ν-ΝΔ κατά 110μ και με πλάτος 10μ. β) Έργα αναβάθμισης του αλιευτικού καταφυγίου : 1) Εσωτερική διαπλάτυνση κατά 4,6μ. περίπου του αρχικού τμήματος μήκους 25μ. περίπου του Νοτίου προβλήτα και παραλιακή κρηπίδωση μήκους περίπου 75μ. του τμήματος της παραλίας μεταξύ Νοτίου προβλήτα και εγκαρσίου προβόλου 2) Εγκατάσταση εγκάρσιας πλωτής προβλήτας μήκους περίπου 25μ. περί το μέσον της παραλιακής κρηπίδωσης 3) Αγκυροβόλια σκαφών και 4) Επισκευή/ενίσχυση/διαπλάτυνση του υφιστάμενου εγκάρσιου στην παραλία προβόλου και επέκτασή του κατά 20μ. περίπου και γ) Κατασκευή των Η/Μ εγκαταστάσεων και δικτύων. Το έργο περαιώθηκε και παραδόθηκε προς χρήση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παλούκι: 2η Πανελλήνια Έκθεση Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων- Μια γιορτή της αγροτικής κληρονομιάς
    Παλούκι : 2η Πανελλήνια Έκθεση Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων - Μια γιορτή της αγροτικής κληρονομιάς

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η Πανελλήνια Έκθεση Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στον χώρο του αλιευτικού καταφυγίου Παλουκίου.

    Η εκδήλωση αυτή κατάφερε να μεταμορφώσει το Παλούκι σε ένα ανοιχτό μουσείο, αφιερωμένο στην ελληνική αγροτική ιστορία και τις μηχανές που τη στήριξαν για δεκαετίες.

    Μηχανήματα-κειμήλια και έντονη συμμετοχή

    Οι διοργανωτές δημιούργησαν έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο, όπου παραδοσιακά τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, όλα άριστα συντηρημένα, παρουσίασαν τη μακρά πορεία της ελληνικής γεωργίας.

    Τα μηχανήματα που εκτέθηκαν, παρόλο που είναι δεκαετιών, ήταν πλήρως λειτουργικά, μαγνητίζοντας τα βλέμματα των επισκεπτών. Το ενδιαφέρον μάλιστα ήταν τόσο έντονο, με πλήθος κόσμου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας να δίνει το «παρών», αποδεικνύοντας έτσι τη σημασία της έκθεσης για την αγροτική κληρονομιά.

    Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, διοργανωτής της έκθεσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της εκδήλωσης, τονίζοντας πως: «Η φετινή έκθεση είχε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή και ήταν πολύ ποιοτική. Τα μηχανήματα είναι όλα επισκευασμένα και σε άριστη λειτουργία, παρόλο που είναι πολλών δεκαετιών. Η προσέλευση του κόσμου ήταν αξιοθαύμαστη και αυτό το γεγονός μας δίνει μεγάλη δύναμη να συνεχίσουμε και τις επόμενες χρονιές» επεσήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος σημειώνοντας παράλληλα πως η έκθεση, με τη μεγάλη προσέλευση του κοινού και την ποιοτική παρουσίαση των μηχανημάτων, κατάφερε να σφραγίσει τη θέση της ως θεσμός που θα συνεχιστεί στο μέλλον.

    Η επιθυμία του άλλωστε είναι η εκδήλωση να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, δίνοντας σε περισσότερους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία των γεωργικών μηχανημάτων και τη συνεισφορά τους στην αγροτική παραγωγή, μετατρέποντας το Παλούκι, μέσω της Πανελλήνιας Έκθεσης Ιστορικών Γεωργικών Μηχανημάτων, σε πόλο έλξης για λάτρεις της παράδοσης, αλλά και για ανθρώπους που εκτιμούν τη σημασία της τεχνολογίας και της αγροτικής εξέλιξης στον τόπο μας.

    Trakter 2

    Trakter 3

    Trakter 4

    Trakter 5

    Trakter 6

    Trakter 7

    Trakter 8

    Trakter 9

    Trakter 10

    Trakter 11

    Trakter 12

    Trakter 13

    Trakter 14

  • Δήμος Ήλιδας: Συνεργασία με ΔΕΠΑΝ για το αλιευτικό καταφύγιο στο Παλούκι
    Δήμος Ήλιδας: Συνεργασία με ΔΕΠΑΝ για το αλιευτικό καταφύγιο στο Παλούκι

    Σε εκ νέου προγραμματική σύμβαση συνεργασίας με το Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) προχωρά ο Δήμος Ήλιδας για την σύνταξη και επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών και συγκεκριμένα για το έργο «Σύνταξη Μελετών βελτίωσης λιμενικών υποδομών Αλευτικού Καταφυγίου Παλουκίου Δήμου Ήλιδας».

    Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου είχε εγκρίνει τη σύμβαση από το 2022 αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα η νυν Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε νέα σύμβαση και ανάκληση της προηγούμενης.

    Η συνεργασία έχει ως στόχο την σύνταξη μελέτης για τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών στο Αλιευτικό Καταφύγιο Παλουκίου, η οποία στο Υπ. Εσωτερικών κατόπιν ανάλογης πρόσκλησης και ένταξης του Δήμου. Επιπλέον ο κ. Χριστοδουλόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα της εν λόγω σύμβασης με τη ΔΕΠΑΝ, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών εξ’ αιτίας των οποίων αδυνατεί τη σύνταξη της μελέτης.

  • Παλούκι Αμαλιάδας: Νέα τραγωδία με 38χρονη που είχε γεννήσει πρόσφατα - Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της
    Παλούκι Αμαλιάδας: Νέα τραγωδία με 38χρονη που είχε γεννήσει πρόσφατα - Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

    Μια νέα γυναίκα ηλικίας 38 ετών “έφυγε” από τη ζωή στο Παλούκι Αμαλιάδας. Η γυναίκα που σύμφωνα με πληροφορίες είχε γεννήσει πρόσφατα, εντοπίστηκε το πρωί νεκρή στο σπίτι της από τον σύζυγό της.

    Οι Αρχές ερευνούν αν η 38χρονη αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που μπορεί να οδήγησαν στο θάνατό της. Σε κάθε περίπτωση η ιατροδικαστική εξέταση θα δώσει απαντήσεις.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

  • Παλούκι Αμαλιάδας: Από αλιευτικό, σε καταφύγιο τουριστικών σκαφών
    Παλούκι Αμαλιάδας: Από αλιευτικό, σε καταφύγιο τουριστικών σκαφών

    Για την τουριστική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης

    Από αλιευτικό καταφύγιο σε καταφύγιο τουριστικών σκαφών φιλοδοξεί να μετατρέψει το λιμανάκι στο Παλούκι Αμαλιάδας η Δημοτική Αρχή, με τη δυνατότητα ελλιμενισμού έως και 100 σκαφών. Ένα έργο που εντάσσεται στην συνολική αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, της τουριστικής ανάπτυξης και προσέλκυσης επισκεπτών και αξιοποίησης της περιοχής.

    Για τις ανάγκες του έργου, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Τουριστικής Προβολής Γιώργος Κράλλης , εισηγήθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο την εκπόνηση ανάλογης μελέτης η οποία και εγκρίθηκε ομόφωνα. Σημείωσε δε, ότι το αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου, ναι μεν σήμερα χρησιμοποιείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες αλλά και ιδιώτες που έχουν μικρά φουσκωτά σκάφη, jet ski κπλ, ωστόσο με την υπάρχουσα μορφή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε αυτό τον μικρό αριθμό σκαφών λόγω πολλών τεχνικών προβλημάτων.

    «Ως νέα Δημοτική Αρχή, το τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να προκρίνουμε για τις επόμενες δεκαετίες έχει άμεση σχέση με το λιμανάκι του Παλουκιού, το παραλιακό μέτωπο του Δήμου σε όλο το εύρος του και την πραγματική αξιοποίηση του. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε πως στο πρόγραμμα Ο.Χ.Ε. που έχει καταθέσει ο Δήμος Ήλιδας, η τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου του Δήμου είναι σε πρώτη προτεραιότητα, και για τον λόγο αυτό θα πρέπει ως Δήμος να είμαστε έτοιμοι στην προεργασία των φακέλων όλων αυτών των έργων, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν» σημειώνει ο κ. Κράλλης.

    Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα με τον Γ. Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαγιαννίδη, καθώς και με τον Γ. Γ. Τουρισμού Μύρων Φλουρή. Στις συναντήσεις αυτές το κλίμα ήταν πολύ θετικό για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου.

    Τι περιλαμβάνει η μελέτη:

    - Αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης (υπάρχουσες χρήσεις, ζήτηση κλπ.)
    - Προκαταρκτικός σχεδιασμός Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών δυναμικότητας περίπου 100 θέσεων ελλιμενισμού
    - Οργάνωση θαλάσσιας & χερσαίας ζώνης
    - Προσεγγιστική κοστολόγηση κατασκευής και περιγραφή τεχνικών χαρακτηριστικών
    - Ανάλυση των συνθηκών της αγοράς yachting και των υποδομών εξυπηρέτησης σκαφών αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή
    - Πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα της υπό μελέτη μετατροπής
    - Περιγραφή διαδικασίας έως την αδειοδότηση του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών

  • Δήμος Ήλιδας: Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου
    Δήμος Ήλιδας: Άκρως επιτυχημένη η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Παλουκίου

    Σε ειδική ημερίδα παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα»

    Περισσότερους από δύο τόνους σκουπιδιών συνέλεξαν δύτες από το βυθό του αλιευτικού καταφυγίου στο Παλούκι Αμαλιάδας, κατά τη μεγάλη περιβαλλοντική δράση που πραγματοποιήθηκε στο γραφικό λιμανάκι.

    Πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια μπύρας, ένας μπλε κάδος ανακύκλωσης και κάθε λογής σκουπίδι ανασύρθηκε από τον πυθμένα του Παλουκίου, δείχνοντας το μέγεθος, αλλά και την έκταση της ρύπανσης που έχει υποστεί συνολικά το θαλάσσιο οικοσύστημα από τον ίδιο τον άνθρωπο.

    Παρά τη βροχή, στη δράση συμμετείχαν δεκάδες εθελοντές δύτες, αλλά και απλός κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Δήμου Ήλιδας και των διοργανωτών και μετέβη στο αλιευτικό καταφύγιο προκειμένου να συνεισφέρει.

    Άλλωστε, «το περιβάλλον είναι ζωή» κι αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που θέλησαν να περάσουν άπαντες από αυτή την ξεχωριστή δράση καθαρισμού.

    Η περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία δύο ανθρώπων με καταγωγή από την Αμαλιάδα, του ιδιοκτήτη της TURBOMED κ. Ιωάννη Παρασκευόπουλου, ο οποίος ήταν και ο βασικός χορηγός στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας και του γενικού γραμματέας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σούλη, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της όλης δράσης, αλλά και της ημερίδας συμπερασμάτων που ακολούθησε.

    Τίποτα, όμως, δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τους εθελοντές δύτες της Μεσογειακής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος (Mediterranean Company Environmental Protection – MEPP), αλλά και τη στήριξη της HELMEPA (Ένωση Ναυτικών & Πλοιοκτητών για την Προστασία της Θάλασσας), με την όλη διοργάνωση να τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας.

    Για την ξεχωριστή δράση και την ημερίδα της, στην πόλη της Αμαλιάδας βρέθηκε -τιμώντας την όλη εκδήλωση με την παρουσία του- ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά την προσπάθεια των δυτών και των εθελοντών.

    Στην πρωινή δράση, τον Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, που λόγω των εκλογών της ΚΕΔΕ στην Αθήνα δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών», εκπροσώπησαν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων την δημοτικής του αρχής.

    Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Θεώνη Γεωργοπούλου, μεταφέροντας το μήνυμα του Δημάρχου, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στον καθαρισμό του βυθού του αλιευτικού καταφυγίου, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξουν και άλλες ανάλογες δράσεις και τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής στο μέλλον.

    Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πηνείας και Πρωτογενούς τομέα κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος εστίασε στη μεγάλη προσπάθεια που θα πρέπει να γίνει απ’ όλους, ώστε να υπάρχουν καθαρές θάλασσες, ενώ ως σημαντικότερη στιγμή της δράσης χαρακτήρισε την ευαισθητοποίηση του απλού κόσμου για τον καθαρισμό και κατ’ επέκταση για την προστασία του περιβάλλοντος.

    ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

    Τα συμπεράσματα της περιβαλλοντικής δράσης, αλλά και γενικότερα οι προσπάθειες που γίνονται για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, σε σχέση με την προστασία των Ελληνικών θαλασσών, παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα που ακολούθησε το απόγευμα, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας.

    Για την δράση στο Παλούκι, αλλά και την όλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου που γίνεται σε σημεία ανά την Ελλάδα για το πρόβλημα της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας ρύπανσης, μίλησε ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Χρήστος Σούλης, ενώ τα συμπεράσματα από τον καθαρισμό στο βυθό του Παλουκίου ανέλυσαν τόσο ο πρόεδρος της Μεσογειακής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος κ. Τάσος Χάλαρης, όσο και ο αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Νικολάου.

    Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μανώλης Γραφάκος έκανε μία γενικότερη τοποθέτηση πάνω σε θέματα του χαρτοφυλακίου του, εντοπίζοντας και τα προβλήματα που παρατηρούνται στις Ελληνικές θάλασσες.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TURBOMED κ. Ιωάννης Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στον τόπο μας, χωρίς να υπολογίζουμε το παραλιακό μας μέτωπο», τονίζοντας στην συνέχεια πως: «Μόνο η θάλασσα μπορεί να κάνει και πάλι την Ελλάδα μεγάλη ως χώρα».

    Από πλευράς Δήμο Ήλιδας, στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Θέωνη Γεωργοπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «Η δράση με τους δύο τόνους υποθαλάσσιων απορριμμάτων που συνέλεξαν δύτες από ένα μικρό Αλιευτικό Καταφύγιο όπως αυτό του Παλουκίου, δείχνει και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και κυρίως τα θαλάσσια περιβάλλοντα. Κυρίαρχος στόχος μας θα πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου πάνω στα θέματα της θαλάσσιας ρύπανσης και να συνειδητοποιήσουν όλοι τις ακριβείς διαστάσεις του προβλήματος, αλλά και τις ευθύνες, που κάθε ένας από εμάς έχει. Μόνοι μας καταστρέφουμε τον πλανήτη μας, αφήνοντας τις συνέπειες να περάσουν τόσο σε εμάς τους ίδιους, όσο σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στις επόμενες γενιές».

    dimos ilidas palouki imer 2

    dimos ilidas palouki imer 7

    dimos ilidas palouki imer 3

    dimos ilidas palouki imer 5

    dimos ilidas palouki imer 4

    dimos ilidas palouki imer 6

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η TURBOMED σε δράση καθαρισμού της θάλασσας στο αλιευτικό καταφύγιο Ήλιδας
    Η TURBOMED σε δράση καθαρισμού της θάλασσας στο αλιευτικό καταφύγιο Ήλιδας

    Η εταιρεία TURBOMED-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ στο πλαίσιο των δράσεων της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης και έχοντας σαν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιωσιμότητας, διοργανώνει τον καθαρισμό της θάλασσας στο αλιευτικό καταφύγιο Ήλιδας και ενημερωτική ημερίδα το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, σε συνεργασία με την Μεσογειακή Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και την στήριξη της HELMEPA.

    Ειδικότερα, ο υποθαλάσσιος καθαρισμός του αλιευτικού καταφυγίου Ήλιδας (Παλούκι) θα πραγματοποιηθεί από επαγγελματίες δύτες της Μεσογειακής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 10:00 το πρωί. Το απόγευμα της ίδιας μέρας και ώρα 19:00 θα ακολουθήσει ενημερωτική ημερίδα στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ήλιδας με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο, ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας TURBOMED-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ, τον κ. Μανώλη Γραφάκο, Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, τον κ. Τάσο Χάλαρη, Πρόεδρο της MEPP και τον κ. Σωτήρη Νικολάου, Αντιπρόεδρο της MEPP.

    Τον συντονισμό της ημερίδας θα έχει ο Ηλείος τεχνοκράτης και πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. κ. Χρήστος Σούλης, τον οποίο συνδέει φιλία χρόνων με τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο.

    Η πρωτοβουλία αυτή στόχο έχει όχι μόνο την εξάλειψη των αποβλήτων αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της μείωσης της ρύπανσης σε θάλασσες κι ακτές και την προώθηση της αναγκαιότητας της συλλογικότητας και του σεβασμού προς τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη φύση και το περιβάλλον.

    Σημαντική και εξίσου τιμητική είναι η στήριξη της δράσης-ημερίδας από την HELMEPA, την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, που ιδρύθηκε το 1982 από Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικούς για την προστασία των θαλασσών. Η παραπάνω δράση τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας.

    turbomed kath ilida 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών με καθαρισμό στο Παλούκι από δύτες και ειδική ημερίδα στο Πολυχώρο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηλιδας
    Δράση ευαισθητοποίησης των πολιτών με καθαρισμό στο Παλούκι από δύτες και ειδική ημερίδα στο Πολυχώρο Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηλιδας

    Σε μία ακόμα δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών συμμετέχει ο Δήμος Ήλιδας, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία της «TURBOMED – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ», στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης.

    Η ξεχωριστή εκδήλωση έχει ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της βιωσιμότητας και διοργανώνεται το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, αρχικά με καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής στο αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου και εν συνεχεία με ενημερωτική ημερίδα στο Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας, σε συνεργασία με την Μεσογειακή Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και τη στήριξη της HELMEPA (Ένωση Ναυτικών & Πλοιοκτητών για την Προστασία της Θάλασσας).

    Ειδικότερα, ο υποθαλάσσιος καθαρισμός του αλιευτικού καταφυγίου θα πραγματοποιηθεί από επαγγελματίες δύτες της Μεσογειακής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος (Mediterranean Company Environmental Protection – MEPP) από τις 10:00 το πρωί της ίδιας ημέρα, ενώ το απόγευμα στις 19:00 θα ακολουθήσει ενημερωτική ημερίδα στον Πολυχώρο Πολιτισμού, με κεντρικούς ομιλητές τον κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο – Ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της «TURBOMED – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ», τον κ. Μανώλη Γραφάκο – Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, τον κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο – Δήμαρχο Ήλιδας, τον κ. Τάσο Χάλαρη – Πρόεδρο της MEPP και τον κ. Σωτήρη Νικολάου Αντιπρόεδρο της MEPP.

    Τον συντονισμό της δράσης και συνολικά της ημερίδας έχει αναλάβει το πολιτικό στέλεχος της Ν.Δ. με καταγωγή από την Ηλεία, κ. Χρήστος Σούλης, τον οποίο συνδέει φιλία χρόνων με τον επιχειρηματία κ. Γιάννη Παρασκευόπουλο.

    Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο την εξάλειψη των αποβλήτων και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, σχετικά με τη σημασία της μείωσης της ρύπανσης σε θάλασσες κι ακτές, αλλά και την προώθηση της αναγκαιότητας της συλλογικότητας και του σεβασμού προς τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη φύση και το περιβάλλον.

    Σημαντική και εξίσου τιμητική είναι η στήριξη τόσο της δράσης, όσο και της ημερίδας από την HELMEPA, την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, που ιδρύθηκε το 1982 από Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικούς για την προστασία των θαλασσών.

    dimos ilidas kath palouki 2

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο