Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 10:34

Ζάκυνθος: Πλημμύρες, κατολισθήσεις, απεγκλωβισμοί και αντλήσεις υδάτων - Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών για αποζημιώσεις

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Τεράστια προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλο το νησί

Απίστευτες εικόνες αντίκρισαν με το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας οι κάτοικοι της Ζακύνθου, καθώς η ισχυρή βροχόπτωση που ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης και διήρκησε έως και το ξημέρωμα της Πέμπτης προκάλεσε τεράστια προβλήματα σε όλο το νησί.
Εκδηλώθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις

Τα ξημερώματα απεγκλωβίστηκαν περίπου 50 Ρομά από οικόπεδο κοντά στο αερόδρομιο, η πυροσβεστική έκανε πάνω από 100 αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ ζημιές σε οικία προκάλασε κατολίσθηση στην Παλιά Βρύση. Δρόμοι σε όλο το νησί παρέμειναν κλειστοί, ενώ σε λίμνη μετατράπηκαν σημεία σε Λαγανά, Καλαμάκι, Αμπελόκηπους, Άγιο Δημήτρη, Σαρακινάδο, Καλπάκι και σε άλλα χωριά. Επίσης, κατολισθητικά φαινόμενα σημειώθηκαν σε Αργάσι – Βασιλικό, Ακρωτήρι, στο Κάστρο, Λιθακιά και στα Ξύγκια.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Όπως επιβεβαίωσε τόσο η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου, όσο και ο Αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος ζητήθηκε το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Υπάρχει συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έχουμε μιλήσει με τον Υπουργό και προχωράμε στο να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες και αυτοί που έχουν υπέστησαν ζημιές στα σπίτια τους» δήλωσε η κ. Μοθωναίου, με τον κ. Σπίνο να προσθέτει: «Θα διευκρινίσουμε λεπτομέρειες σε συνεργασία με την κυβέρνηση, γιατί υπάρχει και επικοινωνία με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και για να δούμε τι είναι δυνατό να γίνει. Είναι διαδικασία σε εξέλιξη».

Πάνω από 100 αντλήσεις υδάτων

Ο Αναπληρωτής Διοικητής Νομού της Π.Υ. Ζακύνθου Παναγιώτης Ακτύπης σημείωσε ότι μέχρι και αργά το απόγευμα είχαν γίνει στο νησί μας πάνω από 100 αντλήσεις υδάτων από σπίτια και επιχειρήσεις και ζήτησε από τον κόσμο να μην κάνει περιττές μετακινήσεις, γιατί ακόμα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος.

«Περίπου 90 άτομα ήταν όσοι απεγκλωβίσαμε και συνεχίζεται η καταγραφή. Έχουμε 15 συνεργεία άντλησης και επέμβασης. Έχουν έρθει ενισχύσεις από απέναντι, ομάδα 6 ατόμων ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) και 4 οχήματα από υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας. Είμαστε σε γενική επιφυλακή. Προσπαθούμε μέρα νύχτα να λύσουμε τα προβλήματα. Στην εκκλησία του Ρόϊδου παραλίγο να πνιγεί ένα άτομο με το αυτοκίνητο του. Κινδύνευσε πολύ, γιατί άρχισαν να μπαίνουν νερά και έφτασε το νερό πάνω από την πόρτα. Συμβαίνουν συνέχεια τέτοια περιστατικά και να μην υπερτιμούν τις δυνάμεις τους οι πολίτες ότι μπορούν να περάσουν από νερά. Έκλεισαν οι δρόμοι και παρόλα αυτά 3-3.30 το πρωί έκαναν βόλτες στον Λαγανά και εγκλωβίστηκαν 4-5 νεαροί».

Το «βουνό» έπεσε στην Παλιά Βρύση

Απίστευτες εικόνες εκτυλίχθηκαν στην πόλη στην περιοχή Κοργιαλός στην Παλιά Βρύση κοντά στην Πικριδιώτισσα αφού λόγω κατολίσθησης το «βουνό» μπήκε μέσα σε ένα σπίτι ενώ αρκετά ακόμη κάτοικοι της περιοχής εγκλωβίστηκαν, αφού διεκόπη η μοναδική δίοδος.

Ο κ. Παναγιώτης Θεοδόσης που είδε το βουνό να έρχεται ουσιαστικά μέσα στο σπίτι του δήλωσε στην ΗΜΕΡΑ: «Κατέβηκε το βουνό και δεν υπήρχε κανένας να σηκώσει το τηλέφωνο. Ακόμα και το 100 μας έλεγε ότι δεν έχει δουλειά. Ήρθαν το πρωί να βάλουν κορδέλα. Η λάσπη ήταν στο 1 μέτρο και από το πρωί βγάζαμε νερό και λάσπη μέσα από το σπίτι. Δεν περιμένουμε από κανέναν, τίποτα, όπως πάντα».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κουτούπης, επίσης, κάτοικος της περιοχής είπε: «Στις 23:30, υποχώρησε το κομμάτι από το βουνό και έπεσαν τα χώματα με αποτέλεσμα να φραχτεί και η μπασία που περνάμε για το σπίτι μας, οπότε εγκλωβιστήκαμε και δεν μπορούσαμε να βγούμε. Για να έρθουμε έπρεπε να περάσουμε από τα διπλανά χωράφια, να βγούμε στον δρόμο και να δούμε τι είχε συμβεί. Ήρθαν από τον Δήμο και είδαν το πρόβλημα. Η αστυνομία ήρθε για να κλείσει τον δρόμο».

Σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν σε πολλές περιοχες – Καταγγελίες από κατοίκους

Στον δρόμο προς το Καλαμάκι,στην περιοχή του παλιού ΚΤΕΟ, κάτοικος κατήγειλε ότι «Από τα μεσάνυχτα υποφέρω τόσο πολύ επειδή ο Δήμος δεν καθαρίζει τα χαντάκια. Πληρώνουμε από την τσέπη μας να έρθουν να καθαρίσουν. Λόγω των σκουπιδιών έφτασε στους 90 πόντους το νερό στο σπίτι, στην αυλή ήταν 1,5 μέτρο. Τα σκουπίδια του Δήμου μπήκαν σπίτι μου», ενώ στον ίδιο δρόμο, ένας οδηγός εγκλωβίστηκε από τα ορμητικά νερά.
Μιλώντας στην «ΗΜΕΡΑ» για την περιπέτεια του o κ. Ευθύμιος Τσιμπιρίδης τόνισε: «Έκανα το λάθος και μπήκα από τον δρόμο της Πυροσβεστικής (στο στενό) και όπως την πατάνε όλοι… με άφησε το αυτοκίνητο. Αντί να γυρίσω πίσω, νόμιζα ότι στη συνέχεια θα ελαττωθεί το νερό, προχώρησα και τελικά έμεινε το αυτοκίνητο. Το παράτησα στη μέση του δρόμου».

Επίσης πλημμύρισε και γυμναστήριο στο Κρυονέρι με τον συνιδιοκτήτη του Δημήτρη Γιακουμέλο να τονίζει: «Δεν ήταν καλή μέρα για μας… Πάθαμε μεγάλη ζημιά. Η Πυροσβεστική ήρθε και έγινε άντληση υδάτων. Είχαμε ζημιές σε στρώματα και σε εξοπλισμό».

Λάσπη «κατέβασε» στην Αγία Τριάδα

Ένα ακόμη σημείο που είχε τρομερά προβλήματα ήταν εκείνο της Αγίας Τριάδας με τους κατοίκους να προσπαθούν με λάστιχα και σκούπες να τις απομακρύνουν. Αγανακτισμένος ο κ. Γιάννης Μαρίνος κάτοικος της περιοχής, δήλωσε: «Έπεσε πάρα πολλή βροχή. Ξεχείλισε και ο τράφος. Εδώ και δυο χρόνια που είχαμε φτιάξει έναν δίαυλο για τη θάλασσα που ήταν ένα μέτρο η διάμετρος έβαλαν σωλήνα 25 εκατοστά και το έκλεισαν από πάνω. Αυτός ο σωλήνας δεν προλαβαίνει να πάρει τα νερά και έγινε αυτό το κακό. Τώρα βούλωσε και δεν φεύγουν τα νερά. Τι να πει κανείς;»

«Βούλιαξαν» Λαγανάς, Αγριλιά και Καλαμάκι

Σε ποτάμια μετατράπηκαν πολλοί δρόμοι σε Λαγανά, Καλαμάκι και Αγριλιά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
Ο αντιπρόεδρος της ΤΚ του Παντοκράτορα Διονύσης Σούρμπης σημείωσε: «Με λίγο νερό πλημμυρίζουμε… Έγιναν πολλές κατολισθήσεις και έσπασαν αγωγοί. Πρέπει η Δημοτική Αρχή να ενεργήσει γρήγορα και είναι κρίμα. Ο πρόεδρος από τις 2 το πρωί ήταν με τη μπουλντόζα προσπαθώντας να λύσει τα προβλήματα».

Η κ. Μαύρα Βυθούλκα κάτοικος στην περιοχή της Αγριλιάς σημείωσε: «Η κατάσταση ήταν χάλια. Ευτυχώς βάλαμε τα τσουβάλια, κινδυνεύσαμε να πνιγούμε. Κάθε χρόνο το ίδιο πράγμα. Δεν καθαρίζεται, έχουν να καθαριστούν 5-6 χρόνια οι τράφοι. Τα φρεάτια είναι ακαθάριστα και δεν είδαμε κανέναν πρόεδρο. Μεγάλη αδιαφορία. 5-6 σπίτια έχουμε πρόβλημα».

Κατολισθήσεις σε πολλές περιοχές

Μιλώντας για τις μεγάλες κατολισθήσεις στο νησί η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου σημείωσε: «Όλη νύχτα ήμασταν επί ποδός. Κάναμε την πρώτη συνάντηση την Τετάρτη και ενημερώσαμε για το που υπάρχουν προβλήματα. Έγιναν από το μεσημέρι παρεμβάσεις… Σε σημεία στον Άγιο Δημήτρη κάναμε παρέμβαση. Δεν μας άφησαν να κάνουμε ολοκληρωμένη για να μην υπάρχει θέμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Πρέπει να συνεργαστούμε. Είχαμε τεράστιες κατολισθήσεις στην περιοχή Ε.Ο. Ζακύνθου – Κερίου και Ε.Ο. Ζακύνθου – Βασιλικού και στο Ακρωτήρι και στα Ξύγκια. Επίσης είχαμε σοβαρή κατολίσθηση στην περιοχή του Κάστρου και της Κοντής. Εκεί θα κάνουμε με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου έργο που δεν θα δημιουργεί θέμα στις κατοικίες»

Για την κατολίσθηση στη Λιθακιά που έγινε τα ξημερώματα ο πρόεδρος του χωριού Κώστας Γαρδέλης ανέφερε: «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από το βενζινάδικο της Λιθακιάς στην Εθνική Οδό Ζακύνθου – Κεριού προς το Κερί. Παρακαλώ πολύ να μην τρέχετε και όσοι θέλετε να πάτε προς το Κερί, πρέπει να πάτε δεξιά στο δρόμο γύρω γύρω από την κοινότητα Λιθακιάς και να κατεβείτε από το ελαιοτριβείο».

Πλημμυρισμένοι δρόμοι σχεδόν σε όλη τη Ζάκυνθο

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σημειώθηκα σε πολλές τοπικές κοινότητες όπως στο Γαϊτάνι, στο Μαχαιράδο, στο Σαρακηνάδο, στον Άγιο Δημήτριο, στο Βανάτο, στους Αμπελόκηπους (Λίμνη Μακρή), στο Μουζάκι και στον Παντοκράτορα.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Πάστρας τόνισε: «Πραγματικά αυτό το βράδυ έγινε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Έπεσε ο μεγαλύτερος όγκος νερού που είχε πέσει στη Ζάκυνθο. Ήταν πιο έντονο από τις 12.00 μέχρι τις 05.00 που η βροχή ήταν καταρρακτώδης. Δεν σταμάτησε ούτε λεπτό με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα πάντα. Καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες, σπίτια κ.α. Η καταστροφή είναι τεράστια. Μακάρι να αποζημιωθούν οι άνθρωποι. Θα επαναλάβω ότι μετά τον Ιανό ελπίζαμε να μην ξαναδούμε κάτι τέτοιο. Είχαμε τουλάχιστον 30 κατολισθήσεις»

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχερηματικότητας Γιώργος Στασινόπουλος σημείωσε: «Οι ποσότητες του νερού που έπεσαν στο νησί ήταν τεράστιες. Όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν στον δρόμο προσπαθώντας να σώσουν περιουσίες και επιχειρήσεις. Έγιναν αντιπλημμυρικά, αλλά οι ποσότητες του νερού ήταν τεράστιες».

Καταγραφή ζημιών

Η Περιφέρεια καλεί όσους έχουν υποστεί ζημιές στις περιουσίες τους να καλούν στα τηλέφωνα 26953-60400, -401, -402 για να καταγράφονται και να αποστέλλουν φωτογραφικό υλικό, καθώς είναι σημαντικό να καταγράφονται οι ζημιές κατά τις πρώτες ώρες.

Πηγή: ImeraZante.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 10:06

Σχετικά Άρθρα

  • Μεσσηνία: Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας
    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ κατέγραψε ζημιές σε ελαιώνες της Κυπαρισσίας

    Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκε χθες το πρωί στους ελαιώνες της Δ.Ε. Κυπαρισσίας και διαπίστωσε τα πολύ μεγάλα προβλήματα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στην ελαιοκαλλιέργεια η παρατεταμένη ανομβρία.

    Συνοδευόμενοι από προέδρους τοπικών κοινοτήτων και παραγωγούς οι υπεύθυνοι βρέθηκαν στους ελαιώνες της Κυπαρισσίας αλλά και των υπόλοιπων δημοτικών κοινοτήτων. Ωστόσο αυτό που ανέφεραν είναι ότι θα κάνουν την εισήγησή τους στην υπηρεσία τους και αυτή με τη σειρά της στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Σχετικά με την επίσκεψη του κλιμακίου στην περιοχή η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Μαρίκα Καραμπά αναφέρει: «Ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των προέδρων των κοινοτήτων της Δ.Ε. Κυπαρισσίας για αποστολή κλιμακίου γεωπόνων για την καταγραφή των ζημιών στην ελαιοπαραγωγή λόγω ξηρασίας και ανομβρίας.

    Εκπρόσωποι του επισκέφτηκαν τους ελαιώνες της περιοχής μας και διαπίστωσαν την εκτεταμένη ζημιά που έχει υποστεί η ελαιοπαραγωγή. Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί το θεμέλιο για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των αγροτών μας για αποζημιώσεις! Ο αγώνας μας συνεχίζεται…».

    Πηγή: Εleftheriaonline.grΕleftheriaonline.gr

  • Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση
    Κυκλώνας Όσκαρ: 7 νεκροί και εκτεταμένες ζημιές στην Κούβα - Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση

    Η ηλεκτροδότηση συνέχιζε να αποκαθίσταται στην Κούβα, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού είχε πλέον ξανά ρεύμα, τέσσερις ημέρες μετά την τεχνική βλάβη που προκάλεσε κρίση, την οποία επέτεινε το πλήγμα του κυκλώνα Όσκαρ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και επτά νεκρούς.

    Το νησί των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπισε κρίση από την Παρασκευή, εξαιτίας της γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησηςκαι του περάσματος του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1, που έπληξε το ανατολικό τμήμα του την Κυριακή και προχθές Δευτέρα.

    Την Τρίτη ο κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ενημέρωσε μέσω X ότι ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας του πλήγματος του κυκλώνα ανήλθε σε επτά νεκρούς στην επαρχία Γουαντάναμο.

    Πέρα από τους έξι ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ, «ενημερωθήκαμε πως έχασε τη ζωή του άλλος ένας άνθρωπος στην Ιμίας», γειτονική κοινότητα, διευκρίνισε ο αρχηγός του κράτους.

    Ιστορικές πλημμύρες

    Στις δυο πόλεις καταγράφηκαν πλημμύρες «επιπέδου χωρίς ιστορικό προηγούμενο» καθώς έπεσαν 366 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, κατά τις αρχές. Οροφές κτιρίων διαλύθηκαν εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων, σπίτια καταστράφηκαν, στύλοι του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού και δέντρα ξεριζώθηκαν.

    Ο κυκλώνας Όσκαρ, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής πάνω από το έδαφος της Κούβας, με ριπαίους ανέμους που έφθαναν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, υποβαθμίστηκε κατόπιν σε τροπική καταιγίδα και τελικά απομακρύνθηκε από την κουβανική επικράτεια προχθές Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές ήραν τον συναγερμό χθες.

    Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στη νήσο. Χθες το πρωί «το 70,89% των πελατών» είχε ρεύμα, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της Κούβας μέσω X.

    Οι ανατολικές επαρχίες Γουαντάναμο και Σαντιάγο ντε Κούμπα είναι αυτές όπου η διαθεσιμότητα παραμένει χαμηλότερη. Η αποκατάσταση της υπηρεσίας στο δυτικό τμήμα της νήσου, όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αβάνα, έχει φθάσει το 95%, ενώ στην κεντρική χώρα κυμαίνεται από το 40 ως το 60%.

    Την Παρασκευή, βλάβη στον κυριότερο θερμοηλεκτρικό σταθμό της χώρας, στην επαρχία Ματάνσας (δυτικά), προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του δικτύου.

    Πάντως το βράδυ της Δευτέρας, στην πρωτεύουσα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι (2 εκατ.) είχαν ξανά ρεύμα, σύμφωνα με τις αρχές. Διάφορες δραστηριότητες κι η κυκλοφορία ξανάρχισαν.

    Οι χρόνιες βλάβες του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού, οι υποδομές του οποίου είναι σε κακή κατάσταση, πυροδότησαν τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου του 2021 στην Κούβα. Μη κυβερνητική οργάνωση, η 11J, που έχει την έδρα της εκτός της νήσου, έκανε λόγο για «28 διαδηλώσεις στη χώρα τις τελευταίες ημέρες».

    Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων: αντιμετωπίζει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Yander Zamora
  • Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή
    Δεν αποκλείονται πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα τα επόμενα χρόνια: «Καμπανάκι» Λαγουβάρδου για την κλιματική αλλαγή

    Με εικόνες και καταστάσεις, που ενδεχομένως δεν είχαμε φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσαμε να δούμε και αρκετές από αυτές παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι εξαιτίας των αλλαγών του κλίματος, για τις οποίες σε σχεδόν αποκλειστικό βαθμό ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότητες.

    Έτσι, κατά τον μετεωρολόγο και διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε εκτεταμένες πλημμύρες σε μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς και ασυνήθιστη ζέστη στη Βόρεια Ευρώπη με ταυτόχρονο πέρα από το φυσιολογικά επίπεδα κρύο στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Η χώρα μας δεν πρόκειται να αποτελέσει εξαίρεση από τον κανόνα. Άλλωστε, ήδη βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πέρα από κάθε προηγούμενο βροχοπτώσεις στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεν είναι απίθανο τα επόμενα χρόνια να δούμε υψηλής έντασης βροχοπτώσεις, για παράδειγμα, στην ανατολική Κρήτη, η οποία απειλείται από το φαινόμενο της ερημοποίησης και ταυτόχρονα έντονη ξηρασία στα Ιωάννινα ή στα νησιά του Βορείου Ιονίου, όπου οι βροχές αποτελούν αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο κ. Λαγουβάρδος, το 2019 η Κρήτη αναδείχθηκε σε… πρωταθλήτρια σε ετήσια ύψη βροχόπτωσης στη χώρα και το νησί γνώρισε πλημμύρες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

    Σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερα περίεργο φαινόμενο των πλημμυρών στη δυτική πλευρά της ερήμου Σαχάρας, ο κ. Λαγουβάρδος αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    «Δεν μπορούμε να πούμε εύκολα ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπεύθυνη για τις πλημμύρες στη Σαχάρα. Δεν μπορούμε να τις αποδώσουμε με σιγουριά σε αυτήν, από τη στιγμή που το φαινόμενο έχει ξανασυμβεί. Μπορεί να συμβαίνει αραιά μεν αλλά συμβαίνει», λέει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.

    «Πρέπει να συνηθίσουμε στα ακραία φαινόμενα»

    Κατά τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι θα βρισκόμαστε ολοένα και συχνότερα αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και τις συνέπειες που προκαλούνται από αυτά.

    «Είναι γεγονός ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και ταυτόχρονα αυξάνεται η συχνότητά τους. Έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία προκαλεί βροχοφόρα φαινόμενα, οι συνέπειες των οποίων γίνονται ολοένα και χειρότερες. Αυτές είναι απόρροια και των δεδομένων που έχουμε στο έδαφος, από τη στιγμή που υπάρχει έντονη αστικοποίηση, μπάζωμα ρεμάτων, χτίσιμο σε ρέματα και τα λοιπά. Δυστυχώς, πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτές τις καταστάσεις», υποστηρίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Κατά τον ίδιο, στα ακραία καιρικά φαινόμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τους καύσωνες, των οποίων αυξάνεται όχι μόνο η συχνότητα αλλά και η διάρκειά τους, κάτι που ζήσαμε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

    «Το καλοκαίρι του 2024 είχαμε μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σημειώνονταν μόνο την ημέρα αλλά και το βράδυ. Αυτοί οι καύσωνες ήταν σίγουρα συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και θα πρέπει να περιμένουμε συχνότερα τέτοια φαινόμενα. Να πάρουμε, για παράδειγμα, περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που βλέπουμε ότι ζεσταίνονται πολύ. Επίσης, ιδίως τη νύχτα οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες τους δημιουργούν θερμική επιβάρυνση. Είναι πιθανό να βλέπουμε ολοένα και συχνότερα θερμοκρασίες ρεκόρ. Οι κάτοικοι των αστικών κέντρων κινδυνεύουν πολύ και από τις πλημμύρες, αφού είναι δυσκολότερη στις πόλεις η απορροή των υδάτων», τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος.

    Δεν μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους οι πολίτες

    Αναφερόμενος στους πολίτες που ανήκουν στη μικρομεσαία τάξη αλλά και σε αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα -και οι δύο τάξεις περιλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο-, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώνει ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι, για να βοηθήσουν τον εαυτό τους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

    Έτσι, εκτός από το ότι οι προηγμένες χώρες θα πρέπει να συμφωνήσουν, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές των επικίνδυνων αέριων ρύπων, «σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει οι πόλεις να γίνουν περισσότερο βιώσιμες. Να φυτευτεί, για παράδειγμα, περισσότερο πράσινο αλλά και να μονωθούν τα κτίρια. Όμως, αυτές οι μονώσεις κοστίζουν αρκετά χρήματα, ιδίως όταν πρόκειται για παλαιά κτίρια. Ένας μέσος πολίτης δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος, με συνέπεια να μην μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Άρα, εκτός από τον Θεό, θα πρέπει να περιμένουν απαραιτήτως βοήθεια από το κράτος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

    Πηή: Ethnos.gr
  • Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια
    Μeteo: Αυξάνονται οι θάνατοι από πλημμύρες στην Ελλάδα – Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα τελευταία 45 χρόνια

    Από την ανάλυση 45 ετών καταδεικνύεται πόσο επικίνδυνες είναι οι πλημμύρες για την ανθρώπινη ζωή - Οι μισοί από τους 190 θανάτους της περιόδου, σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία.

    Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα θανατηφόρα πλημμυρικά επεισόδια καταγράφονται συστηματικά από την ομάδα METEO του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και δίνουν μια εικόνα των καταστροφικών επιπτώσεων των πλημμυρών.

    Τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια ανησυχητική τάση: ο αριθμός των θανάτων από πλημμύρες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

    Όπως επισημαίνεται καθίσταται αναγκαία η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Οι πιο επικίνδυνοι μήνες

    Ενδεικτικά, την τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν οι μισοί από τους καταγεγραμμένους θανάτους στο σύνολο της περιόδου των 45 ετών. Οι περισσότερες απώλειες (60%) καταγράφονται τους φθινοπωρινούς μήνες, επιβεβαιώνοντας την επικινδυνότητα των βροχοπτώσεων αυτήν την εποχή.

    Πλημμυρικά επεισόδια και απώλειες ζωής από πλημμύρες ανά μήνα στην Ελλάδα από το 1980 μέχρι και το 2024

    Τα διαθέσιμα δημογραφικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η πλειονότητα όσων έχασαν τη ζωή τους σε αυτά τα επεισόδια ήταν άνδρες (65%). Σε ότι αφορά την ηλικία, το 60% ήταν άνω των 45 ετών.

    Θύματα από πλημμύρες ανά ηλικιακή κατηγορία

    Υπογραμμίζεται η σημασία της ετοιμότητας

    Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της ετοιμότητας, ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όταν ο κίνδυνος έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων αυξάνεται.

    «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και έγκυρες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχουν ήδη αυξηθεί και είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθιστώντας αναγκαία την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που συνδέονται με πλημμύρες» αναφέρεται.

    Πηγή: In.gr
  • Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις
    Γαλλία: Πλημμύρες, ζημιές και διακοπές ηλεκτροδότησης από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

    Μεγάλες πλημμύρες προκάλεσαν σήμερα Παρασκευή 18/10 σοβαρές ζημιές και διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της ορεινής περιοχής της νοτιοανατολικής Γαλλίας έπειτα από ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα.

    Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France έθεσε χθες, Πέμπτη, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για πλημμύρες έξι νομούς νότια της πόλης της Λιόν. Ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σήμερα σε «πορτοκαλί», πράγμα που σημαίνει ότι η στάθμη των υδάτων θα μειωθεί και πάλι.

    «Σε ορισμένα σημεία στην περιφέρεια Αρντές έπεσαν μέσα σε 48 ώρες 700 χιλιοστά νερού. Είναι περισσότερο απ' όσο πέφτει σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους στο Παρίσι, η ποσότητα είναι γιγάντια», δήλωσε στο BFM TV η υπουργός Περιβάλλοντος Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.

    Στις εικόνες που μεταδίδονται από γαλλικούς ειδησεογραφικούς σταθμούς, αυτοκίνητα, οδικές πινακίδες και ζώα κτηνοτροφίας φαίνονται να παρασύρονται από τα νερά. Ο αυτοκινητόδρομος Α47 κοντά στη Λιόν μεταμορφώθηκε για λίγο σε γιγάντιο χείμαρρο.

    Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Παρίσι έστειλε 1.500 επιπλέον πυροσβέστες στις πληγείσες περιοχές.

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.

    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.

    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)
    Γαλλία: Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων (video)

    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν και οι Κάννες - Δείτε βίντεο

    Έξι διαμερίσματα στη Γαλλία τέθηκαν σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες, εξαιτίας «ασυνήθιστων βροχοπτώσεων», με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία να αναφέρει ότι σε μία περιοχή έπεσαν 630 χιλιοστά βροχής σε ένα 48ωρο.
    Μεταξύ των περιοχών που αφορά ο κόκκινος συναγερμός είναι η Λιόν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, όπως και οι Κάννες, γνωστές για το κινηματογραφικό φεστιβάλ τους.
    Οι αρχές έκαναν γνωστό πως έκλεισαν δρόμους, εκκένωσαν συνοικίες και ζήτησαν από κατοίκους να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους βγάζοντας φωτογραφίες και τραβώντας βίντεο.
    Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους ή τραυματισμούς, αν και δεν είναι σαφές το εύρος των ζημιών από τις πλημμύρες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες
    Καλαματιανός: Άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες από ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες

    Σε νέα παρέμβαση για τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑΣ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, φέρνοντας στη Βουλή το αίτημα του Δήμου Ζαχάρως για άμεση καταγραφή ζημιών στην καλλιέργεια της ελιάς και καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από τις φετινές ακραίες καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς η ελιά αποτελεί κατά πολύ μονοκαλλιέργεια στο Δήμο Ζαχαρώς, με το αποκλειστικό εισόδημα πολλών κατοίκων να προκύπτει από το λάδι. Δυστυχώς, η πολύμηνη ανομβρία και ο παρατεταμένος καύσωνας δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα, με τις δυσκολίες να είναι ήδη ορατές, κυρίως στις ημιορεινές περιοχές, όπου υπάρχει έλλειμμα ποτιστικού νερού. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι οι συνεχιζόμενες ακραίες ασφυκτικές συνθήκες ελλοχεύουν τον κίνδυνο καταστροφής και των ίδιων των ελαιοδέντρων.

    Σε δήλωσή του, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρει:

    «Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους παραγωγούς της Ηλείας. Τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού ακολουθούν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε συνδυασμό με την ανομβρία, επιδεινώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες στον νομό μας. Αυτό σημαίνει ότι η νέα παραγωγή θα επηρεαστεί αρνητικά, κατά συνέπεια θα πληγεί και το ήδη μειωμένο αγροτικό εισόδημα. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και στον Δήμο Ζαχάρως, με την ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και το εισόδημα των παραγωγών να κινδυνεύει.

    Από την πλευρά μας είχαμε αναδείξει εγκαίρως το ζήτημα των δύσκολων καιρικών φαινομένων για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Σε πρόσφατη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζαμε ότι σημαντικές καλλιέργειες όπως η ελιά, το καρπούζι, η κορινθιακή σταφίδα, η πιπεριά, το αμπέλι κ.α. είχαν υποστεί εκτεταμένες ζημιές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το καλοκαίρι. Επιπλέον, επισημαίναμε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη σε περίπτωση που συνεχιστούν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, όπως και τελικά συμβαίνει. Μάλιστα, είχαμε θέσει τα συγκεκριμένα ερωτήματα στο αρμόδιο Υπουργείο:

    1. Έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε -και προκαλεί- ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού σε καλλιέργειες στον Νομό Ηλείας; Θα αποζημιωθούν πλήρως και εγκαίρως όλοι οι πληττόμενοι παραγωγοί;

    2. Θα υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, με βάση τις νέες απαιτήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησής του;

    Δυστυχώς, ο Υπουργός και η κυβέρνηση δεν μπήκαν για ακόμα μια φορά στον κόπο να απαντήσουν, ενδεικτικό της αδιαφορίας τους για τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ άλλων, του υψηλού κόστους παραγωγής, της μειωμένης απορροφητικότητας των προϊόντων, της εμφάνισης φυτικών ασθενειών, του κινδύνου κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να αναδεικνύουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, πιέζοντας για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις. Επιτέλους, ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι παραγωγοί μας απαιτούν σεβασμό και αυτά που δικαιούνται.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πρόγνωση Μαρουσάκη: Θα «σπάσει» η ανομβρία - Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
    Πρόγνωση Μαρουσάκη: Θα «σπάσει» η ανομβρία - Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

    Τέλος στην παρατεταμένη ανομβρία θα δώσει το κύμα κακοκαιρίας που πλησιάζει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη μια κακοκαιρία από την Ιταλία αναμένεται να επηρεάσει το Σαββατοκύριακο τα δυτικά τμήματα της χώρας σηματοδοτώντας και το τέλος του αντικυκλώνα που αποτελεί εμπόδιο, ένα φυσικό τείχος, για τη διέλευση των βαρομετρικών χαμηλών.

    Ο μετεωρολόγος του OPEN ξεκαθαρίζει πως αυτός ο αντικυκλώνας θα καταρρεύσει και έτσι ο Νοέμβριος θα είναι ένας μήνας που τα βαρομετρικά χαμηλά θα φτάνουν στη χώρα μας, προειδοποιώντας μάλιστα πως το παρελθόν, έχει διδάξει πως ο Νοέμβριος δίνει πάντα και επικίνδυνα φαινόμενα.

    Βροχές στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά τμήματα

    Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, το κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπήσει το Σάββατο την Ιταλία θα προσπαθήσει να κινηθεί λίγο πιο ανατολικά, να έρθει σε κόντρα με το πεδίο υψηλών πιέσεων, παρόλα αυτά δεν θα καταφέρει να διασχίσει τη χώρα μας και θα εγκλωβιστεί στα πιο δυτικά τμήματα και άρα τις όποιες βροχές περιμένουμε μέχρι και τέλος εβδομάδας τις αναμένουμε μέσα στο Ιόνιο και στα βορειοδυτικά τμήματα.

    Είναι ένα κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα αποδιοργανώσει σε πρώτη φάση το πεδίο υψηλών πιέσεων.

    Ο καιρός σήμερα

    Για σήμερα, αναμένεται ηλιοφάνεια ενώ μέσα στη νύχτα στην ανατολική Θεσσαλία και το δυτικό βορειοδυτικό Αιγαίο θα συναντήσουμε κάποιες βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με τον υδράργυρο να επιμένει και σήμερα σε υψηλές τιμές 27 με 28 βαθμούς Κελσίου. Θα αρχίσει όμως να υποχωρεί από τα επόμενα 24ωρα για να πάμε λίγο πιο κάτω από την εποχή επίπεδα 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια ενώ θα ενισχυθούν σημαντικά και οι βοριάδες. Ο υδράργυρος θα ξεκινήσει από τους 17 βαθμούς και θα φτάσει μέχρι τους 28. Παρόμοιο το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη με περισσότερες συννεφιές προς το απόγευμα με τον υδράργυρο να φτάνει τους 26 βαθμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο