«Μητέρα λέξη μαγική πολύτιμο πετράδι, ένα στολίδι της ψυχής και της ζωής το χάδι. Μητέρα μία φορά με γέννησες και δέκα σε παιδεύω, εκατό σε σκέπτομαι και χίλιες σε λατρεύω».
Την ημέρα που η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την Δεσποτική και Θεομητορική Εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού, η σκέψη και η προσευχή μας στρέφονται προς το Σεμνό Πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου της Μητέρας του Λυτρωτού και Μητέρας όλων των ανθρώπων! Αυτήν την ημέρα όμως από το 1929 έχει καθιερώσει ως εορτή η Ελληνορθόδοξη Παράδοσή μας, σαν σημείο αναφοράς για την Ελληνίδα Ορθόδοξη Μητέρα τιμώντας τους κόπους, τις θυσίες και την ανεκτίμητη προσφορά της στην Οικογένεια και την Κοινωνία μας. Τότε, η γιορτή της Μητέρας, είχε καθιερωθεί επίσημα να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού ημέρα προσφοράς στο Θεό, του Τεσσαρακονθήμερου Χριστού, από την Αγία Μητέρα Του, την Παναγία. Ήταν βεβαίως απόλυτα δικαιολογημένη η επιλογή της ημέρας αυτής ως ημερομηνία γιορτής της Μάνας, καθότι η Παναγία μας είναι η κατά χάριν Μητέρα όλων των Χριστιανών, αφού ο Χριστός είναι ο κατά χάριν αδελφός μας και τούτο διότι προσέλαβε την ανθρώπινη φύση για να την θεώσει και να μας καταστήσει συγκληρονόμους της Βασιλείας του Θεού!
Το γεγονός και μόνο, ότι κάθε νέα Χριστιανή μητέρα, σαράντα ημέρες μετά την γέννηση του παιδιού της, το πηγαίνει στην Εκκλησία για να το προσφέρει στο Θεό και η ίδια να πάρει την ευχή, αποδεικνύει την σταθερή πεποίθηση ότι αυτή είναι η Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και ενέργεια. Συνεπώς ο συνεορτασμός κάθε Ορθοδόξου Χριστιανής μητέρας αυτή την ημέρα με τη Μάνα του Χριστού μας, της μεσίτριας προς τον φιλάνθρωπο Θεό, της γέφυρας της μετάγουσας από την γη στον ουρανό, καθίσταται ανάγκη έκφρασης τιμής και ευγνωμοσύνης. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους μη Ορθόδοξους Χριστιανούς, οι οποίοι ρίχνουν πολύ εύκολα «νερό στο κρασί τους», αλλά και επιχειρούν με διάφορους τρόπους να μπαίνουν στην προσωπική ζωή των λαών (θρησκευτική, ιστορική, πολιτική).
Η εορτή της μητέρας, που εορτάζεται παγκοσμίως κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, οφείλεται στο αγώνα που έκανε στις αρχές του 20ου αιώνα μία δασκάλα, από την Φιλαδέλφεια, ονόματι Άννα Τζάρβις η οποία ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η Άννα Τζάρβις αγωνίστρια από πολύ νεαρή ηλικία, ήθελε να τιμάται αυτή την συγκεκριμένη ημέρα η μητέρα της, η οποία βοήθησε στην συμφιλίωση των Νοτίων και Βορείων μετά τον τραγικό εμφύλιο πόλεμο (1861-1865) που ήταν ο πλέον καταστροφικός πόλεμος που έζησε ποτέ το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ταυτόχρονα ιστορικό γεγονός με σημαντικό αντίκτυπο στην αμερικανική κοινωνία και οικονομία. Το Κογκρέσο, το 1914 όρισε την συγκεκριμένη ημέρα ως εθνική εορτή και οι αγώνες της Άννας Τζάρβις δικαιώθηκαν.
Δεκαπέντε χρόνια αργότερα το 1929 όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εορτάστηκε για πρώτη φορά η εορτή της Μητέρας στην Ελλάδα, όχι όμως την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου αλλά στις 2 Φεβρουαρίου, ώστε να συνδυαστεί με την Χριστιανική εορτή της Υπαπαντής, αφού αυτή την ημέρα έχουμε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Θεοτόκου ως Μητέρας! Δυστυχώς όμως την δεκαετία του 1960 η εορτή της μητέρας στη χώρα μας, ακολούθησε τα Αμερικανικά πρότυπα και εορτάζεται πλέον τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (μιμούμενοι τους Ευρωπαίους, αποκόπτοντας την Ιερή αυτή γιορτή από την Πίστη μας). Αν και πολλές χώρες έχουν δικές τους ημερομηνίες για την εορτή της Μητέρας, όπως και τους δικούς τους λόγους για να εορτάζουν μία τέτοια ημέρα, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει επικρατήσει διεθνώς. Εκείνο το οποίο πρέπει να γνωρίζουμε είναι, ότι κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλει κάτι, αν εμείς δεν το θελήσουμε κι αν η ζωή μας είναι προσεκτική. Εμείς λοιπόν οι Ορθόδοξοι Έλληνες, παραμένοντας πιστοί στις θρησκευτικές μας παραδόσεις και πεποιθήσεις, πρέπει να εορτάζουμε την Ελληνίδα Μάνα, μαζί με τη Μάνα όλων μας την Παναγία, στις 2 Φεβρουαρίου ημέρα της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού και πολύ σοφά η Εκκλησία μας επέλεξε την ημέρα αυτή να εορτάζουν οι μητέρες, οι οποίες πρέπει να έχουν ως πρότυπο και Μεσίτρια την Παναγία μας που είναι η Μητέρα όλων μας και η οποία πρεσβεύει για τη σωτηρία όλων μας στο Μονογενή Υιό Της!
Διά των πρεσβειών της ας σκεπάζει και να μεσιτεύει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για το Έθνος μας και για την Ελληνική Ορθόδοξη Οικογένεια να παραμένει αδιασάλευτη στην Ορθόδοξο Χριστιανική πίστη των πατέρων μας, έτσι ώστε η νεολαία μας να ανατρέφεται σύμφωνα με το Ορθόδοξο ήθος της Εκκλησίας μας. Η Υπεραγία Θεοτόκος να προστατεύει την Ελληνίδα Μητέρα αλλά και κάθε Ελληνική Οικογένεια. Να Φωτίζει και να καθοδηγεί τις σύγχρονες Μητέρες στο δύσκολο έργο της ανατροφής και καλής αγωγής των παιδιών τους και όπως εκείνη οδήγησε και πρόσφερε τον μικρό Ιησού στον Ναό του Θεού, εκπληρώνοντας τα του Μωσαϊκού νόμου, έτσι και αυτές με την σειρά τους, να οδηγούν τα παιδιά τους συχνά στον αγιασμένο χώρο της Εκκλησίας μας και στην "Εν Χριστώ Ζωή" που δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο στον Κόσμο!
Στον Ιερό Ναό μας όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 5:30 Μ.Μ η οποία θα περιλαμβάνει ομιλία από την Δρ. ΑΘηνά Κονταλή Διδάσκουσα ΕΚΠΑ με θέμα: "Η Δεσποτική και Θεομητορική εορτή της Υπαπαντής-Η Παναγία ως πρότυπο για την σύγχρονη Μητέρα" καθώς επίσης επιμέλεια και ανάγνωση κειμένων από τον Καθηγητή Θεολογίας ΕΚΠΑ Δρ. Κωνσταντίνο Μπελέζο. Ύμνους της εορτής θα ψάλλουν μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ηλείας "Ιωάννης ο Δαμασκηνός" υπό την διεύθυνση του Προέδρου κ. Δημητρίου Θανοπούλου, Πρωτοψάλτου και Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής, ενώ τραγούδια για την Μητέρα θα αποδώσει το Παραδοσιακό Μουσικό σχήμα "Ελλήνων Νάματα" υπό την διεύθυνση του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Γεωργίου Αναγνωστοπούλου, Καθηγητού Μουσικής.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
EK TOY ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
(Δελτίο Τύπου)