Φθίνουσα πορεία έχει λάβει τα τελευταία χρόνια το έθιμο της χοιροσφαγής στα Μακρίσια. Κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή πριν από την Κυριακή του Ασώτου και την Τσικνοπέμπτη, το έθιμο αναβιώνει και σε όλο το χωριό ξεκινά το γλέντι. Στην περίοδο της κρίσης οι κάτοικοι όσο κι αν αγαπάνε το έθιμο τους, φάνηκε πως δεν μπόρεσαν να το ακολουθήσουν όπως παλιά. Το παστό, η παραδοσιακή τσιγαρίδα πλέον παρασκευάζεται σε μικρότερες ποσότητες, πολλές φορές με αγορά μικρότερης ποσότητας χοιρινού κρέατος. Οι εποχές που τα σπίτια έσφαζαν δύο και τρία γουρούνια το λιγότερο έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Την περασμένη Παρασκευή στα Μακρίσια, με δυσκολία έβρισκες οικογένεια στην αυλή να σφάζει τα γουρούνια και να στήνει γλέντι. Μια εικόνα στενάχωρη για το κεφαλοχώρι της Κρέστενας, που άλλοτε το γλέντι ξεκινούσε μια δυο μέρες πριν και κρατούσε έως και 3-4 μέρες μετά με το λιώσιμο των χοιρινών και το γέμισμα στις λαϊνες…
Ο γανωματής που την τελευταία δεκαετία έρχεται ανελλιπώς στα Μακρίσια για να επισκευάσει τα καζάνια πριν τη χοιροσφαγή, βλέπει και αυτός τη δουλειά του να μειώνεται αφού το έθιμο φθίνει… “Έρχομαι από την Αμαλιάδα και από το 2011 μέχρι και σήμερα κάθε χρόνο όταν ανοίγει το Τριώδιο, είμαι πάντα εδώ για ένα μήνα. Και έρχομαι για να γανώσω τα καζάνια, να φτιάξει ο κόσμος το παστό του. Φέτος η δουλειά μου έχει μειωθεί πάρα πολύ” είπε ο Χρήστος Κολτσίδας. “Όταν πρωτομπήκα εγώ μέσα, έσφαζαν το 90% και δεν αγόραζαν. Τώρα, αγοράζουν μισό γουρούνι ή ότι δυνάμεις έχει ο καθένας. Απ’ ότι βλέπω όμως, αυτό το έθιμο καταργείται σιγά-σιγά, χάνεται... Οι νέοι δεν το τηρούν το έθιμο της χοιροσφαγής. Εγώ κυρίως τώρα με τις χοιροσφαγές γανώνω, τον άλλο καιρό είμαι άνεργος. Το μέλλον του γανώματος χάνεται. Εδώ, από όλο το χωριό να έχουν σφάξει 10 γουρούνια όχι παραπάνω” μας είπε.
Ο πρόεδρος των Μακρισίων Γιώργος Παρασκευόπουλος σημείωσε μιλώντας στο ilialive.gr ότι “… είναι ένα έθιμο που το κρατάμε από πάρα πολύ παλιά, την σφαγή των χοιρινών. Πριν 15-20 χρόνια είχε τουλάχιστον δύο γουρούνια ο καθένας. Φέτος δυστυχώς είναι ελάχιστα, μετρημένα τα γουρούνια που σφάχτηκαν. Να πούμε ότι είναι λόγω του πολέμου που ακρίβυναν όλα; Το γουρούνι τώρα ζωντανό έχει πάει 3 € το κιλό. Η ζωοτροφή έχει διπλασιαστεί από πέρυσι. Ο περισσότερος κόσμος τώρα, παίρνει δύο μπούτια για να φτιάξει λίγο παστό για το έθιμο. Όμως από ότι βλέπω θα χαθεί το έθιμο γιατί η νεολαία δεν ασχολείται πλέον…”.
Κάτοικος του χωριού ο Γιάννης Παρασκευόπουλος δήλωσε πως “… το έθιμο από τότε που γεννήθηκα το κράτησα και θα το κρατώ όσο ζω. Βλέπω ότι το έθιμο όμως σιγά-σιγά φεύγει. Γιατί κι από κει που πήρα τα χοιρινά μου είπαν ότι δεν αγοράζουν πια. Βλέπω και στο χωριό ότι είναι ελάχιστοι. Εγώ δεν θα το αφήσω όμως ποτέ, γιατί το θέλουν και τα εγγόνια μου”…
Δείτε video και φωτογραφίες: