Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε χθες η ολιστική αναπτυξιακή μελέτη της διαΝΕΟσις για την ανασυγκρότηση της Π.Ε. Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία με τίτλο «ΗΛΕΙΑ 2030: Ανασυγκρότηση με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία».
Ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κ. Νικολάου παρέδωσε χθες στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τα αποτελέσματα της μελέτης που έχει καταρτιστεί αφιλοκερδώς από τη διαΝΕΟσις για την Ελληνική Κυβέρνηση και αποτελεί το επιστέγασμα του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του κ. Χρ. Τριαντόπουλου και της διαΝΕΟσις τον Ιούνιο του 2022.
Η εκπόνησή της έγινε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Καθηγητή Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Πετράκο. Στόχος της είναι η ολιστική, ισόρροπη και μακροχρόνια ανάπτυξη της περιοχής και το περιεχόμενό της διαρθρώνεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: της οικονομίας, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.
Κατά τη συνάντηση παράδοσης της μελέτης ο Υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος δήλωσε: «Αμέσως μετά την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών που έπληξαν την Ηλεία και ιδιαίτερα την Αρχαία Ολυμπία το καλοκαίρι του 2021, η Κυβέρνηση εφάρμοσε μία συνεκτική δέσμη μέτρων, η οποία βασίστηκε σε τρεις βασικούς άξονες: τη στήριξη των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και τη μακρόπνοη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από έναν συγκροτημένο σχεδιασμό. Όσον αφορά τον τελευταίο άξονα, τον περασμένο Ιούνιο υπογράψαμε με τον Γενικό Διευθυντή της διαΝΕΟσις, κ. Διονύση Νικολάου, μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό τη συμβολή της διαΝΕΟσις στον σχεδιασμό της οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.
Σήμερα, η διαΝΕΟσις παραδίδει τον καρπό αυτής της προσπάθειας. Πρόκειται για ένα κείμενο που μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να τεθεί η περιοχή σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την αξιοποίηση των πλούσιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Σε αυτό το κείμενο αποτυπώνονται για πρώτη φορά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και λύσεις για την αντιμετώπισή τους και ως εκ τούτου αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ θέτει τις βάσεις ώστε να εξασφαλιστεί μακροχρόνια οικονομική ευημερία στην περιοχή. Θερμές ευχαριστίες στους συντάκτες της μελέτης και στη διαΝΕΟσις για την αγαστή συνεργασία».
Ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις κ. Νικολάου με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό κο. Τριαντόπουλο για την εμπιστοσύνη του στο ερευνητικό έργο της διαΝΕΟσις υπογράμμισε: «Tο σχέδιο είναι oλιστικό, με την έννοια ότι η ανάπτυξη που στοχεύει ξεπερνά τα στενά αριθμητικά όρια μιας οικονομικής μεγέθυνσης και εμπεριέχει κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία όπως την οικονομική βιωσιμότητα, την προστασία και τον σεβασμό του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, διότι έχει καταρτισθεί από ακαδημαϊκούς και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και έχει εμπλουτισθεί με το πνεύμα διεθνών καλών πρακτικών.
Είναι ρεαλιστικό γιατί όλα τα προτεινόμενα έργα και δράσεις είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και αποτελούν διαχρονικά ανεκπλήρωτα αιτήματα κρίσιμα για την ανάδειξη και την προβολή της περιοχής. Επιπλέον, ορίζει προτεραιότητες, προτείνει μηχανισμούς υλοποίησης τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και συνοδεύεται από λεπτομερή προϋπολογισμό ανά έργο και δράση σε βάθος δεκαετίας, γιατί προφανώς παραλείψεις και στρεβλώσεις περασμένων δεκαετιών δεν μπορούν να θεραπευθούν σε συντομότερο χρόνο». Ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του αναφέροντας «Ένα τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης μπορεί να δώσει ελπίδα. Είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, περιέχει το όραμα των κατοίκων της περιοχής και έχει την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση ώστε να υλοποιηθεί με τη συνεργασία και την υποστήριξη όλων μας απρόσκοπτα. Η ανάπτυξη της περιοχής είναι υπόθεση όλων μας».
Συνολικά η δήλωση του Γενικού Διευθυντή της διαΝΕΟσις, Διονύση Νικολάου, που όπως είναι γνωστό κατάγεται από την Ηλεία.
"Τον Απρίλιο του 2022 η διαΝΕΟσις υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για την εκπόνηση αφιλοκερδώς μιας μελέτης για την ανασυγκρότηση της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία.
Σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώσαμε αυτή τη μελέτη και ότι την καταθέσαμε ήδη στον αρμόδιο Υφυπουργό με την πεποίθηση ότι αποτελεί για πρώτη φορά ένα ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο ισόρροπης και μακροχρόνιας ανάπτυξης της περιοχής με άξονα την Οικονομία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλε και επίσης όλους τους συντελεστές, εκπροσώπους της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις εξέχουσες προσωπικότητες που με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις τους συμμετείχαν στη διαδικασία της εκπόνησης μελέτης. Επιτρέψτε μου παρακαλώ μια σύντομη ξενάγηση στο περιεχόμενο του σχεδίου ανασυγκρότησης αλλά και στους λόγους για τους οποίους μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την επιτυχία του.
Κατ’αρχήν το σχέδιο είναι oλιστικό, με την έννοια ότι η ανάπτυξη που στοχεύει ξεπερνά τα στενά αριθμητικά όρια μιας οικονομικής μεγέθυνσης και εμπεριέχει κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία όπως την οικονομική βιωσιμότητα, την προστασία και τον σεβασμό του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, διότι έχει καταρτισθεί από ακαδημαϊκούς και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και έχει εμπλουτισθεί με το πνεύμα διεθνών καλών πρακτικών.
Είναι ρεαλιστικό γιατί όλα τα προτεινόμενα έργα και δράσεις είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτάσεις της τοπικής κοινωνίας και αποτελούν διαχρονικά ανεκπλήρωτα αιτήματα κρίσιμα για την ανάδειξη και την προβολή της περιοχής. Επιπλέον, ορίζει προτεραιότητες, προτείνει μηχανισμούς υλοποίησης τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε τοπικό επίπεδο και συνοδεύεται από λεπτομερή προϋπολογισμό ανά έργο και δράση σε βάθος δεκαετίας, γιατί προφανώς παραλείψεις και στρεβλώσεις περασμένων δεκαετιών δεν μπορούν να θεραπευθούν σε συντομότερο χρόνο.
Χρηματοδοτικά, η συγκυρία είναι επίσης ευνοϊκή λόγω της πληθώρας των ευρωπαϊκών πόρων που θα εισρεύσουν στην χώρα μας από τα διαρθρωτικά ταμεία και αναμένονται να ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία. Το εκτιμώμενο ύψος της επένδυσης που προτείνει η μελέτη της διαΝΕΟσις για την υλοποίηση του προγράμματος για το ίδιο διάστημα είναι 1,87 δισ. ευρώ (ή αλλιώς το 1,87% των ευρωπαϊκών πόρων) ποσό απολύτως δίκαιο και εύλογο, αν ληφθούν υπ’ όψη η αναλογία του πληθυσμού της Ηλείας στο σύνολο της Ελλάδος (1,5%), η ανάγκη σύγκλισης προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του συνόλου της χώρας (-30%) και η διεθνής ακτινοβολία της Αρχαίας Ολυμπίας ως εθνική προτεραιότητα. Άλλωστε, ένα τέτοιο σχέδιο δεν θα ωφελήσει μόνο την Ηλεία, αλλά και ολόκληρη την περιοχή (περισσότερα στην επιτελική σύνοψη της μελέτης).
Όμως το δυσκολότερο ίσως πρόβλημα στην υλοποίηση ενός σχεδίου ακόμα και όταν υπάρχουν οι πόροι είναι η ευρύτερη δυνατή κοινωνική στήριξη, η προσήλωση στους μακροχρόνιους στόχους και η λειτουργία των μηχανισμών που στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαρτάται από τη συνεργασία τριών κρίσιμων εμπλεκόμενων φορέων των Δήμων της Ηλείας, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά στο μηχανισμό παρακολούθησης και υλοποίησης, η διαΝΕΟσις προτείνει σε τοπικό επίπεδο, για την υλοποίηση διαδημοτικών έργων και δράσεων, απαραιτήτως τη δημιουργία αντίστοιχων Αναπτυξιακών και Διαδημοτικών Οργανισμών (Αναπτυξιακός Οργανισμός καθώς και Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης του Προορισμού «DMMO»), αξιοποιώντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο (βλέπε επιτελική σύνοψη).
Οι στόχοι του Προγράμματος μπορεί εκ πρώτης να φαίνονται φιλόδοξοι, ωστόσο είναι ρεαλιστικοί και υλοποιήσιμοι γιατί στηρίζονται επάνω στα ισχυρά μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, τον πολιτισμό, τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, τις εύφορες πεδινές εκτάσεις, τις πανέμορφες παραλίες και πάνω απ’ όλα στο διεθνούς ακτινοβολίας brand name της Αρχαίας Ολυμπίας.
Είναι μεγάλη πρόκληση να υπερβούμε όλα εκείνα τα διαχρονικά εμπόδια που κρατούν την περιοχή σε υστέρηση όπως το χωροταξικό, το οδικό δίκτυο και οι παραγωγικές υποδομές. Είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, σε ποιοτικό τουρισμό συνδεδεμένο με το πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής, την αγροδιατροφή και τις πολλαπλές εμπειρίες εναλλακτικών μορφών του. ‘Ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης μπορεί να δώσει ελπίδα. Η εφαρμογή σχεδίου, το υπόσχεται. Η ανάπτυξη της περιοχής, είναι υπόθεση όλων μας. Η διαΝΕΟσις ευελπιστεί ότι με το προτεινόμενο σχέδιο αυτό συμβάλλει, έστω και κατ’ελάχιστο στη σύγκλιση και την πραγματική περιφερειακή αναπτυξιακή προοπτική της Ηλείας και της Αρχαίας Ολυμπίας με όραμα την συγκράτηση και την επιστροφή των νέων στον τόπο τους".
Σε άλλο ρεπορτάζ διαβάστε τα αποτελέσματα της μελέτης