Ανακοίνωση εξέδωσε χθες ο ΕΟΔΥ, σχετικά με το θάνατο εξάχρονου κοριτσιού που υπέστη σηπτικό σοκ από στρεπτόκοκκο.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το περιστατικό θανάτου της 6χρονης από στρεπτόκοκκο δηλώθηκε στο ECDC όπως προβλέπεται, καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes).
Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο, το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος και πως αντιμετωπίζεται
Ο στρεπτόκοκκος είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που κύριο γνώρισμα έχει τον έντονο πόνο στον λαιμό. Όσοι έχουν μικρά παιδιά είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτήν την κατάσταση καθώς ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται εύκολα στο σχολικό περιβάλλον. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επηρεάσει και ανθρώπους σε μεγαλύτερη ηλικία που ταλαιπωρούνται εξίσου. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως από την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του αρρώστου, αυτό σημαίνει πως αυτός που νοσεί μεταδίδει τον ιό με τον βήχα και το φτέρνισμα.
Η έξαρση του ιού παρατηρείται κυρίως τους χειμερινούς μήνες καθώς έχει διαπιστωθεί πως, από τα παιδιά που επισκέπτονται τον παιδίατρο λόγω φαρυγγοαμυγδαλίτιδας, στα μισά περίπου η αιτία είναι ο στρεπτόκοκκος.
Τα συμπτώματα της νόσου που θα πρέπει να σας κινητοποιήσουν να αναζητήσετε διάγνωση και θεραπεία είναι τα εξής:
- Πόνος στον λαιμό που συνήθως εκδηλώνεται απροειδοποίητα
- Έντονος πόνος όταν καταπίνετε
- Κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις με πύον
- Μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στην περιοχή στο πίσω μέρος της οροφής του στόματος (στην μαλακή, ή στην σκληρή υπερώα)
- Πρήξιμο των λεμφαδένων στον λαιμό
- Πυρετός που συνοδεύεται από πονοκέφαλο
- Στα μικρά παιδιά παρατηρούνται ναυτία ή εμετός
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό, αν παρατηρήσετε τα εξής συμπτώματα, σε εσάς ή το παιδί σας:
- Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες
- Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες
- Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες
- Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα
- Αναπνευστικά προβλήματα
Στρεπτόκοκκος: Θεραπεία και τι πρέπει να προσέξετε
Η διάγνωση του στρεπτόκοκκου γίνεται με το γνωστό «στρεπ τεστ», μια ανώδυνη και ολιγόλεπτη διαδικασία όπου ο γιατρός θα λάβει φαρυγγικό επίχρισμα από το λαιμό (απλά ανοίγοντας το στόμα σας). Ο γιατρός θα σας ενημερώσει πως υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες για τον στρεπτόκοκκο, την ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς και για την πρόληψη των επιπλοκών. Αν ο γιατρός σας διαπιστώσει πώς εσείς ή το παιδί σας έχετε στρεπετόκοκκο, είναι πιθανόν να σας συνταγογραφήσει αγωγή με αντιβιοτικά. Εάν ξεκινήσετε την αγωγή εντός 48 ωρών από την έναρξη της νόσου, τα αντιβιοτικά μειώνουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς επίσης και τον κίνδυνο επιπλοκών αλλά και την πιθανότητα ότι η μόλυνση θα εξαπλωθεί σε άλλους. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε εκ νέου με τον γιατρό αν δείτε πως δεν υπάρχει βελτίωση μετά από 48 ώρες από τη λήψη της αντιβίωσης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως θα πρέπει να εξαντλήσετε όλη την φαρμακευτική αγωγή, ακόμα και αν διαπιστώσετε βελτίωση καθώς η διακοπή της, ενδέχεται να οδηγήσει σε υποτροπές και σοβαρές επιπλοκές, όπως ρευματικό πυρετό, ή φλεγμονή των νεφρών.
ΕΟΔΥ: Έξαρση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου σε Βρετανία και Ευρώπη
Εν τούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.
Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.
Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη, και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας.
Πηγή: Ιefimerida.gr