Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 09:54

Κατασκευή του δρόμου Μεγαλόπολη – Αρχ. Ολυμπία προτείνει το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Την κατασκευή του δρόμου Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία και τη σιδηροδρομική σύνδεση (μήκους 3 χιλιομέτρων) των Χράνων με την Αγία Θεοδώρα προτείνει μεταξύ άλλων το ερευνητικό κείμενο του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ για τον οικονομικό μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη την επόμενη μέρα της απολιγνιτοποίησης.

Στην περίληψη της έρευνας, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής προκρίθηκε ο τερματισμός της λιγνιτικής παραγωγής, όμως η απολιγνιτοποίηση είχε σοβαρές επιπτώσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην Μεγαλόπολη, που αποτελούσαν επί δεκαετίες τους ενεργειακούς πνεύμονες της Ελλάδας.

«Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, που συνολικά προβλέπει τη διάθεση 500 εκ. ευρώ στην Μεγαλόπολη, δημιουργεί μεν ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά δεν εξασφαλίζει τον αναγκαίο οικονομικό αναπροσανατολισμό της περιοχής, έτσι ώστε να μην μετατραπεί σε οικονομική έρημο».

Για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ καταθέτει μια σειρά από προτάσεις που εντάσσονται σε πέντε γενικές κατηγορίες:

Για την οικονομία: αποκατάσταση εδαφών, καθορισμός χρήσεων γης, δημιουργία γεωργικού πάρκου καινοτομίας και πάρκου κτηνοτροφίας, βιομηχανική επεξεργασία πρωτογενούς παραγωγής, μάρκετινγκ και κέντρο logistics.

Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, προτείνονται προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτιση και χρηματικές αποζημιώσεις.

Για τις υποδομές, οδική σύνδεση Πύργου - Μεγαλόπολης και σιδηροδρομική σύνδεση Χρανών Μεγαλόπολης - Αγίας Θεοδώρας. Σχετικά με την ενέργεια, προτείνεται η ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου, η δημιουργία μονάδας και συστημάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και η διαμόρφωση ενός τοπικού προγράμματος «Εξοικονομώ», στο οποίο θα περιλαμβάνεται η επιδότηση εγκατάστασης αντλιών θερμότητας.

Στο πεδίο του τουρισμού και πολιτισμού προτείνονται η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου, αρχαιολογικό πάρκο, θρησκευτικός τουρισμός, διαδρομές γευσιγνωσίας, δημιουργία υδροβιότοπων, ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού, κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού και βιομηχανικό μουσείο.

Τέλος, για την ευόδωση οποιουδήποτε σχεδίου μετάβασης εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση είναι η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος των παραπάνω προτάσεων είναι, όπως σημειώνεται, κατ' αρχάς να αποτραπεί η οικονομική ερημοποίηση της Μεγαλόπολης και η αντιμετώπιση της ανεργίας που απειλεί το εργατικό δυναμικό και τους αυτοαπασχολούμενους είτε με φτωχοποίηση είτε με μετανάστευση· εσωτερική ή εξωτερική.

Ταυτόχρονα, να εξασφαλιστεί η οικονομική αναβάθμιση της περιοχής.

Ακόμη υπογραμμίζεται ότι, δεδομένου πως πρόκειται για ένα έργο σύνθετο και χρονοβόρο, η μετάβαση πρέπει να κρίνεται κάθε εξάμηνο ή και νωρίτερα. Πρέπει έγκαιρα να καθοριστούν μετρήσιμοι στόχοι - ορόσημα (πχ απασχόληση, ιδιωτική κατανάλωση, κ.α.) που η εξέλιξή τους να δείχνει την συντελεσθείσα πρόοδο, δεδομένου ότι ζητούμενο δεν είναι να διατεθούν τα διαθέσιμα κεφάλαια· αυτά είναι τα μέσα και το βασικό ζητούμενο είναι να αποτραπεί η ερήμωση της περιοχής και να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία για την Μεγαλόπολη. Γι'αυτό και πρέπει να είναι εφικτή η αναπροσαρμογή των στόχων, ώστε όταν διαπιστώνεται μια αποτυχία ή αστοχία, τότε, δηλαδή σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο να ενεργοποιούνται διαθέσιμοι πόροι που θα είναι σε αναμονή, ως εφεδρεία, για να υλοποιηθεί ο προς επίτευξη στόχος: Μια δεύτερη ζωή για την Μεγαλόπολη.

Επιπλέον τονίζεται ότι, οι γεωπολιτικές ανατροπές που συνέβησαν στην Ευρώπη το 2022, με αφορμή τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, χωρίς να ματαιώσουν επιβράδυναν το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και Πράσινης Μετάβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα. Η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων προσφέρει το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε να εξομαλυνθεί η μετάβαση και να προετοιμαστεί καλύτερα η επόμενη μέρα για τις πληττόμενες περιοχές· Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολη.

Σε αυτό το πλαίσιο κατατέθηκε στον δημόσιο διάλογο μια σειρά προτάσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Μεγαλόπολης που ως κριτήριο για την επιλογή τους ήταν η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής μέσω του παραγωγικού ανασχηματισμού της περιοχής.

'Αμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις

Ξεχωρίζουν οι ακόλουθες προτάσεις:

Οικονομία

- Αποκατάσταση εδαφών. Βάσει της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και των ανωνύμων εταιρειών Μετάβαση και ΔΕΗ (που κυρώθηκε με το Ν. 4956/2022, ΦΕΚ 40/τ.Α'/2022) η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει συνολικές εκτάσεις 17.680 στρεμμάτων του λιγνιτικού κέντρου Μεγαλόπολης. Εξ αυτών τα 3.494 στρ. (20% του συνόλου) είναι αδιατάρακτες εκτάσεις που δεν έχουν υποστεί αλλοιώσεις κατά την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων, τα 3.705 στρ. (21%) είναι ήδη αποκατεστημένες εκτάσεις και τα 10.4811 στρ. (59%) θα αναλάβει να αποκαταστήσει η Μετάβαση ΑΕ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα διατεθούν 162 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 39 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη βάσει των συμφωνητικών αγοράς ή απαλλοτρίωσης των εκτάσεων που χρησιμοποίησε ως ορυχεία να αναλάβει την αποκατάστασή τους. Δεδομένου ότι πρώτο, πρόκειται για χρονοβόρα εργασία και δεύτερο, η χρήση που θα επιλεγεί για την μεταλιγνιτική περίοδο θα καθορίσει την διαμόρφωση των εδαφών και το είδος των χωματουργικών εργασιών, η αποκατάσταση πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατό συντομότερα και να λαμβάνει υπ' όψη της τα σχέδια για την μετα-λιγνιτική εποχή. Επίσης, στα εδάφη υψηλής παραγωγικότητας να μην εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, ενώ η επιλογή των χρήσεων γης να γίνει με όρους διαφάνειας και με την έγκαιρη ενημέρωση και σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Η δημιουργία τετελεσμένων θα έχει οικονομικό κόστος και απάδει του κλίματος συναίνεσης που πρέπει να διαπερνά τις αποφάσεις για την επόμενη ημέρα από το σβήσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Επίσης, να εξαιρεθούν από την μεταβίβαση τα στρέμματα που ανήκουν στον Δήμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο παραπάνω καταμερισμός από πολλές πηγές αμφισβητείται και θεωρείται αναληθής καθώς δεν περιλαμβάνει τα 2.000 στρ. που έχει ήδη εξασφαλίσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για αιολικά πάρκα.

- Καθορισμός χρήσεων γης. Πιθανότατα να είναι η πρώτη πράξη που θα πρέπει να γίνει, ανεξαρτήτως μάλιστα της πορείας αποκατάστασης, δεδομένου ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί δεν προχώρησε λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις χρήσεις γης.
Ο καθορισμός τους (με ευθύνη της ΔΕΗ που θα εκπονήσει Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στον πυρήνα ΖΑΠ Μεγαλόπολης και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που θα εκπονήσει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στις Δημοτικές Ενότητες Γόρτυνος, Μεγαλόπολης και Φαλαισίας του Δήμου Μεγαλόπολης) θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για την χωροθέτηση των διακριτών επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Μεταξύ αυτών πρέπει να καθορισθεί και Βιομηχανική - βιοτεχνική Περιοχή. Ένα από τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπερασθεί είναι η μετατροπή σε δασικές καλλιεργήσιμων στο παρελθόν εκτάσεων που στην πορεία του χρόνου δασώθηκαν.

- Δημιουργία γεωργικού πάρκου καινοτομίας εξειδικευμένο στην αγροδιατροφή, την γεωργία ακριβείας και την κυκλική οικονομία. Στην προτεινόμενη θέση Ψαθί (που εξαγόρασε ο Δήμος Μεγαλόπολης από την ΔΕΗ το 2013) μπορούν να εγκατασταθούν αγροδιατροφικές επιχειρήσεις όπως θερμοκήπια υδροπονίας, φαρμακευτικών φυτών και επίσης ερευνητικά κέντρα, εργαστήρια πανεπιστημίων, κ.α. Η γεωγραφική εγγύτητα κέντρων έρευνας και παραγωγής επιτρέπει την ανατροφοδότηση και των δύο πόλων, που θα μπορούν έτσι να πειραματίζονται με νέες καλλιεργητικές μεθόδους, σπόρους και τεχνολογικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την γεωργία ακριβείας (Αγγελάκης, 2020). Εκεί μπορεί να εγκατασταθεί πιλοτικό υδροπονικό πάρκο, στο πλαίσιο πρότασης που έχει ήδη επεξεργαστεί και καταθέσει η Agribator από κοινού με την Αρκαδία ΑΕ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το οποίο θα προσφέρεται για εκπαίδευση και παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού. Στο υδροπονικό πάρκο θα μπορεί να διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα από βιομάζα, συμβάλλοντας όχι μόνο στην επίτευξη του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και σε αυξημένες (κατά 30% βάσει εκτιμήσεων) αποδόσεις.

- Δημιουργία πάρκου κτηνοτροφίας, έκτασης έως και 5.000 στρεμμάτων. Κάθε κτηνοτρόφος θα έχει την δική του έκταση και θα μπορεί να χρησιμοποιεί την κοινή, βάσει προγράμματος και με διαδικασίες που θα καθορίζονται από τον κανονισμό λειτουργίας. Η χωρική συγκέντρωση της κτηνοτροφίας θα επιτρέψει την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τα ζώα και εργασίας για τους κτηνοτρόφους, την επιστημονική υποστήριξη των εκμεταλλεύσεων σε θέματα διατροφής, υγιεινής και υγείας, την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος κι επίσης την δημιουργία οικονομιών κλίμακας που θα επιτρέψουν χαμηλότερο κόστος προμηθειών και καλύτερες τιμές πώλησης.

- Βιομηχανική επεξεργασία πρωτογενούς παραγωγής. Η συγκέντρωση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας επιτρέπει την δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων που θα επιτρέψουν την μεταποίηση των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, αυξάνοντας σημαντικά την παραγόμενη προστιθέμενη αξία. Οι εγκαταστάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν: τυροκομεία, σφαγεία, συσκευαστήρια, ψυγεία, αποθηκευτικούς χώρους, αποστακτήριο για την επεξεργασία αρωματικών φυτών, κ.α.

- Μάρκετινγκ. Όλη η γκάμα των προτεινόμενων δραστηριοτήτων θα μπορούσε να προβληθεί κάτω από μία ενιαία επωνυμία που να ταυτίζει την Μεγαλόπολη με την καινοτομία, την ποιοτική αγροδιατροφική βιομηχανία, την φύση και την πράσινη ενέργεια. Στην Ελλάδα αποφοιτούν κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι επιστήμονες από σχολές μάρκετινγκ. Η ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού με επιθυμία να εργαστεί μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία και προώθηση μιας τοπωνυμίας που να προσθέτει αξία σε κάθε συμβαλλόμενη επιχείρηση. Έργο αυτής της υπηρεσίας θα είναι να προωθήσει τα επώνυμα προϊόντα σε όλη την κλίμακα της παραγωγής και να ξεπεράσει τα, συχνά απαγορευτικά, εμπόδια που σήμερα υφίστανται.

- Κέντρο logistics. Η δημιουργία ενός εφοδιαστικού κέντρου θα είχε διπλή λειτουργία: Αρχικά θα διευκόλυνε υπάρχουσες επενδύσεις να στέλνουν εκτός περιοχής την παραγωγή τους όπως και να διαχειρίζονται τις προμήθειες τους. Επίσης θα αναδείκνυε την Μεγαλόπολη σε κέντρο των οδικών μεταφορών της κεντρικής Πελοποννήσου.
Εργαζόμενοι

- Κατάρτιση και επανακατάρτιση προσωπικού. Η επανακατάρτιση όσων εργαζομένων βγουν από την λιγνιτική παραγωγή πρέπει να γίνει με γνώμονα την επανένταξή τους στην παραγωγή, θεωρώντας μάλιστα την προηγούμενη ειδικότητά τους στην ενεργειακή βιομηχανία ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Για την επανένταξή τους απαιτούνται ο σχεδιασμός της κατάρτισης και πιθανά της επανακατάρτισης ώστε να καλυφθούν οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

- Χρηματικές αποζημιώσεις. Η ύπαρξη σημαντικού αριθμού απασχολουμένων που ηλικιακά βρίσκονται σε προ-συνταξιοδοτικό καθεστώς δεν επιτρέπει την επανακατάρτισή τους, στην προοπτική απόκτησης νέων δεξιοτήτων κι ένταξης σε ένα νέο επάγγελμα. Σε αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων κι επαγγελματιών, που πιθανά να δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, η χρηματική αποζημίωση ενδέχεται να κριθεί μονόδρομος μέχρι την συνταξιοδότησή τους.

Υποδομές

- Σύνδεση Πύργου - Μεγαλόπολης. Η επίσπευση της διάρκειας του ταξιδιού από την αρχαία Ολυμπία στην Μεγαλόπολη θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ακόμη και αυθημερόν επισκέψεων των χιλιάδων τουριστών που φθάνουν στο Κατάκολο με κρουαζιερόπλοια κι επισκέπτονται την αρχαία Ολυμπία. Δίνει δε την δυνατότητα επίσκεψης ακόμη και της Μονεμβασιάς. Η κατασκευή του οριζόντιου άξονα που θα ενώνει Σπάρτη - Πύργο (δεδομένου ότι το κομμάτι Σπάρτη - Μεγαλόπολη ήδη υπάρχει) είναι υπερτοπικής σημασίας μιας και αποτελεί ευρωπαϊκή δέσμευση της Ελλάδας που θα ολοκληρώνει την Ιονία Οδό, κατά μήκος της Αδριατικής κι η οποία ξεκινάει από την Τεργέστη στην Ιταλία, διασχίζει Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Αλβανία καταλήγοντας στην Ελλάδα. Η κατασκευή του οδικού δικτύου θα μειώσει το χρόνο του ταξιδιού μεταξύ Πύργου και Αθήνας, επιτρέποντας ακόμη και δραστηριότητες που σχετίζονται με αλυσίδες εφοδιασμού και συναρμολόγησης.

- Σιδηροδρομική σύνδεση Χράνων Μεγαλόπολης - Αγίας Θεοδώρας. Η προσθήκη 3 χιλιομέτρων ακόμη στην σχολάζουσα σιδηροδρομική γραμμή έκτασης 7 χλμ. θα αναδείξει την φυσική ομορφιά της περιοχής, λειτουργώντας ως αυτοτελής πόλος έλξης για τουρίστες, όπως συμβαίνει με την διαδρομή Διακοπτό - Καλάβρυτα.
Ενέργεια

- Ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, προς αξιοποίηση τόσο της διαθέσιμης έκτασης όσο και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που εξυπηρετούσε τις λιγνιτικές μονάδες και συνεχίζει να εξυπηρετεί την μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5. Η εγκατάσταση ωστόσο δεν πρέπει να γίνει σε κομμάτια γης των παλιών ορυχείων που θα απέδιδαν καλύτερα ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Προτεραιότητα πρέπει να διαθέτει η γεωργική παραγωγή δεδομένων των εμποδίων που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια στο διεθνές εμπόριο γεωργικών προϊόντων και την ασφαλή και φθηνή προμήθεια βασικών ειδών διατροφής. Το 2021 στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν περισσότερα μεγαβάτ φωτοβολταϊκών (838 MWp) από κάθε άλλη τεχνολογία. Η ισχύς που προστέθηκε ισοδυναμεί με το 20% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος που ανερχόταν σε 4.126 MWp (Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, 2021). Η παραγωγή του 2021 ανήλθε σε 5,26 TWh ή στο 9,2% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, όσο περίπου και η λιγνιτική παραγωγή. Ο δε συντελεστής φόρτισης, δηλαδή ο λόγος παραχθείσας ενέργειας (MWh) προς εγκατεστημένη ισχύ (MW) κυμάνθηκε από 9,15% τον Δεκέμβριο, που ήταν ο χαμηλότερος, μέχρι 22,44% τον Ιούλιο, που ήταν ο υψηλότερος (ΔΑΠΕΕΠ, 12/2021). Η Πελοπόννησος τον Μάιο του 2022 διέθετε εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά ισχύος 341,8 MW (όπ.π., 5/2022). Η τάση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών λόγω των προβλέψεων του σχεδίου REpowerEU θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Υπό αυτή την προοπτική πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα που κάνουν εσχάτως την εμφάνισή τους όπως η εκτίναξη της τιμής της γης από τα 300 ευρώ ακόμη και στα 3.000 ευρώ λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των φωτοβολταϊκών (Αποσπόρης, 2022). Για να αποτραπεί η «φούσκα» γύρω από τα φωτοβολταϊκά απαιτείται να καθορισθούν χρήσεις γης και να αποκλειστεί η χρήση για φωτοβολταϊκά εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην παραγωγή τροφίμων.

- Δημιουργία μονάδας και συστημάτων αποθήκευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η ευαλωτότητα της Ελλάδας, λόγω του υψηλού βαθμού ενεργειακής της εξάρτησης (81,4% το 2020, έναντι 57,5% της ΕΕ), που οξύνεται περαιτέρω αν λάβουμε υπόψη τις μόνιμες πλέον εντάσεις με την σημαντικότερη χώρα διέλευσης, που είναι η Τουρκία, επιβάλλει την δημιουργία επιπλέον αποθεμάτων που να διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας.

- Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Η συγκέντρωση τόσων πολλών και διαφορετικών παραγωγικών δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα επιτρέπει την δημιουργία γραμμών παραγωγής οι οποίες θα επιτρέψουν την επεξεργασία και την επαναχρησιμοποίηση (πιθανά σε άλλη μορφή) υποπροϊόντων και αποβλήτων της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, κ.α. Ακόμη κι ως ενεργειακή πρώτη ύλη. Να σημειωθεί ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην υλοποίηση της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα (που την καταδικάζει σε μια από τις χαμηλότερες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη) είναι η διάσπαρτη και μικρή παραγωγή.

- Τοπικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με αυξημένες επιδοτήσεις, που θα καλύψει το κενό της τηλεθέρμανσης και περιλαμβάνει επιπλέον την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας. Επίσης την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες κατοικιών και επαγγελματικών χωρών.

Τουρισμός - Πολιτισμός - Ελεύθερος χρόνος - Ψυχαγωγία

- Αναστήλωση αρχαίου θεάτρου Μεγαλόπολης. Το αρχαίο θέατρο που απέχει μόλις 1,6 χλμ. από το κέντρο της πόλης, κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.χ. και μπορεί να υποδεχθεί μέχρι και 18.000 θεατές! Με διάμετρο ορχήστρας 30 μ. και μέγιστη διάμετρο του κοίλου 145 μ. ήταν το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαιότητας. Η μερική του αναστήλωση έγινε το 1890-1891 από διεθνή Αρχαιολογική Σχολή. Η ολοκλήρωση της αναστήλωσης πρέπει να καταστήσει το θέατρο πλήρως λειτουργικό για να μπορεί να φιλοξενήσει παραστάσεις. Παραπέρα, η δημιουργία ενός Οργανισμού Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, στα πρότυπα άλλων αντίστοιχων οργανισμών, που θα χρηματοδοτείται για μια μικρή χρονική περίοδο π.χ. 3 ετών, μπορεί να εντάξει την Μεγαλόπολη στις πόλεις που έχουν ταυτίσει το όνομά τους με την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, προς όφελος τόσο της πόλης όσο και των δημιουργών.

- Αρχαιολογικό πάρκο. Με άξονα το αρχαιολογικό παλαιοντολογικό μουσείο - πάρκο της Μεγαλόπολης (που θα φιλοξενεί ευρήματα από το παρελθόν ακόμη και εκατομμυρίων ετών) μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύμπλεγμα αξιοθέατων που να αναδεικνύει τη διαχρονική σημασία της περιοχής στην ιστορία. Το σύμπλεγμα θα περιλαμβάνει επίσης το Λύκαιον Όρος που θεωρούταν γενέτειρα του Δία, όπου κατά τον Παυσανία, βρίσκεται η αρχαιότερη πόλη του κόσμου, η Λυκόσουρα. Οι ανασκαφές έχουν αναδείξει το βωμό του Δία, το στάδιο, τον ιππόδρομο και το ιερό του Πανός.

Κεντρική θέση σε αυτό το ιστορικό οδοιπορικό θα καταλαμβάνει το μεσαιωνικό κάστρο στο Λεοντάρι κι οι βυζαντινοί ναοί του.

- Θρησκευτικός τουρισμός. Ήδη ο ναός της Αγίας Θεοδώρας, κατασκευής 12ου αιώνα μΧ, στην Βάστα Αρκαδίας αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες άτομα που συγκεντρώνονται να θαυμάσουν το σπάνιο φυσικό φαινόμενο των 17 δέντρων τα οποία βρίσκονται επί αιώνες στην σκεπή της εκκλησίας, χωρίς να απειλούν την ευστάθειά της. Η κατάλληλη προβολή του ναού μαζί με εκδηλώσεις μπορούν να συμβάλλουν στην ανάδειξή του, εντός κι εκτός Ελλάδας. Σε μια ακτίνα λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την Μεγαλόπολη επίσης βρίσκονται μια σειρά άλλα μοναστήρια, όπως οι ιερές μονές Μπούρα, Αμπελακίου, Καλαμίου - Παλαιά, Καλαμίου - Νέα, Ρεκίστας, 'Αγιος Νικόλαος, Παναγία, Παναγία Μακρυσίου και Κραμποβού και Ζωοδόχου Πηγής. Η δημιουργία κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού, μονογραφιών και εφαρμογών πληροφορικής στα ελληνικά και άλλες γλώσσες, που να αναδεικνύει και να συνδέει την θρησκευτική με την τοπική ιστορία θα μπορούσε να συμβάλλει στην προβολή τους και την ανάδειξή τους ως πόλων έλξης τουριστών.

- Διαδρομές γευσιγνωσίας. Σε αντιστοιχία των «δρόμων του κρασιού» που έχουν δημιουργηθεί σχεδόν παντού στην Ελλάδα, από την Αττική μέχρι την Μακεδονία, μπορούν να συγκροτηθούν πέριξ της Μεγαλόπολης διαδρομές αφιερωμένες στα τοπικά διατροφικά προϊόντα, με ξεναγήσεις που θα δίνουν πληροφορίες και κυρίως θα ενισχύουν το προφίλ της περιοχής στηριγμένο στην ποιότητα και την καινοτομία.

- Δημιουργία υδροβιότοπων προς εξασφάλιση της βιοποικιλότητας, με τη χρήση των υδάτων του ποταμού Αλφειού. Ήδη η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει καταρτίσει μελέτη από κοινού με την Βρετανική Οργάνωση για την Προστασία των Πουλιών (RSPB, UK) που διαθέτει εμπειρία αποκατάστασης 11 λιγνιτωρυχείων και δημιουργίας υδροβιότοπων τους οποίους επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες. Στον υδροβιότοπο προβλέπεται η δημιουργία καλαμιώνων, υγρών λιβαδιών, νησίδων, κ.α. Το κόστος είναι ελάχιστο, δεδομένου ότι η δημιουργία του αν κάτι προϋποθέτει είναι την διαμόρφωση εδάφους με την κατάλληλα μελετημένη εναπόθεση αδρανών υλικών που ήδη υφίστανται στα ορυχεία.

- Ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού με επίκεντρο τον Λούσιο ποταμό. Ενδυνάμωση, υποστήριξη και αναβάθμιση των δραστηριοτήτων που ασκούνται ήδη στο φαράγγι. Σύνδεσή του με την πλούσια ιστορία και αρχαία μυθολογία μέσα από εκδόσεις και εκδηλώσεις που θα παρατείνουν την τουριστική περίοδο.

- Κέντρο μηχανοκίνητου αθλητισμού. Η πίστα μότο κρος (MX) που επιτυχημένα λειτουργεί από το 1994 σε εδάφη που παραχώρησε η ΔΕΗ με πρωτοβουλία της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Τρίπολης αποτελεί ένα θετικό προηγούμενο για τη δυνατότητα περαιτέρω αναβάθμισης και επέκτασής της, με σκοπό την εξυπηρέτηση και προσέλκυση κι άλλων κατηγοριών μοτοσυκλετών.

- Βιομηχανικό μουσείο. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που οδεύει προς απόσυρση, αντί να γίνει σκραπ, κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει την πρώτη ύλη για ένα βιομηχανικό μουσείο που με σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο να παρουσιάζει την βιομηχανική και οικονομική εξέλιξη της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου.

Πηγή: Εleftheriaonline.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την 6η ΥΠΕ σε Πύργο, Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα
    Ηλεία: Δράσεις ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από την 6η ΥΠΕ σε Πύργο, Βάρδα, Αρχ. Ολυμπία, Αμαλιάδα

    Η πρόληψη είναι ζήτημα ΖΩΗΣ

    Ενημερωτικές δράσεις για τον καρκίνο του μαστού σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία και Βάρδα υλοποιεί η 6η ΥΠΕ στην Ηλεία, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Υγείας, συμμετέχοντας στη διεθνή εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού έναντι της πρώτης αιτίας θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

    Συγκεκριμένα:

    - στη Βάρδα μέχρι και σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου επαγγελματίες υγείας του ΚΥ ΒΑΡΔΑΣ στα πλαίσια υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά» θα υλοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εντός της δομής. Ενώ στις 30 Οκτωβρίου 2024 θα πραγματοποιήσουν ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού διαμερίσματος Βάρδας.

    -Στην Αμαλιάδα, σήμερα οι επαγγελματίες υγείας του Γ.Ν. Αμαλιάδας σε συνεργασία με το Δήμο Ήλιδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», θα υλοποιήσουν στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 18.30 ενημερωτική δράση.

    -Στον Πύργο, οι Επισκέπτες Υγείας του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου, την Τετάρτη 30 και Πέμπτη 31 Οκτωβρίου θα κάνουν ανάλογη δράση στο χώρο της εισόδου των τακτικών εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου και ώρες 09:00 έως 13:00.

    -Στην Αρχαία Ολυμπία, οι επαγγελματίες υγείας του Κ.Υ. Αρχαίας Ολυμπίας, θα ενημερώνουν το κοινό την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10:00 έως 13:00 π.μ.. στον κεντρικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας και την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 και ώρες 10.00 έως 13:00 στο Περιφερειακό ιατρείο Λάλα.

    Φωτογραφία: Freepik/shajeelahmed

  • Αρχ. Ολυμπία: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου
    Αρχ. Ολυμπία: Παρουσιάστηκαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

    «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων με κέντρο την Ολυμπία

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Τα τρία εναλλακτικά σενάρια της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και των Δημοτικών Ενοτήτων Λαμπείας, Λασιώνος, Φολόης και Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάστηκαν με όλες τις παραμέτρους, σε ειδική εκδήλωση, στο Δημαρχείο της πόλης.

    Οι μελετητές παρουσίασαν τα εναλλακτικά σενάρια, με επικρατέστερο εκείνο της πολυκεντρικής χωρικής οργάνωση (σενάριο3), αναλύοντας διεξοδικά τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ανάπτυξης σε όλους τους τομείς.

    Για τη διατύπωση των εναλλακτικών σεναρίων είχαν ληφθεί υπόψη όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν την σημερινή εικόνα του Δήμου, καθώς δεσμεύσεις και κατευθύνσεις που προκύπτουν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τις προτάσεις που υπάρχουν σε υπό μελέτη θεσμικά κείμενα.

    Τα εναλλακτικά σενάρια

    -Το πρώτο σενάριο είναι το λεγόμενο «Σενάριο Τάσεων» (do nothing), που χαρακτηρίζεται από την διατήρηση των υφιστάμενων πολιτικών και την απουσία παρεμβάσεων.

    Το Σενάριο τάσεων (do nothing), έχει αρνητικές ή ουδέτερες επιπτώσεις στις εξεταζόμενες παραμέτρους της βιώσιμης ανάπτυξης (οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και κλιματική) και δεν υποστηρίζει την ισόρροπη χωρική οργάνωση του Δήμου.

    -Το δεύτερο σενάριο, είναι το «Σενάριο μονοκεντρικής χωρικής οργάνωσης/ανάπτυξης». Το συγκεκριμένο χαρακτηρίζεται από την ανάδειξη του οικισμού της Αρχαίας Ολυμπίας ως διοικητικού – οικονομικού και τουριστικού πόλου με την υλοποίηση σειράς παρεμβάσεων για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος, και βελτίωση της λειτουργικής διασύνδεσης του οικιστικού με τον αρχαιολογικό χώρο αίροντας τις υφιστάμενες δυσλειτουργίες.

    Το Σενάριο μονοκεντρικής χωρικής οργάνωσης, έχει θετικές επιπτώσεις για τον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά αρνητικές ή ουδέτερες επιπτώσεις στους υπόλοιπους οικισμούς και στην εδαφική συνοχή του Δήμου.

    -Το τρίτο, και επικρατέστερο σύμφωνα με τους μελετητές, σενάριο είναι το «Σενάριο πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης/ανάπτυξης», το οποίο χαρακτηρίζεται από την οργάνωση ενός πολυκεντρικού οικιστικού δικτύου αλλά και με την ανάληψη διακριτών ρόλων στους οικισμούς των ορεινών και αγροτικών Δημοτικών Ενοτήτων.

    Προβλέπει:

    -Λειτουργική διασύνδεση οικιστικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας με τον αρχαιολογικό χώρο, παράλληλη αναβάθμιση αστικού χώρου και εξοπλισμού

    - Διασυνδεδεμένη και αλληλοτροφοδοτούμενη παραγωγική δομή όλων των τομεακών κλάδων της τοπικής οικονομίας

    - Δικτυώσεις και συνδέσεις με άλλους αξιόλογους πόρους φύσης, πολιτισμού, άυλης κληρονομιάς, τοπικής ιστορίας, τοπικών παραγωγικών δραστηριοτήτων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού (πχ αγροτουρισμός, περιηγητικός τουρισμός κ.ά.)

    - Υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών – ευφυείς πόλεις

    Οι πόλοι ανάπτυξης του 3ου σεναρίου αφορούν σε μορφές στις εξής περιοχές:

    • Αρχαία Ολυμπία: πολιτιστικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας-επισκεψιμότητας / πρωτεύων δημοτικός πόλος / συλλειτουργία με Πελόπιο & Πλάτανο / ενίσχυση της τοπικής οικονομικής βάσης με έμφαση στον τουρισμό και στη διασύνδεσή του με ποιοτικά τοπικά αγροτικά προϊόντα
    • Πανόπουλος: δυτική πύλη Δήμου από/προς όμορους ΟΤΑ και άλλα δημοτικά – διαδημοτικά και περιφερειακά κέντρα της χωρικής αναπτυξιακής ενότητας Π.Ε. Ηλείας – αξιοποίηση δυνατοτήτων για δημιουργία εκθεσιακού χώρου αγροτικών προϊόντων
    • Λάλας σε συνέργεια με τον Κούμανη: αγροτικός πόλος ανάπτυξης και οργάνωσης δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα
    • Λάμπεια: πόλος ειδικού σκοπού – ανάπτυξης ήπιων μορφών τουρισμού
    • Άλλοι οικισμοί: οργανώνονται σε θεματικές περιοχές – τοπία (πχ διαδρομές νερού, ορεινών όγκων και τοπίου, κρασιού κλπ). Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται μικρότερα πλέγματα οικισμών συναρθρωμένα σε θεματικές ενότητες τουρισμού φύσης πχ με έντονο στοιχείο νερού σε Κακοτάρι-Κρυόβρυση (Πηνειός), Βασιλάκι-Νεμούτα (Ερύμανθος) κ.ά

    Το επικρατέστερο σενάριο πολυκεντρικής χωρικής οργάνωσης, επιλέχθηκε, δεδομένου ότι έχει το θετικότερο αντίκτυπο στην μελλοντική ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου διαχέοντας σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιδράσεις του σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες.

    Poleodomiko Olympia 2

    Poleodomiko Olympia 3

    Poleodomiko Olympia 4

    Poleodomiko Olympia 5

  • Ημερίδα Δικτύωσης Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: Προτεραιότητα η επιχειρηματική ανάκαμψη της Μεγαλόπολης
    Ημερίδα Δικτύωσης Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027: Προτεραιότητα η επιχειρηματική ανάκαμψη της Μεγαλόπολης

    Τα επενδυτικά σχέδια που θα ξεκινήσουν στη Μεγαλόπολη εντός του 2025, οι νέες ευκαιρίες απασχόλησης και οι ανάγκες ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων για τις επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση σε κάποια από τις έξι προσκλήσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας του Προγράμματος ΔΑΜ 2021-2027 συζητήθηκαν αναλυτικά, στο πλαίσιο εκδήλωσης δικτύωσης της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024, στο Πνευματικό Κέντρο «Πολύβιος» στη Μεγαλόπολη παρουσία τοπικών επιχειρηματιών.

    Ως κεντρική προτεραιότητα αναδείχθηκε η επίσπευση της διαδικασίας αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας.

    Παράλληλα, δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι υπήρξε υπερκάλυψη του προϋπολογισμού που ήταν διαθέσιμος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής και τονίστηκε η ανάγκη έκδοσης νέων προσκλήσεων το επόμενο έτος, αξιοποιώντας τα αδιάθετα ποσά από το πρόγραμμα στις επηρεαζόμενες περιοχές του ΕΣΔΙΜ Μεγαλόπολης.

    Στην εισήγηση του, ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δήλωσε: «Το γεγονός ότι υπερκαλύφθηκαν οι αιτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή της Μεγαλόπολης αλλά και των άλλων Δήμων, δείχνει την ετοιμότητα να μπουν οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα. Δημιουργούνται 1.300 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε θετικοί απέναντι στην προοπτική που δημιουργείται για τον τόπο». Ο κ. Καλλίρης μετέφερε επίσης τον χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση διαβεβαιώνοντας την κοινή τους πρόθεση η Μεγαλόπολη να αποτελεί προτεραιότητα του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027.

    Ο κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, αναπληρωτής περιφερειάρχης Πελοποννήσου, είπε με τη σειρά του: «Έχουμε υπερκάλυψη του προγράμματος και αυτό είναι θετικό. Υπάρχει πρόθεση και σχέδιο να επαναπροκηρύξουμε τα ποσά που δεν έχουν ακόμη διατεθεί. Για τη Μεγαλόπολη διατίθενται πόροι μέσω ΕΣΠΑ ενώ με τον Δήμο προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τις ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις). Γίνεται μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια με στόχο να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα για τη Μεγαλόπολη.»

    Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος επισήμανε αρχικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή λόγω της απολιγνιτοποίησης και υπενθύμισε τη δέσμευση τόσο από τον κ. Καλλίρη όσο και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Παπαθανάση ότι η Μεγαλόπολη θα ανακηρυχθεί ως πράσινη πόλη.

    Παρεμβάσεις αναφορικά με την προτεραιότητα που κατέχει η Μεγαλόπολη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Αθανάσιο Σοφό, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον κ. Άγγελο Κότιο, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Δεξιοτήτων που αναπτύσσεται στη Μεγαλόπολη, καθώς και τον κ. Σπύρο Μουμούρη, στέλεχος του ΕΦΕΠΑΕ.

    imerida anak megalop 2

    imerida anak megalop 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Έργο - διαμαρτυρία από τον γλύπτη Αλέξανδρο Παπαλάμπρο για το Ολυμπιακό Κίνημα
    Έργο - διαμαρτυρία από τον γλύπτη Αλέξανδρο Παπαλάμπρο για το Ολυμπιακό Κίνημα

    Ένας άνθρωπος που έχει γεννηθεί και διαμένει και εργάζεται μόνιμα στην Αρχαία Ολυμπία, ο γλύπτης Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, ως καλλιτέχνης δεν μπορεί να κρύψει τα συναισθήματά του. Και πολύ περισσότερο να μην τα εκφράσει, όταν μάλιστα αφορούν τον τόπο του την Ολυμπία και την ιστορία της…

    Το θέμα που ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα σχετικά με τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου η Μεσσηνία επελέγει αντί της Αρχαίας Ολυμπίας, η οποία αποτελεί σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα, μόνο τόπο επίσκεψης, τον ενέπνευσε να δημιουργήσει ένα έργο που απεικονίζει την πτώση των Ολυμπιακών Κύκλων.

    Ένα έργο - διαμαρτυρία απέναντι στην μεγάλη αυτή προσβολή που έγινε απέναντι στην Αρχαία Ολυμπία, την ιστορία και το ρόλο της στο Ολυμπιακό Κίνημα.

    Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Smili Workshop στην Αρχαία Ολυμπία που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια με τη σύζυγό του Κατερίνα Αηδόνη, δούλεψε για την υλοποίηση - αποτύπωση της αγανάκτησης που προκάλεσε και στον ίδιο, αυτή η απρέπεια.

    papalampros3

    “Η δική μου διαμαρτυρία, η δική μου οπτική αυτή τη στιγμή για το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι η κατάρρευση των Ολυμπιακών Κύκλων. Αυτό ήθελα να δείξω στο έργο μου. Για άλλη μια φορά συνειδητοποίησα ότι το οικονομικό συμφέρον είναι πάνα από όλα. Πάνω από τον πολιτισμό, πάνω από την ιστορία, πάνω από την ιδέα… Όταν αποκατασταθεί η τάξη, οι κύκλοι θα επανέλθουν στην αρχική τους θέση” ανέφερε σε δήλωσή του, σχολιάζοντας ότι κάθε διαμαρτυρία δεν συνεπάγεται με σύγκρουση, αλλά με διεκδίκηση.

    Papalampros 2

  • Ερευνητικό πρόγραμμα «ασπίδα» προστασίας σημαντικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή - Εντάχθηκε και η Αρχ. Ολυμπία
    Ερευνητικό πρόγραμμα «ασπίδα» προστασίας σημαντικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή - Εντάχθηκε και η Αρχ. Ολυμπία

    Καθώς τα έντονα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής μαστίζουν όλο τον κόσμο, η πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές και η προστασία της γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Tο υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αναπτύσσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων, την ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου προστασίας σημαντικών ελληνικών μνημείων ως το 2025.

    Πρόκειται για το έργο «Herisktage», το οποίο υλοποιεί εδώ και ένα χρόνο το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Δημόκριτου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας του Δημόκριτου και με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο έχει στο επίκεντρό του την ανάπτυξη μιας κεντρικής πλατφόρμας για τη συνεχή παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του μικροκλίματος σε επιλεγμένα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, την εκτίμηση της πιθανότητας και της έντασης φθοράς τους.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν επιλεγεί 30 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, όπου τοποθετείται ένα δίκτυο ασύρματων αισθητήρων, συλλέγοντας σε πραγματικό χρόνο δεδομένα μικροκλίματος της περιοχής των μνημείων, όπως θερμοκρασία, υγρασία, ποιότητα της ατμόσφαιρας, ταχύτητα και διεύθυνση του ανέμου. Οι αισθητήρες έχουν σχεδιαστεί από τον Δημόκριτο, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα τους. Στη συνέχεια, τα δεδομένα παρακολούθησης του μικροκλίματος στέλνονται σε μια κεντρική πλατφόρμα, η οποία ενσωματώνει σύγχρονα εργαλεία πρόβλεψης των καιρικών φαινομένων και της εξέλιξης των μηχανισμών φθοράς.

    Τα μνημεία επιλέγονται με κριτήριο αντιπροσωπευτικότητας ως προς την περιοχή στην οποία βρίσκονται, την κλιματική κατανομή τους (αστικό, παραθαλάσσιο, ορεινό, πεδινό κλπ), τα υλικά τους, την περίοδο κατασκευής τους (από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τα νεοκλασικά), και τον τύπο μνημείου (αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες, γέφυρες, οχυρωματικά τείχη, νεοκλασικά κτίρια). Για την εγκατάσταση αισθητήρων έχουν επιλεγεί ενδεικτικά, η Κνωσός, ο αρχαιολογικός χώρος Κεραμικού, ο αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, η αρχαία Κόρινθος, η αρχαία Ολυμπία και η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.

    Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί διάβρωσης που απειλούν και καταστρέφουν τα μνημεία, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ Γιάννης Καρατάσιος, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου και ερευνητής στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι η κρυστάλλωση των διαλυτών αλάτων και ο παγετός, δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες φθοράς των μνημείων στην Ελλάδα, καθώς και οι βροχοπτώσεις και η ατμοσφαιρική ρύπανση. «Πρόκειται για μηχανισμούς που αποδυναμώνουν τη μικροδομή και αυξάνουν την ευπάθεια και την τρωτότητα των υλικών κατασκευής των μνημείων και επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο από την κλιματική αλλαγή», επισημαίνει ο κ. Καρατάσιος, και προσθέτει: «Είναι σημαντικό όμως να σημειώσουμε ότι κλιματική αλλαγή σημαίνει αλλαγή στο μικροπεριβάλλον των μνημείων και αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για όλους τους τύπους μνημείων. Οπότε το ζητούμενο του προγράμματος είναι να δούμε σε ποια μνημεία θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στους μηχανισμούς φθοράς που ήδη γνωρίζουμε και αν αυτές θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο».

    Μία από τις κύριες δράσεις του προγράμματος Herisktage είναι η μελέτη των περιβαλλοντικών δεδομένων του παρελθόντος, με περίοδο αναφοράς την 25ετία 1980-2004, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Copernicus, προκειμένου να καταγραφεί ο ρυθμός διάβρωσης των μνημείων κατά την περίοδο αυτή. Τα δεδομένα αυτά έχουν μελετηθεί σε υψηλή χωρική ανάλυση κλίμακας 4Χ4 χιλιομέτρων γύρω από το μνημείο. Στη συνέχεια, θα μελετηθεί η επίπτωση αυτών των φαινομένων επάνω στα μνημεία, μέσα από τη συλλογή και ανάλυση δειγμάτων των μνημείων που θα ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος είναι, να δημιουργηθούν προγνωστικά μοντέλα με εργαλεία ανάλυσης πεπερασμένων στοιχείων για την εξέλιξη των μηχανισμών φθοράς στα διαφορετικά υλικά κατασκευής των μνημείων (φυσικοί λίθοι, κονιάματα, πλίνθοι, επιχρίσματα) και την πιθανή επιβάρυνση των μνημείων τα επόμενα χρόνια. Η σημασία της πρόγνωσης σε μηχανισμούς φθοράς, όπως η κρυστάλλωση των αλάτων και ο παγετός, όπου η κυκλική, σωρευτική δράση τους δεν είναι πάντα αντιληπτή, είναι τεράστια μακροσκοπικά, καθώς τα αποτελέσματα των παραπάνω μηχανισμών γίνονται αντιληπτά, όταν η φθορά έχει φτάσει σε προχωρημένο επίπεδο.

    «Θέλουμε να φτιάξουμε έναν χάρτη επικινδυνότητας για διαφορετικούς τύπους μνημείων σε όλη την Ελλάδα, με δεδομένες τις αλλαγές που περιμένουμε να υπάρξουν στο κλίμα και στο μικροπεριβάλλον των μνημείων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο κ. Καρατάσιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Με τη βοήθεια αυτού του χάρτη, το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να επιλέξει ποια μνημεία χρειάζονται κατά προτεραιότητα προληπτική ή επεμβατική συντήρηση και με ποιο τρόπο. Για παράδειγμα, μπορεί ο ιδανικός τρόπος για να προστατεύσεις ένα μνημείο, να είναι μια περιμετρική φύτευση χλωρίδας ώστε να επηρεάσεις τις συνθήκες υγρασίας για να μην έχεις κρυστάλλωση αλάτων ή να κάνεις μια κατεργασία στην επιφάνεια του μνημείου, ώστε να μην επηρεάζεται από την απόθεση των σωματιδιακών ρύπων».

    Καθώς το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη και αξιολόγηση καινοτόμων υλικών συντήρησης, η ερευνητική ομάδα μελετά και στο έργο αυτό έξυπνα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των μνημείων.

    Ήδη στο εργαστήριο δοκιμάζεται η αποτελεσματικότητα των βακτηρίων που υπάρχουν στο περιβάλλον ως μέσου προστασίας, τα οποία χρησιμοποιούνται διεθνώς σε τσιμεντένιες κατασκευές για την αυτοΐασή τους, αλλά και για τη στερέωση και προστασία αρχαιολογικών μνημείων. Στην επόμενη φάση, οι ίδιες δοκιμές θα γίνουν σε δείγματα από τα υπό μελέτη μνημεία.

    halite annual mapCredit: INRASTES Demokritos

    mirabilite annual mapCredit: INRASTES Demokritos

    Χάρτης με τον μέσο ετήσιο αριθμό ημερών (n) με ευνοϊκές συνθήκες για την κρυστάλλωση των διαλυτών αλάτων (αλίτη/halite ο ένας χάρτης και μιραβιλίτη/mirabilite ο δεύτερος) στο παρελθόν (1980-2004) και οι εκτιμώμενες διαφορές σε διαφορετικές μελλοντικές περιόδους (2025-2049 και 2075-2099), σύμφωνα με ένα αισιόδοξο (RCP 4.5) και ένα απαισιόδοξο (RCP 8.5) σενάριο για την εξέλιξη της συγκέντρωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. (εικόνες A: 1980-2004, B: 2025-2049 με RCP 4.5, C: 2075-2099 με RCP 4.5, D: 2025-2049 με RCP 8.5, E: 2075-2099 με RCP 9.5).

    Diagramma Herisktage
    Επισυνάπτονται δύο χάρτες, χάρτης με τον μέσο ετήσιο αριθμό ημερών (n) με ευνοϊκές συνθήκες για την κρυστάλλωση των διαλυτών αλάτων (αλίτη/halite ο ένας χάρτης και μιραβιλίτη/mirabilite ο δεύτερος) στο παρελθόν (1980-2004) και οι εκτιμώμενες διαφορές σε διαφορετικές μελλοντικές περιόδους (2025-2049 και 2075-2099), σύμφωνα με ένα αισιόδοξο (RCP 4.5) και ένα απαισιόδοξο (RCP 8.5) σενάριο για την εξέλιξη της συγκέντρωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. (εικόνες A: 1980-2004, B: 2025-2049 με RCP 4.5, C: 2075-2099 με RCP 4.5, D: 2025-2049 με RCP 8.5, E: 2075-2099 με RCP 9.5). Credit: INRASTES Demokritos

    DSCN2629Η φωτογραφία αποτυπώνει παράδειγμα σταδιακής απώλειας υλικού και αλλοίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών των δομικών λίθων σε αρχαιολογικό μνημείο, εξαιτίας των συνεχιζόμενων επί χρόνια κύκλων κρυστάλλωσης των διαλυτών αλάτων (Credit: I.Karatasios)

  • Νέα Σύμπραξη Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας: Εντείνεται η πίεση για το Πύργος - Τσακώνα
    Νέα Σύμπραξη Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας: Εντείνεται η πίεση για το Πύργος - Τσακώνα

    «Αρκετά με τα θύματα στον δρόμο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα! Απαιτούμε άμεσες ενέργειες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου» τονίζεται στην ανακοίνωση της Σύμπραξης Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας μετά το νέο θανατηφόρο ατύχημα στο συγκεκριμένο δρόμο.

    Αναλυτικά τονίζουν: «Η νέα τραγωδία στον δρόμο Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα, με ένα ακόμη τροχαίο που στοίχισε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί μία ακόμη ηχηρή απόδειξη ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο δρόμος αυτός έχει μετατραπεί σε καρμανιόλα, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων πολιτών, ενώ το κράτος στέκεται παρατηρητής. Ως Σύμπραξη Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας απαιτούμε άμεση δράση από την Πολιτεία και συγκεκριμένα από το υπουργείο Υποδομών. Δεν ανεχόμαστε άλλες κενές υποσχέσεις και αναβολές. Το έργο της κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου δεν είναι μόνο αναγκαίο, αλλά και επείγον. Πόσες ζωές πρέπει να χαθούν ακόμα για να καταλάβουν οι υπεύθυνοι την κρισιμότητα της κατάστασης; Η ανασφάλεια και ο φόβος των οδηγών που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή δεν μπορούν να παραμείνουν στο περιθώριο.

    Απαιτούμε την άμεση παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ώστε να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι διαδικασίες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα. Ο χρόνος πιέζει και οι ζωές δεν μπορούν να περιμένουν. Καλούμε τον πρωθυπουργό να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για την άμεση προώθηση του έργου, που έχει αναβληθεί επί δεκαετίες, ενώ οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα με τις ζωές τους. Σταματήστε την ολιγωρία και τη γραφειοκρατία. Η τοπική κοινωνία απαιτεί ασφάλεια στους δρόμους της.

    Η δημιουργία ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου δεν είναι πλέον απλά θέμα ανάπτυξης, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Η Ηλεία και η Μεσσηνία δεν μπορούν να παραμείνουν αιχμάλωτες ενός επικίνδυνου και ξεπερασμένου οδικού δικτύου. Η τραγική λίστα των θυμάτων αυξάνεται και οι κάτοικοι των περιοχών μας δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με τον φόβο κάθε φορά που βγαίνουν στο δρόμο.

    Ως Σύμπραξη Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας, καλούμε τους πολίτες, τους φορείς, τους βουλευτές, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να σταθούν στο πλευρό μας σε αυτόν τον αγώνα. Οφείλουμε όλοι μαζί να ασκήσουμε πίεση μέχρι να ακουστεί η φωνή μας και να δούμε τις απαραίτητες ενέργειες να λαμβάνουν χώρα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις. Το υπουργείο Υποδομών και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβουν δράση άμεσα!».

    Τη Σύμπραξη Συλλόγων Μεσσηνίας και Ηλείας αποτελούν οι: Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων, Εμπορικός Σύλλογος Ζαχάρως, Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Εμπορικός Σύλλογος Μεσσήνης, Εμπορικός Σύλλογος Φιλιατρών, Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας.

    Πηγή: Εleftheriaonline.gr

  • Αρχαία Ολυμπία: Σύμμαχος διεκδικήσεων των εκλογών της ΔΟΕ η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη
    Αρχαία Ολυμπία: Σύμμαχος διεκδικήσεων των εκλογών της ΔΟΕ η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

    Ισχυρά μηνύματα στην προβολή του έργου Eden

    Πολλαπλά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες στάλθηκαν από την Αρχαία Ολυμπία με την ευκαιρία προβολής του μουσικού έργου «Eden in Olympia». Το μήνυμα όμως που κυριάρχησε για άλλη μια φορά στις συναντήσεις και συνομιλίες, ήταν η σθεναρή διεκδίκηση της διεξαγωγής των Εκλογών για το νέο πρόεδρο της ΔΟΕ, την Άνοιξη του 2025, στην Αρχαία Ολυμπία. Μια διεκδίκηση που διαρκώς κερδίζει υποστηρικτές. Ανάμεσά τους και η κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, η οποία πριν την προβολή του έργου είχε μια εκτενή συζήτηση με τον κ. Παναγιωτόπουλο και δήλωσε αρωγός στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής προς αυτή την κατεύθυνση.

    «Είναι πλέον εμφανές και παγκόσμια αποδεκτό ότι η οικουμενική και ανθρωπιστική φλόγα που άναψε στον τόπο μας πριν από χιλιάδες χρόνια φωτίζει ακόμη και σήμερα την παγκόσμια κοινότητα». Μ ‘ αυτά τα λόγια καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Άρης Παναγιωτόπουλος την πρόεδρο του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και όλους τους παρευρισκόμενους στην προβολή του μουσικού έργου «Eden in Olympia» της παγκοσμίου φήμης τραγουδίστριας της όπερας Τζόυς ΝτιΝτονάτο.

    Πρώτη παγκόσμια δημόσια προβολή

    eden olumpia prov 3

    Η προβολή του έργου «Eden in Olympia» πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο αύλειο χώρο, μπροστά στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ολυμπίας, η κινηματογραφική μεταφορά της παράστασης επέστρεψε στον τόπο που γυρίστηκε, για την πρώτη παγκόσμια δημόσια προβολή της. Μέσα από το έργο αναδεικνύεται το μήνυμα δράσης για τη ζωή στον πλανήτη και ευαισθητοποιώντας το κοινό σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση. Η προβολή της ταινίας στην Αρχαία Ολυμπία δίνει τη σκυτάλη σε σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και σε διάφορα ακόμα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Το «Eden» που έχει συγκινήσει και ενεργοποιήσει το κοινό στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, είναι μια υπερβατική εμπειρία που μιλάει για την επείγουσα ανάγκη για την προστασία της φύσης. Συνδυάζει τη διαχρονική ομορφιά της μπαρόκ και της κλασικής μουσικής με ένα στοχευμένο κάλεσμα για δράση για την προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

    Η Ολυμπία φωτίζει την παγκόσμια κοινότητα

    eden olumpia prov 4

    Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του : «Νιώθω βαθιά συγκίνηση, τιμή αλλά και αισιοδοξία για τον τόπο μας την Αρχαία Ολυμπία. Είναι πλέον εμφανές και παγκόσμια αποδεκτό ότι η οικουμενική και ανθρωπιστική φλόγα που άναψε στον τόπο μας πριν από χιλιάδες χρόνια φωτίζει ακόμη και σήμερα την παγκόσμια κοινότητα. Η ταινία αυτή μας θυμίζει ότι σήμερα πρέπει, εκτός άλλων, να κινητοποιηθούμε για έναν σκοπό, να αγωνιστούμε και πάλι για μια μεγάλη κοινή υπόθεση που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση και διαφύλαξη του περιβάλλοντός μας. Είμαστε υπόχρεοι και υπόλογοι, τόσο στους προγόνους όσο και στους απογόνους μας, για τη διασφάλιση της εύθραυστης περιβαλλοντικής ισορροπίας». Αναφερόμενος, δε, στις επικείμενες εκλογές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τόνισε ότι «η θέση μας είναι καθαρή. Οι εκλογές αυτές, η φιλοξενία και η διοργάνωσή τους, πρέπει να γίνουν στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι η αυτονόητη, συμβολικά ισχυρή και λογικά συνεπής επιλογή που υπό κανονικές συνθήκες δεν απαιτεί περαιτέρω επιχειρηματολογία».

    eden olumpia prov 10

    Η Πρόεδρος του World Human Forum, κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς όλους όσοι συνεργάστηκαν για το αποτέλεσμα και δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου προς όλους όσους συνεργαστήκαμε, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας που μας φιλοξενεί, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που από την πρώτη στιγμή κατάλαβε τη δυναμική αυτής της ιδέας και της δυνατότητας να ταξιδέψει η ταινία Eden in Olympia σε όλο τον κόσμο. Βασικός μας στόχος είναι να στείλουμε το πιο ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης, σε όλο τον πλανήτη, ξεκινώντας από τον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είχαμε την τιμή και την τύχη, η σπουδαία σοπράνο, η Τζόυς ΝτιΝτονάτο, να εμπνευστεί αυτό το εξαιρετικό αφήγημα, μια ωδή στη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι “Θεοί” της Ολυμπίας ήταν με το μέρος μας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, προσφέροντας μας ιδανικές καιρικές συνθήκες. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε ήταν μοναδικές, και το ταξίδι αυτό ξεκινά από εδώ, ευαισθητοποιώντας το κοινό σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση».

    Δημιούργημα που αφυπνίζει τον κόσμο

    eden olumpia prov 2

    «Χάρη σε αυτή τη μοναδική παράσταση ταξιδεύουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αναδεικνύουμε τις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους και προβάλλουμε τον απαράμιλλης ομορφιάς αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πανανθρώπινες αξίες του Ολυμπισμού, ενισχυμένες με το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος, ενσαρκώνονται σε αυτό το εξαιρετικό δημιούργημα που αφυπνίζει τον κόσμο. Ως Περιφέρεια έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε την ολυμπιακή γη, η οποία αξίζει τον σεβασμό όλων μας. Αλλά και ως άνθρωποι οφείλουμε να αφυπνιστούμε και να δράσουμε για την προστασία του πλανήτη μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κ. Παναγιώτης Μπράμος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των εκλογών της ΔΟΕ, επισημαίνοντας ότι «είναι λυπηρό να βλέπουμε αποφάσεις που ισοδυναμούν με απαξίωση, υποτίμηση και έλλειψη σεβασμού προς τον τόπο που, το 1896, ο Κωστής Παλαμάς αποκάλεσε “αγνό πατέρα του Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού”».

    eden olumpia prov 7

    «Η ταινία αυτή επισημαίνει την ανάγκη της επείγουσας προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος και θα το πετύχει, αφού συνδυάζει με ένα μοναδικό τρόπο τη διαχρονική ομορφιά της κλασικής μουσικής με το απέραντο κάλος του αρχαιολογικού τόπου της Αρχαίας Ολυμπίας. Ευχαριστώ από καρδιάς για την υποδειγματική συνεργασία με την κα Μητσοτάκη, τους συντελεστές της ταινίας, καθώς και World Human Forum. Το αποτέλεσμα δικαιώνει όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε. Η ταινία, πιο επίκαιρη από ποτέ, μας καλεί όλους να σεβαστούμε τη γη μας και να δράσουμε για την προστασία του πλανήτη μας», επισήμανε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κα Ερωφίλη Κόλλια.

    Παρόντες, εκτός των ανωτέρω, ήταν η Βουλευτής Ηλείας, κα Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθηνά Ηλιοπούλου, Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, Γιώργος Κρέζος και Κώστας Σοφιανός, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Πέτρος Γκούβας και Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, ο Γραμματέας του Δ.Σ., κ. Κώστας Τζούβαλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος με την Αντιπολίτευση, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου, Δρ. Παναγιώτης Λάττας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Νίκος Αργυρόπουλος, ο Υποδιοικητής Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιάννης Πετρόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Δεββές.

    Σημειώνεται ότι πριν την προβολή, η κα Μητσοτάκη συναντήθηκε με τον κ. Παναγιωτόπουλο στο Δημαρχείο, όπου, μέσα σε κλίμα ζεστό και φιλικό, έθεσαν στόχους για νέες συνεργασίες και δράσεις, ενώ την επόμενη ημέρα, επισκέφθηκαν μαζί το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου τους ξενάγησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Ερωφίλη Κόλλια.

    eden olumpia prov 6

    eden olumpia prov 11

    eden olumpia prov 12

    eden olumpia prov 9

    eden olumpia prov 14

    eden olumpia prov 13

  • Αρχ. Ολυμπία: Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης Νοτίων Θερμών
    Αρχ. Ολυμπία: Εγκρίθηκε από το ΥΠΠΟ η αρχιτεκτονική μελέτη ανάδειξης και αποκατάστασης Νοτίων Θερμών

    Με τις επισημάνσεις που έθεσε η ΕΦΑ Ηλείας

    Στην έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης Αποκατάστασης και Ανάδειξης των Νοτίων Θερμών Ολυμπίας προχώρησε χθες η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η μελέτη εκπονήθηκε τον Νοέμβριο του 2023 από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Λεωνίδα Λεοντάρη.

    Η έγκριση δόθηκε, λαμβάνοντας υπόψη και τις επισημάνσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, με τους εξής όρους:

    -Τα φρεάτια αποστράγγισης των όμβριων υδάτων στους διάφορους χώρους να έχουν τις ίδιες διατάσεις σε όλο τους το ύψος (χωρίς να στενεύουν στο ανώτερο μέρος) προκειμένου να εξασφαλίζεται η ταχύτερη κατείσδυση των υδάτων.
    - Για την κάλυψη και προστασία των διατηρούμενων καταλοίπων δαπέδων, να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη, με την ΥΠΠΟ/172338/19.04.2024 (ΑΔΑ: 9ΧΙΣ46ΝΚΟΤ-8ΧΩ) Απόφαση “Μελέτη Συντήρησης Δαπέδων Νοτίων Θερμών Ολυμπίας”.
    - Ως προς την ανάδειξη του περιστυλίου του αύλειου χώρου, να εφαρμοστεί η εγκεκριμένη από την προμελέτη πρόταση (εναλλακτική πρόταση Α).
    - Να μην διαφοροποιηθούν χρωματικά οι επιστρώσεις των δαπέδων των διαφόρων χώρων, αλλά η δήλωση των επιμέρους χώρων και η διάκρισή τους σε υπαίθριους και ημιυπαίθριους να επιτευχθεί μέσω διαφοροποίησης στην κοκκομετρία του υλικού επίχωσης.
    -Οι τελικές στάθμες επίχωσης των υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων να προσδιοριστούν κατά τη διάρκεια του έργου από τους επιβλέποντες μηχανικούς της ΕΦΑ Ηλείας, λαμβάνοντας υπόψη τα σωζόμενα τεκμήρια σχετικά με τις αυθεντικές στάθμες και την διαμόρφωση των κατάλληλων ρύσεων για την απορροή των όμβριων υδάτων.
    - Όπου τυχόν απαιτηθούν μικρές προσαρμογές του προτεινόμενου συστήματος αποστράγγισης βάση των τελικών σταθμών επίχωσης των δαπέδων, αυτές να γίνουν με την καθοδήγηση της επίβλεψης εκ μέρους της ΕΦΑ Ηλείας.
    - Αν από τις τελικές υψομετρικές διαφορές στα δάπεδα προκύψει η ανάγκη κατασκευής ραμπών για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην αυλή και στο κτίριο του Λουτρού, να κατασκευαστούν ράμπες αντίστοιχης μορφολογίας με αυτές που θα εγκριθούν και για τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο. Οι σχετικές προτάσεις να κατατεθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΠΠΟ.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο