Με στόχο την θωράκιση των παρθένων εκτάσεων που για περίπου 80 χρόνια δεν έχουν καεί αλλά και την δημιουργία των συνθηκών για την έγκαιρη παρέμβαση και αποφυγή της εξέλιξης και επέκτασης μιας δασικής πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι και τον ποταμό Ερύμανθο, το Δασαρχείο Πύργου στο πλαίσιο του προγράμματος ANTINERO 2 πραγματοποιεί μια σειρά εργασιών προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι περιοχές στις οποίες θα υπάρξουν παρεμβάσεις είναι η Κάμενα, το Λούβρο, η Μουριά, το Βασιλάκι, και τα Άσπρα Σπίτια.
Ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας εβρισκόμενος στον χώρο των εργασιών ανέφερε επίσης ότι στόχος του δασαρχείου είναι να συνεχιστούν ανάλογα έργα και την επόμενη χρονιά, για τα οποία ήδη έχουν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες με στόχο την ένταξη και σε νέο πρόγραμμα.
«Βρισκόμαστε στο χώρο που γίνεται το ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ANTINERO 2 και αφορά τον καθαρισμό 2.000 στρεμμάτων υπορόφου βλάστησης χαλεπίου Πεύκης και ατομικοποίηση της χαλεπίου Πεύκης σε ύψος τουλάχιστον 3 m και δημιουργία στεγασμένων αντιπυρικών λωρίδων. Οι υπάρχουσες αντιπυρικές λωρίδες διαπλατύνονται, στη φάση που είμαστε απομακρύνεται η φυσική βιομάζα και αυτή με ειδικό μηχάνημα θρυμματίζεται έτσι ώστε να μπορέσει μια ζώνη των 10 m να γίνει 30 m προκειμένου να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρος άμυνας απέναντι στην ανάπτυξη μιας δασικής πυρκαγιάς» ανέφερε ο κ. Λάττας ο οποίος σημείωσε επίσης πως το επόμενο στάδιο θα είναι η συντήρηση του οδικού δικτύου όπου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα γίνει μετά τα μέσα Απριλίου, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις.
«… προκειμένου να έχουμε ένα δίκτυο, αντιπυρικών λωρίδων, αντιπυρικών δρόμων τουλάχιστον 30 με 40 m ικανό να μπορέσει να διαχειριστεί την ανάπτυξη μιας πυρκαγιάς
Νομίζω ότι πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, αυτή τη στιγμή έχουμε πέντε συνεργεία των 20 ατόμων, τώρα είναι 95 άτομα που εργάζονται, υπάρχουν βαριά μηχανήματα τα οποία θρυμματίζουν το υλικό που διασπείρετε στο χώρο του δάσος και πιστεύουμε ότι είναι ένα έργο το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιπυρική θωράκιση της περιοχής μας. Επειδή είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ήδη έχουμε υποβάλλει και δεύτερο πρόγραμμα προκειμένου την επόμενη χρονιά να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτά τα έργα γιατί το κομμάτι από την Αρχαία Ολυμπία και μέχρι τον Ερύμανθο ποταμό είναι ένα κομμάτι το οποίο δεν έχει καεί τα τελευταία 50 με 70 χρόνια.
Ευελπιστούμε να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε αυτό για να έχουμε ένα δίκτυο αντιμετώπισης μίας πυρκαγιάς που να έχει την μικρότερη δυνατή ζημιά».
Παράλληλα ο Δασάρχης Πύργου απηύθυνε θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε δεν αρκούν μόνο τα έργα από την πλευρά της πολιτείας αλλά είναι απαραίτητη και η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς για την αποφυγή μιας δασικής πυρκαγιάς.
«Αυτό που θα ήθελα όμως να επισημάνω είναι ότι όσα έργα να κάνει το κράτος και όσα χρήματα και να δαπανήσει γιατί το κόστος της χρηματοδότησης είναι 1.900.000 €, αν οι κάτοικοι που ζουν εδώ δεν αφυπνιστούν και δεν καταλάβουν το μέγεθος της ευθύνης που έχουν, ότι η ευθύνη δηλαδή είναι ατομική, τότε δεν θα κάνουμε τίποτα. Όσες δυνάμεις για να έρθουν από την πυροσβεστική υπηρεσία και τον Δήμο, αν οι κάτοικοι εδώ δεν έχουν καθαρά τα λιοστάσια τους, τα αμπέλια τους και δεν είναι οι ίδιοι προσεκτικοί δεν κάνουμε τίποτα…
Πιστεύω ότι κάνουμε μία καλή δουλειά, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε τέτοιο μέγεθος, είχαμε κάνει και το 2004 στην Αρχαία Ολυμπία αλλά σε τέτοια έκταση γίνεται πρώτη φορά. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτά, στο έργο αυτό προβλέπεται και στο δάσος της Φολόης να μπούμε στην μαύρη Πεύκη να την απομακρύνουμε και να την αραιώσουμε έτσι ώστε και εκεί να βοηθήσουμε προκειμένου μία πυρκαγιά σε μαύρη Πεύκη να μην έχει προβλήματα επέκτασης» τόνισε ο κ. Λάττας.