Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 04:10

Σιδηρόδρομος στην Ηλεία: "Εξαφανίστηκαν" βαγόνια, ξηλώθηκαν ράγες, εγκαταλείφθηκαν σταθμοί... (photos & video)

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η απαξίωση των ελληνικών σιδηροδρόμων ήρθε στο φως με τον πιο τραγικό τρόπο. Την ανείπωτη τραγωδία με τους 56 νεκρούς στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. η πλειοψηφία του ελληνικού λαού μίλησε για έγκλημα… Ένα έγκλημα διαρκές. Το μεγαλύτερο τίμημα ήταν η απώλεια αυτών των ανθρώπων, νέων στην πλειοψηφία. Αλλά και η εγκατάλειψη των υποδομών και του τροχαίου υλικού δείχνει πως εδώ και δεκαετίες κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν καταστάσεις για να αποτελειώσουν τον σιδηρόδρομο στην Ελλάδα.

Η Ηλεία είναι ένας από τους νομούς της Ελλάδας όπου η σιδηροδρομική ιστορία χάνεται. Η δεύτερη γραμμή της χώρας λειτούργησε στα τέλη του 1800 από τον Πύργο στο Κατάκολο για το εμπόριο της σταφίδας.

Σήμερα αφανίζονται από την εγκατάλειψη ιστορικά κτίρια του σιδηροδρόμου, που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό ρόλο στο παρών και το μέλλον.

Το δίκτυο πλην της τουριστικής γραμμής Κατάκολο - Πύργος - Ολυμπία, “... διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη”. Μεγάλους ή και μικρότερους σταθμούς, όπως η Αμαλιάδα, η Ζαχάρω, τα Λεχαινά να έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ο Πύργος μόλις πρόσφατα ανακαινίστηκε με σημαντικές παρεμβάσεις, ενώ η Ολυμπία “σώζεται” λόγω του ονόματος της.

Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις απαξίωσης του σιδηροδρόμου, είναι αυτή στην περιοχή του Βαρθολομιού. Εκεί που πριν από χρόνια ο ΟΣΕ είχε μεταφέρει αρκετά βαγόνια για αποθήκευση στην τοπική γραμμή που ήδη είχε εγκαταλειφθεί.

Πολλά από τα όσα έχουν συμβεί εκεί είναι ήδη γνωστά άλλα όχι…

Βαγόνια που εξαφανίστηκαν, συρμοί που κάηκαν, σπάνιες ατμομηχανές που ρημάζουν χωρίς καμία συντήρηση και προστασία, γραμμές που ξηλώθηκαν από διάφορους, μια εικόνα τραγική…

Οι πολίτες που μιλήσαμε στη διάρκεια του ρεπορτάζ κάνουν λόγο για ένα έγκλημα άλλο που έχει να κάνει με τα χρήματα του ελληνικού λαού που χάθηκαν στις ράγες.

Δεν έχουν ευθύνες οι διοικήσεις του ΟΣΕ τα τελευταία 30 χρόνια, που χάθηκε τόσο υλικό, που δεν προστατεύτηκε η περιουσία του οργανισμού;

Στο σύντομο οδοιπορικό μας σε Βαρθολομιό, Πύργο και Αμαλιάδα αποτυπώνεται αρκετά αυτή τη απαξίωση του σιδηρόδρομου στην Ηλεία. Εικόνες που όμοιες της θα βρούμε παντού στην Ελλάδα…

Δείτε το video:

Δείτε φωτογραφίες:

treno ileia 2

treno ileia 3

treno ileia 4

treno ileia 5

treno ileia 6

treno ileia 7

treno ileia 8

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 05:01

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Σβηστά φωτοσήματα, ανεβασμένα δίφρακτα και το τρένο... περνά
    Πύργος: Σβηστά φωτοσήματα, ανεβασμένα δίφρακτα και το τρένο... περνά

    Πολύς λόγος έχει γίνει μετά την τραγωδία στα Τέμπη για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για τη βελτίωση της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας, αλλά και την αναποτελεσματικότητα αυτών.

    Σχεδόν καθημερινά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται από απλά ζητήματα σε ισόπεδες διαβάσεις όπου είτε οι οδηγοί, αγνοούν τα ηχοφωτεινά σήματα είτε παραβιάζουν τα δίφρακτα, είτε περιπτώσεις που δεν λειτουργούν τα παραπάνω μέτρα ασφαλείας.

    Αυτό συνέβη και το πρωί της Δευτέρας στις εννέα σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του Πύργου, στην οδό Κοκκίνου, όπου ούτε τα δίφρακτα “κατέβηκαν” ούτε τα ηχοφωτεινά σήματα λειτούργησαν.

    Ευτυχώς που το τρένο στο συγκεκριμένο σημείο περνά με πολύ χαμηλή ταχύτητα και οι οδηγοί πειθάρχησαν στα σήματα που έκανε ο μηχανοδηγός με κόρνα, σταματώντας ουσιαστικά το τρένο, για να περάσει στη συνέχεια με ασφάλεια για όλους…

    Και ας μην ξεχνάμε πως δεν έχει περάσει πολύς καιρός που τοποθετήθηκαν νέα συστήματα ασφάλειας στις ισόπεδες διαβάσεις με τα προβλήματα να είναι πολλά και συχνά.

    Νεότερη ενημέρωση

    Σε βλάβη λόγω της κακοκαιρίας του περασμένου Σαββάτου αποδίδεται η μη λειτουργία φωτοσημάτων και δίφρακτων στην ισόπεδη διάβαση της οδού Κοκκίνου. Η ρύθμιση της κυκλοφορίας γίνεται με υπάλληλο φύλαξης.

    treno pirgos 2

  • Νέα Αριστερά: Εκτός ελέγχου η διάλυση του σιδηροδρομικού δικτύου
    Νέα Αριστερά: Εκτός ελέγχου η διάλυση του σιδηροδρομικού δικτύου

    «Δεν είναι μόνο επικίνδυνοι στην κυβέρνηση, αλλά μας δουλεύουν κι από πάνω κανονικά», σχολιάζει η Νέα Αριστερά

    «Το σιδηροδρομικό δίκτυο πλέον στη χώρα βρίσκεται εκτός ελέγχου σε κάθε επίπεδο», υποστηρίζει η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωσή της με αφορμή το περιστατικό σε συρμό στη Νερατζιώτισσα.

    «Είχαμε πρώτα τα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς και ακολούθησαν σειρά άλλων ατυχημάτων μέχρι το παρ’ ολίγο ατύχημα στον προαστιακό στους Αγίους Αναργύρους πριν από μόλις δέκα ημέρες. Ο εφιάλτης των τρένων όμως δεν σταμάτησε εκεί. Σήμερα φάνηκε ότι ο έλεγχος έχει πλήρως χαθεί, καθώς πήρε φωτιά ακόμα και συρμός του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Εκατοντάδες επιβάτες κινδύνεψαν πλησίον του σταθμού της Νερατζιώτισσας και για να γλιτώσουν έφτασαν στο σημείο να πηδάνε από τα παράθυρα του τρένου», αναφέρει.

    Η Νέα Αριστερά προσθέτει ότι «την ίδια ώρα η επιλογή Μητσοτάκη, ο κ. Τζιτζικώστας, αναλαμβάνει επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκαλώντας ερωτήματα και αγανάκτηση», σχολιάζοντας ότι «δεν είναι μόνο επικίνδυνοι στην κυβέρνηση, αλλά μας δουλεύουν κι από πάνω κανονικά».

    Σημειώνει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να συγκληθεί η επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την ακρόαση του κ. Τζιτζικώστα όπως ζήτησαν τη Δευτέρα με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου και η Πέτη Πέρκα από τη Νέα Αριστερά».

    Καταληκτικά σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση μπορεί να παίζει με τις ζωές των πολιτών, όμως η Βουλή δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια και να μην καλεί τον επόμενο αρμόδιο Επίτροπο προκειμένου να εξετάσει την καταλληλόλητα και τις προθέσεις του».

    Πηγή: In.gr
  • ΕΡΓΟΣΕ: Νέα έργα ύψους 1 δισ. ευρώ στη Β. Ελλάδα - Το 2026 θα φτάσει το τρένο στο Ρίο
    ΕΡΓΟΣΕ: Νέα έργα ύψους 1 δισ. ευρώ στη Β. Ελλάδα - Το 2026 θα φτάσει το τρένο στο Ρίο

    Τρία κομβικής σημασίας σιδηροδρομικά projects που θα αλλάξουν τον χάρτη των μεταφορών στη Βόρεια Ελλάδα εισέρχονται σε τροχιά υλοποίησης από την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ με ταχείς ρυθμούς προχωρούν και τα εν εξελίξει έργα στο δίκτυο της Ελλάδας, με τα οποία αναβαθμίζονται 370 χλμ. γραμμών.

    Το action plan της ΕΡΓΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα την υλοποίηση μιας σειράς έργων εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία σταδιακά θα αρχίσουν να μπαίνουν σε φάση κατασκευής.

    Βάσει του σχεδιασμού της ΕΡΓΟΣΕ, τα έργα αυτά θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εκμεταλλευθεί τους ευρωπαϊκούς σιδηροδρομικούς άξονες, οι οποίοι συνιστούν μεγάλη ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα. Ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα, ως συνδετικός κρίκος με Ασία, Βαλκάνια και Ευρώπη, αλλά και χάρη στα λιμάνια της, έχει όλες τις δυνατότητες να καταστεί hub μεταφορών τα επόμενα χρόνια.

    Το πρώτο κομβικό έργο αφορά την κατασκευή νέας γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη - Τοξότες. Μόλις προ ημερών αποσφραγίστηκαν οι προσφορές και ο μειοδοτικός διαγωνισμός βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του.

    Το έργο αυτό με προϋπολογισμό 192,3 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη(CEF) 2021-2027». Θα κατασκευαστούν υποδομή, επιδομή, σταθμοί και στάσεις για τη νέα γραμμή Ν. Καρβάλη - Τοξότες, μήκους 32 χλμ. περίπου, καθώς και γραμμή από Ν. Καρβάλη προς τον νέο εμπορευματικό λιμένα Καβάλας, μήκους περίπου 5,3 χλμ.

    Επιτυγχάνεται δηλαδή η πολύ σημαντική σύνδεση του νέου εμπορευματικού λιμένα Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, με τα στρατηγικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται.

    Παράλληλα όμως η σιδηροδρομική αυτή σύνδεση θεωρείται καίριας σημασίας για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, καθώς:

    • Συνεισφέρει στην ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού διαδρόμου ΒΒΑ (Baltic, Black, Aegean Seas)
    • Εντάσσεται στην ευρωπαϊκή γεωγραφική ομπρέλα του project «Three Seas Initiative (Baltic-Black-Adriatic)».

    Χρειάστηκε πάντως να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια για να καταφέρει η ΕΡΓΟΣΕ να φτάσει στη δημοπράτηση του. Η κατασκευή της νέας αυτής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη - Τοξότες, αρχικά περιλαμβανόταν στο ευρύτερο έργο Θεσσαλονίκη - Τοξότες που δημοπρατείται με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου. Λόγω όμως δυσκολιών που έχουν να κάνουν με την επίλυση τεχνικών θεμάτων στο τμήμα νέας χάραξης της γραμμής από Θεσσαλονίκη έως Νέα Καρβάλη, η διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, υπό τον Χρήστο Παληό, επικέντρωσε τις προσπάθειες της για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του έργου στο τμήμα Ν. Καρβάλη - Τοξότες.

    Το δεύτερο σιδηροδρομικό έργο αφορά την αναβάθμιση της γραμμής Αλεξανδρούπολη - Ορμένιο, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ , ένα έργο που δημοπρατεί η ΕΡΓΟΣΕ με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου.

    Εντός του 2025, προγραμματίζεται η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη αναδόχου.

    Τον περασμένο Ιούλιο επετεύχθη η έγκριση χρηματοδότησης από το CEF 2021-2027, ποσού 219,6 εκατ. ευρώ, για τμήμα του έργου και σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόσκληση που θα ανοίξει από την ΕΕ εντός των επόμενων ημερών θα εξασφαλιστεί και το υπόλοιπο ποσό.

    Η στρατηγική αξία αυτού του έργου είναι μεγάλη, καθώς με την ολοκλήρωσή του, θα βελτιωθούν οι διασυνοριακές συνδέσεις µε τη Βουλγαρία στο Ορµένιο και την Τουρκία στο Πύθιο.

    Ταυτόχρονα όμως θα ενισχύσει την εμπορευματική και επιβατική κίνηση προς την Ανατολική Ευρώπη, διασυνδέοντας τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδας με το λιμάνι του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα και τα λιμάνια στον Δούναβη.

    Επιπλέον, ο συγκεκριμένος σιδηρόδρομος θα μπορεί να λειτουργεί και ως γραμμή προαστιακής εξυπηρέτησης των περιοχών κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

    Πέραν των διασυνοριακών και διαπεριφερειακών σιδηροδρομικών έργων, η ΕΡΓΟΣΕ επισπεύδει την ανάπτυξη του δικτύου του Δυτικού Προαστιακού Σιδηρόδρομου της Θεσσαλονίκης και τη σιδηροδρομική σύνδεση του 6ου προβλήτα λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Εντός του 2025 προγραμματίζεται η υποβολή προσφορών για το έργο. Με προϋπολογισμό 53,4 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 (επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ), το έργο περιλαμβάνει:

    • την κατασκευή μιας μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας μήκους 1 χλμ. που αντικαθιστά τη σημερινή ισόπεδη σύνδεση του λιμένα από την Πύλη 11
    • την ανάπτυξη δικτύου προαστιακού σιδηροδρόμου στη Δυτική Θεσσαλονίκη με 7 νέες σιδηροδρομικές στάσεις.

    Εκτός από τις νέες επεκτάσεις του σιδηροδρομικού δικτύου, η ΕΡΓΟΣΕ «τρέχει» μια σειρά έργων στον εθνικό σιδηροδρομικό άξονα, από την Πάτρα μέχρι τον Προμαχώνα και την Ειδομένη.

    Πρόκειται για συμβασιοποιημένα έργα ύψους 438,5 εκατ. ευρώ, με τα οποία αναβαθμίζονται 370 χλμ. γραμμών σε σύνολο 920 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου.

    Θεσσαλονίκη - Ειδομένη: Ανοίγει ο δρόμος για διεθνή επιβατικά δρομολόγια

    Κανονικά προχωρούν οι εργασίες εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, μια από τις πιο σημαντικές διασυνοριακές συνδέσεις προς τις βαλκανικές χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου από την ΕΡΓΟΣΕ, η οποία εκτιμάται στις αρχές του 2026, αναβαθμίζεται η υφιστάμενη σήμερα ηλεκτροκινούμενη σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί στη Βόρεια Μακεδονία και από κει στην Κεντρική Ευρώπη, ανοίγοντας και πάλι τον δρόμο για διεθνή επιβατικά δρομολόγια.

    Ταυτόχρονα όμως, ο εκσυγχρονισμός του άξονα Θεσσαλονίκη - Ειδομένη θα βελτιώσει τις εμπορευματικές μεταφορές προς το εξωτερικό, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της διακίνησης containers μέσω σιδηροδρόμου προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Πρόκειται για μια γραμμή βαρύνουσας σημασίας για τη χώρα, καθώς ως διασυνοριακό τμήμα του βασικού δικτύου ΔΕΔ-Μ (Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών που συνδέει τις περιφέρειες εντός της Ε.Ε. και εξασφαλίζει τις πολυτροπικές επιβατικές και εμπορικές μετακινήσεις) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μεταφορά μερίδιου των μεταφορών από τους οδικούς στους σιδηροδρομικούς άξονες.

    ΣΣ Αθηνών: Ολοκληρώνεται η αναμόρφωση του κεντρικού σταθμού της πρωτεύουσας

    Ομαλά εξελίσσονται τα έργα αναβάθμισης του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών. Επιλύθηκαν ζητήματα με αδειοδοτικές διαδικασίες και οι εργασίες κατασκευής του έργου προχωρούν κανονικά.

    Η Β΄ φάση ανάπτυξης του ΣΣ Αθηνών, προϋπολογισμού μελέτης 42,1 εκατ. ευρώ, προβλέπει την αναπροσαρμογή της γραμμολογίας, ανακατασκευή των λειτουργικών του στοιχείων (αποβάθρες, διαβάσεις πεζών κλπ.), εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και παράλληλη κατασκευή των απαραίτητων υποδομών (θεμελιώσεις) για τα κτιριακά έργα που θα ολοκληρωθούν μελλοντικά.

    Πρόκειται για ένα έργο που ολοκληρώνει την αναμόρφωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας και την υπόγεια διασύνδεση με το Μετρό.

    Υπογειοποίηση στα Σεπόλια: Επιλύονται τα τεχνικά προβλήματα

    Η υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια, είναι μία εργολαβία που ξεκίνησε το 2018. Η ΕΡΓΟΣΕ αντιμετώπισε μια σειρά σημαντικών τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονταν με τα εδάφη της περιοχής σε συνδυασμό με τον αστικό ιστό. Τα ζητήματα αυτά επιλύονται και οι εργασίες προχωρούν. Το έργο αφορά στην κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου, συνολικού μήκους 2,36 χλμ., εκ των οποίων τα 1,5 χλμ. θα είναι πλήρως υπογειοποιημένα.

    Σιδηροδρομική σύνδεση με Πάτρα: Το 2026 θα φτάσει το τρένο στο Ρίο

    Χωρίς καθυστερήσεις προχωρά το έργο εγκατάστασης συστημάτων ηλεκτροκίνησης στην νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων, που ενώνει το Κιάτο με τη Ροδοδάφνη.

    Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή έχει μήκος 70,6 χιλιόμετρα. Στο έργο περιλαμβάνονται τηλεπικοινωνιακά συστήματα πληροφόρησης επιβατών, σύστημα ανακοινώσεων, κλήσεων ανάγκης και ενδοεπικοινωνία.

    Το έτερο έργο Ροδοδάφνη - Ρίο προβλέπει την κατασκευή διπλής σιδηροδρομικής γραμμής και εγκατάσταση σύγχρονων σιδηροδρομικών συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης με ETCS. Μετά την απόφαση που έλαβε η ΕΡΓΟΣΕ για την οριστική διακοπή της εργολαβίας στο τμήμα Ψαθόπυργος - Ρίο λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης των έργων υποδομής, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει σύντομα και στο τμήμα αυτό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας έως το 2026 ο σιδηρόδρομος θα έχει φτάσει στο Ρίο.

    Χρήστος Παληός: Έργα ζωτικής σημασίας που αλλάζουν το τοπίο των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών στη χώρα μας

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ Χρήστος Παληός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε ότι «με την ολοκλήρωσή των έργων αυτών, επιτυγχάνουμε τον στόχο της αναβάθμισης και επέκτασης του κύριου σιδηροδρομικού δικτύου με κύρια χαρακτηριστικά, τη βελτίωση της ασφάλειας, την αύξηση αξιοπιστίας του σιδηροδρόμου και την προσέλκυση μεγαλύτερου μεταφορικού έργου.

    Πρόκειται για έργα ζωτικής σημασίας που αλλάζουν το τοπίο των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών στη χώρα μας και προσφέρουν την απαιτούμενη αναπτυξιακή ώθηση τόσο στην οικονομία όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

    Ο σχεδιασμός της ΕΡΓΟΣΕ εξελίσσεται βάσει προγραμματισμού για τα νέα έργα.

    Ο μειοδοτικός διαγωνισμός για το πρώτο από τα τρία έργα της Β. Ελλάδας, ολοκληρώνεται πολύ σύντομα και η διασύνδεση του εμπορευματικού λιμένα Καβάλας με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, που αποτελεί το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο της τελευταίας δεκαετίας, εισέρχεται σε φάση κατασκευής».

    Πηγή: cnn.gr

  • Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο
    Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο

    Ο άντρας κρίθηκε ένοχος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση - Το περιστατικό σημειώθηκε σε δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη

    Συνολική ποινή φυλάκισης έξι μηνών επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον 64χρονο επιβάτη αμαξοστοιχίας που καταγγέλθηκε ότι βιντεοσκοπούσε με το κινητό του τηλέφωνο μία 18χρονη συνεπιβάτιδά του.
    Ο άντρας κρίθηκε ένοχος για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει την ποινή του επί τριετία.
    Σύμφωνα με την καταγγελία, το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του δρομολογίου Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Ο 64χρονος, υπήκοος Πακιστάν, τραβούσε βίντεο με το κινητό του τηλέφωνο την 18χρονη (ημεδαπή), ενώ την κοπέλα ενημέρωσε άλλη επιβάτιδα του τρένου που αντιλήφθηκε την βιντεοσκόπηση.

    Η κοπέλα απευθύνθηκε στον ελεγκτή της αμαξοστοιχίας, από τον οποίο ζήτησε να ελέγξει το κινητό τηλέφωνο του 64χρονου. Σύμφωνα με τη δικογραφία, εντοπίστηκαν τελικά περίπου οκτώ βίντεο, που τράβηξε ο κατηγορούμενος, τα οποία εστίαζαν στο στήθος και στο πρόσωπο της 18χρονης. Ο 64χρονος φαίνεται ότι τα είχε μεταφέρει στον «κάδο απορριμμάτων» του κινητού του, προφανώς όταν κατάλαβε ότι έγινε αντιληπτός.
    Στην απολογία του ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι τραβούσε βίντεο τη διαδρομή και το τοπίο και όχι την καταγγέλλουσα.
  • Πράγα: Αμαξοστοιχία παραβίασε «κόκκινο» και προσέκρουσε σε ακινητοποιημένο τρένο - Τουλάχιστον 35 τραυματίες
    Πράγα: Αμαξοστοιχία παραβίασε «κόκκινο» και προσέκρουσε σε ακινητοποιημένο τρένο - Τουλάχιστον 35 τραυματίες

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας μηχανοδηγός βρέθηκε θετικός σε αλκοτέστ

    Τουλάχιστον 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι ελαφρά, όταν δύο επιβατικές αμαξοστοιχίες συγκρούστηκαν το πρωί της Τετάρτης (18/9) στην Πράγα.
    «Αμαξοστοιχία παραβίασε κόκκινο σηματοδότη και προσέκρουσε σε ακινητοποιημένο τρένο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντούσαν Γκαβέντα, εκπρόσωπος της εταιρείας σιδηροδρομικών υποδομών Správa železnic.
    Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην Πράγα ανέφεραν ότι προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε 35 τραυματίες, υπογραμμίζοντας πως «δεν κινδύνευσε η ζωή κανενός». Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τραυματισμοί αφορούσαν «μώλωπες και εκδορές», ενώ καταγράφηκαν επίσης ορισμένα κατάγματα.
    Η πυροσβεστική υπηρεσία της τσεχικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε περίπου 200 ανθρώπους από το σημείο του ατυχήματος.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας μηχανοδηγός βρέθηκε θετικός σε αλκοτέστ και υποβάλλεται σε αιματολογικές εξετάσεις. Ο εθνικός οργανισμός σιδηροδρόμων (České dráhy / ČD) επιβεβαίωσε πως ο μηχανοδηγός βρέθηκε θετικός σε αλκοτέστ, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον ευθύνεται για το ατύχημα.

    Τη δεύτερη αμαξοστοιχία διαχειρίζεται η εταιρεία KŽC, όπως αναφέρει το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ČTK).

    Τα σιδηροδρομικά ατυχήματα δεν είναι ασυνήθιστα στην Τσεχία των 10,9 εκατομμυρίων κατοίκων. Τον περασμένο Ιούνιο, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με συρμό μεταφοράς εμπορευμάτων στην πόλη Παρντουμπίτσε.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Λιβαδειά: Παρέμβαση εισαγγελέα για το τρένο που έσερνε γυναίκα που είχε πιαστεί στις πόρτες - Το χρονικό
    Λιβαδειά: Παρέμβαση εισαγγελέα για το τρένο που έσερνε γυναίκα που είχε πιαστεί στις πόρτες - Το χρονικό

    Η αμαξοστοιχία ξεκίνησε και η γυναίκα για αρκετά μέτρα σέρνονταν στο τσιμεντένιο διάζωμα

    Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το αδιανόητο περιστατικό που έλαβε χώρα το Σάββατο στον σταθμό του τρένου της Λιβαδειάς, όταν οι πόρτες τις αμαξοστοιχίας έκλεισαν πριν προλάβει να κατεβεί μια γυναίκα, μητέρα 3 παιδιών, που αποβιβαζόταν στον σταθμό, με αποτέλεσμα να πιαστεί από την πόρτα.

    Η αμαξοστοιχία ξεκίνησε και η γυναίκα για αρκετά μέτρα σέρνονταν στο τσιμεντένιο διάζωμα. Ο πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Βοιωτία, Ανδρέας Κουτσούμπας, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, έτρεχε πίσω από το τρένο και φώναζε στον μηχανοδηγό να σταματήσει. Τελικά, το τρένο σταμάτησε και η γυναίκα απεγκλωβίστηκε, όμως η αμαξοστοιχία ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι της για τη Θεσσαλονίκη. Ο Εισαγγελέας, έδωσε την εντολή να ακινητοποιηθεί το τρένο στον αμέσως επόμενο σταθμό και να συλληφθούν ο μηχανοδηγός και ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας. Σύμφωνα με το OPEN, οι συλλήψεις φαίνεται να έχουν γίνει.

    Το χρονικό

    Σύμφωνα με την καταγγελία, χθες το βράδυ στις 8.30 στον σταθμό της Λιβαδειάς, η αμαξοστοιχία που ερχόταν με κατεύθυνση από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, αποβίβασε τους επιβάτες.

    Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και μία γυναίκα με τρία παιδιά, η οποία δεν μπορούσε να αποβιβαστεί. Το ένα παιδί της ήταν στην πλατφόρμα, εκείνη με το άλλο παιδί στην αγκαλιά κατέβαινε, και το άλλο παιδί ήταν μέσα στο τρένο, έκλεισε η πόρτα, χωρίς να έλεγχει κανείς εάν η γυναίκα είχε προλάβει να αποβιβαστεί, και το τρένο ξεκίνησε.

    Ο βουλευτής βρισκόμενος εκεί για να παραλάβει συγγενικό του πρόσωπο, άρχισε να φωνάζει στον μηχανοδηγό να σταματήσει.

    Η αμαξοστοιχία μετά από 40 -50 μέτρα σταμάτησε, η γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά και κατάφερε εμφανώς σοκαρισμένη να αποβιβαστεί.

    Μάλιστα, το τρένο μετά το περιστατικό, συνέχισε την πορεία του, ενώ ο άνδρας που κατήγγειλε το περιστατικό, κάλεσε την αστυνομία.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γαλλία: Ζήτησαν τη βοήθεια του FBI στην έρευνα για το σαμποτάζ στον σιδηρόδρομο - Το μυστήριο e-mail που εστάλη σε μέσα ενημέρωσης
    Γαλλία: Ζήτησαν τη βοήθεια του FBI στην έρευνα για το σαμποτάζ στον σιδηρόδρομο - Το μυστήριο e-mail που εστάλη σε μέσα ενημέρωσης

    H αστυνομία πιστεύει ότι το έστειλαν οι δράστες - Γάλλοι αξιωματούχοι υποπτεύονται τις εγχώριες ακροαριστερές ομάδες αλλά δεν έχουν αποκλείσει την ξένη επέμβαση

    Η γαλλική αστυνομία που ερευνά τη δολιοφθορά που έγινε στις σιδηροδρομικές γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων ζήτησε τη βοήθεια του αμερικανικού FBI δήλωσαν δύο πηγές που έχουν άμεση γνώση της έρευνας που διεξάγει η Γαλλία.
    Οι ερευνητές απευθύνθηκαν στο FBI αφότου οργανισμοί μέσων μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Reuters, έλαβαν ένα e-mail, το οποίο η αστυνομία πιστεύει ότι το έστειλαν οι δράστες. Το εν λόγω e-mail περιείχε έναν αφηρημένο κατάλογο καταγγελιών, αλλά δεν υπήρχε ρητή ανάληψη ευθύνης.
    Το e-mail, που έφερε την υπογραφή «μιας απρόσμενης αντιπροσωπείας» εστάλη από μια διεύθυνση riseup.net, μια συλλογικότητα με έδρα το Σιάτλ που λέει ότι παρέχει «πόρους επικοινωνίας και υπολογιστών σε συμμάχους που συμμετέχουν σε αγώνες κατά του καπιταλισμού και άλλων μορφών καταπίεσης».
    Οι δολιοφθορείς στοχοποίησαν με εμπρηστικούς μηχανισμούς τέσσερις γραμμές τρένων υψηλής ταχύτητας της εταιρείας TGV που οδηγούν στο Παρίσι προκαλώντας ταξιδιωτικό χάος, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της παρέλασης των αθλητών της Ολυμπιάδας κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα στις 26 Ιουλίου.

    Δεν υπήρξαν συλλήψεις. Γάλλοι αξιωματούχοι υποπτεύονται τις εγχώριες ακροαριστερές ομάδες, αλλά δεν έχουν αποκλείσει την ξένη επέμβαση. Καθώς η riseup.net εδρεύει στις ΗΠΑ, η γαλλική αστυνομία ζήτησε από το FBI να πιέσει αυτόν τον οργανισμό να εντοπίσει τον κάτοχο του λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δήλωσαν οι δύο πηγές στο Reuters.

    Το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Riseup δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το FBI θα πρέπει να κλητεύσει τη Riseup για να δώσει λεπτομέρειες, αλλά η Riseup είναι απίθανο να συμμορφωθεί.
    «Θα καταπολεμήσουμε ενεργά κάθε απόπειρα κλήτευσης ή άλλης μορφής απόκτησης οποιασδήποτε πληροφορίας χρήστη», αναφέρει στον ιστότοπό της. «Δεν μοιραζόμαστε τα δεδομένα των χρηστών μας με κανέναν».

    Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 2020 στην αναρχική ομάδα Pramen της Λευκορωσίας, η Riseup δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ συμμορφωθεί με ξένο νομικό αίτημα. «Λαμβάνουμε τακτικά νομικά αιτήματα από όλο τον κόσμο. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε και έτσι η πολιτική μας είναι να μην το κάνουμε».

    Ωστόσο, το FBI έχει επιδώσει στο παρελθόν εντάλματα για τον Riseup. Το 2012 πράκτορες του FBI κατάσχεσαν έναν σέρβερ που χρησιμοποιούσε η Riseup ως μέρος μιας έρευνας για βομβιστικές απειλές. Το 2017 η Riseup συμμορφώθηκε απρόθυμα με δύο εντάλματα του FBI που ζητούσαν την ταυτότητα λογαριασμών που εμπλέκονται σε εκβιασμούς.

    Ο συντάκτης του μηνύματος καταφέρθηκε εναντίον των γαλλικών εξοπλισμών, του ενεργειακού και πυρηνικού τομέα και επέκρινε το σιδηροδρομικό δίκτυο TGV ότι ωφελεί μόνο «λίγους προνομιούχους». Είπαν ότι ο αντίκτυπος των επιθέσεων -«να χαλάσουν τα ταξίδια των τουριστών ή να διαταράξουν την αναχώρηση των διακοπών» - ήταν ελάχιστος σε σύγκριση με την κληρονομιά ενός συστήματος μεταφορών που «ήταν πάντα ένα μέσο για τον αποικισμό νέων εδαφών».

    Ξένα δακτυλικά αποτυπώματα;

    Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι οι Γάλλοι ερευνητές δεν έχουν βρει ακόμη αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για ξένη επέμβαση.

    Η μία πηγή ανέφερε ότι η αστυνομία εξετάζει μια πιθανή διασύνδεση με το χακάρισμα το 2023 του ηλεκτορνικού συστήματος των σιδηροδρόμων της Πολωνίας, το οποίο οι πολωνικές μυστικές υπ0ηρεσίες είχαν θεωρήσει αρχικά ότι έγινε από τη Ρωσία.
    Τον Δεκέμβριο, ένα πολωνικό δικαστήριο καταδίκασε 15 πολίτες από την Ουκρανία, Λευκορωσία και Ρωσία με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας. Οι συλληφθέντες παρακολουθούσαν τις σιδηροδρομικές μεταφορές όπλων που προορίζονταν για την Ουκρανία μέσω Πολωνίας και σχεδίαζαν να τις αποσυντονίσουν.

    Η Γαλλία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διεξάγει μια συντονισμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης για να σπείρει το χάος ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, που διανύουν τώρα τη δεύτερη εβδομάδα τους. Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον Ιούλιο έναν Ρώσο που ήταν ύποπτος για σχεδιασμό αποσταθεροποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα σχολιασμού που υποβλήθηκε μετά το περιστατικό σαμποτάζ.

    Η αστυνομία δεν έχει ακόμη προσδιορίσει μια διασύνδεση με μια παρόμοια δολιοφθορά του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Γαλλίας που έγινε δύο μέρες μετά τις επιθέσεις στο δίκτυο του TGV, ανέφεραν οι πηγές. Αν και στις δύο χρησιμοποιήθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, μια πηγή ανέφερε ότι οι εκρηκτικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν διαφορετικές.

    Η μία γραμμή της έρευνας σχετίζεται με την εκρηκτική ύλη που βρέθηκε στην γραμμή του TGV κοντά στην Μασσαλία στις 8 Μαΐου, την ίδια ημέρα που αφίχθη η ολυμπιακή φλόγα στην πόλη. Η εκρηκτική ύλη ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις της 26ης Ιουλίου, ανέφερε η πηγή.

    Το εισαγγελικό γραφείο στην επαρχία Εξ-ον-Προβάνς επιβεβαίωσε ότι διεξάγει έρευνα αλλά αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

    Η γαλλική αστυνομία ερευνά πρώην υπαλλήλους της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, καθώς και τρίτους εργολάβους, αλλά μία από τις πηγές δήλωσε ότι πολλές από τις γνώσεις που απαιτούνται για την πραγματοποίηση σαμποτάζ στο σιδηροδρομικό δίκτυο TGV μπορούν εύκολα να βρεθούν στο διαδίκτυο.

    Η γαλλική αστυνομία διεξάγει επίσης συνομιλίες με τις αντίστοιχες της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, καθώς οι επιθέσεις μπορεί να ήταν συντονισμένες με αναρχικές ομάδες από το εξωτερικό, πρόσθεσε η πηγή.

    Οι ακροαριστεροί και αναρχικοί πυρήνες συνήθως αντιτίθενται στο κράτος και τον καπιταλισμό και ενσωματώνουν όλο και περισσότερο τις περιβαλλοντικές ανησυχίες στην ιδεολογία τους, λένε Γάλλοι αξιωματούχοι. Η διείσδυσή τους έχει αποδειχθεί δύσκολη, δήλωσαν οι δύο πηγές.

    Τα μέλη τους ζουν συχνά εκτός δικτύου και είναι παρανοϊκά απέναντι στους ξένους. Αποφεύγουν τα κυρίαρχα κανάλια επικοινωνίας και εφαρμόζουν άψογη ψηφιακή υγιεινή. Καθώς οι επιθέσεις τους είναι γενικά μη θανατηφόρες, αποτελούν μικρότερη προτεραιότητα για τις υπηρεσίες ασφαλείας που επικεντρώνονται κυρίως στους φονικούς ισλαμιστές μαχητές.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MAST IRHAM
  • Αυλίδα: Πώς έγινε η σύγκρουση τρένου με φορτηγό - Η κίνηση που έσωσε τους δύο μηχανοδηγούς
    Αυλίδα: Πώς έγινε η σύγκρουση τρένου με φορτηγό - Η κίνηση που έσωσε τους δύο μηχανοδηγούς

    Από θαύμα, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες από την κατεστραμμένη μηχανή της αμαξοστοιχίας, σώθηκαν οι δύο μηχανοδηγοί του συρμού του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ο οποίος νωρίτερα και ενώ ήταν γεμάτος με επιβάτες, συγκρούστηκε με νταλίκα στην Αυλίδα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από ανθρώπους που βρίσκονται στο σημείο της σύγκρουσης, ο οδηγός του φορτηγού έχοντας ήδη χάσει τον έλεγχο του οχήματός του είχε βρεθεί εντός της γραμμής. Από εκεί έκανε σινιάλο στο τρένο που πλησίαζε να σταματήσει, κάτι το οποίο ωστόσο δεν ήταν δυνατό σε τόσο μικρή απόσταση. Ο μηχανοδηγός όμως πρόλαβε να μειώσει ταχύτητα και με τον συνάδελφό του σώθηκαν επειδή κατάφεραν να καλυφθούν πίσω από το ένα κάθισμα στην αριστερή πλευρά της καμπίνας μηχανοδήγησης, η οποία μετά τη σύγκρουση καταστράφηκε ολοσχερώς.

    Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα, πιθανότατα επιβάτες, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Ένας εξ αυτών ήταν ηλικιωμένος, ο οποίος δήλωσε ότι ζαλιζόταν.

    Εγκλωβίστηκαν οι 130 επιβάτες

    Εξαιτίας του ατυχήματος οι 130 επιβάτες του τρένου εγκλωβίστηκαν στον συρμό και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να απεγκλωβιστούν. Η γραμμή μεταξύ Οινόης - Χαλκίδας έχει διακοπεί μέχρι νεωτέρας, ενώ αναμένονται ακυρώσεις και σημαντικές καθυστερήσεις δρομολογίων.

    Οι περισσότεροι επιβάτες έχουν ήδη αποχωρήσει με τα δύο πρώτα λεωφορεία που δρομολόγησε η Hellenic Train και έφτασαν στο σημείο, ενώ οι τελευταίοι αναμένεται να αποχωρήσουν με ένα τρίτο, το οποίο βρίσκεται καθ' οδόν.

    Αυτή τη στιγμή η κυκλοφορία αμαξοστοιχιών διεξάγεται στο τμήμα Αθήνα – Οινόη – Αθήνα και, όπως ανακοίνωσε η Hellenic Train, τα δρομολόγια θα υποκατασταθούν από λεωφορεία στο τμήμα Οινόη – Χαλκίδα – Οινόη, αλλά θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Στο σημείο έχει κοπεί το ρεύμα από νωρίς ώστε να απεγκλωβιστούν οι επιβάτες με ασφάλεια.

    Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα δρομολόγια στο βασικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη εκτελούνται κανονικά, καθώς δεν έχει επηρεαστεί από το ατύχημα η κύρια γραμμή.

    Το ατύχημα συνέβη όταν το φορτηγό όχημα εξετράπη της πορείας του, στον περιφερειακό δρόμο, πλησίον της Αυλίδας, και έπεσε στις γραμμές του τραίνου, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με την διερχόμενη αμαξοστοιχία 1551 (Χαλκίδα - Αθήνα).

    Το σημείο της σύγκρουσης - Συγκλονιστικές εικόνες από ψηλά

    Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που καταγράφει από ψηλά το ethnos.gr από τον τόπο της σύγκρουσης τρένου με φορτηγό στην Αυλίδα, όπου μηχανοδηγοί κινδύνεψαν να τραυματιστούν σοβαρά.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο