Επίκαιρα

Η Δυτική Ελλάδα βγαίνει από τον βάλτο ανεργίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η Δυτική Ελλάδα βγαίνει από τον βάλτο ανεργίας – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Η Δυτική Ελλάδα μείωσε σε τρία χρόνια κατά 13,7% τα αρνητικά ποσοστά της και βρίσκεται πλέον κάτω του μέσου πανελλαδικού όρου στο 9,5%

Ραγδαία μείωση κατά 13,7% παρουσιάζει την τελευταία τριετία ο δείκτης της ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα η περιοχή να κατατάσσεται πλέον στην πρώτη τριάδα με τις καλύτερες επιδόσεις πανελλαδικά.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και δείχνουν ότι την τελευταία τριετία η Δυτική Ελλάδα σημειώνει αθόρυβα μια από τις καλύτερες επιδόσεις στη μείωση της ανεργίας, σε σύγκριση με το τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, όπου η περιοχή χαρακτηριζόταν ως «πρωταθλήτρια ανεργίας».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας το 4ο τρίμηνο του 2022, ανήλθε σε επίπεδο χώρας, στο 11,9%, καταγράφοντας μικρή αύξηση από το προηγούμενο τρίμηνο που είχε διαμορφωθεί στο 11,6%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Δ’ 2021) ήταν 13,2%

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει για τη Δυτική Ελλάδα μια σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας, επιβεβαιώνοντας και τα αντίστοιχα στοιχεία της Eurostat που το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως η Δυτική Ελλάδα έπαψε πλέον να είναι πρωταθλήτρια ανεργίας, σημειώνοντας μάλιστα τη χρονιά που πέρασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο σύνολο των απασχολούμενων από το 2011!

Συγκεκριμένα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε την ανεργία της Δυτικής Ελλάδας στο 9,5%, επίδοση που είναι η τρίτη καλύτερη στο σύνολο των 13 περιφερειών της χώρας, μετά το Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά.

Και μόνο βέβαια το γεγονός ότι η Δυτική Ελλάδα καταγράφει ανεργία μικρότερη από τον εθνικό μέσο όρο και μάλιστα κατά 2,4% είναι μια σημαντική και ευδιάκριτη αλλαγή σε σχέση με την εικόνα των προηγούμενων ετών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μείωση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα είναι ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ είχε μετρήσει την ανεργία το δ΄ τρίμηνο του 2019 στο 23,2% και τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2020 και του 2021 στο 21,6% και στο 15,3%. Μιλάμε δηλαδή μια μείωση της ανεργίας κατά 13,7% μέσα στην τελευταία τετραετία.

Πιο αναλυτικά η ΕΛΣΤΑΤ στη Δυτική Ελλάδα καταγράφει 24.900 ανέργους, 238.600 απασχολούμενους και 301.200 άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού. Ετσι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού διαμορφώνεται στη Δυτική Ελλάδα στο 46,7%, που είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη χώρα.

Αυτό είναι και ένα από τα «μελανά» σημεία στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ καθώς η αναλογία εργαζομένων και μη, δεν είναι καθόλου καλή, όπως εξάλλου συμβαίνει και στο σύνολο της χώρας (51,9% είναι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού), με τη διαφορά όμως ότι στη Δυτική Ελλάδα αυτή η εικόνα είναι η χειρότερη.

Βεβαίως δεν πρέπει να παραγνωρίζει κανείς ότι παρά τη μείωση της ανεργίας αρκετά επιμέρους προβλήματα «κρύβονται» πίσω από το όποιο ποσοστό. Για παράδειγμα η Δυτική Ελλάδα χαρακτηρίζεται από μεγάλη διαφορά στα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των δύο φύλων.
Πέραν τούτου όμως η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται και μεταξύ των περιφερειών που χαρακτηρίζονται από έντονη ηλικιακή ανισοκατανομή της ανεργίας, με τους νέους 15-24 ετών να αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ακολουθούμενοι από την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών.

Πηγή: pelop.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις