Επίκαιρα

1ο Γυμνάσιο Πύργου: Δράσεις για την Τεχνολογία και την Φιλαναγνωσία

1ο Γυμνάσιο Πύργου: Δράσεις για την Τεχνολογία και την Φιλαναγνωσία

Δύο ξεχωριστές δράσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 27-03-2023 στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου.

Η πρώτη από αυτές συνδιοργανώθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου και το Γυμνάσιο Λάλα, με θέμα: «H Τεχνολογία και η επίδρασή της στη διαμόρφωση του μέλλοντος».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στο γοητευτικό ταξίδι της παρουσίασης σπουδαίων εννοιών όπως μεταξύ άλλων η αειφορία, η βιώσιμη ανάπτυξη, τα υπερνοήμονα συστήματα, ο συνδυασμός τεχνητής και ανθρώπινης νοημοσύνης και η πράσινη χημεία, μέσα από τις εφαρμογές, τη δημιουργία και την ανάπτυξη της Τεχνολογίας.

Οι ομιλητές που λάμπρυναν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν ξεχωριστοί:

-- Ο Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» - Διευθυντής Ερευνών στο Εργαστήριο Βιομοριακής Φυσικής, κ. Νούνεσης Γεώργιος.

-- Το στέλεχος της Σχολής Εκπαίδευσης Τεχνιτών Τηλεπικοινωνίας ΣΕΤΤΗΛ Πύργου κ. Λαμπαούνας Γεράσιμος και

-- Το μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, κα Μπούρα Κωνσταντίνα, M.Sc., Ph.D., ερευνήτρια του Τμήματος Χημείας και του Εργαστηρίου Βιοχημικής Μηχανικής και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Και οι τρεις ομιλητές ανέπτυξαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τις δυνατότητες που αναπτύσσει η τεχνολογία για τις κοινωνίες και πρόβαλαν το μέγιστο όφελος που προκύπτει όταν συνδυάζονται η ποιοτική Παιδεία και Εκπαίδευση, με την ανάπτυξη της καινοτόμου Τεχνολογίας που έχει σαν επίκεντρο πάντοτε τον Άνθρωπο.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του «Δημόκριτου» κ. Νούνεσης, ο οποίος χαρακτηρίζεται από κορυφαίες διακρίσεις στην έρευνα και στην καινοτομία: «Η Τεχνολογία θα πρέπει να έχει στόχο να βοηθήσει, να προστατέψει, να διευκολύνει τον άνθρωπο, για να καλυτερεύσει τη ζωή του. Επίσης θα πρέπει η Τεχνολογία να έχει σαν στόχο την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, στην διαφύλαξη της Δημοκρατίας και τη συνεκτικότητα».

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου, τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική πρακτική, από τη λειτουργία αισθητήρων – μετρητών μικροσωματιδίων αέρα, που έχουν εγκατασταθεί στο σχολείο σε συνεργασία με τον σπουδαίο ερευνητή Σπ. Πανδή, Καθηγητή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το Γυμνάσιο Λάλα αναπτύχθηκαν τα μοναδικά παιδαγωγικά οφέλη - ιδιαίτερα στην κουλτούρα του σχολείου - από την ανάδειξη της Ρομποτικής.

Για την οργάνωση και συντονισμό της εκδήλωσης από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου εργάστηκαν ο Διευθυντής κ. Μπίρμπας Γεώργιος, ο Υποδιευθυντής κ. Δημόπουλος Νικόλαος και ο Εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Μαρίτσας Αντώνιος. Την επιμέλεια των ηχητικών και λοιπών τεχνικών θεμάτων ανέλαβε ο Εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Μποζίκης Ιωάννης.

Για την οργάνωση της εκδήλωσης από το Γυμνάσιο Λάλα εργάστηκαν ο Διευθυντής κ. Δεληγιάννης Ιωάννης και ο Εκπαιδευτικός του σχολείου κ. Γεωργάκης Θεόφιλος.

Κατά τη δεύτερη δράση, μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου, στο πλαίσιο της «Φιλαναγνωσίας», διάβασαν το μυθιστόρημα της κ. Αγγελικής Δαρλάση «Το αγόρι στο θεωρείο», συνάντησαν διαδικτυακά - μαζί και με άλλα σχολεία από διάφορες πόλεις της Ελλάδας- τη συγγραφέα και συζήτησαν μαζί της για το βιβλίο.

Η Τεχνολογία βοήθησε για άλλη μια φορά τους μαθητές να έρθουν πιο κοντά με έναν άνθρωπο που με την αγάπη του για τα παιδιά, αγωνίζεται για την πνευματική τους ανέλιξη, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους σε καίρια κοινωνικά ζητήματα.

Υπεύθυνες για τον συντονισμό των μαθητών/μαθητριών και την υλοποίηση της συνάντησης ήταν οι Φιλόλογοι του σχολείου κα Σαργέντη Βασιλική και κα Αθανασοπούλου Ελένη.

mpirmpas 1

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup