Πολλά περισσότερα είναι τα περιστατικά κακοποίησης ζώων στην Ηλεία από όσα τελικά φτάνουν ως καταγγελίες στις αστυνομικές αρχές. Και οι συλλήψεις των δραστών ακόμα λιγότερες όπως και τα πρόστιμα που επιβάλλονται κατά περίπτωση.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έλαβε το ilialive.gr για την Ηλεία το 2022, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, όλη τη χρονιά υπήρξαν μόλις 72 καταγγελίες για 50 υποθέσεις. Από την αστυνομική έρευνα υπήρξαν 12 συλλήψεις, ενώ επιβλήθηκαν 25 πρόστιμα συνολικού ύψους 53.200. Στις αρχές του 2023 σε μια μόνο περίπτωση επιβλήθηκε πρόστιμο που έφτασε το ποσό των 250.000 ευρώ, όμως αφορούσε σε εγκατάλειψη οκτώ κουταβιών και της μητέρας τους με σύλληψη δράστη, όπως είχε αποκαλύψει τότε το ilialive.gr.
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ |
|||||
ΕΤΟΣ |
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ |
ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ |
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ |
ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ |
ΥΨΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ |
2022 |
72 |
50 |
12 |
25 |
53.200 |
Τι λένε οι φιλόζωοι
Άνθρωποι που ασχολούνται συστηματικά και καθημερινά με την προστασία των ζώων και κυρίως των αδέσποτων σκύλων μίλησαν στο ilialive.gr.
Μυρσίνη Σαλαμανή - Αδέσποτες Πατούσες Πύργου“Οι αριθμοί των κακοποιήσεων ζώων που έρχονται στο φως, δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο τον πραγματικό αριθμό. Καθημερινά δεχόμαστε τηλεφωνήματα από ανθρώπους που δεν θέλουν να φανούν, για λόγους γειτονίας, συγγένειας, ή φόβου, αφού πάντα μας λένε “είναι πολύ κακός άνθρωπος” είπε η Μυρσίνη Σαλαμανή από τις Αδέσποτες Πατούσες Πύργου.
“Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διασταυρώσουμε κάθε περιστατικό, με μια μαρτυρία από τηλεφώνου. Γίνονται ενημερώσεις χρόνια τώρα, από τις Αστυνομικές Αρχές, σκιαγραφούνται τα προφίλ των εγκληματιών και επισημαίνεται ότι όλοι ξεκίνησαν από κακοποιήσεις ζώων. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται να καταγγείλει έναν εγκληματία. Σήμερα είναι ένα ζώο, αύριο θα είναι ένα παιδί, ένας άνθρωπος. Ας μην περιορίσουμε όμως μόνο στην κακοποίηση των ζώων συντροφιάς. Υπάρχει και η κακοποίηση των παραγωγικών ζώων, που ζουν σε άθλιες συνθήκες και σφάζονται με ανορθόδοξο και επίπονο τρόπο. Καθώς και η σφαγή Χαλάλ που αντιτίθεται στους ευρωπαϊκούς νόμους. Δυστυχώς το κράτος και οι αρμόδιοι δεν έχουν διάθεση να ασχοληθούν με το θέμα ανθρώπινα, αλλά μόνο πολιτικά, ακολουθώντας μια πολιτική εγκλεισμού των ζώων στην καλύτερη περίπτωση. Μια πρακτική που αποτελεί μια καθημερινή, παθητική κακοποίηση. Εμείς ως Αδέσποτες Πατούσες Πύργου, καθημερινά κάνουμε αγώνα σίτισης, αποπαρασιτωσης και στειρώσεων των εγκαταλελειμμένων ζώων. Δυστυχώς είναι πολλά και οι πόροι περιορισμένοι. Το κράτος, ορίζει νόμους που δεν μπορεί να τηρήσει και να ελέγξει”.
Ασπασία Χριστοπούλου - Εθελοντές Αδέσποτων Ψυχών ΠύργουΗ Ασπασία Χριστοπούλου από τους Εθελοντές Αδέσποτων Ψυχών Πύργου, σημείωσε πως η κακοποίηση των ζώων είναι ψυχική ασθένεια. “Το θεωρώ ψυχική ασθένεια. Οποίος βασανίζει ένα ζώο με την ίδια ευκολία μπορεί να διαπράξει το ίδιο και σε ένα συνάνθρωπο μας. Η έλλειψη παιδείας, η αδιαφορία της πολιτείας , η μη τήρηση των νόμων οδηγούν εύκολα στην κακοποίηση . Εικόνες που τραυματίζουν τα αθώα μάτια παιδιών, εικόνες ανατριχιαστικές και βάρβαρες”.
Η Άρτεμις Δημητρόπουλου από τις Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας - Φιλοζωική Ένωση Αμαλιάδας, τόσο ως φιλόζωη ως και ως ψυχολόγος μας ανέλυσε περισσότερο το θέμα της κακοποίησης όπου σαφώς συμφώνησε πως κάποιος που κακοποιεί ένα ζώο δεν θα διστάσει να παρουσιάσει ανάλογη συμπεριφορά σε άνθρωπο…
Άρτεμις Δημητρόπουλου - Αδέσποτες Ψυχές Αμαλιάδας - Φιλοζωική Ένωση Αμαλιάδα“Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιστατικά κακοποίησησης ζώου, είτε αφορά ενεργητική είτε παθητική κακοποίηση. Καθημερινά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα σωρό περιστατικά , να διασώσουμε άστεγα ζώα, άρρωστα, αβοήθητα κτλ αλλά και δεσποζόμενα ζώα που βασανίζονται από ένα "κακό" και ακατάλληλο ιδιοκτήτη....
Κακοποίηση ζώoυ είναι ο βασανισμός και η κακομεταχείρη οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς, οποιαδήποτε μορφή βίας, το κρέμασμα, ο πνιγμός, η δηλητηρίαση, το κάψιμο, ο ακρωτηριασμός, η αιχμαλωσία, η οικονομική εκμετάλλευση ζώου και η χρησιμοποίσή του σε κυνομαχίες, η εγκατάλλειψη ζώου κ.α Υπάρχει όμως και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή η έλλειψη φροντίδας και κτηνιατρικής περίθαλψης του κατοικιδίου,η μόνιμη και παρατεταμένη αλυσόδεση,η έλλειψη καταλύματος και η συνεχής έκθεση του ζώου στις καιρικές συνθήκες, η έλλειψη παροχής τροφής και νερού, ο μόνιμος περιορισμός σε μπαλκόνια και ταράτσες κτλ” εξήγησε.
“Η κακοποίση ζώων είναι μείζον κοινωνικό πρόβλημα, είναι πληγή για την κοινωνία. Το ερώτημα όμως είναι: ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης της κοινωνίας και πόσο το επιτρέπει; Όταν λοιπόν μια κοινωνία δε δείχνει σεβασμό στα κατοικίδια ζώα και έχει μάθει απλά να τα χρησιμοποιεί σαν ζωντανά «αντικείμενα», επόμενο είναι ότι κάποιοι θα θεωρήσουν ότι μπορούν να τα κακοποιούν ή να τα θανατώνουν. Γιατί απλά δεν υπάρχει ένας άτυπος κοινωνικός Κανόνας που να το απαγορεύει. Μια πράξη κακοποίησης (όπως για παράδειγμα η θανάτωση με «φόλα»), τείνει να επαναλαμβάνεται όταν μένει ατιμώρητη. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται κάπως καλύτερα οι ποινικές κυρώσεις για τέτοιες συμπεριφορές (όχι επαρκώς όμως ακόμα), συμπλήρωσε η κα Δημητρόπουλου.
Η κακοποίηση ζώων το κατώφλι για την κακοποίηση ανθρώπων
Και με την ιδιότητα της ως ψυχολόγος η κα Δημητρόπουλου ανέλυσε το προφίλ των κακοποιητών, επιβεβαιώνοντας τις απόψεις που προανέφεραν η κα Σαλαμανή και η κα Χριστοπούλου, για τους δράστες τέτοιων πράξεων.
“Η κακοποίηση ζώων όμως είναι απλά το κατώφλι για την κακοποίηση ανθρώπου. Ψυχολογικές και εγκληματολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κακοποίηση ζώου συνδέεται στενά και αποτελεί δείγμα μελλοντικής πιθανής βίας προς άνθρωπο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κακοποίηση ζώων εμφανίζεται ως χαρακτηριστικό σε ποσοστό 25% σε εγκληματίες, 30% σε εγκληματίες αποπλάνησης ανηλίκων, 48% σε βιαστές και 46% όσων έχουν διαπράξει γενικά βιαιοπραγίες. Άλλη μελέτη έχει δείξει ότι το 7% της κακοποίησης ζώου σχετιζόταν με την κακοποίηση παιδιού. Το 88% όσων κακοποιούν παιδιά είχε επίσης κακοποιήσει ζώα στο σπίτι τους και το 100% ανθρώπων που είχαν διαπράξει έγκλημα σεξουαλικής φύσεως είχε κακοποιήσει ζώα.
Τα άτομα συνήθως που κακοποιούν ζώα παρουσιάζουν
· χαμηλές επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες
· χαμηλή αυτό-εκτίμηση
· χαμηλή ή ανύπαρκτη συναισθηματική κατανόηση των άλλων
· αντικοινωνική συμπεριφορά
· απουσία ηθικών φραγμών (Μακιαβελισμός)
· έλλειψη αισθήματος μεταμέλειας (ένδειξη ψυχοπάθειας)
· Ο δράστης αντλεί δύναμη και ικανοποίηση μέσα από την άσκηση ελέγχου και επιβολής εξουσίας και δύναμης σε ανυπεράσπιστα θύματα (όπως ζώα και παιδιά)
· Ο ίδιος έχει υποστεί κακοποίηση στο παρελθόν και μάλιστα μέσα σε ένα περιβάλλον που θεωρούσε ασφαλές (πχ οικογένεια,σχολείο)
· Είναι ανίκανος να νιώσει αυτό-εκτίμηση με οποιοδήποτε άλλο τρόπο , με αποτέλεσμα να καταφεύγει στη βία και την κακοποίσηση.
· Μόνο έτσι νιώθει ότι αξίζει.Φυσικά αυτή είναι εντελώς διαστρευλωμένη και δυσλειτουργική πεποίθηση εκ μέρους του..
Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι πρόκειται για άτομα με μία αίσθηση ανωτερότητας και ταυτόχρονα, όπως ήδη αναφέρθηκε, με μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας και απουσίας ελέγχου. Στην προσπάθειά τους να έχουν τον έλεγχο πάνω σε κάτι (αφού δεν τον έχουν στη ζωή τους) καταφεύγουν σε πράξεις βίας, εκτονώνοντας κατά τον τρόπο αυτό την εσωτερική τους επιθετικότητα .
Υπό αυτή την έννοια το ψυχολογικό προφίλ κάποιου που βασανίζει ζώα είναι το ίδιο με κάποιου που χτυπάει τη γυναίκα του ή τα παιδιά του. Στα πλαίσια αυτά, πολλές μελέτες προσανατολίστηκαν στη συσχέτιση της βίας απέναντι στα ζώα με παράλληλες ή μεταγενέστερες πράξεις βίας απέναντι στους ανθρώπους, κυρίως νεότερων ηλικιακά θυτών” επισήμανε η Άρτεμις Δημητρόπουλου.
«Όποιος έχει συνηθίσει να θεωρεί τη ζωή ενός ζώντος πλάσματος ευτελή, κινδυνεύει να φτάσει επίσης και στην ιδέα για ευτελείς ανθρώπινες ζωές», έγραψε ο ανθρωπιστής Δρ Άλμπερτ Σβάϊτσερ. Εγκληματικές φύσεις οι άνθρωποι που κακοποιούν ζώα. Θα τους αφήσεις ατιμώρητους; Μην κλείνεις τα μάτια στην κακοποίση ζώου. Αύριο θα βρίσκεται το παιδί σου σ΄αυτή τη θέση. Η κακοποίση δεν περιορίζεται στα ζώα.
«Οι δολοφόνοι πολύ συχνά αρχίζουν με το να σκοτώνουν και να βασανίζουν ζώα σαν παιδιά», σύμφωνα με τον Robert K. Ressler, που ανέπτυξε τα προφίλ «σειριακών δολοφόνων» (serial killer) για το FBI.
Τέλος το μήνυμα της Άρτεμις Δημητροπούλου, προς τους πολίτες είναι το εξής: “Αν αντιληφθείς οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποίησης σε ζώο κάλεσε αμέσως την Αστυνομία. Η κακοποίηση ζώου αποτελεί Ποινικό Αδίκημα. Οι δράστες τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματικές ποινές” όπως ανέφερε σύμφωνα με το νόμο για τα ζώα συντροφιάς 4830/2021.
Τι αναφέρει η Αστυνομία
Νομοθεσία για την προστασία των ζώων συντροφιάς
• Η προστασία και ευζωία των ζώων συντροφιάς ορίζεται στις διατάξεις του Ν. 4830/2021 (ΦΕΚ169 Α /2021) « Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις .»
• Αντικείμενο του Ν. 4830/2021 είναι « η προστασία των ζώων συντροφιάς και η εξασφάλιση της ευζωίας τους, η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για τη δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων ».
• Η παραβίαση της ανωτέρω ισχύουσας νομοθεσίας, επιφέρει Ποινικές και Διοικητικές κυρώσεις, κατά περίπτωση, όπως αυτές ορίζονται στα άρθρα 34 και 35.
Υποχρεώσεις ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς.
• Να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του.
• Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του.
• Να σημάνει και να καταγράψει το ζώο του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.
• Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό και την κτηνιατρική εξέταση του ζώου.
• Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς, να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του, την εξασφάλιση άνετου, υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου.
• Να εφοδιάζεται με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό.
(Καταγγελίες – Ελληνική Αστυνομία)
Πως μπορώ να καταγγείλω;
• Καλέστε στον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης «100».
-Οι αστυνομικοί του τηλεφωνικού κέντρου θα καταγράψουν τις απαιτούμενες πληροφορίες, ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια.
-Η επικοινωνία με το «100» πραγματοποιείται χωρίς χρέωση και είναι διαθέσιμη επί 24ώρου βάσεως.
• Μεταβείτε – απευθυνθείτε στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαπιστώσατε την κακοποίηση – παράβαση της Νομοθεσίας περί ζώων ή σε οποιοδήποτε άλλο Αστυνομικό Τμήμα.
• Κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε Αστυνομικό Τμήμα για να καταγγείλει κακοποίηση ζώου που υπέπεσε στην αντίληψή του.
• Στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργεί το Τμήμα Προστασίας Ζώων με τηλέφωνο επικοινωνίας 2131520450 και e-mail : [email protected]