Επίκαιρα

«Βόμβα» στη δίκη Πισπιρίγκου: Υπόνοιες Κούγια για εμπορία οργάνων κατά του εντατικολόγου

«Βόμβα» στη δίκη Πισπιρίγκου: Υπόνοιες Κούγια για εμπορία οργάνων κατά του εντατικολόγου

Βολές κατά του εντατικολόγου της ΜΕΘ Παίδων Πάτρας, Ανδρέα Ηλιάδη εξαπέλυσε ο Αλέξης Κούγιας κατά τη διάρκεια της δίκης της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ο γιατρός νωρίτερα προχώρησε σε μία κατάθεση – καταπέλτη για την κατηγορούμενη μητέρα της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Σύμφωνα με το dikastiko.gr, ο κ. Κούγιας τον κατηγόρησε εμμέσως, πλην σαφώς για εμπορία οργάνων, ενώ υπέβαλλε αίτημα για κλήση σε κατάθεση των Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη, Αγγελική Τσιόλα για να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Ηλιάδη.

Ο διάλογος κατά τη διαδικασία:

  • Κούγιας: Φημίζεστε ότι στέλνετε όργανα για μεταμοσχεύσεις. Είναι αλήθεια;
  • Μάρτυρας: Ο Ηλιάδης δεν έχει κούριερ για να μεταφέρει όργανα. Είμαι περήφανος όμως που είμαι συντονιστής μεταμοσχεύσεων. Είναι προσβολή όσα είπε ο συνήγορος και απαιτώ να ανακαλέσετε! Είμαι μέλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Προσβάλλετε τους ανθρώπους που δώρισαν όργανα!
  • Πρόεδρος: Μην γελάτε.
  • Κούγιας: Δεν απαγορεύεται. Ειδικά όταν μιλάμε για αυτό το γιατρό. Φημίζεστε παγκοσμίως κι έχετε σχέση με νοσοκομεία του εξωτερικού που στέλνετε όργανα παιδιών για μεταμόσχευση και στην Ελλάδα κρατάτε μόνο τα μάτια για τους φτωχούς ανθρώπους;
  • Μάρτυρας: Η ερώτηση είναι εκτός πραγματικότητας. Αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Εκτός σύμπαντος.
  • Κούγιας: Πόσες φορές έχετε πείσει γονείς παιδιών να δωρίσουν όργανα και που έχουν πάει;
  • Μάρτυρας: Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ΕΟΜ. Όταν επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος εμείς προτείνουμε τη δωρεά που είναι πολύπλοκη.
  • Προέδρος: Πόσες φορές;
  • Μάρτυρας: Μπορεί και τρεις στο εξωτερικό. Στο σύνολο 14.
  • Κούγιας: Τελευταία φορά ποια ήταν;
  • Μάρτυρας: Το τελευταίο παιδί ήταν η Ειρήνη, κάποιων μηνών. Το προηγούμενο ήταν ένα παιδάκι από καρδιακή ανακοπή, ο Θωμάς από τα Γρεβενά.

Η κατάθεση «καταπέλτης» του γιατρού

Ο εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης, που συνεχίζει την κατάθεση του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, εξήγησε πως μετά το εξιτήριο από το Ρίο είχε επικοινωνία με τη μητέρα της Τζωρτζίνας όπου του ανέφερε κάποια συμπτώματα, μη ειδικά, κυρίως εμετούς.

«Της είπα ότι θα ήταν καλύτερο να βρεθεί στον χώρο του νοσοκομείου για να τα δούμε. Το παιδί μπήκε στο νοσοκομείο κανονικά στην παιδιατρική. Όμως ενεπλάκη και η δίκη μας κλινική, η εντατική. Γιατί υπήρξαν κάποια επεισόδια που είχαν να κάνουν με τον ρυθμό της καρδιάς. Της είπα ότι καλύτερο θα ήταν αντί να μας εξηγεί η ίδια πως γίνονται αυτά τα επεισόδια, να τραβάει κάποια βίντεο για να εξετάσουμε εμείς πως αντιδρά το παιδί. Ήταν πάρα πολύ συνεργάσιμη. Τα βίντεο ήρθαν στην κατοχή μου» είπε ο γιατρός.

«Σε ένα από τα επεισόδια κινητοποιήθηκε και ο βηματοδότης του παιδιού. Κάποια ήταν πιο επείγοντα. «Τρέξτε το παιδί μου δεν είναι καλά, παθαίνει ανακοπή!. Πήρα το παιδί στην εντατική για να δούμε πως μπορούμε να ελέγξουμε τα επεισόδια. Τον Γενάρη του 2022 υπάρχουν τρεις εισαγωγές στη μονάδα και είχαν σκοπό να διερευνηθεί αν υπάρχει πρόβλημα. Η Τζωρτζίνα υπό τη δίκη μας παρακολούθηση ήταν πάντα χωρίς ανάγκες οξυγόνου. Το αφαιρούσαμε αμέσως, τα καρδιογραφήματα φυσιολογικά, κανένας βηματοδότης δεν ενεργοποιήθηκε και στις εφημερίες στην εντατική μας ήταν ήρεμη» είπε ο κ. Ηλιάδης και περιέγραψε την απορία της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν της έλεγε πως το παιδί είχε ήρεμη νύχτα.

«Μου έλεγε «μα πως κ. Ηλιάδη;» και της έδειχνα τα εγκεφαλογραφήματα. Υπήρχε η σκέψη για το συνεχόμενο εγκεφαλογράφημα αλλά δεν υπήρχε τέτοιο μηχάνημα στη Πάτρα. Μου πρότειναν τα Γιάννενα και τους είπα ότι είναι μακριά και ξέρουμε καλύτερα τους γιατρούς στην Αθήνα. Συμφωνήθηκε να πάει για να έλεγχο εγκεφαλογραφήματος στο Αγλαΐα Κυριακού» κατάθεσε.

Η επόμενη επικοινωνία του γιατρού Ηλιάδη ήταν με τους γιατρούς του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού για να τους ενημερώσει για το περιστατικό. Ο κ. Ηλιάδης λίγες ημέρες αργότερα, όταν υπέστη νέα καρδιακή ανακοπή η Τζωρτζίνα, δέχτηκε τηλέφωνο από τη Ρούλα Πισπιρίγκου. «Της είπα ηρέμησε κάνουν ότι μπορούν οι γιατροί. Μετά με πήρε ξανά τηλέφωνο και μου είπε ότι κατέληξε».

Η χορήγηση κεταμίνης

Ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας για την κεταμίνη και τη χρήση της, εξηγώντας πως πρόκειται για ναρκωτικό, κλειδωμένο για τη οποίο χρειάζεται πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης. «Είχαμε δώσει στη Τζωρτζίνα κατά την εισαγωγή της. Δεν φοβόμαστε την κεταμίνη στα χέρια τα δικά μας. Είναι ένα φάρμακο που κάνει σιελόρροια, πρέπει να το πω. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ατροπίνη και μετά κεταμίνη για να έχει τα αποτελέσματα που θέλει. Έχει ένα εύρος αρκετά ασφαλές η κεταμίνη. Επίσης μεταβολίζεται γρήγορα και δε μένει στο σώμα του μικρού παιδιού».

  • Πρόεδρος: Αν δοθεί σε άλλη δοσολογία η κεταμίνη;
  • Μάρτυρας: Μου έχει τύχει να δώσω σε κανονική δοσολογία και δημιούργησε αναπνευστικό, αλλά αέρισα με ΑΜΠΟΥ και προχώρησαμε.
  • Εισαγγελέας: Αν δοθεί σε λιγότερη δόση; Τι συμπτώματα έχει; Μπορεί να προκαλέσει εμετό;
  • Μάρτυρας: Ναι.
  • Εισαγγελέας: Πτώση οξυγόνου; Ταχυκαρδία;
  • Μάρτυρας: Ναι. Μπορεί να προκαλέσει εμετό, πτώση οξυγόνου στο αίμα, αύξηση αναπνοών και ταχυκαρδία.
  • Εισαγγελέας: Έτσι όπως είδατε τη Τζωρτζινα μπορείτε με ασφάλεια να μας πείτε αν υπήρξε καθυστέρηση στο Καραμανδάνειο;
  • Μάρτυρας: Μπορώ να σας πω ότι αν ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ εκείνη τη στιγμή, για μένα δείχνει μια χρονοκαθυστέρηση της ενημέρωσης του φροντιστή προς τρίτα άτομα. Πιστεύω ότι ήταν περισσότερα από 4 λεπτά και ίσως έφτασε τα 10.

Ο Αλέξης Κούγιας, που θα εξετάσει το μάρτυρα σε άλλη συνεδρίαση, υπέβαλλε αίτημα για κλήση σε κατάθεση των Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη, Αγγελική Τσιόλα για να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση με τον κ. Ηλιάδη.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup