Τρίτη, 18 Απριλίου 2023 07:41

Ηλεία: Ανυπολόγιστες οι καταστροφές από το χαλάζι στις καλλιέργειες - Έρχονται οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Πρωτοφανούς έντασης - ως ακραίο φαινόμενο - ήταν η χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Αγ. Ηλία, των Δουνεϊκων μέχρι την Δάφνη της Πηνείας, το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα.

Ακραίες είναι και οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, καρπουζιού, πατάτας, σε κηπευτικά, σταφίδες αλλά και ελαιόδεντρα. Οι αγρότες έχουν βυθιστεί στην απόγνωση κυρίως για το καρπούζι και την πατάτα όπου σε μερικές εβδομάδες θα προχωρούσαν στην συγκομιδή…

Οργή και απόγνωση

Axamnos G 2

“Στις 7:10 το πρωί βγήκε όλη η θάλασσα έξω ειδικά στα παραλιακά, έγιναν όλα ένα. Καρπουζιές με καρπουζάκια επάνω καταστράφηκαν. Δίπλα στα Δουνέικα που έχουμε πατάτες το χαλάζι θα λιώσει από την Τετάρτη το μεσημέρι και μετά. Όλα είναι κατάλευκα λες και έχει ρίξει χιόνι. Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να σκύψουν το κεφάλι και οι επόπτες να αφήσουν τις μαγκιές, γιατί ήδη έχουμε πάει στα δικαστήρια. Να προσέξουν πως θα κάνουν τις εκτιμήσεις γιατί θα προχωρήσουμε πολύ δυναμικά τώρα” είπε ο Γιώργος Αχαμνός, φανερά απογοητευμένος και οργισμένος με τη μανία του καιρού.

Axamnos K 2

Από την πλευρά του ο Κωσταντίνος Αχαμνός επίσης από τα Δουνέικα σημείωσε ότι “…το πρωί γύρω στις 7.00 έριξε υπερβολικό χαλάζι μαζί με νερό. Διέλυσε τις πατάτες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Αυτές οι πατάτες δεν πρόκειται να προχωρήσουν διότι στις 5 του μηνός κανονικά έπρεπε να ξεκινήσουμε την συγκομιδή. Αυτές τις πατάτες δεν θα τις πάρει κάποιος έμπορας, θα μείνουν στο χωράφι. Έχει κάνει ζημιά και στα καρπούζια, έχει σπάσει τις κλάρες, τα καρπούζια ήταν πάνω στο δέσιμο και όλοι είχαν ξεσκεπάσει εδώ. Τώρα για να συνέλθει θέλει υπερβολικά ραντίσματα και δεν ξέρουμε πως θα βγει η χρονιά. Εμείς αυτό που ζητάμε από τους εκτιμητές είναι να έρθουν να κάνουν εκτίμηση τώρα όμως που είναι και το χαλάζι μέσα στα χωράφια.

Malevitis 2

Ο Βασίλης Μαλεβίτης από τον Άγιο Ηλία, θυμήθηκε μια ανάλογη καταστροφή με χαλαζόπτωση στο παρελθόν. “Ξημέρωσε μία άσχημη μέρα, είναι το χαλάζι του ´95, τα καρπούζια αυτά δεν πρόκειται να γίνουν, θα γίνουν με πολύ μειωμένη παραγωγή και εξευτελιστική τιμή. Τα έξοδα παραγωγής συγκριτικά με το ´95 είναι τα τριπλάσια και δεν θα μπορέσουμε πλέον να τα καλύψουμε. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Αυτά τα καρπούζια δεν πρόκειται να γίνουν. Τα διέλυσε όλα, δεν έμεινε τίποτα. Το χαλάζι κράτησε περίπου 20 λεπτά. Και θεομηνία και πλημμύρα και χαλάζι. Ήδη έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να έρθουν οι εκτιμητές” δήλωσε.

Valkanas 2

Ο Θανάσης Βαλκανάς ανέφερε ότι "... το χαλάζι άρχισε να πέφτει πριν τις εφτά το πρωί. Το έριχνε με ένταση συνεχόμενα για ώρα. Βρήκε τα καρπούζια στο δέσιμο. Είναι γενική καταστροφή. Τέτοιο χαλάζι είχαμε να δούμε από το 1995. Έχει πιάσει μεγάλη περιοχή. Ας κάνουν ότι μπορούν. Να έρθουν άμεσα οι εκτιμητές να δουν την πραγματική εικόνα".

Sklavos 2

Ο Κωνσταντίνος Σκλάβος από τα Δουνέικα τόνισε ότι “… το χαλάζι μας έκανε πολύ μεγάλη ζημιά, μας κατέστρεψε τελείως την παραγωγή. Σε 20 ημέρες εγώ θα είχα συγκομιδή στις πατάτες και τώρα τίποτα…”.

Psaxoulias A 2

Ο Ανδρέας Ψαχούλιας από τα Δουνέικα ανέφερε ότι “… είχαμε μια πρωτοφανή χαλαζόπτωση που είχαμε να την δούμε 20 χρόνια. Για μισή ώρα έριχνε χαλάζι. Η καταστροφή είναι μεγάλη, τα φυτά, τα καρπούζια και οι πατάτες δεν μπορούν να επανέλθουν. Οι πατάτες ίσως σε ένα βαθμό να επανέλθουν αλλά η παραγωγή θα είναι πάρα πολύ μειωμένη λιγότερη από τη μισή, καθυστερήσεις στην πρωιμότητα και το επιπλέον κοστολόγιο φυσικά που θα έχουμε για να τις συνεφέρουμε. Γιατί ένα πληγωμένο φυτό το πιάνουν όλες οι αρρώστιες. Το καρπούζι είναι σα να σταμάτησε η καλλιέργεια. Δεν αξίζει τον κόπο, δεν πρόκειται να επανέλθει”…

Ίδια εικόνα και στο Παλούκι

Passas 2

Μετά τον Άγιο Ηλία και τα Δουνέικα, η χαλαζόπτωση έπληξε και το γειτονικό Παλούκι. “Είμαστε σε καλλιέργεια καρπουζιού υπέρ πρώιμη, ξεσκεπασμένη 15 περίπου ημέρες. Έριξε χαλάζι περισσότερο και από χιόνι. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή. Πρέπει να μαζέψουμε τα λάστιχα και να τα φρεζάρουμε. Δεν υπάρχει γυρισμός. Η καλλιέργεια έχει φτάσει στα 1200 € το στρέμμα και μιλάμε όχι απλώς για ζημιά αλλά για καταστροφή” είπε ο Βασίλης Πασσάς. “Κλείνουμε το σπίτι μας! Τα καρπούζια ήταν δεμένα, υπήρχαν καρπούζια σε μέγεθος αυγού επάνω και σε ένα μήνα θα κόβαμε. Τώρα μηδέν παραγωγή. Η τελευταία μας ελπίδα είναι ο ΕΛΓΑ. Όχι για να βγάλουμε κάτι αλλά για να μπορέσουμε να καλύψουμε το κόστος και ίσως να πληρώσουμε και τους γεωπόνος που περιμένουν κι αυτοί. Άνοιξαν οι ουρανοί. Το πρωί που ήρθαμε, δεν ξεχώριζε που είναι το χώμα, που είναι το νάιλον και που το καρπούζι έβλεπες μόνο ένα άσπρο πράγμα”…

Psaxoulias P 2

Ο Παύλος Ψαχούλιας και αυτός απελπισμένος μίλησε για την καταστροφή που ήρθε από τον ουρανό… “Η ζημιά είναι ολοκληρωτική, δεν ξέρουμε πώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το γεγονός. Πρέπει να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ να έρθουν να πάρουν μία εικόνα γιατί το χαλάζι τα διέλυσε όλα. Είναι 100% η ζημιά. Το 1995 πάλι είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο, τότε βέβαιο ο ΕΛΓΑ ανταποκρίθηκε είχε δώσει αποζημίωση στο 100% και μαζεύτηκαν κάποια έξοδα. Τα καρπούζια είχαν ξεσκεπαστεί τώρα 10 ημέρες, είχαν πάνω μικρά καρπουζάκια και δεν έχει μείνει τίποτα”…

Και στη Δάφνη Πηνείας

Lagkadinos 2

Οι παραγωγοί και στη Δάφνη Πηνείας είδαν το τοπίο να ντύνεται στα λευκά νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ο Δημήτρης Λαγκαδινός ανέφερε ότι “… το πρωί άρχισε έντονη βροχόπτωση και μετά από λίγο άρχισε το χαλάζι. Ήταν τόσο πολύ η ένταση του χαλαζιού, ήταν ακραίο το φαινόμενο. Όταν ήρθαμε στο κτήμα ήταν λες και είμαστε σε ένα μέρος που έχει ρίξει χιόνι. Η ζημιά είναι ολοκληρωτική. Ειδικά στην σταφίδες, τα κηπευτικά και τις ελιές. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο πράγμα… Πρέπει να γίνει άμεσα εκτίμηση και να δρομολογηθούν στη συνέχεια εξατομικευμένα οι αποζημιώσεις. Πρέπει να γίνει άμεσα αυτό… Πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα η πολιτεία αυτή τη φορά γιατί η ζημιά είναι τεράστια, είναι ολοκληρωτική καταστροφή”.

Δείτε video:

Δείτε φωτογραφίες:

Xalazi doun 4

Xalazi doun 5

Xalazi doun 6

Xalazi doun 7

Xalazi doun 8

Xalazi doun 9

Xalazi doun 10

Xalazi doun 11

Xalazi doun 12

Xalazi doun 13

Xalazi doun 2

Xalazi doun 3

xalazi dafni 1xalazi dafni 2

xalazi dafni 3xalazi dafni 4

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 01:18

Σχετικά Άρθρα

  • Boeing: Νέος πονοκέφαλος για την εταιρεία με αιφνίδια διάλυση δορυφόρου της σε τροχιά
    Boeing: Νέος πονοκέφαλος για την εταιρεία με αιφνίδια διάλυση δορυφόρου της σε τροχιά

    Τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που είχε κατασκευάσει η Boeing για την Intelsat διαλύθηκε σε 20 κομμάτια.

    Ενός κακού μύρια έπονται: το γνωμικό δείχνει να ταιριάζει απόλυτα στην Boeing μετά την ξαφνική διάλυση ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της σε τροχιά.

    Η εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών Intelsat, ιδιοκτήτρια του δορυφόρου, επιβεβαίωσε την «πλήρη διάλυση» του δορυφόρου iS-33e, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν πελάτες στην Ευρώπη, την Αφρική και τμήματα της Ασίας και του Ειρηνικού.

    Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη απεργία των εργαζομένων της Boeing, την έρευνα για την αποκόλληση ενός καλύμματος πόρτας ενός Boeing 737 εν πτήσει, και την καταδίκη της εταιρείας για το σχεδιαστικό πρόβλημα που οδήγησε στη συντριβή δύο Boeing 737 MΑΧ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 346 άνθρωποι.

    Πολλαπλές βλάβες σημειώθηκαν επίσης στην παρθενική πτήση του νέου σκάφους Starliner της Boeing στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το σκάφος επέστρεψε άδειο και οι δύο αστροναύτες που μετέφερε θα επιβιβαστούν σε σκάφος της ανταγωνιστικής SpaceX τον Φεβρουάριο.

    Παραμένει άγνωστο τι προκάλεσε τη διάλυση του δορυφόρου iS-33e, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2016 και ήταν σχεδιασμένος να παραμείνει σε λειτουργία για 15 χρόνια.

    Το SpaceTrack, η υπηρεσία του Πενταγώνου για την καταγραφή διαστημικών αντικειμένων, ανέφερε ότι «παρακολουθεί αυτή τη στιγμή περίπου 20 κομμάτια» του δορυφόρου.

    Από τον περασμένο μήνα, οι περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Boeing βρίσκονται σε απεργία και επρόκειτο να ψηφίσουν την Τετάρτη αν θα αποδεχτούν την πρόταση της εταιρείας για αυξήσεις μισθών κατά 35% σε ορίζοντα τετραετίας.

    Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι από τον Νοέμβριο θα προχωρήσει σε 17.000 απολύσεις, νούμερο που αντιστοιχεί στο 10% του δυναμικού της.

    Τον Ιούλιο, η Boeing δήλωσε ένοχη για την κατηγορία της συνωμοσίας και δέχτηκε να πληρώσει τουλάχιστον 243 εκατ. δολάρια για παραβίαση προηγούμενης συμφωνίας με την εισαγγελία. Η συμφωνία αφορούσε τις συντριβές των δύο 737 ΜΑΧ λόγω σφάλματος στο σύστημα που έλεγχε τον προσανατολισμό του αεροπλάνου.

    Πηγή: In.gr
  • Αυγερινοπούλου: Άμεση παρέμβαση για τις ζημιές από το χαλάζι
    Αυγερινοπούλου: Άμεση παρέμβαση για τις ζημιές από το χαλάζι

    Με τα αρμόδια υπουργεία και τον ΕΛΓΑ επικοινώνησε η Διονυσία Αυγερινοπούλου

    Άμεσο ενδιαφέρον για τις ζημιές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση στην αγροτική παραγωγή κοινοτήτων του δήμου Ήλιδας και του δήμου Πηνειού. καθώς και στο κοιμητήριο της Γαστούνης, επέδειξε η βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μεταφέροντας την εικόνα του προβλήματος στα αρμόδια υπουργεία και στον ΕΛΓΑ.

    Όπως ανέφερε, η ζημιά είναι σοβαρή σε προϊόντα που ήταν έτοιμα για συγκομιδή και πώληση, όπως η πατάτα και το πρώιμο καρπούζι στον Ηλειακό Κάμπο, εξέλιξη που έχει προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στο αγροτικό εισόδημα των παραγωγών της περιοχής, ενώ καταστροφές έχουν υποστεί επίσης ελαιόδεντρα, κηπευτικά και σιτηρά στην περιοχή της Πηνείας (Εφύρα, Μαζαράκι, Σιμόπουλο, Οινόη, Κάμπος, Αυγή, Λάττα, Αγραπιδοχώρι, Σκλίβα Βελανίδι) αλλά και κοινότητες όπως το Αυγείο, το Σώστι, τα Καλύβια, η Αρχαία Ήλιδα, ο Άγιος Δημήτριος, το Κέντρο και ο Κολοκυθάς.

    Η βουλευτής Ηλείας υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η καταγραφή της ζημιάς από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ώστε να δρομολογηθεί η έγκαιρη και επαρκής αποζημίωσή τους, καθώς πρόκειται για καλλιέργειες πολύ σημαντικές για την αγροτική οικονομία και το τοπικό εισόδημα.

    «Είναι αναγκαία η γρήγορη καταγραφή της ζημιάς στις καλλιέργειες των πληγέντων αγροτών της Ηλείας, προκειμένου να προχωρήσουν το συντομότερο εφικτό οι αποζημιώσεις και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει μειώσει αισθητά τον χρόνο αναμονής σε σχέση με το παρελθόν, για να λαμβάνουν οι παραγωγοί άμεσες και επαρκείς αποζημιώσεις», δήλωσε η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κατρίνης: Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση
    Κατρίνης: Άμεση καταγραφή και αποζημίωση των πληγέντων από τη χαλαζόπτωση

    Την άμεση καταγραφή και αποζημίωση των καταστροφών από την χαλαζόπτωση που έπληξε την αγροτική παραγωγή περιοχών της Ηλείας ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

    Ο Ηλείος βουλευτής τονίζει τη σφοδρότητα και τη μεγάλη χρονική διάρκεια του φυσικού φαινομένου που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπληξε τις περιοχές Σώστι, Αυγείο, Καλύβια, Αρχαία Ήλιδα, Άγιος Δημήτριος, Κολοκυθάς του Δήμου Ήλιδας, καθώς και την περιοχή της Γαστούνης του Δήμου Πηνειού και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε μεγάλο φάσμα καλλιεργειών που συμπεριλαμβάνει ελαιόδεντρα, καλλιέργειες πατάτας, καλλιέργειες καρπουζιού, κηπευτικά, σιτηρά κ.ά.

    Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η συγκεκριμένη καταστροφή συνέβη σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, καθώς στερεί από τους πληγέντες αγρότες έσοδα σημαντικά για την επιβίωσή τους, τη στιγμή που τα κόστη παραγωγής έχουν εκτοξευθεί και οι υποχρεώσεις τους έχουν πολλαπλασιαστεί.

    Επιπλέον, επισημαίνει ότι είναι η πολλοστή φορά που ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας δοκιμάζεται από φυσικές καταστροφές και από ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, όσο οι ζημιές είναι ακόμη ορατές, προκειμένου να μπορέσουν να αποζημιωθούν γρήγορα οι πληγέντες αγρότες και στο 100% της καταστροφής που έχουν υποστεί.

    Για το λόγο αυτό ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευθεί άμεσα πάνω σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αποζημιώσεων των παραγωγών, ώστε να γνωρίζουν οι αγρότες της Ηλείας το πότε, το πώς και με ποια ποσά θα αποζημιωθούν και καλεί τον υπουργό να απαντήσει πότε πρόκειται τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ να πραγματοποιήσουν αυτοψίες και να καταγράψουν τις ζημιές στις καλλιέργειες των περιοχών που επλήγησαν και πότε θα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής, έγκαιρα και δίκαια, για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν.

    Καθυστερούν αδικαιολόγητα οι πληρωμές για τις ενισχύσεις 2014-2021

    Κανένα χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση στους αγρότες των οφειλόμενων ποσών από επιδοτήσεις των ετών 2014 έως 2021 δεν δόθηκε στο σχετικό ερώτημα που είχε θέσει ο Μιχάλη Κατρίνης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην απάντηση που έδωσε εκ μέρους του υπουργείου ο αρμόδιος υφυπουργός Δ. Σταμενίτης αναφέρει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η εξόφληση αυτών των ποσών και ότι η διαδικασία αυτή θα προχωρήσει, όταν θα υπάρξει ανάδοχος εταιρεία για να αναλάβει το πληροφοριακό σύστημα και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την ακαρπία που αποτελεί συνέπεια της Κλιματικής Αλλαγής, ο υφυπουργός απάντησε ότι δεν προβλέπονται αποζημιώσεις που να την καλύπτουν και παρέπεμψε σε μελλοντική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

    Επισημαίνεται, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της αλλαγής του παρωχημένου κανονισμού, με την κυβέρνηση να δίνει αόριστες απαντήσεις που παραπέμπουν στο μέλλον.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αυγείο: Χαλασμός από το χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή (photos & video)
    Αυγείο: Χαλασμός από το χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή

    Ισχυρές χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην περιοχή του Κάμπου. Από τη Γαστούνη και προς την Πηνεία, σύμφωνα με πληροφορίες το χαλάζι έπληξε μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών.

    Πατάτα, καρπούζι και άλλα είδη, έχουν πληγεί σοβαρά και οι αγρότες βλέποντας την εικόνα της καταστροφής βυθίζονται στην απόγνωση.

    Η κακοκαιρία που από το μεσημέρι σταδιακά επεκτείνεται από τα βορειοδυτικά, δεν άφησε αλώβητη την περιοχή της Ηλείας.

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

    xalazi augeio 2

    xalazi augeio 3

  • Ισοπεδωμένα κτίρια, έρημοι δρόμοι - Η Γάζα πριν και μετά τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς - Συγκλονιστικό βίντεο
    Ισοπεδωμένα κτίρια, έρημοι δρόμοι - Η Γάζα πριν και μετά τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς - Συγκλονιστικό βίντεο

    Το βίντεο με τις αποκαρδιωτικές εικόνες που κατέγραψε το βρετανικό δίκτυο ήδη κάνει το γύρο του διαδικτύου

    Έρημοι δρόμοι, μισογκρεμισμένα ή κατεδαφισμένα κτίρια, δρόμοι γεμάτοι μπάζα, ένα απέραντο γκρίζο. Αυτές τις εικόνες συναντάει κανείς στη Γάζα η οποία βρίσκεται στη δίνη του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

    Ο Guardian νωρίτερα σήμερα δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο βλέπουμε πως ήταν η περιοχή πριν τις 7 Οκτωβρίου και πως είναι σήμερα. Το βίντεο με τις αποκαρδιωτικές εικόνες που κατέγραψε το βρετανικό δίκτυο ήδη κάνει το γύρο του διαδικτύου.

    Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή βρίσκεται εν μέσω μιας ανθρωπιστικής καταστροφής που έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους από τα σπίτια τους και έχει αφήσει περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Γάζα.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Κακοκαιρία Ciaran - Πρόγνωση Meteo: Χαλαζοπτώσεις, καταιγίδες και κύματα άνω των 4 μέτρων
    Κακοκαιρία Ciaran - Πρόγνωση Meteo: Χαλαζοπτώσεις, καταιγίδες και κύματα άνω των 4 μέτρων

    Και στην Ελλάδα έρχεται η κακοκαιρία Ciaran μετά το σαρωτικό της πέρασμα από την Ευρώπη, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.

    Η πορεία της κακοκαιρίας Ciaran – Πρόγνωση Meteo

    Α. Χαλαζοπτώσεις με πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους: Τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 03/11 στα Βόρεια Επτάνησα και την Ήπειρο και το Σάββατο 04/11 σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, και σε νησιωτικά τμήματα του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των φαινομένων κατά τα τρίωρα 05:00-08:00, 11:00-14:00 και 14:00-17:00 του Σαββάτου 04/11.

    Πρόγνωση καιρού/Meteo

    Πρόγνωση καιρού/Meteo

    Πρόγνωση καιρού/Meteo
    Πρόγνωση καιρού/Meteo
    Πρόγνωση καιρού/Meteo
    Πρόγνωση καιρού/Meteo

    Β. Υψηλός κυματισμός με σημαντικό ύψος κύματος άνω των 4 μέτρων το Σάββατο 04/11 στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω των θυελλωδών νοτίων ανέμων, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.

    Πρόγνωση καιρού/Meteo
    Πρόγνωση καιρού/Meteo

    Το έκτακτο δελτιο της ΕΜΥ

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 02-11-2023/13.00 Β επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο. Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες σήμερα Παρασκευή (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι.

    Πιο αναλυτικά:

    Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

    Την Παρασκευή (03-11-23)

    α. Από τις απογευματινές ώρες στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.

    β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.

    Το Σάββατο (04-11-23)

    α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.

    β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.

    γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Την Κυριακή (05-11-23)

    α. Τις πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

    Β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Παραλίγο τραγωδία στα Καλάβρυτα: Επισκεύαζε στέγη σπιτιού από τη χαλαζόπτωση και έπεσε στο κενό
    Παραλίγο τραγωδία στα Καλάβρυτα: Επισκεύαζε στέγη σπιτιού από τη χαλαζόπτωση και έπεσε στο κενό

    Ο άνδρας νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα

    Με πολλαπλά κατάγματα εισήχθη στο νοσοκομείο, κάτοικος χωριού των Καλαβρύτων.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, ο άνδρας επισκεύαζε τη στέγη ενός σπιτιού, η οποία είχε υποστεί ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, όταν, για άγνωστο ακόμη λόγο, έχασε την ισορροπία του και έπεσε από μεγάλο ύψος στο οδόστρωμα.

    χαλαζ

    Επί τόπου έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο άνδρας υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία ήταν επιτυχημένη.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Κακοκαιρία Εlias: Αυτές είναι οι περιοχές που θα «χτυπηθούν» με ισχυρές βροχές και χαλάζι - Δύσκολο το επόμενο 48ωρο - Live η πορεία των φαινομένων
    Κακοκαιρία Εlias: Αυτές είναι οι περιοχές που θα «χτυπηθούν» με ισχυρές βροχές και χαλάζι - Δύσκολο το επόμενο 48ωρο - Live η πορεία των φαινομένων

    Η κακοκαιρία Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή ενώ μηνύματα από το 112 έχουν λάβει από τη Δευτέρα οι κάτοικοι σε Φθιώτιδα, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια καθώς και το μεσημέρι της Τρίτης η Αχαΐα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη. Ειδοποίηση έλαβαν και πολλές περιοχές της Πελοποννήσου.

    Ειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία μέσω του 112 έλαβαν και όσοι βρίσκονται σε περιοχές της Αττικής, ωστόσο φαίνεται πως η ειδοποίηση έφτασε στα τηλέφωνα των πολιτών από λάθος, καθώς προοριζόταν για Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία, βόρεια Εύβοια. Προειδοποιητικό μήνυμα στάλθηκε και στην Καρδίτσα.

    Το μήνυμα προς πολίτες αναφέρεται σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται τις επόμενες 24 ώρες από τις 16.00 το μεσημέρι και καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, κατά την διάρκεια των φαινομένων καθώς και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

    Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25/9 με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, προβλέπει πιο αναλυτικά:

    Σήμερα, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας), στη Στερεά (στους νομούς Φθιώτιδας, Ευρυτανίας και Φωκίδας) και στην Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας).

    Καιρός
    Καιρός

    Αύριο κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας, στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

    Καιρός
    Καιρός

    Την Πέμπτη (28/9) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως το μεσημέρι στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια, και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    Tι αναφέρει το τελευταίο επικαιροποιημένο έκτακτο καιρικό δελτίο

    Πιο αναλυτικά:

    Σήμερα Τρίτη (26-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της Μακεδονίας και της Θράκης), τις Σποράδες, τη βόρεια Εύβοια και τη βόρεια Πελοπόννησο.

    Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν:

    α) στη Θεσσαλία (στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας),

    β) την Ήπειρο (στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας),

    γ) στη Στερεά (στην Αιτωλοακαρνανία, την Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα και βαθμιαία στη Φωκίδα και τα δυτικά τμήματα της Βοιωτίας) και

    δ) στη βόρεια Πελοπόννησο (στους νομούς Αχαΐας και τα δυτικά τμήματα του νομού Κορινθίας).

    Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

    Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

    Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

    Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

    Η πρόγνωση Μαρουσάκη: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας - Πού θα ρίξει πολύ νερό

    Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη «ειδικά στα κεντρικά, δυτικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα θα πέσει αρκετό νερό, συγκεκριμένα από τα νοτιότερα μέρη της Πελοποννήσου έως τα βορειότερα της Θεσσαλίας και από τα πιο ανοιχτά τμήματα του Ιονίου έως τα δυτικά του Αιγαίου θα πέσει πολύ νερό».

    Όπως ανέφερε, υπάρχει ένα σενάριο να κινηθεί το βαρομετρικό χαμηλό προς το νότιο Ιόνιο, να συνεχίσει ανατολικά και να περάσει από τα νότια θαλάσσια τμήματα της χώρας μας που σημαίνει ότι στο τέλος μπορεί η κακοκαιρία να επηρεάσει και ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

    Δείτε Live την πορεία της κακοκαιρίας
    Πηγή: Εthnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο