Το Σάββατο, 29 Απριλίου και ώρα 19.15, στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στον Πύργο, το 2ο Γυμνάσιο και το 2ο ΓΕΛ Πύργου, με τα Παραρτήματα Ηλείας των Θεολόγων, Μαθηματικών, Φιλολόγων και Φυσικών, συνδιοργανώνουν αστροφυσική βραδιά με προσκεκλημένο ομιλητή τον Ομότιμο Καθηγητή Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτη Νιάρχο.
Ο διακεκριμένος καθηγητής θα μιλήσει με θέμα: ‘’Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν; Έρευνα για εξωγήινη ζωή τα τελευταία 30 χρόνια.’’ Έχει ασχοληθεί πάνω από πενήντα χρόνια με την έρευνα και τα πανεπιστημιακά δρώμενα και σε βιβλία του πολλές φορές χρησιμοποιεί κατανοητή γλώσσα ώστε να απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου.
Το συγκεκριμένο θέμα θα προσεγγιστεί διεπιστημονικά με τη συμβολή επί μέρους επιστημονικών κλάδων.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και πολύπλευρη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.
Ακολουθεί συνοπτικό βιογραφικό του Καθηγητή:
Ο κ. Παναγιώτης Νιάρχος είναι Ομότιμος Καθηγητής της Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατάγεται από τα Αρφαρά Μεσσηνίας. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το Μάστερ και το Διδακτορικό δίπλωμα στην Αστροφυσική από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Αγγλία, υπό την επίβλεψη του διάσημου Καθηγητή Zdenek Kopal.
Έχει διατελέσει αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής και μέλος της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ (2002-2004), και επί 10 έτη Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Επίσης υπήρξε ιδρυτής και πρώτος Διευθυντής επί 12 έτη του Γεροσταθοπούλειου Αστεροσκοπείου του ΕΚΠΑ και Διευθυντής επί 15 έτη του Εργαστηρίου Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ. Ήταν ο κύριος υπεύθυνος για την εγκατάσταση του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου το 1999 και την μετέπειτα οργάνωση και λειτουργία του. Υπήρξε επισκέπτης Καθηγητής-Ερευνητής στα Πανεπιστήμια Tübingen και Münster της Γερμανίας και Καρόλου της Πράγας στην Τσεχία, και έχει δημιουργήσει πολλές συνεργασίες με γνωστά αστρονομικά κέντρα και αστεροσκοπεία του εξωτερικού.
Υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Commission 42 της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) για 6 χρόνια (2006-2012), μέλος του Ευρωπαïκού Δικτύου Αριστείας στην Αστεροσεισμολογία, και είναι συνεκδότης του ειδικού περιοδικού Bulletin on Bibliography of Close Binary Stars του Commission 42 της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Είναι, επίσης, μέλος διαφόρων ελληνικών και διεθνών επιστημονικών Εταιρειών και Ενώσεων, όπως της Διεθνούς Αστρονομικής Ενωσης, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής (μέλος ΔΣ), και αντιπρόεδρος του Σωματείου Προώθησης Έρευνας και Υποστήριξης Διαστημικών Επιστημών (ΣΠΕΥΔΕ).
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα Παρατηρησιακής Αστροφυσικής και ειδικότερα σε φωτομετρικές και φασματοσκοπικές παρατηρήσεις και θεωρητικές μελέτες αλληλεπιδρώντων διπλών αστέρων, παλλόμενων μεταβλητών αστέρων, καθώς και σε θέματα αστεροσεισμολογίας και εξωηλιακών πλανητών. Έχει κάνει αστρονομικές παρατηρήσεις σε πολύ γνωστά και μεγάλα αστεροσκοπεία του εξωτερικού, όπως στο ESO La Silla, στη Χιλή (όντας ο πρώτος έλληνας αστρονόμος από την Ελλάδα που έκανε παρατηρήσεις στα τηλεσκόπια του ESO στη Χιλή), στο Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC) στην Ισπανία, στο South African Astronomical Observatory (SAAO) στην Νότια Αφρική και αλλού.
Έχει συγγράψει (μόνος ή και με συνεργάτες) 10 βιβλία αστρονομικού περιεχομένου, έχει επιβλέψει πολλές μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές, έχει οργανώσει διεθνή συνέδρια, και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 320 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια, και σε τιμητικούς τόμους. Θεωρείται από τους πλέον ειδικούς στον ελληνικό χώρο σε θέματα εξωπλανητών και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει εκδώσει δύο βιβλία για τους εξωπλανήτες και την εξωγήινη ζωή. Επίσης διευθύνει τον ιστότοπο https://exoplanets.gr/.
(Δελτίο Τύπου)