Δευτέρα, 29 Μαϊος 2023 07:22

Όταν το πνεύμα της Πόλης δεν έσβησε ποτέ… - Αφιέρωμα στην Άλωση της 29ης Μαΐου 1453

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Η ημερομηνία της 29ης Μαΐου μάς παραπέμπει στο τρομακτικό για την Ανθρωπότητα, τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό γεγονός της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Οι συνέπειες της Άλωσης ήταν μεγάλες και οδυνηρές, τόσο για τον Ελληνισμό, όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Τερματίστηκε ένας περίλαμπρος πολιτισμός, που φώτιζε τον κόσμο για χίλια και πλέον χρόνια. Οι τέχνες, τα γράμματα, η φιλοσοφία είχαν βρει καταφύγιο στο φιλόξενο Βυζάντιο και εκεί γνώρισαν τη μεγαλύτερη άνθησή τους.

Άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Μάρκος Ευγενικός, ο Γεώργιος Γεμιστός (ή Πλήθων) κ.ά., δρούσαν ακόμα και όταν η Αυτοκρατορία βρισκόταν στη δύση της. Δεν θα ήταν υπερβολή, αν λέγαμε ότι τον καιρό της πολιτικής και στρατιωτικής της παρακμής, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία γνώρισε μια πρωτόγνωρη πνευματική ακμή, που αποτέλεσε και την τελευταία δέσμη σοφίας προς την άξεστη Δύση. Με την Άλωση άρχισε μια περίοδος βαρύτατης σκλαβιάς για τους Έλληνες, μιας σκλαβιάς που κράτησε περίπου 400 χρόνια….

Οι συνέπειες της Άλωσης επέδρασαν σ’ όλο τον κόσμο, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Στέφαν Τσβάιχ: «Η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να εκτιμήσει ποτέ σ’ όλη του την έκταση το κακό που μπήκε από την Κερκόπορτα εκείνη τη μοιραία ώρα, ούτε το τι έχασε ο κόσμος του πνεύματος με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας και του Βυζαντίου…».

Στην Ηλεία η παρουσία του τελευταίου Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου ΙΑ΄ συνδέεται με τις τελευταίες βάσεις του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, όπως τα κάστρα στο Χλεμούτσι, την Ώλενα, το Γούμερο και το Χελιδόνι. Παρά την έλλειψη ιστορικής μνήμης στον τόπο μας, τα μνημεία αυτά θα στέκονται για να μας θυμίζουν την σύνδεση με το μεσαιωνικό μας παρελθόν, τον «ένδοξο Βυζαντινισμό», όπως περιέγραψε ο Κ.Π. Καβάφης.

Αλλά το πνεύμα της Πόλης, μία φιλοσοφία λατρείας προς την Παιδεία και μία εμπιστοσύνη στην συνέχεια της Πίστεως και της Ταυτότητος δεν χαθεί στον υπόδουλο Ελληνισμό. Θα βρεθούν οι αμέτρητοι πολεμιστές του λόγου και των αρμάτων, που με πράξεις και με το προσωπικό τους παράδειγμα θα καθοδηγούν τους σκλάβους Ρωμιούς, όπως θα φανεί στα αμέτρητα επαναστατικά κινήματα από την επομένη της Αλώσεως.

Μπορεί η Πόλη να έπεσε, να έγινε η Αγιά Σοφιά τζαμί (κάτι που η ιστορική ειρωνεία φέρει να αποτελεί κεντρικό θέμα και σήμερα, λόγω του ανόητου μαξιμαλισμού των κυβερνώντων την σημερινή Τουρκία), αλλά το Πνεύμα της Πόλης δεν έσβησε ποτέ…. Παρέμεινε ως σημείο αναφοράς μέσα από την πορεία της Ορθοδοξίας, μέσα από τα έργα των Ελλήνων που διέφυγαν στην Δύση, για να φωτίσουν την υποβαθμισμένη πνευματικά γη των Λατίνων και των Φράγκων.

Στην ίδια την Πόλη το Πατριαρχείο και το Φανάρι, στην πορεία της Τουρκοκρατίας, θα κρατήσουν την φλόγα του πνεύματος και της παραδόσεως, για να μας θυμίζουν ότι και η Πόλις του Κωνσταντίνου, η Νέα Ρώμη, ακόμη και αν σήμερα κατάντησε μία ανατολίτικη πολιτεία, με το όνομα Ιστανμπούλ, θα παραμείνει ένα τοπόσημο του Παγκοσμίου Πολιτισμού. Μία Πόλη που για 11 αιώνες θα αποτελούνε την πρωτεύουσα μιας Αυτοκρατορίας που θα μεταδώσει πνεύμα Χριστιανισμού και Ελληνισμού σε όλην την τότε Οικουμένη.

Γεώργιος Διον. Κουρκούτας, Φιλόλογος - Συγγραφέας

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Μαϊος 2023 12:58

Σχετικά Άρθρα

  • Εκδήλωση Mνήμης για την Άλωση της Πόλης, στο Βουπράσιο Ηλείας
    Εκδήλωση Mνήμης για την Άλωση της Πόλης, στο Βουπράσιο Ηλείας
    570 Χρόνια πέρασαν από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 29ης Μαΐου 1453. Τότε που ακούστηκε η κραυγή “ H Πόλις Εάλω” και η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε υπό την κατοχή του Οθωμανού δυνάστη. Έτσι άρχισε η Τουρκοκρατία. Πλέον το Βυζάντιο, η κιβωτός του πνευματικού πλούτου της Αρχαίας Ελλάδας και της Χριστιανικής διδασκαλίας έπεσε. Δυστυχώς την Πόλη δεν την έχουμε χάρη των συγκυριών και των αστοχιών... Μας την άρπαξαν αυτοί που ξέρουν μόνο να κλέβουν, να βιάζουν, να απειλούν. Πεντακόσια εβδομήντα χρόνια από τότε και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχάσουμε τι είχαμε και τι χάσαμε. Να είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας ως Ρωμιοί!
    Με αφορμή αυτή την θλιβερή επέτειο, η δραστήρια Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βουπρασίου Ηλείας, το δειλινό της 29ης Μαΐου 2023, διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο μια ξεχωριστή εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και την αγαστή πάντα συνεργασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Η λαμπρή αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, ενώ την παρουσίασε με ξεχωριστό αφηγηματικό τρόπο η κ. Αλεξάνδρα Λυκοκανέλλου Πρόεδρος του Δ.Δ. Μέλισσας, Προλόγισε και ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Αθανάσιος. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας κ. Σπύρος Μυλωνάς. Παρέστη ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και φυσικά ο ευλογημένος λαός του Θεού. Προσήλθαν αμφότεροι για να τιμήσουν τον Βλαστό των Παλαιολόγων Κωνσταντίνον τον ΙΑ' ο οποίος κράτησε στους ώμους του γεραρή την τιμή και την αξιοπρέπεια των Ρωμιών. Η Πόλη μπορεί τότε να χάθηκε, η δόξα όμως δεν έσβησε. Δύσκολα ξεχνιούνται κατακτήσεις, επιτεύγματα, γεγονότα αιώνων και αιώνων. Η επέτειος της Άλωσης της Κων/πολης κρύβει μέσα της θρήνους, θριάμβους και θρύλους!
    Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλάρετος Σπανόπουλος, ο οποίος στην μεστή νοημάτων και μηνυμάτων ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην θλιβερή επέτειο της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως και στα γεγονότα προ της αποφράδας εκείνης ημέρας, καθώς επίσης για την φοβερή και φρικτή καταστροφή υπό των βαρβάρων Οθωμανών Τούρκων, τονίζοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Την αποφράδα εκείνη μέρα οφείλουμε να θυμηθούμε σήμερα, όχι απλώς για να θρηνήσουμε την ηττοπάθεια τις χαμένες εκείνες Πατρίδες και με μοιρολατρία να θυμηθούμε τις χαμένες δόξες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αλλά με διάθεση αναστοχασμού και αντιλαμβανόμενοι τις σύγχρονες αλώσεις, οι οποίες συντελούνται καθημερινά γύρω μας, να διδαχτούμε μέσα από τα ιστορικά εκείνα γεγονότα του παρελθόντος, προχωρώντας με πνευματική ωριμότητα και οξυδέρκεια στο απαιτητικό μέλλον».
    Ο Βυζαντινός χορός «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», υπό την διεύθυνση του κ. Σπυρίδωνος .Ν. Σκιαδαρέση Θεολόγου και Λαμπαδαρίου του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέου πολιούχου Πατρών, απέδωσε θαυμάσια ύμνους της Αλώσεως και επίκαιρα ψαλτοτράγουδα. Ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα της Στέγης Καλαβρυτινών και φίλων Πάτρας «Αγία Λαύρα» και από το Αχαϊκό εργαστήρι Πολιτισμού και Παράδοσης. Την λαμπρή εκδήλωση Μνήμης που ήταν ένα κερί για τους πεσόντες κατά την πολιορκία και κατά την Άλωση, επισφράγισε ο οικείος Εφημέριος π. Θρασύβουλος Αλεξόπουλος, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, σε όσους κοπίασαν για την άψογη και άρτια διοργάνωση, καθώς επίσης τους χορηγούς και τους παριστάμενους, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση με τοπικά γλυκά και άλλα εδέσματα, προς όλους τους παρευρεθέντες.
    vouprasio alosi ekdil 2
    vouprasio alosi ekdil 3
    vouprasio alosi ekdil 4
    vouprasio alosi ekdil 5
    vouprasio alosi ekdil 6
    (Δελτίο Τύπου)
  • Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης, στο Νέο Βουπράσιο Ηλείας
    Εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Πόλης, στο Νέο Βουπράσιο Ηλείας
    569 Χρόνια πέρασαν από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 29ης Μαϊου 1453. Τότε που ακούστηκε η κραυγή “Εάλω η Πόλις” και η Βασιλεύουσα, η Πόλη των Αγίων, των Αυτοκρατόρων και των θρύλων, πέρασε υπό την κατοχή του Οθωμανού δυνάστη. Έτσι άρχισε η Τουρκοκρατία. Πλέον το Βυζάντιο, η κιβωτός του πνευματικού πλούτου της Αρχαίας Ελλάδας και της Χριστιανικής διδασκαλίας έπεσε. Το Ελληνικό Έθνος και το Γένος μας απεβίωσε προσωρινά, αλλά η Κωνσταντινούπολις, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και η Αγιά Σοφιά, συνεχίζουν να παραμένουν σε ξένα χέρια. Η Αγιά Σοφιά δεν είναι ένα μεγάλο πολιτιστικό μνημείο, όπως μας την παρουσιάζουν. Η Αγιά Σοφιά είναι ο κυρίως Ορθόδοξος Ναός της του Θεού Σοφίας και ο πρώτος Ναός της Ορθοδοξίας. Στην Αγία Τράπεζα της λειτούργησαν μεγάλοι Άγιοι Πατριάρχες και Αρχιερείς και τέλεσαν αναρίθμητες αναίμακτες Θυσίες, προσφέροντας στους πιστούς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού! Και όμως αυτός ο Ναός δυστυχώς και πάλι παραδόθηκε στην λατρεία του Αλλάχ.
    Με αφορμή αυτή την θλιβερή επέτειο, η δραστήρια Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέου Βουπρασίου Ηλείας, την παρελθούσα Κυριακή 29 Μαΐου 2022, διοργάνωσε μια ακόμη ξεχωριστή εκδήλωση με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και την αγαστή συνεργασία του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Την εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως που πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο από κόσμο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, παρουσίασε με ξεχωριστό αφηγηματικό τρόπο η κ. Αλεξάνδρα Λυκοκαννέλου Πρόεδρος του Δ.Δ. Μέλισσας, ενώ προλόγισε και ευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε και ο κ. Κυριάκος Ορλώφ, Αντιδημάρχος Δυτικής Αχαΐας.
    Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δικηγόρος-Ιστορικός εκ Γαστούνης κ. Βασίλειος Παπαδόπουλος ο οποίος ανέπτυξε με γλαφυρό λόγο το θέμα: «Η Πόλις Εάλω! 29η Μαΐου 1453. Ο Ελληνισμός θυμάται τιμά και σεμνύνεται». Ακολούθησε το Μουσικό κλιμάκιο του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών, υπό την ξεχωριστή διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Βασιλείου Καυκόπουλου, με επίκαιρες υμνωδίες και τραγούδια. Επίσης παρουσιάστηκαν χοροί από χορευτικά σχήματα του Συλλόγου Ποντίων Απιδεώνας και την Στέγη Καλαβρυτινών και φίλων Πάτρας «Η Αγία Λαύρα». Την λαμπρή αυτή ιστορική-πολιτιστική εκδήλωση που ήταν ένα κερί μνήμης, για τους πεσόντες κατά την πολιορκία και κατά την Άλωση, επισφράγισε ο οικείος Εφημέριος π. Θρασύβουλος Αλεξόπουλος, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, σε όσους κοπίασαν για την άψογη και άρτια διοργάνωση, καθώς επίσης τους χορηγούς και τους παριστάμενους, ενώ ακολούθησε μικρή δεξίωση με τοπικά γλυκά και άλλα εδέσματα, προς όλους τους παρευρεθέντες.
    Πρέπει να θυμόμαστε την Άλωση για να αποτίουμε ένα διαρκή και μεγάλο φόρο τιμής στο Βυζαντινό κράτος, την Ρωμανία όπως την αναφέρουν τα κείμενα της εποχής, το εκχριστιανισθέν Ρωμαϊκό κράτος του Ελληνικού Έθνους! Πρέπει να θυμόμαστε την Άλωση, διότι μέσα από τις διηγήσεις των ιστορικών της εποχής, ξετυλίγεται η Ελληνική διάρκεια και η διαχρονική πορεία των αξιών του Οικουμενικού Ελληνισμού. Πρέπει να θυμόμαστε τα γεγονότα της εποχής εκείνης πριν και γύρω από την Άλωση, διότι μας διδάσκουν την πολύτιμη συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στην επιβίωση του Γένους μας. Ας μην λησμονήσουμε ποτέ τον Ελληνισμό της Πόλης, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τον Ποντιακό Ελληνισμό και τις αλησμόνητες Πατρίδες, για τις θυσίες και τους αγώνες τους, από τότε μέχρι σήμερα ενώ πρέπει παράλληλα, να κρατήσουμε τον τόπο μας Ελληνικό, Ορθόδοξο και Αδούλωτο, παραμένοντας πιστοί σε αυτά που παραλάβαμε από τους Προγόνους μας και τα οποία καλούμαστε εμείς σήμερα, να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να διδασκόμαστε από την Παράδοση και το βίωμα της Χριστιανικής μας Εκκλησίας. Η Άλωση και οι μετέπειτα εξελίξεις μας διδάσκουν ότι τελικά επιβιώσαμε μέχρι σήμερα χάρις στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία μας. Διότι η Ορθόδοξη Παράδοση είναι Σταυροαναστάσιμη. Μας θυμίζει ότι μετά την κάθε Σταύρωση του Γένους ακολουθεί η Ανάσταση. Αρκεί επιτέλους να το πιστέψουμε!
    vouprasi alosi 2
    vouprasi alosi 3
    vouprasi alosi 4
    vouprasi alosi 5
    vouprasi alosi 6
    vouprasi alosi 7
    Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας.
    (Δελτίο Τύπου)
  • Τουρκία: Κατηγορούν τον Δένδια για επεκτατικές βλέψεις επειδή εξέφρασε τη λύπη του για την Αγία Σοφία
    Τουρκία: Κατηγορούν τον Δένδια για επεκτατικές βλέψεις επειδή εξέφρασε τη λύπη του για την Αγία Σοφία

    Για επεκτατικές βλέψεις κατηγορεί την Τουρκία η Ελλάδα, μέσα από μηνύματα που ανήρτησε στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, με τα οποία απαντά στον δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις που έκανε για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

    Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας μιλά για επεκτατικές βλέψεις, σημειώνοντας ότι: «αποτελεί πλάνη να κοιτάει κανείς την Κωνσταντινούπολη, που κατακτήθηκε πριν από 569 χρόνια, ονειρευόμενος τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ή το Βυζάντιο. Όσοι λαχταρούν (την εποχή) πριν από 1000 χρόνια, ας ξεκαθαρίσουν ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις και ποιος είναι εμπόδιο στην ειρήνη».

    1⃣ 569 yıl önce fethedilen İstanbul’a Roma İmparatorluğu’nun veya Bizans’ın hayalini kurarak bakmak kuruntudan ibarettir. 1000 yıl öncesine özlem duyanlar kimin yayılmacı, kimin barışa engel olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

    — T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 29, 2022

    «Η Αγία Σοφία, η οποία χρησιμοποιείται ως τέμενος επί αιώνες, βρίσκεται υπό την προστασία του τουρκικού έθνους από το 1453».

    «Είναι πολύ σοβαρό για να εξηγηθεί ακόμη και ως υποκρισία, το γεγονός ότι όσοι δήθεν λυπήθηκαν για την Αγία Σοφία δεν αντιτάχθηκαν στην κατεδάφιση των τζαμιών στην Ελλάδα, καθένα από τα οποία αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά, του 1500 και στην κατασκευή κινηματογράφων, εκθεσιακών αιθουσών, καταλυμάτων και αποθηκών στη θέση τους».

    3⃣ Ayasofya için güya üzülenlerin, 1500’lü yıllardan kalan ve her biri kültürel birer miras olan Yunanistan’daki camilerin yıkılarak yerine sinema ve sergi salonu, konaklama yeri, depo yapılmasına karşı çıkmaması da iki yüzlülükle bile açıklanamayacak kadar vahim bir durumdur.

    — T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) May 29, 2022

    «Η ελληνική διοίκηση, που δεν δίνει ούτε χώρο ταφής στους μουσουλμάνους όταν πεθάνουν, προσπαθεί να εξαπατήσει τους δικούς της ανθρώπους με χονδροειδείς ψευδαισθήσεις και να καλύψει τις αδιέξοδες πραγματικότητες της. Ο ήλιος δεν σκεπάζεται με λάσπη».

    Δένδιας για Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη

    Σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε την ημέρα Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ως «αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη».

    Αποφράς ημέρα για την εθνική μας μνήμη. Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία. pic.twitter.com/3lDEr8Z3yI

    — Nikos Dendias (@NikosDendias) May 29, 2022

    «Σήμερα, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε τζαμί, όπως και ο βανδαλισμός της Αυτοκρατορικής Πύλης, θλίβει κάθε άνθρωπο που σέβεται την ιστορία», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας. Η δήλωση αυτή οδήγησε στο μπαράζ προκλητικών αναρτήσεων από την πλευρά του τουρκικού υπουργείου.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • 29 Μαΐου 1453: Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης
    29 Μαΐου 1453: Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης

    Η Πόλις εάλω: Η ανάμνηση της αποφράδας ημέρας

    Με ένα τραγούδι σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θυμήθηκε την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης η οποία έγινε σαν σήμερα πριν από 568 χρόνια, στις 29 Μαΐου 1453.

    «Μες στον αέρα σου ακόμα και απ' των καιρών τα χαλάσματα οι εποχές σαν φαντάσματα ανασαίνουνε», έγραψε ο κ. Δένδιας παραθέτοντας στίχο από το εν λόγω τραγούδι.

    «Μες στον αέρα σου ακόμα και απ' των καιρών τα χαλάσματα οι εποχές σαν φαντάσματα ανασαίνουνε»: Η πολιτισμική κληρονομιά της Πόλης δεν «αλώθηκε». (Πόλη, στίχοι Ε. Ζιώγα, μουσική Ευ. Ρεμπούτσικα, ερμηνεία Γρ. Παπαεμμανουήλ, πηγή: ΕΡΤ3) https://t.co/TfymW9SMod

    — Nikos Dendias (@NikosDendias) May 29, 2021
    Πηγή: protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς