Επίκαιρα

Δυτ. Ελλάδα: Στον ανακριτή γιατρός και νοσηλεύτρια για 9000 πλαστές συνταγογραφήσεις σε έξι μήνες

Δυτ. Ελλάδα: Στον ανακριτή γιατρός και νοσηλεύτρια για 9000 πλαστές συνταγογραφήσεις σε έξι μήνες

"Μοίραζαν" φάρμακο για διαβητικούς σε όσους ήθελαν να χάσουν βάρος

Ένας 58χρονος παθολόγος-διαβητολόγος και μία 48χρονη νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου συνελήφθησαν, την Τρίτη 13 Ιουνίου, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας , με την κατηγορία ότι προέβαιναν σε παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων σε πολίτες και αναμένεται να περάσουν την πόρτα του ανακριτή, η νοσηλεύτρια αύριο και ο γιατρός το Σάββατο, έως τότε κρατούνται στο αστυνομικό μέγαρο Αγρινίου.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδής βεβαίωση, νόθευση και έκθεση κατ' εξακολούθηση και απάτη.

Εκτιμάται, ότι η συνολική ζημία του Δημοσίου ξεπερνά το ποσό των 120.000 ευρώ. Σημειώνεται, ότι από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο του 2022 οι δύο κατηγορούμενοι συνταγογράφησαν 9.268 συνταγές φαρμάκων αξίας 154.403,09 ευρώ.

Το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχει πλέον αποχωρήσει από το Αγρίνιο, με την ολοκλήρωση του κύκλου των καταθέσεων και τον σχηματισμό της δικογραφίας.

Στο μεταξύ, ενέσιμο και ακριβό φαρμακευτικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αλλά που παράλληλα προκαλεί απώλεια βάρους, φαίνεται πως είναι μεταξύ άλλων, εκείνο που συνταγογραφούσε ο ιατρός.

Κατέθεσαν δεκάδες Ρομά

Για την υπόθεση έχουν παρθεί καταθέσεις από ιατρούς και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αγρινίου, ενώ στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας απο το πρωί της Τετάρτης, προσήλθαν δεκάδες Ρομά, στα ΑΜΚΑ των οποίων φέρεται πως έχουν συνταγογραφηθεί τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο ιατρός για αντίστοιχες υποθέσεις έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές και του είχε επιβληθεί βαρύ πρόστιμο από το ΕΟΠΥΥ. Παρέμενε όμως κανονικά στη θέση του και αυτό είναι κάτι που προκαλεί εύλογα πολλές απορίες. Απορίες επίσης προκαλεί το γεγονός το πώς «επετράπη» από το σύστημα να προβεί σε τόσες πολλές συνταγογραφήσεις (σ.σ. ρεπορτάζ κάνουν λόγο για 9.268 συνταγές σε έξι μήνες!), χωρίς να χτυπήσει «κόκκινο» στην αρμόδια υπηρεσία, ότι κάτι εδώ δεν πάει καλά…

Αξιοσημείωτο ακόμη και το γεγονός ότι δεν υπήρχε αντίδραση ή υποψία από κάποιον φαρμακοποιό ως προς την εκτέλεση όλων αυτών των συνταγών.

Δεκάδες Ρομα, Τετάρτη κλήθηκαν για καταθέσεις αφού τα ΑΜΚΑ τους φέρεται πως χρησιμοποιήθηκαν για τις παράνομες συνταγογραφήσεις. Η επιλογή των Ρομά δεν θεωρείται διόλου τυχαία, μιας και σχεδόν όλοι έχουν «μηδενικά ΑΜΚΑ», δηλαδή λόγω απορίας δεν πληρώνουν συμμετοχή. Η μέθοδος αυτή μεγιστοποίησης του κέρδους, έχει χρησιμοποιηθεί και κατά το παρελθόν, για παράδειγμα σε μια μεγάλη υπόθεση του 2021 με παράνομες συνταγογραφήσεις, στην οποία εμπλέκονταν και ιατρικός επισκέπτης από το Αγρίνιο αλλά και δεκάδες ιατροί πανελλαδικά, για να ευνοήσουν συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία.

Το φάρμακο των celebrities

Η δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, εκτός από τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, επηρεάζει και το κέντρο της όρεξης του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει πως όσοι βρίσκονται σε θεραπεία με το εν λόγω φάρμακο -για όσο καιρό τη λαμβάνουν- περιορίζουν χωρίς να καταναγκάζονται την πρόσληψη φαγητού, χάνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα βάρος -ειδικά λιπώδη ιστό- και παρουσιάζουν μειωμένη προτίμηση σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Θεωρείται το «φάρμακο των διασημοτήτων» που προσβλέπουν σε απώλεια βάρους χωρίς κόπο και σε πολλές χώρες μάλιστα, εμφάνισε έλλειψη ακριβώς εξαιτίας της ιδιότητας του αυτής, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που το χρειάζονται περισσότερο, οι διαβητικοί δηλαδή, να μην μπορούν να το βρουν. Σχετικά δημοσιεύματα έχουν γίνει σε διάφορες χώρες

Οι πληροφορίες ότι κάτι αντίστοιχο γίνονταν και στην Ελλάδα, φέρεται πως οδήγησε τις αρχές σε έρευνα για τις συνταγογραφήσεις του, έρευνες που οδήγησαν σε «λαβράκια».

Πέραν όμως των όποιων πολιτών που ενεπλάκησαν εν αγνοία τους, υπήρχαν κι εκείνοι στους οποίους γράφονταν τα φάρμακα και παρουσιάζονταν στο σύστημα δήθεν ως διαβητικοί. Στην υπόθεση του Αγρινίου φέρεται να έχουν ταυτοποιηθεί 13 περιπτώσεις πολιτών που λάμβαναν τα συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για τον διαβήτη τύπου 2, για αισθητικούς λόγους, και έτσι έθεταν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών που τα χρειάζονταν άμεσα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, agriniopress.gr)

Πηγή: Tempo24.news

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup