Επίκαιρα

Ναυάγιο στην Πύλο: Παρέμβαση Ντογιάκου - Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει τις έρευνες

Ναυάγιο στην Πύλο: Παρέμβαση Ντογιάκου - Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει τις έρευνες

Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει την εποπτεία των ερευνών και των ανακρίσεων για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, έπειτα από παρέμβαση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού Ισίδωρου Ντογιάκου.

Με παραγγελία του κ. Ντογιάκου, ανατέθηκε στον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Γεώργιο Οικονόμου να εποπτεύσει των ερευνών, ενώ στην Καλαμάτα βρίσκεται ήδη η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Καλαμάτας Πολυξένη Τσούλη, προκειμένου να εποπτεύσει όλων των διαδικασιών.

Συνεχίζονται οι έρευνες - Τι εκτιμά το Λιμενικό για το δυστύχημα

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Πύλου για την αναζήτηση τυχόν επιζώντων από το ναυάγιο από το οποίο εκτιμάται πως οι αγνοούμενοι ίσως ανέρχονται και σε εκατοντάδες. Την ίδια ώρα, οι Αρχές έχουν μια εικόνα για το τι συνέβη και βυθίστηκε το αλιευτικό που είχε υπεράριθμο αριθμό ανθρώπων που ξεκίνησαν ένα ταξίδι ελπίδας από τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία.

Μιλώντας στο OPEN, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου ανέφερε: «Καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες συνεχίζονταν και με την συνδρομή C 130 το οποίο με φωτοβολίδες φώτιζε το χώρο ώστε να διευκολύνουν τις έρευνες στο πεδίο. Το θετικό ότι ο καιρός είναι καλός οπότε βοηθάει τους συναδέλφους που βρίσκονται εκεί. Η μεγάλη απόστασης από την ακτή ωστόσο είναι ένας παράγοντας που δυσκολεύει αλλά οι έρευνες συνεχίζονται».

Παράλληλα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Αλεξίου είπες πως όλοι οι διασωθέντες είναι άντρες ενώ σημείωσε πως «εμείς ενημερωθήκαμε από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων ότι κάποιο αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό επιβαινόντων βρίσκεται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Άμεσα ενεργοποίησε ο θάλαμος επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, τα σχέδιά του. Δέσμευσε παραπλέοντα πλοία προκειμένου να εντοπιστεί αυτό το αλιευτικό και ταυτοχρόνως συμμετείχε στην έρευνα εναέριο μέσο το οποίο περιπολούσε».

Συνεχίζοντας ο κ. Αλεξίου είπε πως: «Από τη στιγμή λοιπόν που εντοπίστηκε εναέριως είχε ήδη αποπλεύσει και το παράκτιο περιπολικό σκάφος και με το που έγινε εντοπισμός του προσεγγίστηκε από φορτηγά πλοία, παραπλέοντα φορτηγά πλοία, όπως προβλεπόταν από τα σχέδια του Παρισιού. Του παρείχαν τροφή, εφόδια. Από κει και πέρα όμως οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε άλλη συνδρομή, δηλώνοντας ότι θέλουν να συνεχίσουν για Ιταλία.

Αυτό έγινε και μέσω ασυρμάτου έγινε και με τον κόσμο που ήταν πάνω, έγινε και τηλεφωνικά με το μέσο του θαλάμου επιχειρήσεων υπήρχαν. Έγινε και με τηλέφωνο και με τα επικοινωνιακά μέσα και με τον κόσμο που ήταν επί του καταστρώματος.

Η πληροφορία που δόθηκε αν θέλετε στον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων είναι ότι βρίσκεται αυτό το σκάφος εκεί και έρχεται η Ιταλία. Από εκεί και πέρα η ακρίβεια των πληροφοριών αυτών ελέγχεται. Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε δεδομένα, είναι αυτό που ξέρουμε ότι έγινε ότι προσεγγίστηκε το σκάφος από δύο φορτηγά πλοία, από παράκτιο περιπολικό σκάφος. Εν τέλει το βράδυ όταν έφτασε και οι άνθρωποι αυτοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή δηλώνοντας ότι δεν θέλουμε να πάμε στην Ελλάδα. Θέλουμε να πάμε στην Ιταλία».

Η κακή κατάσταση του πλοίου και η μετατόπιση των επιβατών φέρεται να συνέβαλαν στην τραγωδία - Είχε χαθεί και η μηχανή

Για το τι συνέβαλε στη ναυτική τραγωδία, ο εκπρόσωπος του Λιμενικού αναφέρει: «Μιλάμε για ένα καράβι το οποίο είναι στην κατάσταση που το βλέπετε φορτωμένο με πάρα πολύ κόσμο, με ανθρώπους να το κυβερνούν, που έχουν μια ναυτοσύνη αμφιβόλου ποιότητας. Αν μου επιτρέπετε η έκφραση. Από κει και πέρα σε μια ανοικτή θάλασσα η πορεία που παίρνεις δεν είναι προκαθορισμένη. Δεν είναι αν μου επιτρέπετε αυτή η απλοϊκότητα δεν είναι δρόμος διαγραμμισμένος, ο οποίος τον ακολουθείς και πας.

Εμείς αυτό που επιβεβαιώνουμε είναι ότι πρωινές ώρες χθες πριν συμβεί το συμβάν έχασε, σταμάτησε, έχασε τη μηχανή του σύμφωνα με αυτά που δήλωσαν και μετά από λίγο επειδή μετακινήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν μέσα. Διότι οι άνθρωποι δεν είναι φορτίο να μένουν ακίνητοι, άλλαξε το κέντρο βάρους και έγινε το μοιραίο.

Ένα απλό φορτηγό το προσέγγισε μετά το Λιμενικό. Όχι από αυτά τα οποία το Λιμενικό δέσμευσε από εμπορικό πλοίο και δέσμευσε εμπορικό πλοίο που προβλέπεται από τις διαδικασίες να δεσμευτούν ότι είναι στην περιοχή. Το πρώτο «Όχι» δεν ήταν λογικό.

Γι’ αυτό μιλάμε ότι έγινε μεσημεριανές ώρες. Πήραν κανονικά τα τρόφιμα εφόδια από αυτό το πρώτο φορτηγό πλοίο. Αλλά για να καταλάβετε πόση ήταν η επιθυμία τους να μην έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην θάλασσα, το δεύτερο φορτηγό πλοίο που τους προσέγγισε να τους δώσει τροφή, εφόδια δεν τα δέχτηκαν».

Οι κινήσεις του Λιμενικού

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος ανέφερε: «Θα σας πω ένα από τα νομικά ζητήματα και την βία και τον διαχωρισμό που έχει κάθε ζώνη, την κυριαρχία που έχει το κάθε κράτος στην κάθε ζώνη του. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου με ένα 25 μέτρων κατάμαυρο αλιευτικό σκάφος γεμάτο με κόσμο στο εξωτερικό κατάστρωμα, το οποίο αρνείται τη βοήθεια αν πας να του εκτρέψει την πορεία του βιαίως.

Η μετατόπιση αυτή του κόσμου, η οποία έγινε για πρώτες πρωινές ώρες, θα είχε συμβεί νωρίτερα και θα ήμασταν και υπαίτιοι εμείς για το ναυτικό ατύχημα. Και μάλιστα δεν θα είχαμε και τη δυνατότητα να σώσουμε 104 ανθρώπους, όπως εν τέλει έγινε.

Και επειδή όταν σας έλεγα το ιστορικό το διακόψαμε. Όταν λοιπόν χθες το βράδυ κατάφερε και έφτασε το παρακάτω περιπολικό σκάφος το δικό μας και του αρνήθηκαν τη συνδρομή, εμείς παραμείναμε στο σημείο που λέγαμε μαζί του, ούτως ώστε εάν τυχόν γίνει το οτιδήποτε να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να επέμβουμε. Και αν μου επιτρέπετε καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους επειδή παρ’ όλη την αντίδραση τους παραμείναμε εκεί για τη δικιά τους προστασία».

Τέλος, ο κ. Αλεξίου σχολίασε: «Όπως αντιλαμβάνεστε είναι μια δυναμική διαδικασία και κατά δεύτερον είναι και μια προανακριτική διαδικασία. Οπότε μέχρι να έχουμε τις επίσημες μαρτυρικές καταθέσεις καλό θα είναι να μη λέμε κάτι επισήμως. Έχουμε κάποιες πρώτες πληροφορίες οι οποίες βοηθούν την έρευνα αλλά από κει και πέρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κάτι.

Οι διασωθέντες ήταν ταλαιπωρημένοι άνθρωποι είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Ήταν μέρες στη θάλασσα. Ήταν όλοι ενήλικοι άντρες οι οποίοι όσοι έχουν έχρηζαν βοήθειας έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Είναι κυρίως υπήκοοι Συρίας, Πακιστάν και Αιγύπτου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Αυτό που μένει τώρα να δούμε και την τελική επίσημη καταγραφή».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup